Hellboy II: The Golden Army

Recensent:
Koen Koene
14-05-2009

Totaalbeoordeling:

8.6
Blu-ray

Hellboy II: The Golden Army (Blu-ray)
Samenvatting

In 1944, tijdens een missie aan de Schotse kust, redden paranormale experts samen met het Amerikaanse leger een vreemd wezen. Het wezen heeft wel iets weg van een kind, maar dan met een fel rode huid, horens en een enorme stenen hand. Het wezen krijgt de naam Hellboy en wordt geadopteerd door de mensheid. De jaren verstrijken en Hellboy, inmiddels opgegroeid, wordt in dienst genomen bij een geheim agentschap. Voor dit “Bureau for Paranormal Research and Defense” blijkt hij een waardevolle aanwinst. Zijn nieuwe opdracht brengt hem op het spoor van elvenprins Nuada (Luke Gross), die van plan is om de mensheid uit te roeien. Hij wil dit doen door de kroon te bemachtigen die hem in staat stelt om het legendarische Gouden Leger aan te sturen. Deze kroon is in drie stukken verdeeld: twee zijn in handen van de elven, één in handen van de mensen. Het is aan Hellboy (Ron Perlman), Liz (Selma Blair) en Abe (Doug Jones) om te zorgen dat de kroon uit handen van Nuada blijft.

Commentaar

In 2004 verscheen Hellboy in de bioscopen, gebaseerd op een comic van Mike Mignola. Al gauw was duidelijk dat dit een erg succesvolle film zou worden. En dus is het niet vreemd dat men al een maand na de bioscooprelease aankondigde dat er een vervolg gepland stond. Guillermo del Toro zou wederom regisseren en ook hoofdrolspeler Ron Perlman zou weer van de partij zijn. Het vervolg stond gepland voor 2006, maar toen de studio failliet ging was de toekomst even onzeker. Gelukkig pikte Universal het project op en kon de productie van de film in 2007 alsnog van start gaan. Het eindresultaat, Hellboy II: The Golden Army, was in de zomer van 2008 te zien in de bioscopen. En het was het wachten waard. Want Hellboy II is op meerdere gebieden geslaagd. Een van die gebieden is van het begin af aan duidelijk, namelijk het visuele aspect. Wat setting betreft zijn de nazi\'s en het occulte van het eerste deel verruild voor folklore. Dat geeft del Toro en zijn team nog meer de gelegenheid om zich op visueel gebied flink uit te leven. Het resultaat is verbluffend mooi. De wereld van Hellboy II wordt bevolkt door allerlei vreemde wezens. Om te beginnen natuurlijk Hellboy en zijn maatjes van het \"Bureau for Paranormal Research and Defense\". In dit deel zijn daar echter ook trollen, elven en andere fabelachtige creaturen aan toegevoegd. Alle wezens worden zeer overtuigend tot leven gebracht en barsten van de persoonlijkheid. Dit is mede te danken aan het feit dat men niet alleen computereffecten heeft gebruikt, maar ook traditioneel, \"tastbaar\" effectwerk en make-up effecten (terecht genomineerd voor een Oscar). Ook de sets zijn indrukwekkend; qua vormgeving en ontwerp, maar ook qua detail. Een lust voor het oog dus. Dat het verhaal van de film een voorspelbaar verloop kent en eigenlijk weinig voorstelt, is in dit geval dan ook acceptabel. Het betekent namelijk dat je zonder na te hoeven denken het visuele (actie)spektakel over je heen kunt laten komen. Vermaak gegarandeerd. Dat geldt tevens voor mensen die het eerste deel (nog) niet gezien hebben. Ook zonder voorkennis is Hellboy namelijk prima te volgen. Een andere positieve bijdrage aan het hoge entertainment-gehalte is het feit dat de film zichzelf niet al te serieus neemt. Daarmee is het een welkome afwisseling naast zwaar op de maag liggende comicverfilmingen als The Dark Knight en Hulk. Wat acteerwerk betreft geeft Hellboy II eveneens weinig reden tot klagen. Met name Ron Perlman zet (wederom) een puike prestatie neer. Ondanks dikke lagen prothesen en make-up weet hij van Hellboy namelijk een personage van vlees en bloed te maken. Alle ingrediënten tezamen maken Hellboy II tot een geslaagde comicverfilming, die van begin tot eind weet te vermaken. Wat ons betreft hoeft deze filmreeks voorlopig niet te stoppen.

Hellboy II: The Golden Army is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. De DVD-versie ligt als 1-disc of 2-disc Special Edition in de winkel. De BD-versie is alleen als 2-disc uitgave te krijgen. De tweede schijf van de BD-uitgave is een DVD met extra\'s, die identiek is aan de tweede disc van de SE DVD. Hieronder onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 120 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Japans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582583038

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Proloog
  • BD Live
  • U-Controller
  • Preproductiegewelf
  • Productieworkshop
  • Hellboy: In Dienst van de Duivel
  • Marketingcampagne
  • Rondleiding op de Trollenmarkt
  • Epiloog van Zinco
  • Stripboekmaker

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Hellboy II: The Golden Army heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De BD-uitgave bestaat uit 2 discs. De film staat op de eerste schijf, een 50GB dual layer Blu-ray Disc (43,3GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Er is veel positiefs te melden over de kwaliteit van de HD-transfer van Hellboy II. Te beginnen bij de uitstekende scherpte. Erg prettig, want het betekent dat de moeite die men heeft gestoken in het detailleren van de sets en personages niet voor niks is geweest. Nagenoeg alle fijne details zijn namelijk zichtbaar in de transfer. Ook de kleurverzadiging is perfect: of het nu om de kille toon van de stad gaat of om de geel/goudtinten in het elvenrijk, het ziet er allemaal bijzonder goed uit. Bovendien heeft de film geen last van overmatige grain of ruis. Tevens ontbreekt iedere vorm van vuil en beschadigingen, maar aangezien het hier om een recente prent gaat is dat geen verrassing. Op het zwartniveau valt eveneens niets aan te merken. Hetzelfde geldt voor het schaduwdetail. Het enige kleine minpuntje is dat af en toe wat lichte edge enhancement zichtbaar is. Maar dat mag nauwelijks een naam hebben. Een uitstekende transfer!

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op beeldgebied is de BD-uitgave van Hellboy II: The Golden Army uitstekend, maar het geluid doet daar zeker niet voor onder! De aanwezige DTS HD Master Audio 7.1 track (24bit/48kHz) gooit vooral hoge ogen qua ruimtelijkheid. Mensen met een 7.1-opstelling merken dit natuurlijk het best, maar ook als je “slechts” over vijf luidsprekers beschikt is de ruimtelijkheid indrukwekkend. Vooral tijdens de actiescènes, waarbij de geluidseffecten je continu om de oren vliegen. Maar ook op de rustigere momenten slaagt het spoor, door meer en minder subtiel gebruik van de achterluidsprekers, in het neerzetten van een zeer ruimtelijk geluidsbeeld. De weergave van lage tonen is eveneens prima; zware geluidseffecten (denk bijvoorbeeld aan de schoten uit Hellboy\'s enorme pistool) worden ondersteund door een krachtige hoeveelheid laag. Qua helderheid, dynamiek en detaillering valt er eveneens niets te klagen. Dialogen zijn, zelfs in het actiegeweld, prima verstaanbaar en komen netjes uit het midden. Pluspunten genoeg dus. Het agressieve DTS HD MA spoor klinkt dan ook uitstekend: typisch zo\'n spoor dat de bioscoopbeleving naar je huiskamer brengt.

Extra's

Zoals al eerder vermeld bestaat de BD-uitgave van Hellboy II uit twee discs. Op de eerste disc (BD) staan de film en enkele extra’s, en de tweede disc (DVD) is in zijn geheel gewijd aan extra’s. De extra’s op de eerste schijf hebben een resolutie van 1080i en DD 2.0-geluid. Op de tweede disc is de beeldverhouding 1.78:1 (anamorf) en het geluid eveneens in DD 2.0. Alleen de extra’s op de tweede disc zijn Nederlands ondertiteld.

Disc 1 (BD)

Audiocommentaar 1
Op de eerste commentaartrack hoor je regisseur Guillermo del Toro. Hij is duidelijk enthousiast over het eindresultaat en dat hoor je terug in het commentaar. Del Toro komt dan ook met een grote hoeveelheid interessante achtergrondinfo. Stiltes zijn nauwelijks aanwezig. Zeker het beluisteren waard.

Audiocommentaar 2
De tweede gesproken toelichting is van castleden Jeffrey Tambor, Selma Blair en Luke Goss. Zoals verwacht ligt de nadruk in deze commentaartrack op de opnames en hoe de acteurs die ervaren hebben. Als gevolg is het geheel beduidend minder diepgaand en informatief dan del Toro’s commentaar.

Stripboekmaker
Hier kun je zelf een Hellboy-comic maken. Selecteer een cover, kies frames uit drie beschikbare scènes, plak ze in een layout, voeg tekst toe en deel je creatie via BD Live met de wereld. Voor dit laatste heb je een Profile 2.0 speler nodig die verbonden is met internet.

Mijn Scènes
Deze functionaliteit maakt het mogelijk om tijdens het bekijken van de film tijdsindices te markeren om daar later naar terug te kunnen springen. Zeg maar een manier om je eigen chapter-stops te maken. Ook kunnen begin en eind gemarkeerd worden, zodat je een clip terug kunt kijken.

U-Controller
Deze optie ken je wellicht van andere BD-uitgaven van Universal. Als de zogenaamde U-controller is ingeschakeld, dan verschijnen tijdens de film icoontjes in het beeld wanneer er aanvullend materiaal te bekijken is. In dit geval gaat het om een blik achter de schermen, verschillende effectstadia van een scène, het notitieboek van de regisseur en conceptschetsen. Helaas is het materiaal niet Nederlands ondertiteld.

BD Live
Degenen met een Profile 2.0 BD-speler, die verbonden is met internet, kunnen gebruik maken van de BD Live functionaliteit van deze disc. In dit geval is er onderscheid tussen algemene zaken, zoals trailers, en exclusieve content. Voor dit laatste is gratis registratie nodig. De exclusieve zaken zijn twee geanimeerde strips van tekenaar Guy Davis, getiteld “A History of Troll Markets” (2 min) en “Cathedral Head” (2 min).

Disc 2 (DVD)

Proloog (1 min)
Een korte introductie van regisseur Guillermo del Toro.

Hellboy: In Dienst van de Duivel (155 min)
Nee, de bij deze extra vermelde speelduur is geen tikfout: het gaat echt om een Making Of van ruim 2,5 uur. Hierin wordt zeer uitgebreid ingegaan op de totstandkoming van de Hellboy II, van ontwerp tot opnames. Het resultaat is enorm interessant, en verplichte kost voor iedereen die wil weten wat er bij een productie als dit komt kijken. Het geheel is netjes opgedeeld in 19 hoofdstukken, die ook vanuit het menu te selecteren zijn.

Productieworkshop
De extra’s in deze categorie gaan wat verder in op de animatie aan het begin van de film, waarin met poppen de legende van het Gouden Leger wordt verteld.
- Introductie (2 min): Een korte toelichting van del Toro over de scène. Na de toelichting wordt automatisch vervolgd met de extra hieronder.
- Schetsjes van de Storyboard-reeks (3 min): In een enkel scherm krijg je drie fasen van de scène te zien, namelijk del Toro’s schetsen, het storyboard en de uiteindelijke animatie. Optioneel commentaar van de regisseur is aanwezig.

Preproductiegewelf
Onder deze noemer vind je een aantal galerijen met foto’s en ontwerpen. Het materiaal is onderverdeeld in de categorieën “Ontwerp van de Wezens”, “Mike Mignola Maker van de Galerie”, “Productieontwerp” en “Productiefoto’s”.

Marketingcampagne
Een verzameling filmposters, verdeeld in “Printgalerie” en “Posters”.

Rondleiding op de Trollenmarkt (12 min)
Regisseur del Toro leidt je rond op de indrukwekkende set van de trollenmarkt.

Epiloog van Zinco (5 min)
Een geanimeerde strip, die dienst doet als epiloog.

Deleted Scenes (5 min)
Een zestal verwijderde scenes, die met optioneel commentaar van del Toro te bekijken zijn. Een ‘play all’-optie is aanwezig.

Conclusie

Hellboy II: The Golden Army (2008) is het vervolg op de geslaagde comicverfilming uit 2004. De regie van het vervolg was wederom in handen van Guillermo del Toro. Ron Perlman tekende nogmaals voor de titelrol. Het eindresultaat is zeker geslaagd te noemen. Vooral qua visueel spektakel heeft de film enorm veel te bieden. Weliswaar is dit alles verpakt in een flinterdun verhaaltje, maar dat mag de pret niet drukken. Hellboy II is namelijk een film die van begin tot eind weet vermaken. Vanwege de nadruk op het visuele aspect is het tevens een perfecte prent om in HD te bekijken. Gelukkig stelt de Blu-ray Disc uitgave op audiovisueel gebied niet teleur. Beeld en geluid zijn namelijk uitstekend. Bovendien bevat de uitgave vele uren aan interessante extra’s, waarvan de meeste te vinden zijn op de tweede disc (een DVD). Daarmee is het een topuitgave, en een regelrechte aanrader voor de liefhebber!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

blraydvd  |  09-11-2010

Weer een pracht van een comic fantasy in actie! Vond deze persoonlijk nog beter dan het 1ste deel (en die was al erg goed) :-) Deze bevat nog leukere en spectac...
Lees meer >

Magic Mirror  |  31-07-2010

De HD soundtrack = :toppie:
Lees meer >

Ron-G  |  27-07-2010

Zojuist deze film gezien, en het is een superspektakel film verstand op nul en heerlijk genieten van de plaatjes en het geluid, de sfeer in de film is helemaal ...
Lees meer >

rogue  |  26-03-2010

Op zich is het wel een amusante film, maar toch is ie wel wat minder als het eerste deel. Het is een beetje jammer dat ze in dezelfde val getrapt zijn als waar ...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  25-03-2010

Ik heb 'm heden (eindelijk) bekeken. Wat een geluid zeg! TOPPIE! Ook het beeld was uitstekend. De film? Ik vond m beter dan deel 1 om eerlijk te zijn. (alhoewel...
Lees meer >

Richard B.  |  05-10-2009

Op zich is het wel een amusante film, maar toch is ie wel wat minder als het eerste deel. Het is een beetje jammer dat ze in dezelfde val getrapt zijn als waar ...
Lees meer >

MvdS  |  09-09-2009

Zie http://www.StarMars.nl/ voor Films- en TV-merchandise.
Lees meer >

Thomas Gabriel  |  03-06-2009

Dit filmpje kost toch nog wat teveel in het Belgische landje...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-06-2009

Je snapt toch wat er staat, neem ik aan? De scene was in de originele versie al behoorlijk op het randje, en ging er ruim overheen in de uitgebreide versie. Bov...
Lees meer >

BrianB  |  01-06-2009

Je snapt toch wat er staat, neem ik aan? De scene was in de originele versie al behoorlijk op het randje, en ging er ruim overheen in de uitgebreide versie. Bov...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  01-06-2009

Te lang.? Amper spanning?? HUH???:confused:
Lees meer >

BrianB  |  30-05-2009

Tsss, film en ht als je hobby en dan zeuren over een scene als de podrace die te lang zou zijn?? :shock: WAAR GAAT DEZE WERELD TOCH HEEN?? :mrgreen: Het is ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  30-05-2009

Tsss, film en ht als je hobby en dan zeuren over een scene als de podrace die te lang zou zijn?? :shock: WAAR GAAT DEZE WERELD TOCH HEEN?? :mrgreen:
Lees meer >

BrianB  |  29-05-2009

Amen to that! Of het verhaaltechnisch nou veel of weinig toevoegt, niemand kan ontkennen dat dat een moddervet stukje actie is (vergelijkbaar met de speederbike...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  29-05-2009

Qua futuristische werelde kan ik me daar ook best wel in vinden... Een deel van Star Wars is toch ook wel dat je verplaatst wordt naar werelden die je niet kent...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.