There`s Something About Mary

Recensent:
Koen Koene
18-05-2009

Totaalbeoordeling:

5.8
Blu-ray

There`s Something About Mary (Blu-ray)
Samenvatting

Ondanks zijn verlegenheid weet de jonge Ted Stroehmann (Ben Stiller) het mooiste meisje van de klas, Mary (Cameron Diaz), te strikken voor het schoolbal. Door een pijnlijk ongelukje in de badkamer gaat het feest voor hem echter letterlijk en figuurlijk niet door. En tijd voor een tweede poging is er niet, want ineens verhuist Mary. Jaren later denkt Ted nog steeds regelmatig aan haar, en wat er tussen hen had kunnen gebeuren. Op aanraden van zijn vriend Dom (Chris Elliott) schakelt Ted de gluiperige detective Pat Healy (Matt Dillon) in om Mary op te sporen. Pat vindt haar, maar is zo onder de indruk dat hij haar voor zichzelf wil houden. Hij misleidt Ted door allerlei negatieve verhalen over Mary te vertellen. Ted geeft echter niet zomaar op, want Mary is nu eenmaal het meisje waar iedereen van droomt.

Commentaar

Na hun verrassend succesvolle debuut Dumb and Dumber (1994) en hun tweede film Kingpin (1996) kwamen de regisserende broers Peter en Bobby Farrelly in 1998 met There’s Something About Mary. Deze film baseerden ze op een script van Ed Decter en John Strauss dat toen al bijna tien jaar op de plank had gelegen. Net als de voorgaande films van de broers bleek ook There’s Something About Mary een schot in de roos. Er valt dan ook genoeg positiefs te melden over de film. Zoals de vermakelijke en excentrieke personages, de leuke wendingen en – uiteraard – de perfect getimede grappen. Deze zitten menigmaal tegen het smakeloze aan. Wie herinnert zich niet de beruchte scène met de “haargel”, het rits-incident, de verrimpelde borstpartij van buurvrouw Magda, of de reanimatiescène met het hondje? Smakeloos en/of aanstootgevend, maar de Farrellys komen ermee weg. De combinatie van grove humor en romantiek blijkt dan ook erg goed te werken. Dit is mede te danken aan het acteerwerk. Hoofdrolspeler Ben Stiller is goed op dreef, evenals tegenspeelster Cameron Diaz, die perfect is gecast als de gewilde Mary. Voor de rol van de gluiperige detective Pat Healy waren diverse acteurs in de running, waaronder Bill Murray, Cuba Gooding Jr en Vince Vaughn. Uiteindelijk ging de rol naar Matt Dillon. En dat is maar goed ook, want Dillon is zichtbaar in zijn element. Het is moeilijk denkbaar dat een van de andere acteurs uit het rijtje de rol even vermakelijk neer had kunnen zetten. Verder bevat There’s Something About Mary ook nog een karrenvracht aan bijrollen, vrijwel allemaal even memorabel. De film is alweer heel wat jaartjes oud, elf om precies te zijn, maar heeft nog niets van zijn kracht verloren. Het is namelijk nog steeds een erg leuke comedy, die garant staat voor een vermakelijke 119 minuten. Daarmee is There’s Something About Mary een prima film voor in de collectie.

There’s Something About Mary is al geruime tijd in twee versies op DVD te verkrijgen, als 1-disc uitgave of als 2-disc Special Edition. Onlangs heeft Fox de film ook in High Definition uitgebracht. Onze recensie van deze Blu-ray Disc uitgave lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Regio: B
Jaar: 1998
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • DTS 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626041580

Extra's

 • Interviews
 • Muziekvideo
 • Audiocommentaar (2x)
 • Marketing Mary
 • Uitgebreide Versie
 • Klei-Animated Titels
 • Achter Mary Komen
 • Achtergrondverhaal
 • Comedy Central: Reel Comedy
 • De wereld over met Mary
 • Achter de Rits
 • “Build me up Buttercup”-Karaoke

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van There’s Something About Mary heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (42GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Een van de punten waarop de BD-transfer verschilt van zijn tegenhanger op DVD is natuurlijk de scherpte. Vanwege de HD-resolutie oogt het beeld van de BD-versie namelijk een stuk scherper en gedetailleerder. Al hebben we wel eens scherper HD-beeld gezien. Desondanks scoort de transfer op dit gebied een ruime voldoende, al zit er af en toe een wat minder scherpe scène of shot tussen. Ook de kleurweergave is prima; kleuren zien er helder en goed verzadigd uit. Het schaduwdetail en zwartniveau zijn minder perfect, maar zeker acceptabel. Eveneens positief is dat de print erg schoon is, en dat overmatige filmgrain ontbreekt. Toch zijn er ook enkele minpuntjes, zoals de lichte beeldruis en het gebruik van edge enhancement. Al met al niet het beste wat High Definition te bieden heeft, maar een nette voldoende is zeker op zijn plek.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van There\'s Something About Mary is lossless op de disc gezet. En wel in het bekende DTS HD Master Audio 5.1-formaat (24bit/48kHz). De nadruk van de track ligt op de voorkant. Daar wordt een breed stereobeeld neergezet, met een mooie volle klank, strak laag en een goede dynamiek. Dialogen zijn daarbij altijd goed te verstaan en blijven netjes beperkt tot de centerluidspreker. Ruis en gekraak ontbreken, zoals dat hoort bij een relatief recente prent. De surroundluidsprekers worden vooral subtiel gebruikt, voor omgevingsgeluiden en het incidentele directionele effect. De ruimtelijkheid valt dan ook wat tegen. Nu is dit niet het type film voor een agressieve audiobeleving, maar toch had men wel wat meer met het surroundgebruik kunnen doen. Verder valt er echter weinig aan te merken op de geluidskwaliteit.

Extra's

De BD-uitgave van There’s Something about Mary is qua extra’s identiek aan de eerdere 2-disc Special Edition DVD-uitgave. De extra’s hebben een resolutie van 480i en DD 2.0-geluid. Ze zijn allemaal Nederlands ondertiteld.

Uitgebreide Versie
In het hoofdmenu kun je kiezen voor de normale of verlengde versie van de film. De verlengde versie bevat elf minuten aan extra materiaal. Veel voegt dit niet toe. De betreffende scènes halen namelijk de vaart uit de film, en bovendien zijn ze niet erg sterk en/of niet erg grappig.

Audiocommentaar 1
De Farrellys staan erom bekend dat ze zoveel mogelijk kennissen mee laten doen in hun films. Dat blijkt ook wel uit deze commentaartrack van de broers, waarin het duo (te) veel tijd besteed aan het aanwijzen van deze vrienden & bekenden. Bekijk je de uitgebreide versie, dan zijn ook de additionele scènes van commentaar voorzien.

Bonuscommentaar (29 min)
Hier kun je bij vijf scènes een tweede toelichting van de gebroeders beluisteren. Opvallend genoeg is het additionele commentaar, dat onder meer inzicht geeft in de casting en het schrijfproces, een stuk interessanter dan het ‘hoofdcommentaar’.

Audiocommentaar 2
Een toelichting van Ed Decter en John Strauss, de schrijvers van het oorspronkelijke script. Uiteraard zijn verhaal en script hun expertise, en dit is dan ook het waar het grootste deel van hun commentaar over gaat. Zo geven ze de vele verschillen tussen script en uiteindelijke film aan, en waar de bijdrage van de o zo geweldige gebroeders Farrelly ligt. Een tamelijk saaie track. Dit commentaar is alleen bij de bioscoopversie te beluisteren.

Klei-Animated Titels
Deze optie geeft je de mogelijkheid om in plaats van het gebruikelijke begin van de film een geschrapte klei-animatie te bekijken. Desgewenst kan de animatie van commentaar van de Farrellys voorzien worden.

Achter Mary Komen (44 min)
In feite is deze extra een soort van veredelde B-roll, waarbij je mee mag kijken bij verschillende repetities en opnames. Elk fragment wordt kort ingeleid door een cast- of crewlid.

Achtergrondverhaal (21 min)
Een voor TV gemaakte documentaire waarin in vogelvlucht de gehele productie van de film wordt behandeld, van script tot première. Een interessante toevoeging met veel leuke feiten en weetjes, en tevens een van de weinige extra’s op de schijf met boeiende info over de totstandkoming van de film.

Comedy Central: Reel Comedy (22 min)
Deze extra is een featurette over de film, gemaakt voor Comedy Central. Het geheel is promotioneel van aard, maar vanwege de komische uitspattingen van gastheer Harland Williams (die zelf ook meespeelt in de film als de gestoorde lifter) toch wel het bekijken waard.

Interviews
Verschillende extra’s op het schijfje bestaan uit interviews met de cast en crew.
- Zichzelf Blootgeven (14 min): Een compilatie van interviews met Cameron Diaz, Matt Dillon, Ben Stiller en Chris Elliot. Ze vertellen o.a. hoe het is om met de Farrellys te werken, over de kracht van de broers en over de gezelligheid op de set. Geen bijzonder diepgaande info dus.
- Onbeholpen met Jonathan Richman en Tommy Larkins (12 min): Een toevoeging rond muzikant Jonathan Richman (de “Zingende Verteller” in de film). Diverse mensen uit de muziekwereld komen aan het woord over Richman, en daarna beantwoordt deze met zijn drummer Tommy verschillende vragen.
- Worst & Bonen (6 min): Een interview met acteur W. Earl Brown, die de geestelijk gehandicapte broer van Mary speelt. Hij vertelt onder meer hoe hij zich deze rol eigen maakte.
- Touch-down (6 min): In deze extra krijg je een gesprekje met American football ster Brett Favre te zien.
- Interview Roulette (7 min): Een vraaggesprek met de gortdroge Harland Williams. Serieuze antwoorden zijn Williams vreemd, dus kijk deze extra niet voor de inhoud.
- Puffy, Boobs en Balls (11 min): Een toevoeging over de (make-up) effecten, in de vorm van een interview met ontwerper Tony Gardner en actrice Lin Shaye, die buurvrouw Magda speelt.

De wereld over met Mary
Bij deze laatste extra kun je luisteren hoe een bepaalde scène klinkt in het Duits, Frans, Italiaans, Japans, Russisch, Thais of Turks. Wisselen tussen de talen gaat met behulp van de audio-toets op de afstandsbediening.

Marketing Mary
Onder deze optie vind je een handvol filmposters in verschillende talen, dertien TV-spots en de bioscooptrailer.

Muziekvideo
De videoclip van het nummer “Every day should be a holiday” van The Dandy Warhols.

Fragmenten (3 min)
Een aantal minuutjes met bloopers en andersoortig gegrap op de set. Veel van dit materiaal heb je ook al verspreid in de overige extra’s voorbij zien komen.

”Build me up Buttercup”-Karaoke
Haal je beste zangstem maar uit de kast, want bij deze toevoeging kun je naar hartelust meelallen met het nummer “Build me up, Buttercup”.

Achter de Rits (5 min)
Een grappig bedoelde featurette, gepresenteerd door Magda, over wat er zou gebeuren als er echt iemand met zijn ‘olijven’ tussen de rits zou komen. Er wordt onder meer ingegaan op het medische aspect, maar ook het juridische aspect (wie heeft er schuld, de broekfabrikant of het slachtoffer) wordt behandeld.

Conclusie

There’s Something About Mary is een zeer vermakelijke comedy van de gebroeders Farrelly, en een prima film voor in de collectie. Naast de eerdere DVD-uitgaven ligt de film nu ook op Blu-ray Disc in de winkel. Qua extra’s is de BD-versie nagenoeg geheel identiek aan de Special Edition DVD-uitgave. En dus ook hier een kanttekening. Want hoewel er een grote hoeveelheid extra’s aanwezig is, valt het inhoudelijk allemaal nogal tegen. Het meeste materiaal bestaat namelijk uit weinigzeggende interviews en promotionele vulling, en ook de commentaartracks stellen teleur. Duidelijk een geval van kwantiteit boven kwaliteit. Bovendien is het jammer dat BD-exclusief materiaal ontbreekt. Over het audiovisuele aspect kunnen we een stuk positiever zijn. De HD-transfer is namelijk dik in orde en ook het lossless geluid klinkt prima. Daarmee is de BD-uitgave van There’s Something About Mary een nette uitgave voor degenen die de film in HD kwaliteit in hun collectie op willen nemen.

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  19-05-2009

Het vermelden waard is ook de intro van de film die met klei figuren is gemaakt en er in hd wel erg eng goed uit ziet!! :)
Lees meer >

Fonzie  |  19-05-2009

Superfilm, maar door de jaren heen zo vaak gezien dat ik de BR oversla. Kan de dialogen bijna dromen en dan is de lol er wel een beetje af.
Lees meer >

Rood  |  19-05-2009

Prima recensie, prima film ook trouwens, maar ik heb nu 2 versies op DVD en aangezien de BR, behalve een betere beeldkwaliteit, niets meer heeft te bieden houd ...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  18-05-2009

Dit moet denk ik je ding zijn, ik vond dit een abominabele film.
Lees meer >

Michael Hamers  |  18-05-2009

En wederom een keurige review (y) Deze komt er denk ik niet in. Heb de dvd al en die heb ik ook ooit maar 1x gekeken.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.