Oorlogswinter


Oorlogswinter (Blu-ray)
Samenvatting

In de laatste ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog ziet de veertienjarige Michiel van Beusekom (Martijn Lakemeier) op een avond een militair vliegtuig neerstorten. Michiel is de zoon van burgemeester Johan van Beusekom (Raymond Thiry). Michiel vindt zijn vader maar slap omdat hij niet actief tegen de Duitsers vechter maar altijd de meegaande weg van diplomatie volgt. Hij wil niets liever dan meedoen met het verzet. Op een dag vraagt zijn oudere buurjongen Dirk hem een brief te bezorgen bij de hoefsmid, mocht er iets mis gaan met een overval op een Duits munitiedepot. Voor Michiel er erg in heeft, zit hij tot over zijn oren in de problemen als hij de brief leest en in een nabijgelegen bos een gewonde Engelse piloot vindt. Dan staat plots zijn oom Ben (Yorick van Wageningen) voor hun deur. Michiel kijkt erg op tegen zijn oom, die in het verzet zit en tijdelijk bij hen intrekt. Kan Michiel hem vertrouwen en hem over de aanwezigheid van de Engelse piloot vertellen?

Commentaar

Jan Terlouw – schrijver en voormalig politicus – schreef het (fictieve) boek Oorlogswinter in 1972. Het boek was direct een succes en in 1973 kreeg Terlouw de Gouden Griffel uitgereikt. In 1975 volgde een TV-serie verfilming van het verhaal met André van den Heuvel, Ton Lensink, Andrea Domburg, Joost Prinsen en vele andere bekende Nederlandse acteurs en actrices. In 2002 besloot regisseur Martin Koolhoven een speelfilm van Oorlogswinter te maken. In nauw overleg met schrijver Jan Terlouw werden voor de film noodzakelijk geachte aanpassingen aan het verhaal gemaakt. Zo start de film al direct met het neerstorten van het Engelse vliegtuig, iets dat in het boek in een later hoofdstuk pas gebeurt. Ook de aandacht en ontwikkeling van de hoofdpersoon is in de film wat aangepast. De hoofdpersoon wordt goed gespeeld door Martijn Lakemeier. Het was voor hem zijn speelfilmdebuut. De overige acteurs en actrices laten ook prima spel zien. Natuurlijk is de aandacht voor spanning en actie in de film wat nadrukkelijker om je als kijker ruim 100 minuten geboeid te houden. Ook hierin is Koolhoven meer dan prima geslaagd. Het neerstorten van het Engelse vliegtuig direct aan het begin van de film zorgt ervoor dat je aandacht direct gepakt is. Het verhaal speelt zich af tijdens de Hongerwinter, de laatste ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog. Dat was een winter waarin Nederland bedekt was door een (dikke) sneeuwlaag. Omdat we in Nederland tegenwoordig niet zoveel sneeuw meer zien, is de film voor het grootste gedeelte in Litouwen opgenomen. Ook is gebruik gemaakt van kunstsneeuw. Koolhoven heeft duidelijk veel aandacht gehad voor het visuele aspect. Hij schotelt je prachtige, sfeervolle beelden voor. Het verhaal wordt goed ondersteund met fraaie filmmuziek, gecomponeerd door de Italiaanse componist Pino Donaggio. Oorlogswinter was in de bioscoop een groot succes en trok meer dan 800.000 bezoekers. De film kreeg daarom ook de Gouden en Platina filmprijs uitgereikt. Tevens won de film drie Rembrandt Awards. Dit bevestigt maar dat Oorlogswinter een uitstekende Nederlandse film is, die je zeker gezien moet hebben.

Video Film Express heeft Oorlogswinter op DVD uitgebracht als een luxe 2-DVD + CD uitgave en in High Definition op Blu-ray Disc. Zo fraai als de DVD uitgave qua verpakking is, zo saai is de Blu-ray Disc uitgave in slechts het bekende blauwe doosje. Dit is onze recensie van deze Blu-ray Disc uitgave. Onze bespreking van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Jaar: 2008
Speelduur: 103 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • PCM 5.1 - Nederlands
 • DTS 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Audiodescriptie
 • Dolby Digital 5.1 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053800016

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Making Of
 • Trailers
 • Visual effects
 • Stunts
 • Audiocommentaar
 • Fotogalerij
 • Op de Set
 • Premièreverslagen
 • Audiotracks voor blinden en slechtzienden
 • Het Gesprek: Interview met Martin Koolhoven
 • Documentaire Hongerwinter

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De Blu-ray Disc is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H-264/MPEG-4 AVC coderingsmethode.

De algehele beeldkwaliteit is uitstekend en laat elk aspect van het beeld fraai tot zijn recht komen. De beelden zijn qua kleurtoon en contrast digitaal bewerkt. De onderkoelde kleuren van de stilistisch aangepaste beelden ondersteunen de rauwe en koude sfeer van deze laatste Oorlogswinter uitstekend. Door het verhoogde contrast en de koele grijsblauwe kleuren heeft het beeld een harde indruk. De iets grovere korrel en de daardoor aanwezige filmgrain in het beeld verhogen het authentieke karakter van de film. Kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. De scherpte en detaillering zijn beide uitstekend. Dankzij een goed zwartniveau is de detaillering in de donkere scènes ook goed. Het beeld is volkomen vrij van ongerechtigheden. Deze Blu-ray Disc overtuigt met een zeer fraai beeld dat duidelijk scherper en meer gedetailleerd is dan de al zeer goede DVD uitgave, waardoor ook het beeld meer diepte bevat. Voor de scènes waarin geen Nederlands wordt gesproken, is de film optioneel ondertiteld. Deze ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak. Ook is een ondertiteling voor doven en slechthorenden aanwezig.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Bij de soundtrack heb je op deze Blu-ray Disc uitgave keuze uit een ongecomprimeerde LPCM 5.1 surroundtrack (24 bit, 48 kHz – 6912 Mb/s), een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s).
Zowel de Dolby Digital als de DTS soundtracks zijn een hoorbare verbetering ten opzichte van de gewone DVD uitgave, waar de Dolby Digital track een bitrate van 448 kb/s heeft.
Maar de ongecomprimeerde LPCM 5.1 surroundtrack moet je zeker beluisteren. Die klinkt bijzonder goed en buitengewoon indrukwekkend en realistisch. Direct bij de opening van de film wordt je hier getrakteerd op een indrukwekkend geluid. Het LFE kanaal gaat hier heel diep door met een laag dat je alleen nog maar voelt. Je hoort hier direct het verschil met de overige soundtracks of met de DVD uitgave. Het laag is veel dieper en strakker. Ook de rest als detaillering en dynamiek van de soundtrack zijn beter. De dialogen blijven te allen tijde goed te volgen en komen via de centerspeaker. Een topkwaliteit soundtrack.
Naast de gewone soundtrack zijn ook twee Audiodescriptie soundtracks voor blinden en slechtzienden aanwezig, beide Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s). Het verschil tussen beide is de keuze om de film met of zonder nasynchronisatie van de niet Nederlands gesproken dialogen te beluisteren.

Extra's

Het menuscherm is geanimeerd met beelden en muziek uit de film. Tijdens de film kun je het menu als een overlay menu oproepen, zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt interessante extras, die hetzelfde zijn als op de DVD uitgave. De extra’s zijn allemaal in 576i PAL resolutie.

Audiocommentaar door Martin Koolhoven en editor Job ter Burg
Een gesproken toelichting met regisseur Martin Koolhoven en editor Job ter Burg, die beide een informatief commentaar tijdens de film geven. De geluidskwaliteit is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s). Keuze voor het commentaar is te vinden onder Set-up.

Making Of (24 min)
Een prima achter de schermen featurette met interviews, beelden op de set en filmfragmenten.

Het Gesprek: Interview met Martin Koolhoven (25 min)
Aflevering van het televisieprogramma ‘Het Gesprek’ waarin regisseur Martin Koolhoven te gast was. Het 1.78:1 beeld wordt niet correct als 1.33:1 weergegeven.

Interviews (13 min)
Waarin schrijver Jan Terlouw over zijn boek vertelt, regisseur Martin Koolhoven over zijn motivatie voor de verfilming en diverse acteurs over hun rol vertellen.

Martijn Lakemeier bij RTV Rijnmond (3 min)
Kort tv-interview met de hoofdrolspeler.

Documentaire: Hongerwinter (48 min)
Een documentaire over de Hongerwinter van 1944-1945,afkomstig van de DVD box ‘De Bezetting’.

Fotogalerij (4 min)
Foto’s uit de film en op de set, te zien met achtergrondmuziek.

Trailers en Spotjes
Met keuze uit de bioscooptrailer, de teasertrailer en een televisiecommercial.

Visual Effects (9 min)
Aan de hand van vijf apart te selecteren scènes krijg je een goede indruk van het bewerkingsproces dat de filmscènes hebben ondergaan.

Deleted Scenes (18½ min)
Met keuze uit dertien apart te selecteren scènes die niet gebruikt zijn. Met optionele toelichting van de regisseur.

Stunts (11 min)
Hier kun je drie stuntscènes nader bekijken.

Premièreverslagen (11½ min)
Vier korte tv-verslagen van de première van de film.

Op de Set (4 min)
Met twee korte promotie video’s over de film

Conclusie

In de laatste ijskoude winter van de Tweede Wereldoorlog ziet de veertienjarige Michiel van Beusekom (Martijn Lakemeier) op een avond een militair vliegtuig neerstorten. Voor Michiel er erg in heeft, zit hij tot over zijn oren in de problemen als hij in een nabijgelegen bos een gewonde Engelse piloot vindt. Michiel twijfelt of hij zijn oom, die in het verzet zit en tijdelijk bij hen ingetrokken is, wel kan vertrouwen. Jan Terlouw – schrijver en voormalig politicus – schreef het (fictieve) boek Oorlogswinter in 1972. Regisseur Martin Koolhoven verfilmde het verhaal tot een boeiende Nederlandse speelfilm. Video Film Express heeft de film in prima High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc. Het beeld ziet er fraai uit, het LPCM 5.1 geluid klinkt bijzonder goed. De uitgave heeft daarbij ook nog een set interessant bonusmateriaal meegekregen. Oorlogswinter is een uitstekende Nederlandse film, die je zeker gezien moet hebben.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  17-03-2012

Ik kan nou niet zeggen dat deze film mij heeft geboeid. Het verhaal is op zich best aardig, maar de film heeft totaal geen spanning. Het kabbelt allemaal een be...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  17-03-2012

Juist, je moet de waardering bekijken binnen het medium waarop de film geplaatst is. Een 8 op BD is niet hetzelfde als een 8 op DVD voor dezelfde film. Je zou d...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-03-2012

Zie het probleem niet. Dit zegt alleen dat er meer uit de potentie van dvd is gehaald en dat het nog beter had gekund voor de blu ray. Qua beeld en geluid is de...
Lees meer >

pjblack  |  17-03-2012

Beetje gek dat de blu ray hier 4 sterren krijgt voor het beeld en 4,5 op dvd. Ook lijkt het erop dat de dvd meer extra's heeft dan de blu ray versie, maar dat k...
Lees meer >

rogue  |  06-08-2011

Bij blu-ray.com komt hij erg goed uit de bus; met goede extra's was het een topscore geweest.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  25-05-2009

Een prima film, ik werd wel in de film gezogen en een groot compliment naar Martijn Lakemeijer die het in zijn eerste film voorteffelijk heeft gedaan.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  25-05-2009

Ik kan nou niet zeggen dat deze film mij heeft geboeid. Het verhaal is op zich best aardig, maar de film heeft totaal geen spanning. Het kabbelt allemaal een be...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  25-05-2009

Ik was vooraf bang dat het een typisch Nederlandse jeugdfilm zou worden, maar gelukkig is het op een zeer volwassen manier verfilmt. Het beeld is prachtig filmi...
Lees meer >

Robert Vorselman  |  25-05-2009

Ik ben enorm teleurgesteld dat er zo van het boek is afgeweken.
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  25-05-2009

Voor het predikaat topper moeten beeld, geluid en extra's minimaal een 9 scoren.
Lees meer >

Quido  |  25-05-2009

Zie ook niet in wat er kinderachtig aan de film zou zijn. Men gebruikt juist bijzonder veel onconventionele stijlmiddelen (let bijvoorbeeld eens op het specifie...
Lees meer >

Rob Visser  |  25-05-2009

Oorlogswinter mag dan van oorsprong een jeugdboek zijn, ik vond de film beslist niet kinderachtig. In tegendeel zelfs - het bevat behoorlijk volwassen thema's. ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  24-05-2009

Heb em onlangs via ruil verkregen. Moet em nog kijken, maar er staat me wat positiefs te wachten begrijp ik al wel (y)
Lees meer >

BrianB  |  24-05-2009

Een andere film dan ik gezien heb, blijkbaar. Vond het wel jammer dat alleen de CG featurettes in HD waren, en dat die amper toelichting kregen.
Lees meer >

Ron-G  |  24-05-2009

Je weet dat Oorlogswinter van oorsprong een jeugdboek is? Ja dat weet ik......daar zal ook de link met "kinderfilm" liggen, zoals ik de film zag, maar hinkt nu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Geweld Grof PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.