Lakeview Terrace

Recensent:
Koen Koene
03-06-2009

Totaalbeoordeling:

4.9
Blu-ray

Lakeview Terrace (Blu-ray)
Samenvatting

Chris Mattson (Patrick Wilson) en zijn vrouw Lisa (Kerry Washington) vormen een jong en hip koppel dat samen hun eerste huis koopt in het zonnige Lakeview Terrace. Dit is het huis waar ze al lang over gedroomd hebben en waar ze hun gezinnetje willen stichten. Tenminste, dat was het plan… Naast hen woont de humeurige agent Abel Turner (Samuel L. Jackson), een alleenstaande vader met twee tienerkinderen. Sinds hij zijn vrouw heeft verloren heeft hij het moeilijk in het leven. Normale sociale omgang met hem is lastig, in dit geval des te meer omdat Abel direct al een aversie heeft tegen zijn nieuwe buren. Hij is namelijk van de oude stempel en vindt het maar niets dat een blanke man getrouwd is met een gekleurde vrouw. Kleine ergernissen doen de zaak verder escaleren en Abel gaat steeds verder om zijn territorium te verdedigen. Hij wil dat Chris en Lisa verhuizen en maakt hen het leven zuur om dat te bereiken. Er komt een punt waarop zelfs deze keurige familie het niet meer trekt en terugslaat. Uiteindelijk zou het conflict wel eens ernstig uit de hand kunnen lopen.

Commentaar

De plot van Lakeview Terrace hebben we in enigerlei vorm vaak voorbij zien komen. Een sterk punt dat deze film scheidt van soortgelijke producties is de zorgvuldige opbouw. Bij de kijker ontstaat na de introductie van de buurt en de personages al snel een gevoel van onbehagen dat je niet meer los laat. Er is iets niet helemaal in de haak en veel dingen die spelen worden niet letterlijk geuit. Deze spanning wordt tot in de laatste akte vastgehouden, waarna de conclusie toch enigszins tegenvalt. Het einde is niet zozeer slecht, maar is precies wat je zou verwachten. De film probeert meer te zijn dan een standaard thriller door de rassenproblematiek die op subtiele wijze in het script verwerkt zit. In Amerika zijn dergelijke zaken nog steeds aan de orde van de dag. Het is dan ook jammer dat hier niet meer mee gedaan wordt, bijvoorbeeld door een andere ontknoping die tot nadenken stemt. Het had de film net dat beetje extra kunnen geven. Feit is in ieder geval dat veel van de inhoud waarschijnlijk dichter bij de waarheid zit dan je zou denken. Samuel L. Jackson heeft de laatste jaren een reeks matige rollen op zijn CV mogen bijschrijven, maar revancheert zich hier prima. Hij is het ene moment innemend en charmant, waarna hij volledig kan omslaan in een gevaarlijk persoon die je niet als je buurman zou willen hebben. Het koppel dat centraal staat in de film, wordt op natuurlijke wijze neergezet door Patrick Wilson en Kerry Washington. Wilson is in zijn hele doen en laten het prototype blanke man en daarom hier uitstekend op zijn plaats. Zijn transformatie van beleefdheid naar wanhoop en agressie is geloofwaardig. Kerry Washington heeft een kleinere rol toebedeeld gekregen, maar weet hier toch nog veel uit te halen. Het is jammer dat het script hier en daar wat typische fouten en inconsistenties bevat. Zo verdwijnen de kinderen van Abel halverwege de film opeens volledig van het toneel vanwege een tripje met zijn schoonzus. Dit wijst erop dat de schrijvers even niet meer wisten wat ze met hen aanmoesten. Ook gebeurt het soms dat een voorwerp, zoals een telefoon, op exact het juiste moment in het zichtveld komt. Daarnaast is het ongeloofwaardig dat Abel wegkomt met grove overtredingen van de wet, zonder dat dit gevolgen heeft. Hij mag dan wel agent zijn en in de VS wonen, maar dit gaat toch wat ver. Lakeview Terrace wordt op ongeïnspireerde wijze in beeld gebracht door Neil LaBute, die echter wel een grote stap vooruit maakt na het matige The Wicker Man. Deze prent weet te vermaken tot vlak voor het einde dankzij de zorgvuldige opbouw. De overdreven climax tegen de weinig subtiele symbolische achtergrond van een bosbrand laat echter het gevoel achter dat hier meer in had gezeten.

Lakeview Terrace is zowel op DVD als Blu-ray Disc verkrijgbaar. Onze DVD-recensie is elders op de site te lezen. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 110 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby TrueHD 5.1 - Duits
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609661736

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Making of featurette
  • BD Live

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Lakeview Terrace heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50 GB dual layer disc (31,5 GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Het HD-beeld van Lakeview Terrace ziet er op de meeste fronten prima uit. De scherpte is over het algemeen dik in orde, al valt de detaillering in donkere delen van het beeld wat tegen. Dit laatste is het gevolg van een matig schaduwdetail. Ook het zwartniveau had wel een tikje beter gekund. Wat de kleurweergave betreft valt er echter niks te klagen. Huidtinten zien er natuurlijk uit en de kleuren zijn mooi verzadigd. Eveneens positief is dat edge enhancement slechts in zeer minimale mate aanwezig is. Zaken als vuil, beschadigingen en compressieartefacting zijn geheel afwezig. Al met al is de BD-transfer van Lakeview Terrace niet het meest indrukwekkende voorbeeld van High Definition, maar de kwaliteit is hoog genoeg voor een dikke voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Bij een BD-uitgave verwacht je natuurlijk lossless geluid. Bij Lakeview Terrace krijg je dat in de vorm van een Dolby TrueHD 5.1-spoor (16bit/48kHz). De dynamiek en detaillering van het spoor zijn prima, maar het meest opvallende is toch wel de ruimtelijkheid. Voor een film die vooral draait om de dialogen is het geluid namelijk opvallend actief en ruimtelijk. De surroundspeakers worden dan ook regelmatig gebruikt voor omgevingsgeluiden en effecten (bijvoorbeeld rondcirkelende helikopters). Vooral richting het einde van de film zet het spoor een lekker actieve geluidservaring neer, waar nodig ondersteund met een ruime portie strak laag. Ook op de overige gebieden valt er weinig op het spoor aan te merken. Dialogen zijn bijvoorbeeld altijd goed verstaanbaar en zaken als ruis en oversturing ontbreken. Kortom: uitstekend geluid!

Extra's

In het Engelstalig menu van de BD-uitgave van Lakeview Terrace zijn dezelfde extra’s te vinden als op de DVD-uitgave. Enige nieuwe toevoeging is de BD Live functionaliteit. De extra’s hebben een resolutie van 480i en DD 2.0-geluid. Ze zijn allemaal Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Regisseur LaBute en actrice Kerry Washington hebben de moeite genomen om commentaar te geven bij de film. Het duo zorgt voor een mooie balans tussen de technische aspecten en de meer luchtige zaken.

Verwijderde scènes (14 min)
Hier zijn een achttal verwijderde scènes te bekijken, waarvan één in twee verschillende versies. Ze zijn afzonderlijk te bekijken of allemaal achter elkaar. Optioneel kun je ze beluisteren met commentaar van de regisseur.

Making of featurette (20 min)
Een standaard Making Of met triviale inzichten in het script die je waarschijnlijk al had opgemerkt. Verder vooral veel ophemeling over en weer. Het brengt weinig nieuwe informatie.

Trailers
Hier kun je een blu-ray promotie trailer bekijken en een vijftal trailers van andere recente producties die door Sony worden uitgegeven. De trailers hebben een resolutie van 1080p.

BD Live
Optie waarvoor je een Profile 2.0 BD-speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan, na enige tijd wachten, een menu te zien met diverse keuzen. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD-Live content op dit moment hetzelfde, d.w.z. promomateriaal van allerlei Sony titels.

Conclusie

Chris en Lisa hopen een rustig leventje op te bouwen in hun droomhuis in het zonnige plaatsje Lakeview Terrace. Maar ze hadden niet gerekend op hun rancuneuze buurman Abel. Deze alleenstaande vader en politieagent ziet het interraciale koppel niet bepaald zitten en wil ze de buurt uit hebben. De standaard plot van Lakeview Terrace wordt naar een hoger niveau getild door een sterke en sluimerende opbouw en krachtige vertolkingen. Jackson schittert na jaren weer eens in een goede rol. Het einde van de film stelt wel wat teleur. De BD-uitgave van Lakeview Terrace heeft prima beeld, en is vooral qua scherpte een flinke verbetering van de DVD-versie. Het aanwezige lossless geluid klinkt bovendien uitstekend. Wat extra’s betreft heeft de BD-uitgave hetzelfde bescheiden pakket te bieden als de DVD-versie (naast de standaard BD Live functionaliteit). Daarmee is het een net verzorgde uitgave van een aardige film.

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  04-06-2009

Een tamelijk bekend verhaal met dito afloop (denk bv. aan Unlawful Entry). Toch een voldoende dankzij de altijd goede Samuel L. Jackson. Er is niemand die je zo...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
2.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.