Longest Day, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-06-2009

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Longest Day, The (Blu-ray)
Samenvatting

Het is juni 1944. De Duitsers zijn alert op een mogelijke aanval vanaf de kust en hebben daar een zware verdedigingslinie opgezet. Een Duitse commandant constateert (naar later blijkt zeer terecht) dat de eerste 24 uur van een dergelijke aanval beslissend zullen zijn, de langste dag. Door het slechte weer wordt niet direct een aanval verwacht aangezien de geallieerden in het verleden altijd bij goed weer en altijd bij zonsopgang aanvielen. Toch blijven de Duitsers alert.
In Engeland daarentegen wacht een grote armada van manschappen op het verlossende bevel. Klaar om te vechten. Ook bij hen speelt het slechte weer parten. Ongeduld en vermoeidheid beginnen hun zijn tol de eisen. Maar dan komt het bericht dat generaal Eisenhower het bevel heeft gegeven over te gaan tot de aanval.

In de nacht van 6 juni 1944 in de stromende regen begint de geallieerde invasie. Zo’n 11.000 vliegtuigen kiezen het luchtruim. Onder hen de mannen die op strategische plaatsen worden gedropt om te voorkomen dat de Duitsers deze strategische punten, als bijvoorbeeld een brug, gaan vernietigen. Deze mannen moeten de invasie van achter de vijandelijke linies voorbereiden. Om de Duitsers in verwarring te brengen wordt op enkele plaatsen een nepdropping met rubberen poppen, genaamd Rupert, gedaan. Andere parachutisten landen bij verschillende dorpjes, maar niet overal landen de mannen op de juiste plaats of landen ze ‘onzichtbaar’. Velen vinden nog voordat de voeten de grond raken de dood. Via gecodeerde radioberichten wordt het Franse verzet ingelicht over de op handen zijnde invasie. De verzetstrijders zorgen er onder andere voor dat de communicatie tussen verschillende Duitse eenheden verstoord wordt. Ook de Duitsers horen deze Franse berichten en beseffen dat een invasie binnen 24 uur te verwachten is. Alleen weten ze niet waar de geallieerden aan land zullen komen. Ondertussen steekt een armada van 4000 schepen en honderdduizenden manschappen Het Kanaal over voor een landing op de kust in Normandië. De Duitsers beseffen te laat wat er op hen afkomt. Toch vinden vele duizenden van de bijna 3 miljoen ingezette geallieerden op deze langste dag de dood op de stranden of in de lucht. Maar door deze grootse geallieerde invasie werd het einde van de Nazi overheersing in Europa ingezet.

Commentaar

The Longest Day is een levensechte reconstructie van één van de meest historische gebeurtenissen van de afgelopen eeuw. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cornelius Ryan, die ook het boek herschreef tot een filmscript. Haast minutieus worden de gebeurtenissen van uur tot uur in beeld gebracht: de voorbereidingen, de fouten en alle gebeurtenissen die het verloop van één van de grootste veldslagen uit de geschiedenis hebben bepaald. De film hanteert daarbij een opzet waarbij tijd en plaats van handeling voortdurend in beeld komt en daarmee de suggestie wekt van een documentaire. Dat maakt het gevoel van realiteit nog sterker. Deze realiteit wordt ook nog benadrukt doordat de film alle kanten van de invasie belicht. Niet alleen van de geallieerden, maar ook van de Duitsers, het Franse verzet en de Franse bevolking. Producer Darryl F. Zanuck heeft bij deze aanpak ervoor gekozen om met drie verschillende regisseurs te werken. Zo was regisseur Ken Annakin verantwoordelijk voor de Britse kant, regisseur Andrew Marton voor de Amerikaanse kant en regisseur Bernhard Wicki voor de Duitse kant. Ieder maakte daarbij gebruik van acteurs uit het bewuste taalgebied, waardoor de mensen in de film de taal spreken die je normaliter zou verwachten. De cast bestond uit zo’n 48 internationale sterren uit Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk. De lijst met acteurs is te lang om op te noemen en bevat onder andere namen als John Wayne, Richard Burton, Henry Fonda, Robert Mitchum, Robert Ryan, Robert Wagner, Mel Ferrer, Gert Fröbe, Curd Jürgens en een nog zeer jonge Sean Connery. Ook zangers Paul Anka en Fabian spelen mee in de film. Daarnaast is gebruik gemaakt van duizenden figuranten. Naar verluid hebben de Engelsen, de Amerikanen en de Fransen zo’n 23.000 manschappen beschikbaar gesteld voor de film. De gevechtscènes zijn gecoördineerd door medeproducer Elmo Williams en zijn zeer direct en onverbloemd in beeld gebracht. Ook hier werd niets teruggehouden om het realiteitsgevoel te versterken.
Voor producer Zanuck was het erop of eronder bij de productie van de film. Fox Studios maakte in dezelfde periode ook het bijzonder kostbare Cleopatra, waardoor Zanuck bij The Longest Day met een vastgesteld budget van acht miljoen dollar moest werken. De keuze voor zwart/wit was trouwens uit budgettaire overwegingen gemaakt. Toen het budget uitgeput raakte, zou Zanuck de rest uit eigen zak betaald hebben. Gelukkig voor hem en Fox werd de film een groot succes, zowel financieel als artistiek. In 1963 ontving de film twee Oscars voor beste camerawerk (zwart/wit) en beste special effects. De drie regisseurs Ken Annakin, Bernhard Wicki en Andrew Marton werden genomineerd door de Directors Guild of America en kregen een Golden Globe voor hun prestatie.

In 2004, ter gelegenheid van het feit dat D-Day 60 jaar geleden plaatsvond, had Fox Entertainment de film opgeknapt en als een 2-disc Special Edition met een nog nooit eerder vertoonde documentaire uitgebracht. Onze recensie van deze DVD uitgave kun je hier nog eens teruglezen. Nu is dit indrukwekkende oorlogspektakel in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. In deze bespreking bekijken we deze Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Oorlog
Jaar: 1962
Speelduur: 178 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626041597

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Audiocommentaren
  • Een gedenkwaardige dag
  • The Longest Day: een eerbetoon
  • Voorgeschiedenis - The Longest Day
  • D-Day opnieuw bekeken
  • Darryl F. Zanuck: een droom die in vervulling is gegaan

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De zwart/wit film is, zoals hierboven al geschreven, in 2004 volledig gerestaureerd. De Special Edition DVD release overtuigde al met een prachtig zwart/wit beeld. De zwart/wit film ziet er op deze High Definition uitgave nog weer beter uit. Bij het zwart/wit beeld bepalen het contrast en de verschillende grijstinten de kwaliteit van het beeld. Op deze Blu-ray Disc is dat allemaal goed voor elkaar. Het beeld is niet geheel vrij van spetters of andere ongerechtigheden. Kleine witte vlekjes zijn toch regelmatig te zien. De kwaliteit van het beeld varieert van zeer goed tot ruim voldoende. Het beeld ziet er overwegend gestoken scherp en zeer gedetailleerd uit. Toch zijn er ook stukken waar de kwaliteit wat minder is en ook de special effects duidelijk zichtbaar zijn. In het algemeen oogt de High Definition transfer wel zichtbaar beter dan de DVD. De film is netjes verdeeld in 40 chapterstops. De optionele witte Nederlandse ondertiteling laat zich prettig lezen en staat goed onder in het beeld geplaatst. Regelmatig worden namen van officieren en plaats van handeling in het beeld getoond. Zoals gebruikelijk verhuist de ondertiteling dan naar boven in het beeld. Dat blijft toch altijd even wennen.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 24 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). De Franse en Duitse nasynchronisaties zijn in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s).
De originele Engelstalige geluidsband is gerestaureerd en in een nieuwe remix omgezet naar een 5.1 surround soundtrack. Het meest opvallend aan deze soundtrack is de aanwezigheid van het LFE kanaal dat de explosies een stevige impact geeft. En dat terwijl we hier toch met een ruim 40 jaar oude soundtrack te maken hebben. Zoals vaker bij oudere films beperken de dialogen zich niet tot de centerspeaker. De stemmen komen ook uit de beide frontspeakers, afhankelijk van de plaats op het scherm. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen, waarbij de surrounds er subtiel enige ambiance aan geven. De muziek heeft een goede stereospreiding en dankzij de surroundspeakers ook een prima ruimtelijk geluidsbeeld. Detaillering van de soundtrack is redelijk. De stemmen en de meeste filmgeluiden klinken wel gedateerd door beperkingen in het frequentiebereik. Alles bij elkaar een verbluffend mooie soundtrack, die dankzij de lossless gecomprimeerde DTS HD MA codering nog weer iets beter klinkt dan op de DVD.

Extra's

De menuschermen zijn breedbeeld geanimeerde schermen met achtergrondmuziek. Alle extra’s, behoudens de audiocommentaren, zijn op de tweede Blu-ray Disc van de set te vinden. Alle extra’s op de tweede Blu-ray Disc hebben 480i NTSC resolutie en zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

BD-1

Historisch Audiocommentaar van Mary Corey
Professor Mary Corey van de UCLA geeft in zijn commentaar veel informatie over deze belangrijke historische gebeurtenis. Ook geeft hij aan waar de film, volgens hem, niet geheel accuraat is.

Audiocommentaar van Ken Annakin
Ken Annakin was als co-regisseur betrokken bij de film en vertelt in zijn commentaar het nodige over de filmproductie.

BD-2

Een gedenkwaardige dag (18 min)
Een featurette waarin co-regisseur Ken Annakin terugkijkt op de periode waarin de film werd gemaakt.

The Longest Day: Een eerbetoon aan moed (44 min)
Documentaire uit 2001 waarin deze bijzondere oorlogsdag in al zijn aspecten wordt belicht. Ook het boek van Cornelius Ryan en de film komen hierin uitgebreid aan de bod. Deze interessante documentaire is ingesproken door acteur Burt Reynolds.

Voorgeschiedenis - The Longest Day (25 min)
Een informatieve documentaire uit 2000 over producer Darryl F. Zanuck en de (financiële) problemen die hij ondervond bij de productie van de film. Uiteraard afgewisseld met interviews, archiefbeelden en filmfragmenten.

D-Day opnieuw bekeken (52 min)
Een prima documentaire uit 1969 die gemaakt is naar aanleiding van de 25e herdenking van D-Day. Ook hierin staat producer Darryl F. Zanuck centraal, die toen de stranden van Normandië ging bezoeken. Uiteraard ook met interviews en filmfragmenten.

Darryl F. Zanuck: een droom die in vervulling is gegaan (4 min)
Korte featurette waarin Richard Zanuck het werk van zijn vader bespreekt.

Bioscooptrailer (3 min)
De bioscooptrailer van de film.

Conclusie

The Longest Day is één van de meest waarheidsgetrouwe oorlogsfilms uit Hollywood, waarin de gebeurtenissen van de geallieerde invasie in Frankrijk op 6 juni 1944 van uur tot uur in beeld zijn gebracht. Uitgangspunt bij deze verfilming, die dankzij de inspanningen van producer Darryl F. Zanuck tot stand is gekomen, is het gelijknamige boek van Cornelius Ryan. Met een cast van 48 internationale acteurs en drie regisseurs die ieder een kant van het verhaal regisseerde, is The Longest Day een fascinerende film geworden over het verloop van één van de grootste veldslagen ooit. Dit leidde uiteindelijke tot het einde van de Nazi overheersing in Europa.
Fox Entertainment heeft deze zwart/wit film in zeer fraaie High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc. De extra’s zijn nog iets uitgebreider dan op de eerdere DVD uitgave, waarbij het merendeel van deze extra’s op een tweede disc staan. Een bijzondere film in een zeer nette HD uitgave.

Laatste reacties

BrianB  |  05-01-2010

Tja, dit is een stilstaand beeld tot op het bot analyseren, wat voegt het toe aan het verhaal van deze topfilm, omdat zover uit te melken......het gaat toch om ...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  04-01-2010

Ik heb me ook geen moment gestoord aan de DNR, het blijft ook een kwestie van smaak lijkt het wel. Ik zie recensenten van verschillende sites ook totaal verschi...
Lees meer >

Ron-G  |  03-01-2010

Bekijk dit shot maar eens dat geplaatst is eerder in dit topic en zoom in op het gezicht van Wayne. Daar is nauwelijks detail in te zien. Tja, dit is een stils...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  03-01-2010

http://img223.imageshack.us/img223/8722/1b6989ac.th.png Bekijk dit shot maar eens dat geplaatst is eerder in dit topic en zoom in op het gezicht van Wayne. Da...
Lees meer >

Ron-G  |  03-01-2010

Het beeld is veel te veel opgepoetst, zodat het er niet eens meer natuurlijk uit ziet. Tuurlijk, het is idd een oude film, maar naar mijn mening heeft het beeld...
Lees meer >

Michael Hamers  |  03-01-2010

Zoals gewoonlijk weer een hoop geneuzel over de kwaliteit van hoe het op het schijfje gebrand staat, laten we wel wezen de film is uit 1962, dus 48 jaar oud!! I...
Lees meer >

Ron-G  |  02-01-2010

Zoals gewoonlijk weer een hoop geneuzel over de kwaliteit van hoe het op het schijfje gebrand staat, laten we wel wezen de film is uit 1962, dus 48 jaar oud!! I...
Lees meer >

mathieu  |  13-08-2009

Ik heb een vraagje: Zijn de audiocommentaartracks nu wel of niet ondertiteld?
Lees meer >

Michael Hamers  |  13-06-2009

Ik heb em gisteren besteld. Ik wil em zowiezo hebben. Het is gewoon een meesterwerk. Jammer dat er zo veel DNR is toegepast, maar ja. Ik ben allang blij dat ze ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  13-06-2009

Inderdaad - deze transfer is een regelrechte aanfluiting door de overdadige ruisonderdrukking. De screenshots in 720 resolutie bij de bespreking zeggen al ge...
Lees meer >

Varg  |  11-06-2009

Oh, zo slecht vind ik het niet eens maar misschien komen ze ooit nog eens met een betere kleuren versie voor op Blu-Ray. :)
Lees meer >

BrianB  |  10-06-2009

Tja, de ingekleurde versie is ook al een behoorlijke tijd geleden gedaan. Nu kunnen ze betere resultaten boeken. Het blijft er onnatuurlijk uit zien (met name h...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  10-06-2009

Het ziet er niet natuurlijk uit, en dat zie je met name bij de gezichten. Over het algemeen allemaal dezelfde teveel rode tint. Ook rookwolken krijgen soms kleu...
Lees meer >

Varg  |  10-06-2009

:shock: Heb 5 minuten gekeken en van ellende weer afgezet. Waarom?
Lees meer >

hstadman  |  08-06-2009

Ben blij dat ik mijn dvd-versie de deur uit kan doen, beeldkwaliteit bestempelen als belachelijk, abominabel, constant wazig en ongedetailleerd is lachwekkend. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.