Big Trouble in Little China

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Big Trouble in Little China (Blu-ray)
Samenvatting

Jack Burton (Kurt Russell) is een chauffeur die rijdt in zijn zelfbenoemde en gekoesterde “Pork Chop Express”, een imposante Amerikaanse truck waarmee hij varkens naar de markt vervoert. Nadat Jack geld heeft gewonnen van zijn vriend Wang Chi (Dennis Dun), de eigenaar van een restaurant in San Francisco’s Chinatown, vergezelt hij Wang naar het vliegveld om daarna het geld in ontvangst te nemen. Wang moet naar het vliegveld om daar zijn toekomstige bruid, afkomstig uit Peking, op te halen. Voordat de twee haar bereiken wordt ze echter ontvoerd door een agressieve Chinese bende, de “Lords of Death”. Als vervolgens ook nog Jack’s vrachtwagen gestolen wordt besluit hij om Wang te helpen zijn bruid terug te vinden. Zodoende raakt Jack verzeild in een mysterieuze zoektocht waarbij hij vliegende vechtersbazen, uit het niets verschijnende mannen en gruwelijke monsters tegen het lijf loopt.

Commentaar

In 1979 maakte regisseur John Carpenter een TV-film over het leven van Elvis Presley, met in de hoofdrol de toen nog vrij onbekende Kurt Russell. Deze productie was de eerste van de vijf films die acteur en regisseur tot nu toe samen gemaakt hebben. Een andere film uit dit rijtje is het hier besproken Big Trouble in Little China. Het script voor Big Trouble was eigenlijk bestemd voor het vervolg op de cult-klassieker Buckaroo Banzai, maar toen dat project een vroege dood stierf toonde John Carpenter interesse. Het geheel werd herschreven met een belangrijke rol voor Kurt Russell. Die mag als misplaatste antiheld Jack Burton zijn komisch talent laten zien, terwijl de eigenzinnige Carpenter zijn eigen draai aan het scenario gaf. Het resultaat is een ietwat vreemde mix van actie, avontuur, humor, Oosterse mystiek en oude Chinese legendes. Kijk dus niet vreemd op als er voor je ogen allerlei bizarre Power Ranger-achtige taferelen afspelen, compleet met vreemd uitgedoste slechteriken die over bovennatuurlijke krachten beschikken. Hierin ligt duidelijk de charme van deze film. Big Trouble in Little China dient namelijk absoluut niet serieus genomen te worden. Aanvankelijk had het publiek hier grote moeite mee, getuige de zwaar tegenvallende bioscoopbezoeken. Ook de gebrekkige reclamecampagne wist slechts weinig mensen tot een tripje naar de bioscoop te verleiden. Met de videorelease kreeg de film echter een tweede kans en wist zodoende toch nog de verdiende aandacht te krijgen. Vooral cult-liefhebbers schrijven de film vanwege het pulpachtige vermaak hoog aan. Zij zullen de film ongetwijfeld al op DVD in hun bezit hebben. Big Trouble in Little China is namelijk al geruime tijd als 1-disc uitgave en als uitgebreide 2-disc Special Edition DVD-uitgave verkrijgbaar. Nu kunnen fans de vermakelijke film ook in HD gaan bekijken. Onlangs heeft Fox namelijk de prent namelijk op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder onze recensie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 1986
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
 • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Music Only
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626041610

Extra's

 • verwijderde scenes
 • Trailers
 • Videoclip
 • Audiocommentaar
 • TV-spots
 • Aparte Track met Filmmuziek
 • Verlengd Einde
 • Klassieke Featurette
 • Interview met Richard Edlund
 • Foto’s van Achter de Schermen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Big Trouble in Little China heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (33,4GB beschreven). De gebruikte videocodec is H264/MPEG-4 AVC.

De HD-weergave van Big Trouble heeft een prima scherpte en is op dit gebied een duidelijke verbetering van de DVD-versie. Bovendien is de overmatige edge enhancement van de DVD-transfer, zichtbaar als een dikke witte omranding rond personen en voorwerpen, een stuk minder nadrukkelijk aanwezig. Ook het opduiken van beschadigingen en vuil is – in tegenstelling tot de DVD – totaal geen probleem. Wel is op momenten flink wat ruis en/of grain te zien, vooral in de donkere scènes. Mede hierdoor is het schaduwdetail in deze scènes wat matig. Dat was op de DVD ook al het geval. De kleurverzadiging is daarentegen dik in orde en hetzelfde geldt voor het zwartniveau. Al met al kunnen we spreken van een geslaagde beeldkwaliteit, en een welkome verbetering van de DVD-transfer.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Big Trouble in Little China staat lossless op de schijf, en wel in het DTS HD Master Audio 5.1-formaat (24bit/48kHz). In theorie zou men hiermee een ruimtelijk, gedetailleerd en dynamisch geluidsbeeld neer kunnen zetten, maar de praktijk blijkt in dit geval tegen te vallen. Het DTS HD MA spoor kent namelijk dezelfde beperkingen als zijn tegenhanger op DVD. Bijvoorbeeld wat betreft de beperkte ruimtelijkheid: aan de voorzijde is weinig kanaalscheiding en de surrounds worden slechts sporadisch ingezet (enkel voor muziek, niet voor effecten). Split-surround is daarbij niet merkbaar aanwezig. Ook het feit dat de dialogen doorbloeden naar links en rechts draagt niet bepaald bij aan het neerzetten van een natuurlijk geluidsbeeld. De klank van het geluid is acceptabel, maar verraadt wel duidelijk de leeftijd van de film. De synthesizermuziek klinkt namelijk nogal iel en bevat slechts een beperkte hoeveelheid laag. Storende ruis is gelukkig afwezig. Vergeleken met de DVD klinkt het geluid een tikje helderder en dynamischer, maar voor een BD-uitgave valt het allemaal nogal tegen. Daarmee verdient het spoor (net) een voldoende.

Extra's

Wat extra’s betreft heeft de BD-versie van Big Trouble in Little China een ruim pakket te bieden. Afgezien van het tekstuele materiaal (tijdschriftartikelen, filmografieën) zijn alle extra’s van de 2-disc SE DVD overgenomen. Het materiaal heeft een beeldresolutie van 480i en DD 2.0-geluid. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld, tenzij anders vermeld.

Audiocommentaar
Een gesproken toelichting van regisseur Carpenter en hoofdrolspeler Kurt Russell. Het is duidelijk te merken dat beide heren het naar hun zin hebben in elkaars gezelschap. De prima interactie heeft een gezellige commentaartrack tot gevolg, waarin vrijwel geen stiltes vallen. Al heeft men wel de neiging om uit te wijden over onbelangrijke zaken. Verwacht ook niet te veel filmtechnische info. Desondanks is het commentaar leuk genoeg om een keer te beluisteren. Helaas is de track niet Nederlands ondertiteld.

Aparte Track met Filmmuziek
Deze optie geeft je de gelegenheid om de film te bekijken met alleen de filmmuziek, dus zonder spraak en effecten. De muziek wordt dan afgespeeld in DTS 5.1-formaat. Deze extra is nieuw voor de BD-uitgave.

Verwijderde Scènes (35 min)
Wie voor deze optie kiest krijgt eerst een scherm te zien waarop aangegeven wordt dat veel van de fragmenten rechtstreeks van een ruwe videoversie komen, en dat de beeldkwaliteit daarom nogal te wensen overlaat. Vervolgens kun je kiezen uit zeven verschillende scènes. Voorafgaand aan het fragment kan men wat informatie over de betreffende scène lezen, waarna men (meestal) kan kiezen voor de in slechte staat verkerende videoversie of de iets beter uitziende “workprint”. Een van de fragmenten, de “Lava Sequence”, heeft een multi-angle opzet, waarbij met de afstandsbediening geschakeld kan worden tussen storyboard en uiteindelijke versie.

Verlengd Einde (3 min)
Een alternatief einde, grotendeels samengesteld vanaf de eerder genoemde “workprint”. Het verschil met het huidige einde is niet wereldschokkend, maar toch interessant genoeg om een keer te bekijken.

Klassieke Featurette (7 min)
Een oude Making Of, bestaande uit interviews met cast en regisseur en korte blikken achter de schermen. De featurette is duidelijk promotioneel van aard, en daardoor niet erg boeiend.

Videoclip
Een videoclip van de titelsong van de film, geschreven en gezongen door niemand minder dan John Carpenter zelf.

Interview met Richard Edlund (13 min)
Hier krijg je een interview met special effects-legende Richard Edlund te zien. Zelfs 23 jaar na dato zien de special effects van Big Trouble er nog steeds bijzonder goed uit, wat het des te interessanter maakt om te zien hoe deze tot stand kwamen. Het interview maakt gebruik van twee angles: de ene toont een pratende Edlund met in de hoek dia’s van het betreffende effect, en de andere wijdt het volledige scherm aan deze dia’s.

Trailers
Het schijfje bevat (uiteraard) ook een collectie trailers. In dit geval een teaser-trailer, de bioscooptrailer en een Spaans ondertitelde trailer. De trailers zijn niet Nederlands ondertiteld.

TV-Spots (5 min)
Onder deze noemer vind je zes voor televisie gemaakte spotjes. Een ‘play all’-optie is aanwezig. De spots zijn niet Nederlands ondertiteld.

Foto’s van Achter de Schermen (18 min)
Een automatische slideshow, waarin een grote hoeveelheid productiefoto’s voorbij komt.

Conclusie

Big Trouble in Little China is een film die vooral in bepaalde cult-kringen veel waardering geniet. Onder de voorwaarde dat je het verhaal niet serieus neemt is Big Trouble dan ook erg vermakelijk, op een B-film-achtige manier. Liefhebbers van de film hadden ongetwijfeld al de uitgebreide 2-disc Special Edition DVD in huis. Met de komst van de Blu-ray Disc uitgave zullen zij er over moeten denken om deze te vervangen. Want de film oogt en klinkt op BD beter dan op DVD. Vooral qua beeld is de BD-versie een aanzienlijke verbetering. Afgaande op de HD-weergave zou je echt niet verwachten dat de prent alweer zo'n 23 jaar oud is. Qua extra's hoef je bovendien weinig te missen, want vrijwel al het aanvullend materiaal van de SE DVD-uitgave is overgenomen (plus een nieuwe ‘music only’-track). En dus is het een prima uitgave voor fans van de film.

Laatste reacties

Beatrice M.  |  05-07-2009

Tja Directors'cuts. Zegt ook niet alles natuurlijk, film worden er vaak niet beter op.
Lees meer >

scorpius  |  01-07-2009

Leuke film. Heb deze blu-ray pas gezien en was redelijk onder de indruk van de beeldkwaliteit. Zag er gewoon erg goed uit voor zo'n oude film. Het geluid was wa...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  16-06-2009

Uitmelken heet dat. Ook is het nog niet duidelijk of de directors cut (verlengde versie) alleen in Amerika te koop is of dat hij ook naar Europa komt. Ze pass...
Lees meer >

hstadman  |  15-06-2009

Dus er komt binnen enkele maanden nog een andere versie uit! Waarom eerst deze dan? Uitmelken heet dat. Ook is het nog niet duidelijk of de directors cut (ver...
Lees meer >

Philippe  |  15-06-2009

Jeugdsentiment ten top! Russell zet met Jack Burton één van coolste personages uit de 80's neer.
Lees meer >

Tommymang  |  15-06-2009

Komt in augustus een director's cut uit in Amerika. Dus dit gaat 'm niet worden voor mij. :) Geweldige film, dat wel. Dus er komt binnen enkele maanden no...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  12-06-2009

Beetje offtopic?? :p
Lees meer >

Nyarlathotep  |  12-06-2009

Ik koop ook minder cd´s dan vroeger, maar ik koop ze nog wel :) En ja, ook ik ben te vinden op torrentsites... Maar het kopen van een cd is vele malen leuker. I...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-06-2009

scherp, veel aktie, veel geschiet, veel special effects en het liefst over the top? Wanted al gezien? maar dit is voor mij echt een superstukje jeugdsentiment w...
Lees meer >

Edgar Smit  |  09-06-2009

Het winnen van een oscar zegt toch ook niet alles. Vaak zijn het lange, trage, saaie films. Tja en dan haak ik af :mrgreen: scherp, veel aktie, veel geschiet, ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  09-06-2009

Het is geen oscar materiaal maar zeker vermakelijk.(y) Kijk hem regelmatig. Het winnen van een oscar zegt toch ook niet alles. Vaak zijn het lange, trage, saa...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  09-06-2009

Jeugdsentiment van de bovenste plank.
Lees meer >

hstadman  |  09-06-2009

Ik vind het wel een hoogvlieger gevoed door jeugdsentiment. Heerlijk hoe je langzaam telkens meer in de magische wereld wordt gezogen.....Geweldig!! but hey, th...
Lees meer >

Camera Obscura  |  09-06-2009

Audiocommentaar met Carpenter en Russell is ook wel een aanrader. Zijn toch wel maatjes (al hadden ze elkaar een tijdje niet meer gezien), amusant om naar te lu...
Lees meer >

Reinbo  |  08-06-2009

Komt in augustus een director's cut uit in Amerika. Dus dit gaat 'm niet worden voor mij. :) Geweldige film, dat wel.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.