Piano, The (SE)

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Piano, The (SE) (DVD)
Samenvatting

De stomme Ada (Holly Hunter) wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan de Nieuw Zeelandse landheer Alisdair Stewart (Sam Neill). Met haar dochter Flora (Anna Paquin) en haar hele bezit, inclusief piano, gaat ze per boot naar Nieuw Zeeland. Daar haalt Alisdair Stewart hen met hulp van zijn buurman George Baines (Harvey Keitel) en inlanders op. De piano moet echter, zeer tegen de zin van Ada, op het strand blijven staan. Ada is niet gelukkig in dit gearrangeerde huwelijk en ze mist haar piano. Ze weet George Baines over te halen om haar en Flora naar het strand te brengen, waar de piano nog steeds staat. George ziet dat Ada gelukkig wordt als ze piano kan spelen en hij besluit om het instrument naar huis te halen. Hij koopt het instrument van Alisdair Stewart, zodat Ada bij hem in huis kan spelen. In ruil voor intimiteit kan Ada haar piano terugverdienen. Maar Alisdair Stewart komt achter deze regeling en is daar in het geheel niet blij mee.

Commentaar

Regisseuse Jane Campion maakte tot op heden met The Piano misschien wel haar beste, maar zeker haar meest succesvolste film. Zij brak met deze film door bij het grote publiek. Bij insiders had ze reeds veel waardering geoogst met Sweetie uit 1989 en vooral My Angel at My Table uit 1990. Waren dat films met een beperkt budget, voor The Piano had ze 7 miljoen US dollar tot haar beschikking. Dat uit zich direct in de prachtige vormgeving en exotische lokaties. De landschappen zijn van een weelderige schoonheid zoals je ze zelden ziet, al komt dat er op de DVD niet helemaal uit (zie beschrijving beeldkwaliteit). Het idee voor The Piano stamt al uit 1985, als Campion net is afgestudeerd aan de Australische Filmacademie. Ze had mooie foto\'s gezien uit de 19e eeuw van huwelijken tussen Europeanen en Nieuw Zeelanders. Campion heeft een stel uitstekende acteurs tot haar beschikking. De hele cast geeft een uitstekende prestatie. Vooral de jonge, toen onbekende, Anna Paquin is tegelijkertijd zowel verwaand als ontwapenend. De tweestrijd tussen Ada (geweldig gespeeld door Holly Hunter) en Alisdair Stewart (gespeeld door Sam Neill) is soms hartverscheurend. Ada wil eigenlijk niets hebben van Alisdair, die op zijn beurt zo graag genegenheid wil. Als dat niet op een vriendelijke manier kan, dan maar op een dominante manier. Ada wil daar echter helemaal niet in mee gaan. Waar de twee mensen botsen, zo botsen ook de beschaving en de natuur. Ada voelt zich niet thuis in het oerwoud en Alisdair weet zich geen houding te geven tegenover de moderne Ada en Flora. Het is de natuur tegen de mens. Nee, dan de relatie tussen George, mooi gespeeld door Harvey Keitel, en Ada. George wil dat Ada zijn liefde beantwoordt, zonder haar echter te forceren. Juist doordat hij de ruimte bij Ada laat is ze uiteindelijk bereid om zijn liefde te beantwoorden. Een belangrijk deel van de film is de muziek. Deze is voor het draaien van de film reeds gecomponeerd door Michael Nyman, zodat actrice Holly Hunter op de set met de volledige muziek kon werken. Holly Hunter speelt zelf alle pianopartijen. Op de set moest ze spelen op een krakkemikkige, valse piano uit de 19e eeuw. In de postproduktie moest ze zelf alle partijen naspelen op een goed klinkende moderne piano, maar dan ook nog synchroon met het beeld. Wat veel professionele pianisten niet kunnen, lukte Holly Hunter wel. Michael Nyman was erg onder de indruk van de kwaliteiten van Holly Hunter. Na het uitbrengen van de film is de muziek haar eigen leven gaan leiden en werd zeer succesvol. De film zelf was uiteindelijk ook zeer succesvol. Deze won vele prijzen, waaronder drie Oscars en de Gouden Palm in Cannes.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1993
Speelduur: 115 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels (unwrapped)
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053012105

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Interviews
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Piano is in 2003 al eerder op DVD uitgegeven door Universal, maar deze is niet meer leverbaar. Dat was een uitgave met een beroerde beeldkwaliteit. De teleurstelling is dan ook groot als de beeldtransfer op de nieuwe uitgave een nog mindere kwaliteit blijkt te hebben dan de eerste uitgave. Er is gebruik gemaakt van dezelfde filmprint, maar het beeld ziet er veel wolliger uit dan op de eerste DVD-uitgave. Het beeld staat wel in het juiste formaat van 1.85:1 anamorf op de DVD, maar dat is zo'n beetje het enige positieve wat we over deze transfer kunnen melden. Het beeld is iets te donker, bevat nauwelijks enig (schaduw)detail, het contrast is te hoog en het heeft een zeer wollige aanblik. De kleuren zijn flets en grauw. De schoonheid van het landschap, dat zo'n belangrijke rol speelt in de film en de prachtige fotografie komen totaal niet over op deze DVD. Daarnaast is het beeld niet zonder beschadigingen. Met regelmaat komen kleine spettertjes en vlekjes voorbij. Echt storend zijn deze niet, maar er is dus niets gedaan om het beeld op te knappen, dat nu het uiterlijk heeft van een matige videoband. Duidelijk een vorm van een gemiste kans.
De DVD heeft 16 hoofdstukken, welke ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is prettig leesbaar (beter dan de originele versie) en staat op een goede hoogte in beeld geplaatst. Bijzonder is dat ook de gebarentaal van Ada keurig wordt ondertiteld.

Geluidskwaliteit

In tegenstelling tot de Universal uitgave heeft deze versie, naast een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) track, ook een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Maar om daarvoor nu naar de winkel te hollen is helaas wat voorbarig. Het betreft hier namelijk een unwrapped versie, die gecreëerd is uit het originele stereosignaal. Daarbij komt uit elk kanaal hetzelfde geluid. Dus dialogen komen ook uit de surroundkanalen. Dat zorgt voor een onnatuurlijk ruimtelijk geluid. Alleen bij de scènes waarin piano wordt gespeeld voegt die ruimtelijkheid iets toe. Het verschil tussen het stereo en het meerkanaals geluid is, afgezien van de ruimtelijkheid, minimaal. Beide hebben een gebrek aan laag en ook de hoge tonen worden niet goed weergegeven. Dialogen klinken daardoor vrij nasaal. Erg jammer, omdat de invulling van het geluid heel mooi is gedaan met veel details in de geluidseffecten en mooie omgevingsgeluiden. Helaas komt ook de prachtige muziek van Michael Nyman op deze DVD niet goed uit de verf.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.85:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondgeluid is voor het begin van de filmmuziek gekozen. Alle extra's van deze uitgave staan op Disc 2. LET OP: de extra's zijn om onduidelijke redenen NIET Nederlands ondertiteld! De extra's zijn in 1.85:1 anamorf beeldformaat, behalve waar vermeld.

Interviews met Jane Campion en Jan Chapman (76 min)
Twee interviews, het eerste uur met regisseuse Jane Campion en de laatste twintig minuten met producente Jan Chapman. De interviews zijn van een paar jaar geleden. Beide dames vertellen hun ervaringen met The Piano, over zowel de eerste ideeën voor de film als het winnen van de Oscars.

Interview met Michael Nyman (49 min)
Michael Nyman is de componist van de prachtige filmmuziek bij The Piano. Hier geeft hij een leuk interview met veel anekdotes. Hij vertelt hoe hij in contact is gekomen met Jane Campion en hoe ze te werk zijn gegaan. Ook is hij onder de indruk van de manier waarop Holly Hunter gewerkt heeft. Het is jammer dat de uitleg van Nyman over bepaalde muziekpartijen niet worden geïllustreerd met muziek.

Making Of (15 min)
Een documentaire die voornamelijk bestaat uit interviews met de makers en hoofdrolspelers. De acteurs praten over hun rollen en regisseuse Jane Campion heeft het over de manier waarop ze de film wilde maken. Ook hier wordt de belangrijkheid van de lokaties en landschappen benadrukt.
Deze documentaire is in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat.

Trailer (2½ min)
De trailer van de film in 1.85:1 niet anamorf beeldformaat. De kwaliteit - en dan met name van het geluid - is zo mogelijk nog slechter dan dat van de hoofdfilm.

Conclusie

De stomme Ada wordt uitgehuwelijkt aan een landheer in het oerwoud. Hij wil haar piano niet meenemen naar huis. Diens buurman George wil dat wel. Ada kan de piano terugverdienen door voor hem te spelen. The Piano is een prachtige film met erg goed acteerwerk en mooie muziek. De film won drie Oscars, waaronder voor Holly Hunter voor Beste Actrice. Ook de muziek van Michael Nyman is prachtig en deze is een eigen leven gaan leiden naast de film. Helaas is al dat moois heel beroerd op DVD gezet. De beeld- en geluidskwaliteit zijn ondermaats en zijn zo mogelijk nog slechter dan van de oorspronkelijke Universal uitgave. Wel is er een disc met extra's bijgevoegd, maar deze zijn niet Nederlands ondertiteld! Het is dus maar zeer de vraag of een upgrade zinvol is. Wie zich alleen laat verleiden door de mooie verpakking komt bedrogen uit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Laatste reacties

Richard B.  |  17-08-2010

Ik had deze recensie moeten lezen voordat ik de dvd aanschafte. :( Over de beeldkwaliteit is geen woord teveel gezegd door Ludo. En dat was bij de openingstite...
Lees meer >

Daniël V.  |  20-06-2009

Ludo bedankt. Deze recensie komt als geroepen. Ook ik was van plan om deze uitgave aan te schaffen, maar getuige deze vuilnisbak-transfer laat ik hem fijn ligge...
Lees meer >

Michael Hamers  |  19-06-2009

Echt die kwaliteit...te slecht voor woorden...ongelooflijk...
Lees meer >

Frank  |  19-06-2009

Helemaal mee eens. Weet iemand toevallig hoe de R2 UK versie is? The UK release is beter. Recensies en screenshots kun je hier vinden: http://www.dvdtimes.co.u...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  19-06-2009

Hoe durven ze dit anno 2009 eigenlijk nog op de markt brengen? Een vriend van mij wou deze ook kopen, ik ben blij dat hij het niet heeft gedaan. Spijtig dat er...
Lees meer >

Roeland  |  19-06-2009

Zeg dat wel. Ik was er serieus over aan het denken om deze uitgave aan te schaffen, maar dat doe ik nu dus niet. Helemaal mee eens. Weet iemand toevallig hoe ...
Lees meer >

Frank  |  19-06-2009

Zeg dat wel. Ik was er serieus over aan het denken om deze uitgave aan te schaffen, maar dat doe ik nu dus niet.
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  19-06-2009

Man, die screenshots zien er echt enorm onscherp uit...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:3
Geluidskwaliteit:5
Extra's:4
2.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.