Kingdom of Heaven

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Kingdom of Heaven (Blu-ray)
Samenvatting

Het is het jaar 1184, de tijd van de kruisvaarders. De jonge smid Balian (Orlando Bloom) heeft net zijn vrouw en kind begraven en is in diepe rouw. Op een dag komt hij in contact met baron Godfrey van Ibelin (Liam Neeson) en zijn kruisvaarders, die op doortocht zijn naar Jeruzalem. Godfrey geeft aan dat hij Balian’s vader is en vraagt hem om mee te gaan naar Jeruzalem. Na het verzoek aanvankelijk af te wijzen besluit Balian uiteindelijk toch om met zijn vader mee te reizen. Hun reisdoel, Jeruzalem, is in handen van de christelijke koning Baldwin (Edward Norton). Een van de problemen waar de koning mee worstelt, is het sluimerende conflict met de moslims, die de stad lange tijd geleden uit handen hebben moeten geven. Baldwin zoekt echter altijd eerst naar de vreedzame oplossing. De tempeliers, waaronder Guy de Lusignan (Marton Csokas), denken daar anders over en sturen aan op oorlog. Een confrontatie, zowel binnen als buiten de gelederen, lijkt onvermijdelijk. Ook Balian zal hierin een rol krijgen, die groter is dan hij zelf ooit gedacht had.

Commentaar

Elke filmliefhebber heeft vast wel eens een historisch epos gezien: een spektakelfilm met groots opgezette sets en indrukwekkende massascènes/veldslagen, die zich afspeelt in de oudheid. Denk daarbij aan films als Ben Hur (1959), Spartacus (1960) en meer recent Alexander (2004) en Troy (2004). Ook het door Ridley Scott geregisseerde Kingdom of Heaven (2005) behoort tot dit subgenre. Deze film speelt zich af ten tijde van de kruistochten, rond de 12e eeuw. De film toont een wereld vol politieke en religieuze intrige, waarin meningsverschillen met het zwaard worden uitgevochten. We zien hoe een jonge smid uitgroeit tot de verdediger van Jeruzalem. Scott heeft natuurlijk al eerder met dit bijltje gehakt. Toen was het eindresultaat een uitstekende film over een man die zich in het Romeinse tijdperk staande moest houden in het colosseum. Gladiator - want daar hebben we het natuurlijk over - wist van begin tot eind te boeien. Dit in tegenstelling tot Kingdom of Heaven, die bijzonder traag op gang komt en veel tijd nodig heeft voordat het allemaal een beetje interessant begint te worden. Dat Scott de tijd neemt om zijn verhaal te vertellen blijkt ook wel uit de duur van de film, met een \"Director\'s Cut\" die een speelduur heeft van meer dan drie uur (drie kwartier langer dan de bioscoopversie). Een hele zit dus. Mensen die het vol weten te houden worden uiteindelijk wel beloond. Naarmate het verhaal vordert en je beter bekend raakt met de personages en hun rol binnen het geheel weet Kingdom of Heaven namelijk steeds meer te boeien. Te meer omdat steeds duidelijker wordt dat een omvangrijk slotconflict tussen de kopstukken niet uit kan blijven. Voor de actiescènes, die gaandeweg in omvang groeien, maakt Scott gebruik van dezelfde rauwe, handgefilmde stijl als bij Gladiator. Mensen die doormidden worden gekliefd, opengespleten hoofden en een bloedfontein op zijn tijd; Scott houdt zich duidelijk niet in. En ja, uiteraard ontbreken ook de slow-motion shots niet. Love \'em or hate \'em. Qua sets en kostuums is Kingdom of Heaven dik in orde. Hetzelfde geldt voor het acteerwerk. Met namen als Orlando Bloom, Liam Neeson, Jeremy Irons en Edward Norton (onherkenbaar als koning Baldwin) hadden we niet anders verwacht. Al liggen de dialogen behoorlijk zwaar op de maag; als we Kingdom of Heaven moeten geloven praatten de mensen in de 12e eeuw met elkaar als pretentieuze wijsgeren. Aan weloverdachte levenslessen geen gebrek, maar spontaniteit is ver te zoeken. Maar dat ligt natuurlijk aan het script, niet aan het acteerwerk. Al met al is Kingdom of Heaven duidelijk niet het meest geslaagde historisch epos. Maar als je kunt leven met de langdradigheid is het uiteindelijk best een aardige spektakelprent.

Kingdom of Heaven is al geruime tijd verkrijgbaar op DVD, als 1- en 2-disc uitgave. Ook de Blu-ray Disc versie, die de Director’s Cut van de film bevat, ligt al een hele tijd in de winkel. Onder het motto \"beter laat dan nooit\" vind je hieronder de bespreking van deze uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 189 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626028024

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Kingdom of Heaven heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (46,2GB beschreven).

In tegenstelling tot de meeste moderne BD-uitgaven, waarbij MPEG-4 of VC-1 compressie is toegepast, heeft men bij Kingdom of Heaven de MPEG-2 codec gebruikt. Dat kwam in de begintijd van Blu-ray wel vaker voor. Deze “antieke” codec, die ook bij DVD wordt toegepast, is relatief inefficiënt vergeleken met zijn modernere broertjes. Dit uit zich onder meer in het feit dat MPEG-2 voor een goede beeldkwaliteit meer schijfruimte nodig heeft dan MPEG-4 of VC-1. En dus zou het in dit geval – de film duurt immers meer dan drie uur – beter zijn geweest als een van de modernere codecs gebruikt zou zijn. Want nu doet het beeld, ondanks dat het dubbellaags schijfje bijna geheel gevuld is, vrij “digitaal” aan. De scherpte is op het eerste gezicht prima, maar met name in donkergekleurde delen van het beeld is de detaillering beduidend minder. Het schaduwdetail is dan ook erg matig. Ook is er redelijk wat compressieartefacting te bespeuren (wederom vooral in donkere delen), alsmede de nodige edge enhancement. De kleurweergave is over het algemeen dik in orde, al zorgt de compressie ook hier soms voor een wat onnatuurlijke digitale look. Toch, ondanks alle negativiteit is het niet zo dat het beeld te beroerd voor woorden is. Zo oogt de HD-transfer zeker beter (vooral scherper) dan de weergave op DVD. Maar het BD-medium kan veel beter. Een magere voldoende dus.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Bij een BD-uitgave hoort lossless geluid. Kingdom of Heaven heeft je wat dat betreft een spoor in het DTS HD Master Audio 5.1 formaat te bieden (24bit/48kHz). Zoals je van een spoor zonder kwaliteitsverlies mag verwachten, heeft deze DTS HD MA track een uitstekende dynamiek en detaillering. Daar profiteert met name de muziek van Harry Gregson-Williams van. Qua ruimtelijkheid valt er eveneens niets te klagen. De surroundspeakers worden namelijk volop benut. Op de rustigere momenten betekent dit dat je muziek en subtiele ambiance aan de achterkant hoort. Tijdens de actiescènes worden daar effecten aan toegevoegd, die met veel richting door het geluidsbeeld razen. Vooral het laatste half uur wordt op geluidsgebied alles uit de kast gehaald, ook wat betreft de weergave van het laag. De dialogen komen netjes uit het midden en zijn altijd goed verstaanbaar. Klein minpuntje is dat de spraak soms een beetje boven het overige geluid uitsteekt (wellicht een gevolg van achteraf inspreken), maar dat is eigenlijk muggenzifterij. Het is namelijk een uitstekend klinkende track, die recht doet aan het epische karakter van de film.

Extra's

Net als de Amerikaanse BD-uitgave bevat ook de in Nederland verkrijgbare BD-versie nagenoeg geen extra’s. Dat is erg jammer, want de Deluxe Edition DVD-uitgave bevat wel een flinke hoeveelheid interessante toevoegingen.

Trailer
De officiële bioscooptrailer is de enige extra op het schijfje. Deze verschijnt met resolutie van 1080p en DD 5.1 geluid op het scherm en is Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Ridley Scotts Kingdom of Heaven is een historisch epos over de kruisvaarders in de 12e eeuw, die de stad Jeruzalem moeten beschermen tegen de moslims. Na een moeizaam begin weet de film gaandeweg steeds meer te boeien, met een onderhoudend eindresultaat. De Blu-ray Disc uitgave, die de drie kwartier langere Director\'s Cut bevat, stamt uit de begintijd van het medium. Het geluid van deze uitgave is uitstekend, maar over het beeld zijn we iets minder positief. Dit laatste is mede te wijten aan het gebruik van “antieke” MPEG-2 compressie, iets dat we vaker zien bij oudere BD-uitgaven. Qua extra’s is een trailertje de enige toevoeging, de vele extra’s van de Deluxe Edition DVD ontbreken. Dit alles maakt de BD-versie van Kingdom of Heaven tot een schijfje dat op technisch vlak maar weinig indruk kan maken. Laten we hopen dat Fox in de nabije toekomst met een betere uitgave komt.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  25-08-2014

Prachtige,maar erg lange film met een uitstekende beeldkwaliteit. Niets gemerkt van problemen met schaduwdetail. Zelfs de fijnste nuances bleven goed zichtbaar....
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  08-01-2011

Blu-ray via scart was Pieter Rijkers. Grijze balken was Wieba.:proost: Shit;), was ik toch even het draadje kwijt......:oops: maar beiden waren toch toe aan i...
Lees meer >

Roger B.  |  08-01-2011

Was al vroeg wakker, nu na een :bier:, snap ik hem nog niet:-( misschien dat morgen het licht op de dag des Heerens voor mij gaat schijnen;) Blu-ray via scart w...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  08-01-2011

@DVDPF Je haalt met die grijze balken er 2 door elkaar;-) Was al vroeg wakker, nu na een :bier:, snap ik hem nog niet:-( misschien dat morgen het licht op d...
Lees meer >

peptalk  |  08-01-2011

@DVDPF Je haalt met die grijze balken er 2 door elkaar;-)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  08-01-2011

Ik zal de enige zijn, maar ik vind de dvd directors cut toch echt beter. Moet ik er wel bij opmerken dat ik geen hd tv heb, maar een gewone breedbeeld met SCART...
Lees meer >

Wieba  |  08-01-2011

Dat is vreemd, ik heb er totaal geen last van. De balken zijn op mijn Pioneer Kuro even zwart als bij andere BD's Panasonic DMP-BD35 speler via Onkyo TX-SR606...
Lees meer >

Frenkel  |  08-01-2011

Ik heb gewoon tijdens de complete film twee grijze balken boven in beeld gehad Hebben meer mensen wie last van? Dat is vreemd, ik heb er totaal geen last van...
Lees meer >

Pieter R.  |  08-01-2011

Ik zal de enige zijn, maar ik vind de dvd directors cut toch echt beter. Moet ik er wel bij opmerken dat ik geen hd tv heb, maar een gewone breedbeeld met SCART...
Lees meer >

RobinB  |  08-01-2011

Nee, hier had ik geen last van.
Lees meer >

Wieba  |  07-01-2011

Gisteren deze blu-ray eens bekeken, maar de zwart waarden zijn totaal niet goed. Ik heb gewoon tijdens de complete film twee grijze balken boven in beeld gehad ...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  28-09-2010

Laat mijn TV nou net voorzien zijn van een gecertificeerde kalibratie door Arnold (y) Heel mooi, die calibratie was dan wel echt nodig, Kingdom of Heaven verd...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  28-09-2010

Ik zou die TV eens laten calibreren;) Laat mijn TV nou net voorzien zijn van een gecertificeerde kalibratie door Arnold (y)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  18-09-2010

Begrijp ook die 3 bolletjes niet. Beeld is waanzinnig goed en doet helemaal niet digitaal aan.....:) Me too(y)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  18-09-2010

De blu-ray stond al lange tijd in de kast en nu eindelijk maar eens gezien, onder andere naar aanleiding van de discussie in dit topic. Hoewel ik de film zelf m...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 27
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.