Collateral Damage

Recensent:
Koen Koene
10-07-2009

Totaalbeoordeling:

6.2
Blu-ray

Collateral Damage (Blu-ray)
Samenvatting

Brandweerman Gordy Brewer (Arnold Schwarzenegger) is gelukkig getrouwd en de trotse vader van een zoon. Als zijn vrouw en zoon op een dag de stad in zijn, gebeurt er iets ondenkbaars: ze worden voor Gordy’s ogen slachtoffer van een terroristische aanslag. De aanslag wordt al gauw opgeëist door iemand die zich “De Wolf” noemt, een terrorist uit Colombia. Gordy raakt betrokken bij het onderzoek als blijkt dat hij de vermoedelijke dader kort voor zijn daad nog heeft gesproken. Hij wil er alles aan doen om te helpen om de moordenaar van zijn vrouw en kinderen te pakken. Het onderzoek wil echter niet vlotten en tot overmaat van ramp blijkt de verdachte te zijn gevlucht naar Colombia. En dus ziet Brewer maar een mogelijkheid om wraak te nemen: het heft in eigen handen nemen.

Commentaar

Collateral Damage zou eigenlijk begin oktober 2001 verschijnen, een paar weken na de aanslagen van 11 september. Maar omdat de film draait om terroristen die een aanslag in een Amerikaanse stad uitvoeren, werd besloten om de release naar achter te schuiven. Tevens werden bepaalde zaken aangepast of verwijderd, zoals een scène waarin een vliegtuig gekaapt werd. Aldus bereikte Collateral Damage in februari 2002 in aangepaste vorm de Amerikaanse bioscopen. De term “collateral damage” betekent zoiets als “onbedoelde nevenschade” en wordt onder meer gebruikt in militaire kringen. Denk bijvoorbeeld aan onschuldige burgerslachtoffers bij een bombardement. In de gelijknamige film is het de term die de terroristen gebruiken voor de bij een aanslag omgekomen vrouw en zoon van Gordy Brewer. Brandweerman Brewer kan dit uiteraard maar moeilijk verkroppen en zweert wraak. Het wraakmotief is natuurlijk niets nieuws in de filmwereld; talloze actiefilms draaien om een dergelijk gegeven. Is het met Collateral Damage gelukt om iets bijzonders neer te zetten binnen dit subgenre? Nou, nee. Aan de betrokkenen kan dit niet liggen, zou je zeggen. Regisseur Andrew Davis was namelijk eerder verantwoordelijk voor geslaagde actiefilms als Under Siege en The Fugitive en dat Arnold Schwarzenegger op zijn plek is in actiefilms behoeft geen verdere uitleg. Dat de film toch tegenvalt is dan ook vooral te wijten aan het script. Dat staat namelijk bol van de clichés en onwaarschijnlijkheden en bevat weinig om de film boven het maaiveld uit te laten steken. Het verhaal kabbelt maar wat voort, van de ene ongeïnspireerde actiescène naar de andere. Op het eind probeert men toch nog om verrassend uit de hoek te komen, maar de meeste kijkers zullen de ontknoping al van ver aan zien komen. Bovendien neemt de film zichzelf veel te serieus. Mensen die een Schwarzenegger-prent in huis halen verwachten over-the-top actie met een knipoog, inclusief bijbehorende one-liners. Van dit alles is in Collateral Damage nauwelijks iets terug te vinden. Toch valt er ook wat positiefs te melden. Want als je de film even niet vergelijkt met het eerdere werk van de betrokkenen – met andere woorden: als je al je verwachtingen opzij zet – dan is Collateral Damage best een acceptabel dertien in een dozijn actiefilmpje. Het is echter geen prent die je regelmatig zult herkijken. Daarmee is het hooguit een film om eens te huren.

Collateral Damage is al geruime tijd verkrijgbaar op DVD, zie onze recensie. Onlangs heeft Warner de film ook op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder lees je onze recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Jaar: 2002
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888030271

Extra's

  • Trailer
  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Additional Scenes
  • The Hero in a New Era

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Collateral Damage heeft een beeldverhouding van 1.78:1, een acceptabele afwijking van het oorspronkelijke 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (25,8GB beschreven). Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Van begin af aan is duidelijk dat deze HD-transfer qua scherpte iets achterblijft bij de betere transfers. De scherpte en detaillering zijn voldoende, dat wel, maar toch oogt het beeld ietwat softer dan we van een relatief recente film verwachten. Andere klein minpuntjes zijn het (op momenten) matige schaduwdetail en de gebruikte edge enhancement. Gelukkig valt er op de overige gebieden weinig te klagen over de beeldkwaliteit. Zo is de kleurweergave dik in orde, evenals het zwartniveau, en blijven beschadigingen en vuil geheel achterwege. Ook de afwezigheid van compressieartefacting is een pluspunt. Geen perfecte transfer, maar een nette voldoende is verdiend.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de BD-uitgave van Collateral Damage verschillende sporen te bieden, waaronder Engelstalige tracks in de formaten Dolby Digital 5.1 (640kbit/s) en Dolby TrueHD 5.1 (16bit/48kHz). Voor de recensie beluisterden we laatstgenoemde. Deze lossless track klinkt op de meeste fronten prima. Bijvoorbeeld qua ruimtelijkheid. Het spoor zet namelijk een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer, waarbinnen alle luidsprekers benut worden voor muziek, effecten en omgevingsgeluiden. Hier en daar had men wat meer met richting kunnen spelen, maar dat is slechts een kleine kanttekening. Wat de weergave van lage tonen betreft stelt de track niet teleur. Al direct in de openingsscène krijg je een flinke hoeveelheid voelbaar laag voor de kiezen. Ook de rest van de film worden explosies en dergelijke netjes ondersteund. De klank en detaillering van het geluid zijn in orde, met de opmerkingen dat de dynamiek wat beter had gekund en dat dialogen soms een tikje vlak klinken. Al met al is dit niet het meest agressieve of indrukwekkende spoor dat we ooit gehoord hebben, maar de prestaties zijn zeker ruim voldoende.

Extra's

De BD-versie van Collateral Damage heeft hetzelfde bescheiden aantal extra’s te bieden als de eerdere DVD-uitgave. De extra’s hebben allemaal een beeldverhouding van 480i en DD 2.0 geluid. Helaas zijn ze geen van alle Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
De eerste extra is een gesproken toelichting van Andrew Davis. De regisseur geeft een rustig commentaar, waarin redelijk wat stiltes vallen. Desondanks is het eindresultaat, waarin onder meer de invloed van 11 september aan bod komt, interessant genoeg om een keer te beluisteren.

Making Of (15 min)
Een featurette met de bekende promotionele insteek. En dus komt het er vooral op neer dat alle betrokkenen vol lof vertellen over de film en samenwerking. De interviews worden afgewisseld met filmfragmenten en een blik achter de schermen.

The Hero in a New Era: Reflections on Collateral Damage (9 min)
Apart opgenomen interviews met regisseur Andrew Davis en Arnold Schwarzenegger, waarin onder meer wordt gesproken over de gebeurtenissen op 11 september in relatie tot de film. De interviews worden afgewisseld met beelden uit de film.

Additional Scenes (8 min)
Na het kiezen van deze optie krijg je achter elkaar een aantal verwijderde scènes te zien. De beeldkwaliteit is niet al te best.

Trailer
De officiële bioscooptrailer van de film.

Conclusie

Collateral Damage (2002) behoort duidelijk niet tot het beste werk van regisseur Andrew Davis (The Fugitive) of acteur Arnold Schwarzenegger. De actiefilm, waarin Schwarzeneggers personage een terroristische daad wil wreken, wordt namelijk gekenmerkt door een matig script en ongeïnspireerde actiescènes. Het schoolvoorbeeld van dertien in een dozijn. De BD-uitgave van de film is op audiovisueel gebied niet helemaal perfect, maar zeker acceptabel; de beeldkwaliteit is bovengemiddeld en het geluid scoort een dikke voldoende. Qua extra’s tref je hetzelfde bescheiden pakket aan als op de eerdere DVD-uitgave. Helaas is geen van de extra’s Nederlands ondertiteld. Dit alles maakt de BD-uitgave van Collateral Damage hooguit tot een huurtip voor degenen die dringend behoefte hebben aan een standaard actiefilmpje.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

bart22  |  16-07-2014

Gisteren deze film gezien. Moet me toch aansluiten bij de recensie dat de beeldkwaliteit niet optimaal is. Het beeld mist voor mij wat diepte en strakheid en de...
Lees meer >

SuperDre  |  10-07-2009

Heb ik dat gezegd?? Is het dan zo moeilijk voor de maatschappij om gelijk de beste versie op BD te zetten? Vast niet, maar dan kunnen ze niet meer uitmelken. Da...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-07-2009

@ Jaap. Volmondig ja... On topic.... Beeld vind ik zeer zeker redelijk te noemen maar kon beter. Ach, het is nu ook weer niet een film die je heel vaak gaa...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  10-07-2009

Laten we het hier wel ontopic houden over de film en de recensie.
Lees meer >

-Jaap-  |  10-07-2009

Jongens, weten jullie wel waar jullie over praten?
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-07-2009

Heb ik dat gezegd?? Is het dan zo moeilijk voor de maatschappij om gelijk de beste versie op BD te zetten? Vast niet, maar dan kunnen ze niet meer uitmelken. Da...
Lees meer >

Bas Hokke  |  10-07-2009

OMG wat weer een vergelijking........ Ja natuurlijk joh, de dvd is net zo goed want de blu ray is niet optimaal zucht.... Bij jou is een 500 euro versterker...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-07-2009

OMG wat weer een vergelijking........ Ja natuurlijk joh, de dvd is net zo goed want de blu ray is niet optimaal zucht.... Bij jou is een 500 euro versterker...
Lees meer >

Bas Hokke  |  10-07-2009

Toch jammer dat de meeste consumenten het beste van het beste willen en dan brengen ze een BD uit met een bovengemiddeld beeldkwaliteit. De BD-uitgave van d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.