JCVD

Recensent:
Marcel den Haan
15-07-2009

Totaalbeoordeling:

4.2
Blu-ray

JCVD (Blu-ray)
Samenvatting

Het gaat niet goed met Jean-Claude van Damme. De voormalige actiester zit financieel aan de grond, kan geen degelijke rol meer bemachtigen en is in een voogdijzaak verwikkeld met één van zijn vele exen. Hij probeert het hectische Hollywood te ontvluchten en keert terug naar zijn geboortestad Brussel. Hier bezoekt hij een bank in een poging om wat geld te bemachtigen, waarmee hij het enige tijd zou kunnen uithouden. Voor hij het weet is hij betrokken bij een bankoverval en het ergste is nog dat de politie denkt dat hij erachter zit. Juist als Van Damme denkt dat zijn leven niet veel rotter zou kunnen, raakt hij betrokken bij iets wat hem wel eens boven het hoofd zou kunnen groeien. Hoe gaat de voormalige actiester om met deze toch wel heel echte overval en hoe kan hij zorgen dat hij hier heelhuids uitkomt.

Commentaar

Iedereen kent hem wel, Jean-Claude van Damme. Hij was één van de actiesterren van de jaren ‘90 en maakte furore met films als Kickboxer, Bloodsport, Universal Soldier, Hard Target en vele andere bekende films. Zoals bij veel actiesterren uit die tijd, nam zijn carrière op een gegeven moment een duikvlucht en kwam hij terecht in de wereld van de films die direct op DVD werden uitgebracht. Goedkope films met een matig verhaal en dito optredens van cast en crew. Ook in zijn persoonlijke leven ging hem het niet voor de wind. Hij was vele malen getrouwd en raakte bovendien verslaafd aan drugs. Veel van deze zaken zien we terug in de hier besproken film, JCVD. Van Damme speelt dus zichzelf en het verhaal is deels autobiografisch. De prent is ook meteen het beste wat we in jaren hebben gezien van de Belgische acteur. Ook krijgen we te zien dat hij wel degelijk kan acteren, een feit waarover hij constante kritiek kreeg te verduren gedurende zijn carrière. Het verhaal van JCVD is feitelijk heel simpel, maar goed uitgewerkt en geregisseerd door schrijver en regisseur Mabrouk El Mechri. Lange tijd was het de bedoeling dat Van Damme een karikatuur van zichzelf zou spelen, maar gelukkig heeft El Mechri hier vanaf gezien. In plaats hiervan krijgen we een opmerkelijk eerlijke blik in het leven van een gevallen actiester. De film is dan ook meer een drama dan een actiefilm, aangezien de actie op één hand te tellen is. Het optreden van Van Damme is eveneens opmerkelijk te noemen en hij laat zien een goede acteur te zijn. Nou moet jezelf spelen wel het makkelijkste zijn wat er is voor een acteur, maar hij weet toch te overtuigen en je kunt als kijker het niet laten met hem mee te voelen. Tegen het einde van de film houdt Van Damme een minutenlange monoloog in de camera, waarin hij vertelt over alle ellende in zijn leven. Dit moment kan gerust gezien worden als het hoogtepunt van de film, als hij zich compleet blootgeeft zonder zich in te houden. Samenvattend kunnen we zeggen dat JCVD een geslaagde film is geworden. Het verhaal zit goed in elkaar en zoals gezegd is het optreden van de hoofdspeler het bekijken meer dan waard. De momenten van drama worden afgewisseld met enkele luchtige momenten en ook hier spaart Van Damme zichzelf niet. Een prima film, niet alleen voor fans van “The Muscles from Brussels”.

JCVD is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Komedie/Humor
Jaar: 2008
Speelduur: 96 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels/Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels/Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664065624

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van JCVD heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De regisseur van JCVD heeft gekozen om de film weer te geven in een specifieke stijl. Zo oogt het beeld erg uitgewassen en lijken sommige scènes haast zwart-wit. Ook het contrast is met opzet soms erg hoog en hierdoor komen de witte gedeelten van het beeld erg fel over. De scherpte is echter ruim voldoende en ook laat het beeld genoeg detail zien. Echte diepte ontbreekt, maar dit is grotendeels toe te schrijven aan de manier van filmen. Zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde, al kunnen sommige donkere scènes wat donker overkomen. Wederom past dit perfect in het beeld van de regisseur dus klagen hierover kunnen we niet. Echt felle kleuren zijn dus niet aanwezig in deze film, maar de huidtinten van de personages komen natuurlijk over. Alleen bepaalde delen van het beeld zijn dus ontdaan van kleur. Op het gebied van artefacten hebben weinig reden tot klagen. Compressiefouten of andere vervelende zaken komen niet voor. De transfer is op dit gebied wel wat lastig te beoordelen door de gebruikte stijl, maar echte problemen hebben we niet kunnen ontdekken. Filmgrain is wel aanwezig, op sommige momenten zelfs vrij veel, maar ook dit is een gevolg van de stijlkeuze van de regisseur. Een erg stilistische transfer dus, die om deze reden niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Toch krijgt de uitgave een ruime voldoende, aangezien de print zelf geen problemen bevat en alle minpunten dus de wens van de regisseur waren.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid is aanwezig in twee smaken, namelijk een DTS-HD Master Audio 5.1 track (16 bit/48 kHz) en een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Het geluidsbeeld van beide tracks richt zich op de voorste kanalen. Ruimtelijkheid is spaarzaam, alleen bij de soms aanwezige actiescènes. Ook de muziek wordt licht weergegeven in de surrounds en gebruikt voor het neerzetten van ambiance. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en er wordt Frans en Engels gesproken. De dialogen zijn goed te volgen en klinken mooi helder. Het LFE kanaal laat van zich horen tijdens wederom de actiescènes en ook de muziek ondervindt hier en daar wat steun van de subwoofer. De DTS-HD track is duidelijk de betere van de twee, aangezien hier veel meer detail hoorbaar is. Ook klinkt de track helderder en bevat het geluid meer dynamiek. De Dolby Digital track voldoet uitstekend voor mensen die niet de mogelijkheid hebben voor het afspelen van HD audioformaten. Een nette voldoende voor beide sporen.

Extra's

Na het invoeren van de schijf in de speler wordt, na het verschijnen van enkele trailers, direct gestart met de film. Door middel van een pop-up menu is de audio in te stellen en de optionele Nederlandse ondertiteling aan of uit te zetten. De schijf bevat geen filmgerelateerde extra’s en de genoemde trailers voor de film zijn feitelijk de enige extra’s.

Conclusie

JCVD is een film met en over de Belgische actiester Jean-Claude van Damme. Hij reist af naar zijn geboortestad Brussel om op adem te komen. Bij het betreden van een bank raakt hij verwikkeld in een bankoverval, een feit waar hij de schuld van krijgt door de politie. De laatste jaren werden Van Damme’s projecten steevast direct op DVD uitgebracht. Met de hier besproken film laat hij zien meer te kunnen dan alleen mooi trappen en spagaten maken. Zijn optreden is uitstekend en eigenlijk zien we hem voor het eerst echt acteren. De regie is ook in goede handen en het verhaal weet te boeien. Al met al een prima film die niet veel mensen zal vervelen. De uitgave heeft een goede beeld en geluidskwaliteit. Het beeld is wat lastig te beoordelen en zal niet bij iedereen in de smaak vallen door de stijlkeuze van de regisseur. De uitgave heeft geen filmgerelateerde extra’s, alleen wat trailers voor het begin van de film.

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  16-07-2009

Blijft geweldig he.(y) Je kunt veel zeggen over van Damme maar doe het maar eens na. Alleen er naar kijken doet mijn lies al in een breuk schieten... :)
Lees meer >

Camera Obscura  |  15-07-2009

Van Damme zelf kan bij wel een potje breken en ik vond hem weinig te verwijten. Sterke, ontroerende en grappige rol, met name zijn lange monoloog in de camera v...
Lees meer >

Marc T.  |  15-07-2009

Ik deed echt mijn best om deze film te waarderen, want Jean-Claude gun ik het van harte. En hij doet echt goed zijn best in deze film. De film is alleen ong...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  15-07-2009

Moet ik deze film inschatten qua sfeer en realisme als the Wrestler? Nee, dat gaat te ver. Qua realisme kom je misschien een stukje in de buurt, maar qua sfeer...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-07-2009

Moet ik deze film inschatten qua sfeer en realisme als the Wrestler?
Lees meer >

jeanreno  |  15-07-2009

De film zelf is inderdaad niet optimaal, het optreden van Jean-Claude van Damme echter zo onverwacht, openhartig en (jawell) goed geacteerd dat deze film mij to...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  15-07-2009

Ik deed echt mijn best om deze film te waarderen, want Jean-Claude gun ik het van harte. En hij doet echt goed zijn best in deze film. De film is alleen ongel...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
1.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.