Slumdog Millionaire

Totaalbeoordeling:

8.3
DVD

Slumdog Millionaire (DVD)
Samenvatting

Jamal Malik (Dev Patel) is een 18-jarig weeskind, opgegroeid in de sloppenwijken van Mumbai. Hij heeft al meer beproevingen moeten doorstaan dan menig persoon in een heel leven, maar het tij lijkt voor hem eindelijk te keren. Jamal is namelijk kandidaat in de Indiase versie van ‘Who Wants to be a Millionaire?’ (in ons land bekend onder de naam: Lotto Weekend Millionairs). Tot grote verbazing van quizmaster Prem (Anil Kapoor), het publiek en Jamal zelf, weet hij het antwoord op de ene na de andere vraag. Hij is nog maar één vraag verwijderd van de hoofdprijs; het onvoorstelbare bedrag van 20 miljoen roepies. Dokters en wetenschappers zijn hem voorgegaan, maar wisten niet zo ver te geraken. De autoriteiten ruiken onraad en in de pauze wordt Jamal dan ook gearresteerd en op grove wijze ondervraagd door een politie inspecteur (Irrfan Khan). Jamal vertelt hem zijn veelbewogen levensverhaal waarbij elke fragment duidelijk maakt hoe hij het antwoord op een bepaalde vraag wist. Samen met zijn broer Salim (Madhur Mittal) kwam hij in contact met meedogenloze bendeleden, verdienden ze op niet geheel legale wijze veel geld aan toeristen bij de Taj Mahal en leerde hij de mooie Latika (Freida Pinto) kennen. Ze was en is de liefde van zijn leven, maar steeds als het er op lijkt dat ze eindelijk samen kunnen zijn, wordt hen de kans ontnomen. Langzaam maar zeker nadert de climax van de show en komen we te weten waarom Jamal nu eigenlijk meedoet. Zal hij de hoofdprijs mee naar huis mogen nemen en kan hij Latika eindelijk in zijn armen sluiten?

Commentaar

Soms verschijnt er een film waarvan het bijzonder is dat er financiers zijn gevonden, maar die toch een doorslaand succes wordt. De prijzenregen en inkomsten die Slumdog Millionaire ten deel zijn gevallen, zijn al bijna even onwaarschijnlijk als de zege van hoofdpersonage Jamal in de overbekende quizshow. Het totale budget was slechts 15 miljoen dollar, terwijl de film alleen al in de Amerikaanse bioscopen bijna het tienvoudige heeft opgebracht. Daarnaast mochten er 8 Oscars in ontvangst worden genomen, voor beste film, beste regisseur, beste screenplay gebaseerd op bestaand werk (het boek Q&A van Vikas Swarup), beste cinematografie, beste montage, beste geluid, beste soundtrack en beste song. Opvallend genoeg geen enkele prijs voor de cast, niet geheel terecht gezien hun sterke prestaties. Hoewel het (voor ons) onbekende gezichten betreft, overtuigen ze allen. Zelfs de onervaren kindacteurs die Jamal, Salim en Latika spelen tijdens hun jeugdjaren, doen het uitstekend. Waar de film pas echt schittert is in de unieke sfeer die wordt neergezet. De grotendeels uit de hand geschoten beelden plaatsen je midden in de actie en het feit dat grote delen op locatie in India zijn geschoten draagt zeker bij aan de beleving. De opzet van de film waarin drie verschillende verhalen (de quizshow, het kruisverhoor en de flashbacks naar de jeugd van Jamal) op vakkundige wijze door elkaar worden gevlochten mag gerust gedurfd worden genoemd. Dankzij de zelfverzekerde en met een Oscar beloonde montage en de goede timing van de fragmenten, wordt het echter nergens verwarrend. De spanning wordt steeds verder opgevoerd naar een indrukwekkende climax op het einde. Een belangrijk aspect in het neerzetten van de sfeer in de film is de authentieke muziek van Ahr Rahman. De Bollywood-hommage tijdens de aftiteling begeleid door de song Jai-Ho is zelfs gecovered door de Sugarbabes. Slumdog Millionaire is een schoolvoorbeeld van gedurfd en origineel filmmaken, zonder daarbij het publiek uit het oog te verliezen. Een verhaal dat al honderden zoniet duizenden malen eerder is verteld, wordt op frisse wijze gebracht. Een niet te missen film voor zowel de casual als de doorgewinterde filmkijker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 115 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Twin Pics
EAN: 5414939003387

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaren
  • Infomercials stichting Plan

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Slumdog Millionaire staat in de originele beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is zonder meer uitstekend te noemen. De scherpte en hoeveelheid detail zijn indrukwekkend voor een DVD. Tijdens scènes met minder licht is er soms wat ruis zichtbaar door de gebruikte filmmaterialen, maar dit werkt eigenlijk alleen maar sfeerverhogend. Ook is er soms sprake van bewegingsonscherpte, bewust toegevoegd als stijleffect. Waar de transfer ook schittert is op het gebied van kleur en contrast. Het beeld oogt enorm kleurrijk en spat van je scherm. Het schaduwdetail kan iets beter, het zwartniveau is in orde. Regelmatig is er duidelijk edge enhancement zichtbaar, maar niet in dergelijke mate dat het afbreuk doet aan de kijkervaring. Van overige defecten is geen sprake. Een transfer van hoog niveau.
Slumdog Millionaire is verdeeld in een krappe 12 hoofdstukken. De ondertiteling staat strak onder in het beeld, heeft een prettig leesbaar lettertype en de vertaling is goed gedaan. Ook de dialogen in het Hindi zijn vertaald.

Geluidskwaliteit

Als kijker heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een DTS 5.1 (754 kb/s) variant. De hoeveelheid detail is indrukwekkend en de surroundbeleving groot. Zowel effecten als de muziek klinken met veel gevoel voor richting uit al je speakers. Het is duidelijk waarom Slumdog Millionaire de Oscar voor beste geluid mee naar huis mocht nemen, deze track benut de mogelijkheden van je thuisbioscoop volledig. Wat vooral opvalt is de pure kracht en dynamiek van de track. Ondanks al dit audiogeweld blijven dialogen altijd goed verstaanbaar. Als er dan toch een klein puntje van kritiek mag zijn dan is dat het volume van de muziek. Deze klinkt wat hard in vergelijking tot dialogen en geluidseffecten. Zoals gebruikelijk heeft de DTS-track nog net wat meer dynamiek en een dieper laag dan de Dolby Digital variant.

Extra's

De menuschermen zijn fraai geanimeerd en voorzien van achtergrondmuziek. Op de cover en in de keepcase vindt je verwijzingen naar Plan, een stichting die kinderen in ontwikkelingslanden steunt. Ook op de DVD vind je een Engelstalig filmpje van ongeveer 2 minuten over deze organisatie, gevolgd door een soortgelijke infomercial over de Belgische tak van Plan. Daarnaast zijn op deze DVD twee audiocommentaren en een paar trailers te vinden, die hieronder besproken worden. Als je op zoek bent naar meer extra’s, is er ook een special edition beschikbaar. Naast ondergenoemde extra’s bevat deze nog een making of, ruim een half uur aan verwijderde scènes en de muziekvideo van de song ‘Jai Ho’.

Audiocommentaren
Er zijn twee audiocommentaren beschikbaar. De eerste wordt verzorgd door regisseur Danny Boyle en acteur Dev Patel. De tweede door producer Christian Colson en scenarioschrijver Simon Beaufoy. Beide zijn zeer de moeite waard, in het bijzonder die van regisseur Boyle. Hij is duidelijk een gepassioneerd filmmaker en geeft allerlei interessante info bij de film. De tweede track richt zich vooral op het productiedesign en de uitdagingen die schrijver Beaufoy op zijn pad vond. Het audioformaat van de commentaren is Dolby Digital 2.0 (192kb/s) en er is helaas geen ondertiteling beschikbaar.

Trailers
Er zijn een viertal trailers te benaderen via het hoofdmenu. Naast die van de hoofdfilm van de volgende producties: Largo Winch, Vicky Christina Barcelona en The Duchess. De audio is Dolby Digital 2.0 (192kb/s) en het beeldformaat varieert per trailer. Alle zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Jamal, een arme jongen uit de sloppenwijken van Mumbai, doet mee aan de Indiase versie van ‘Who Wants to be a Millionaire?’ en staat op het punt om 40 miljoen roepies mee naar huis te nemen. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat hij alle antwoorden kan weten en hij wordt dan ook verdacht van vals spelen en ondervraagd door de politie. Aan de politieinspecteur vertelt Jamal zijn levensverhaal en aan de hand van flashbacks kom je hier als kijker alles over te weten. Slumdog Millionaire is zonder meer een van de beste films van 2008 en bewijst dat men in Hollywood nog steeds weet hoe een goede film gemaakt moet worden. Dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de opbrengst, bewijst het enorme financiële succes. De DVD is technisch gezien een hoogstandje, maar de extra’s op deze 1-disk uitgave stellen teleur. Voor wie zich daarin niet interesseert is deze DVD echter een dikke aanrader. Voor wie op zoek is naar meer extra’s, is er een special edition beschikbaar.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door PIAS.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  24-07-2011

Visueel erg mooie film met een flinterdun verhaaltje. Ik heb er wel van genoten, maar ik vraag me tegelijkertijd wel af waarom ie zoveel oscars heeft gekregen. ...
Lees meer >

pjblack  |  20-06-2011

Vandaag de Blu ray versie gezien. Valt wat tegen. Vooral de donkere scenes zijn overbelicht en dus niet mooi. Nu heb ik hier al meer over gelezen. Meer mensen d...
Lees meer >

Avalan  |  20-09-2009

Beetje vreemd dat hier nog maar zo weinig reacties zijn. Gisteren deze DVD gezien en was zeer aangenaam verrast. Nu ja, ik wist wel al dat hij een hoop Oscar...
Lees meer >

Quido  |  20-07-2009

Prachtige film, eigenlijk zonde dat ik hem maar één keer in de bioscoop ben gaan zien. Binnenkort de 2-disc maar eens aanschaffen.
Lees meer >

Bettina  |  19-07-2009

ik heb de blu ray vandaag gekregen!
Lees meer >

Pulse  |  18-07-2009

Leuk voor een keer, maar wordt absoluut geen aanschaf voor mij. Had hier toch wel meer van verwacht
Lees meer >

hstadman  |  18-07-2009

Govers was markant genoeg om bij mij als hetero te blijven hangen..... Dat is erg markant.:mrgreen::mrgreen:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-07-2009

Dat jij aan frank govers denkt...(6) Govers was markant genoeg om bij mij als hetero te blijven hangen.....:mrgreen::mrgreen:
Lees meer >

hstadman  |  17-07-2009

Yep, dat is hem....:mrgreen: Dat jij aan frank govers denkt...(6)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-07-2009

Ik neem aan dat je dit bedoeld? (6) http://www.youtube.com/watch?v=uIiYoUyRrOg Yep, dat is hem....:mrgreen:
Lees meer >

Bas Hokke  |  17-07-2009

Deed mij erg aan Frank Govers denken..........:mrgreen: Ik neem aan dat je dit bedoeld? (6) http://www.youtube.com/watch?v=uIiYoUyRrOg
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  17-07-2009

gelukkig maar, ik heb hem in de bioscoop gezien en vond het een prachtige film. Was echt onder de indruk. Vooral de kleuren vond ik erg mooi. (behalve dat blauw...
Lees meer >

Bas Hokke  |  17-07-2009

Ik had ergens gelezen dat het niet eens de bedoeling was om de film in de bioscopen te laten draaien. Zo zie je maar weer.... gelukkig maar, ik heb hem in de...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  17-07-2009

Ik had ergens gelezen dat het niet eens de bedoeling was om de film in de bioscopen te laten draaien. Zo zie je maar weer....
Lees meer >

Camera Obscura  |  17-07-2009

Soms verschijnt er een film waarvan het bijzonder is dat er financiers zijn gevonden, maar die toch een doorslaand succes wordt.het is niet zo vreemd dat een fi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Discriminatie Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.