City of Ember

Recensent:
Marcel den Haan
22-09-2009

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

City of Ember (Blu-ray)
Samenvatting

De mensheid heeft zijn toevlucht gezocht in een onderaardse stad genaamd Ember, nadat wonen op het aardoppervlak niet langer mogelijk was. De bouwers van de stad wilden dat de mensen 200 jaar onder de grond zouden blijven, waarna ze konden terugkeren naar de oppervlakte. Informatie over hoe ze moeten terugkeren zat opgeslagen in een doos, die steeds van burgermeester op burgermeester werd doorgegeven. De doos is echter kwijtgeraakt, met als gevolg dat de bewoners al veel langer dan gepland in de stad verblijven. Op zich geen probleem, aangezien de bewoners het goed naar hun zin hebben in Ember. De generator die de stad voorziet van stroom heeft echter zijn beste tijd gehad en actie is daarom vereist. De burgermeester ziet de ernst van de zaak niet in. De hoop van Ember rust daarom op de schouders van twee kinderen, die een race tegen de klok beginnen om de inwoners van de stad te redden.

Commentaar

City of Ember is een avontuurlijke familiefilm, geregisseerd door de man achter Monster House en onder andere geproduceerd door Tom Hanks. Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jeanne Duprau en vertelt het verhaal van een grote onderaardse stad, waarin de mensheid is teruggetrokken. Na 200 jaar moesten ze eigenlijk terugkeren naar het aardoppervlak, maar dit is nog niet gebeurd. De voedselvoorraden raken echter op en de generator die de stad voorziet van licht heeft zijn beste tijd gehad. De film is in feite in twee delen op te splitsen. Het eerste gedeelte laat ons zien hoe het leven in de stad er aan toegaat. We ontmoeten de verschillende karakters en we krijgen te zien hoe het is om te leven in een onderaardse stad. Het tweede gedeelte is anders van tempo, hier moeten de twee helden een uitweg zien te vinden voordat de stad voor altijd in donker gehuld zal zijn. Dit gedeelte belooft veel spanning, maar weet helaas niet te overtuigen. De spanning is namelijk te vaak afwezig en veel plotwendingen halen onnodig de vaart uit het verhaal. Ook gebeuren de nodige zaken die niet echt geloofwaardig overkomen en vergezocht lijken. Daar komt ook nog eens bij dat je als kijker niet echt meeleeft met de personages. Bij een film zoals deze, die gaat over tijdsdruk en of de personages het wel zullen redden, is dat redelijk funest. De karakters worden dan ook niet goed genoeg uitgewerkt om echt met ze mee te leven. Onderdeel van het probleem is dat er eigenlijk teveel personages aanwezig zijn, waardoor de meeste te weinig tijd krijgen. De twee hoofdrollen worden neergezet door twee redelijk onbekende acteurs, maar ze brengen het er goed vanaf. Er valt weinig aan te merken op hun vertolkingen en de twee halen vrijwel alles uit het gammele script wat erin zit. Verder zien we nog enkele bekende namen voorbij komen, zoals Bill Murray, Tim Robbins en Martin Landau. Toch niet de minsten zou je zo zeggen, maar hun rollen zijn feitelijk veredelde cameo’s. Grootste pluspunt aan de film is het ontwerp en het uiterlijk. De sets ogen erg fraai, evenals de kostuums. De stad komt overtuigend over en is een karakter op zich. City of Ember is een wat tegenvallende film geworden, die ongetwijfeld wel in de smaak zal vallen bij kinderen. Voor de volwassenen onder ons zijn er teveel tekortkomingen om van een echt goede film te spreken.

Warner heeft City of Ember op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Familie, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 94 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888033531

Extra's

  • Featurette
  • Trailer
  • Ember Special Effects
  • The Largest Set In The World
  • Doon, Lina & Poppy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De makers van City of Ember hebben gekozen voor een typische uitstraling, waar het kleurenpalet voornamelijk uit bruine en oranje tinten bestaat. Dit alles geeft het geheel een warme sfeer, waarbij de kleuren soms richting oververzadiging neigen. De huidtinten komen echter natuurlijk over. Op het gebied van detail, diepte en scherpte scoort de transfer een ruime voldoende. Het beeld geeft een mooi HD gevoel, waarbij vooral close-ups veel detail laten zien. De wijdere shots ogen iets softer en ook het detail is hier iets minder. De fijne laag grain die constant in het beeld aanwezig is, is hier ook debet aan. Een film die zich afspeelt onder de grond bevat uiteraard veel donkere momenten. Deze zijn prima te volgen dankzij een uitstekend schaduwdetail en contrast. Het zwartniveau is ook prima. Naast de filmgrain zijn er geen artefacten aanwezig.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in drie smaken op de uitgave, namelijk een Dolby TrueHD 5.1 track (24bit/48kHz), een standaard DTS 5.1 track (754 kb/s) en een PCM 2.0 track (1536 kb/s). De TrueHD track geniet de voorkeur. Deze track klinkt erg dynamisch en ruimtelijk. Tijdens de rustige momenten zijn er uit alle kanalen omgevingsgeluiden te horen, waarbij tijdens de scènes met meer actie effecten van alle kanten op je afkomen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Er zijn enkele momenten waarbij de dialogen uit een ander kanaal komen, geheel overeenkomstig met de plaats van het karakter op het scherm. Een uitstekende verdeling van het geluid over de aanwezige kanalen. Het LFE-kanaal ondersteunt het geheel met een diepgaand laag. De muziek klinkt uitstekend en de gehele track klinkt helder met veel detail. Een uitstekend geluid dat sfeerverhogend werkt. De aanwezige DTS track is enigszins overbodig, evenals de PCM track. De DTS track klinkt door de compressie minder dynamisch en ruimtelijk. De PCM 2.0 track heeft uiteraard helemaal geen ruimtelijkheid, maar wel een beter detail dan de DTS track.

Extra's

De schijf start op met een keuzemenu voor de Nederlandse of de Franse taal. Hierna zijn enkele trailers te bekijken, die makkelijk over te slaan zijn. Na de standaard filmpjes wordt direct begonnen met de film. Tijdens het afspelen is een simpel pop-up menu op te roepen waar de instellingen te maken zijn en de extra’s en scènes te kiezen zijn.
De uitgave bevat niet veel extra’s, die bovendien ook nog eens erg kort zijn. Het beeld is 576p, met Dolby Digital 2.0 geluid (224 kb/s).

Ember Special Effects (4 min.)
Een korte uitleg over de effecten in de film, welke gemaakt zijn met de computer en welke handmatig tot stand gekomen zijn.

The Largest Set In The World (4 min.)
De film bevat één van de grootste sets ooit gemaakt en hier krijgen we de nodige uitleg hierover. Interessant om te zien hoe de set gemaakt is en wat er nog eigenlijk allemaal mogelijk is zonder de computer te gebruiken.

Doon, Lina & Poppy (5 min.)
Interviews met drie leden van de cast die iets vertellen over het karakter dat ze spleen. Veel te kort om echt interessant te worden.

Trailer
De originele bioscooptrailer van de film.

Featurette (1 min.)
Een zeer korte featurette die erg promotioneel van aard is. Dit is ook te merken aan het feit dat Tom Hanks voorbij komt en eigenlijk weinig zegt, maar vooral om zijn naam aanwezig is.

Conclusie

City of Ember is een avontuurlijke familiefilm die vooral kinderen zal aanspreken. Het verhaal gaat over een stad onder de grond, waar de mensheid woont nadat dit niet meer mogelijk was aan de oppervlakte. Ze hadden echter allang terug moeten keren en nu de generator op het punt staat om ermee op te houden, dringt de tijd. Twee kinderen nemen het voortouw als de volwassenen de ernst van de zaak niet inzien. De film ziet er goed uit, met prima optredens van de cast. Het verhaal is echter te rommelig en niet spannend genoeg om te blijven vermaken. Deze BD-uitgave heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar schiet tekort op het gebied van de extra’s. Het aantal extra's te laag voor een uitgave zoals deze, bovendien duren degene die wel aanwezig zijn te kort.

Laatste reacties

blraydvd  |  08-11-2010

Geen kas succes film, Maar wel gewoon leuk om gezien te hebben en eventueel aan je collectie toe te voegen ;) Van de makers van Narnia, Maar bij Narnia hebben...
Lees meer >

Ron-G  |  30-12-2009

Deze film vanmiddag bekeken, en viel me niet echt tegen, zoals in de recensie al vermeld, is het eigenlijk nergens echt spannend, op hele kleine stukjes na, maa...
Lees meer >

-Jaap-  |  25-10-2009

Wat denk je zelf? Omdat niemand het dan ziet, natuurlijk, niemand gaat vrijwillig naar dat Breinfilmpje kijken.;) Trouwens, bij Warner Independent Films BD's ...
Lees meer >

SPee  |  25-10-2009

Jammer dat er niet kritisch met de 'voorfilmpjes' wordt omgegaan, maar dat dit wordt afgedaan als de 'gebruikelijke filmpjes'. Op al mijn andere BR films waren ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.