Reader, The (SE)

Recensent:
Ludo Keeris
08-10-2009

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Reader, The (SE) (DVD)
Samenvatting

De jonge Michael Berg (David Kross) komt ziek uit school en moet in een portiek overgeven. Hij wordt geholpen door tramconductrice Hanna Schmitz (Kate Winslet) die net van haar werk komt. Zij brengt hem naar huis, zodat Michael niet in z’n eentje ziek over straat hoeft. Een paar dagen later gaat Michael terug naar Hanna om haar te bedanken. Michael vindt haar aantrekkelijk, ondanks hun leeftijdsverschil. Hij volgt haar in de tram en zo ontstaat er opnieuw contact tussen hen. Zodanig dat ze met elkaar in bed belanden. Hanna wil dat Michael haar boeken voorleest, ze vindt het namelijk heerlijk om voorgelezen te worden. De hele zomer lang leest Michael boeken voor aan Hanna. Na de zomer gaat Michael rechten studeren en verliezen ze elkaar uit het oog, totdat Michael haar tijdens een studieles in de rechtszaal weer terug ziet. Jaren later, als Michael (Ralph Fiennes) jurist is, komt hij tijdens het opruimen van zijn kantoor de boeken tegen die hij aan Hanna heeft voorgelezen. Hij besluit om wat voor Hanna te doen.

Commentaar

De Duitse schrijver Bernhard Schlink schrijft in 1995 het boek Der Vorleser. Een boek over de jongen Michael, die een relatie krijgt met de oudere tramconductrice Hanna Schmitz. De filmrechten van het boek worden gekocht door producent Antony Minghella, die het idee heeft om zelf de film te gaan regisseren. Jaren later beseft hij dat hij er zelf geen tijd voor heeft en geeft regisseur Steven Daldry (The Hours, Billy Elliot) de mogelijkheid om de film te gaan regisseren. Minghella blijft wel als producent verbonden aan de film, maar overlijdt voordat de film af is, evenals co-producent Sydney Pollack. The Reader is uiteindelijk in 2008 af en het is een heel goede film geworden. De film speelt in het Berlijn van de jaren ’50. De opnames zijn ook bijna in z’n geheel in Duitsland gedaan, met een uitstapje naar een concentratiekamp in Polen. De crew is ook bijna geheel Duits. De hoofdrol van Hanna Schmitz wordt gespeeld door Kate Winslet. Zij was ook altijd de eerste keus van Steven Daldry, maar Winslet had niet de tijd om de film te doen. Daarna viel de keus op Nicole Kidman, maar nadat zij zwanger was geworden viel ze af en kwam Daldry toch weer bij Winslet terecht, die uiteindelijk de rol accepteerde. Spijt zal ze daar niet van hebben gehad, want het leverde haar een Oscar, een Bafta Award en een Golden Globe op voor Beste Actrice. Een andere opvallende rol is die van de jonge Duitse acteur David Kross, die de jonge Michael Berg speelt. Hij heeft speciaal Engels geleerd voor deze film, iets wat hem goed af gaat. Bij aanvang van de opnames was hij pas 17 jaar oud. De film bevat een flink aantal erotische scènes tussen David Kross en Kate Winslet. De opnames van deze scènes zijn pas gedaan na de 18e verjaardag van Kross, om zo eventuele problemen met de autoriteiten te voorkomen. De oudere Michael Berg wordt gespeeld door Ralph Fiennes, die een fijne rol speelt. Hij is jurist, maar weet nog altijd niet goed met z’n eigen gevoelens om te gaan. Door Hanna te helpen hoopt hij van zijn schuldgevoel af te komen. Hij heeft Hanna namelijk nooit kunnen helpen in haar proces, terwijl hij wist wat er met haar aan de hand was. De rest van de cast is voornamelijk Duits, met uitzondering van de Zweedse Lena Olin (The Unbearable Lightness of Being).
The Reader is een film met vooral goed acteerspel. Zowel Kate Winslet als David Kross dragen de film. Winslet weet zich helemaal in te leven in een naïeve gevangenbewaarder, die alleen haar taak uitvoert. De vele prijzen die ze won zijn daarom ook terecht. Het verhaal richt zich voornamelijk op de persoonlijke gevoelens van de hoofdpersonen, het gaat om wat Michael en Hanna doormaken. Er zijn veel dramatische momenten in de film, die soms wat zwaar aangezet zijn. Vooral naar het einde toe stijgt het melodramagehalte. Maar dat neemt niet weg dat The Reader een mooi gemaakte film is met uitstekende acteerprestaties.

The Reader is door Dutch Filmworks zowel uitgebracht op DVD als Blu-ray Disc. Hier bespreken we de DVD. De bespreking van de BD kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 119 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664065754

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Also Available
  • Liner Notes
  • Filmclips
  • Interview Cast & Crew 1 & 2
  • Première Interviews & Red Carpet

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in 1.78:1 anamorf beeldformaat op de DVD, wat slechts licht afwijkt van het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld ziet er heel filmisch uit. Toch spat de film niet van het scherm. De scherpte is redelijk goed, maar het is niet gestoken scherp. Het contrast en schaduwdetail zijn voldoende, maar ook hier is het niet optimaal. De kleuren zijn ingetogen, maar ook sfeervol. Ze passen uitstekend bij de uitstraling van de film. Er is lichte filmgrain aanwezig en ook is wat beeldruis waarneembaar, vooral bij interieurscènes. Beschadigingen of vuil zijn niet te zien. Een goede, filmisch ogende transfer, die echter niet geheel kan overtuigen.
De film is onderverdeeld in 13 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te benaderen. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en staat op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staan een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) alsook een DTS (754 kb/s) geluidstrack. The Reader heeft niet echt een dynamische geluidstrack. Het is vooral heel ingetogen. Het past goed bij de sfeer van de film. Het geluid klinkt mooi ruimtelijk door het gedoseerd gebruik van de front- en surroundspeakers. Dialogen komen hoofdzakelijk uit het centerkanaal, maar indien de ruimte er om vraagt zijn ook lichte echo's in de overige kanalen aanwezig. De frontkanalen zorgen voor een mooi stereobeeld en af en toe zijn in de surroundkanalen een paar geluidseffecten te horen, wat de ruimtelijkheid verhoogt. Het LFE-kanaal wordt slechts incidenteel gebruikt. Verschil tussen het DD 5.1 en het DTS kanaal is er nauwelijks, beide klinken goed.

Extra's

De DVD’s hebben statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat en een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid. Deze DVD-uitgave komt in een standaard keepcase met slipsleeve en bestaat uit 2 schijven, waarbij alle noemenswaardige extra’s op de tweede disc staan. De eerste schijf bevat de film en enkele promotietrailers. Alle extra’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat, behalve waar vermeld. Ook zijn, indien nodig, de extra’s voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Liner Notes
Tien pagina’s tekst met informatie over het boek en de film The Reader. De teksten zijn in het Nederlands. Er zit geen achtergrondgeluid bij.

Photo Gallery
Tien stillfoto’s uit de film, als waren ze in een fotoalbum geplakt. Er zit geen geluid bij.

Interviews Cast & Crew – part 1 (17½ min)
Interviews met de belangrijkste betrokkenen van de cast en crew. Ze spreken voornamelijk over de samenwerking met elkaar. Vooral de jonge Duitse acteur David Kross krijgt veel complimenten van zijn collega’s.

Interviews Cast & Crew – part 2 (11 min)
Deze interviews zijn op een later tijdstip opgenomen in een meer formele setting. Nu praten ze meer over de inhoud van de film en wat zij van het verhaal vonden dan over elkaar. Nu komt ook Lena Olin aan het woord, zij zit niet in het eerste deel.

Première Interviews & Red Carpet (13 min)
In de eerste acht minuten zien we korte interviewfragmenten met de belangrijkste mensen van de cast en crew tijdens de wereldpremière van de film. Een enkeling heeft iets interessants te melden, de rest zijn standaard quotes. De laatste vijf minuten zijn beelden van deze mensen op de rode loper, waar ze poseren voor de camera’s van fotografen.

Filmclips (3 min)
Vier korte stukjes uit de film zijn hier afzonderlijk te bekijken.
Het beeldformaat is 1.78:1 niet anamorf (letterbox).

Behind the Scenes (9 min)
Dit is niet meer dan een aaneen gemonteerde B-roll met beelden van de set. Daar waar teksten zijn te horen zijn deze Nederlands ondertiteld.
Het beeldformaat is 1.78:1 niet anamorf (letterbox).

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film.

Conclusie

De jonge Michael krijgt een affaire met de oudere Hanna. Tussen hun erotische escapades door leest Michael boeken voor aan Hanna. Jaren later ziet Michael haar weer terug in een oorlogstribunaal waar Hanna terecht staat. The Reader is een mooie, wat ingetogen film met uitstekend acteerspel van Kate Winslet en de jonge David Kross. De DVD heeft een goede, maar geen briljante beeldkwaliteit. Het geluid klinkt ingetogen en mooi. Er zit een tweede disc met extra's bij deze uitgave, maar dat zijn vooral standaard items.

Laatste reacties

Bettina  |  09-10-2009

Goeie film. Het einde vind ik alleen minder geslaagd. Wat ik me kan herinneren was dat er wat vreemde dingen werden gedaan door karakters waar je (ik in ieder g...
Lees meer >

vince curtin  |  09-10-2009

Prachtige film vond ik en Winslett had zeker haar oscar verdient. Als je haar gezien heeft met Ricky Gervais in Extras was het echt grappig dat zij haar beeld ...
Lees meer >

Chris W  |  09-10-2009

Goeie film. Het einde vind ik alleen minder geslaagd. Wat ik me kan herinneren was dat er wat vreemde dingen werden gedaan door karakters waar je (ik in ieder g...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Seks Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.