Golden Compass, The (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
01-07-2008

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Golden Compass, The (SE) (DVD)
Samenvatting

De 12-jarige Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) woont samen met haar daemon Pantalaimon (stem: Freddie Highmore) in een wereld waar heksen de hemel van het noorden beheersen en het kwade Magisterium regeert. In deze wereld heeft ieder mens een daemon; een dier dat perfect bij je past en altijd bij je. Pas als je volwassen bent, neemt de deamon een vaste gedaante aan, als kind heb je een deamon die nog wisselende gedaanten aanneemt. Lyra woont op een grote Engelse universiteit. Haar oom Lord Asriel (Daniel Craig) is onderzoeker en is op het spoor gekomen van Stof. Via Stof zou de wereld van Lyra in verbinding staan met een andere parallelle wereld. De strenge heersers van het Magistrerium vinden deze theorie maar niets. Omdat Lord Asriel altijd weg is, biedt de charmante Miss Coulter (Nicole Kidman) aan om op Lyra te passen. Mysterieuze Gobblers ontvoeren kinderen van de straat en nemen ze mee naar het hoge noorden. Als ook Lyra’s vriend Roger (Ben Walker) wordt meegenomen, is ze vastbesloten om hem te redden! Lyra komt in het bezit van een gouden kompas, de Alethiometer. Een bijzonder instrument dat alleen in de juiste handen de waarheid laat zien. Door deze Alethiometer ontdekt Lyra dat Miss Coulter zich anders voordoet dan ze werkelijk is. Samen met de rondreizende Zigeuzen, de Texaanse aeronaut Lee Scoresby (Sam Elliot), de mysterieuze heks Serafina Pekkala (Eva Green) en de gepantserde ijsbeer Iorek (Ian McKellen) bindt ze de strijd aan met het ultieme kwaad.

Commentaar

The Golden Compass is gebaseerd op het boek Northern Lights van Engelse schrijver Philip Pullman. Dit boek is het eerste boek van zijn His Dark Materials trilogie. Het boek Northern Lights is trouwens in Amerika verschenen onder de titel The Golden Compass, dus vandaar de andere naam voor de film. De twee andere boeken in deze trilogie heten The Subtle Knife en The Amber Spyglass. De laatste jaren verschijnen steeds meer verfilmingen van fantasieverhalen. Natuurlijk geholpen door de steeds meer geavanceerde mogelijkheden van special effects, die de filmmaker in staat stelt op overtuigende wijze een bijzondere en fantasierijke wereld te scheppen. Op de cover van The Golden Compass prijkt de zin “from the studio that brought you The Lord of the Rings Trilogy movies”. Ook dat helpt natuurlijk, sinds het succes van de Lord of the Rings verfilming, zien we in rap tempo meer fantasy verfilmingen verschijnen. Denk hierbij aan The Chronicles of Narnia en Stardust. Al het goede komt in drievoud, dus ook nu een verfilming van een trilogie. Dat betekent dat we er met deze film The Golden Compass nog niet zijn. Dat bemerk je ook als je de film bekijkt, de film eindigt duidelijk met een open einde en daarbij dus de behoefte aan een vervolg. Dat vervolg betekent wachten tot … onbekend, want een verfilming van het vervolg is voor zover we weten nog niet gepland.
Regisseur Chris Weitz schreef zelf het scenario voor de film. Volgens expert die het 400 pagina’s tellende boek goed kennen is dit geen geweldige verfilming van het verhaal. Als je het boek (nog) niet kent, bekijk je de film met andere ogen. In 2004 begin Weitz met de verfilming, om uiteindelijk medio 2005 uit het project te stappen vanwege te grote technische uitdagingen. Zijn taak als regisseur werd overgenomen door Anand Tucker. Zijn aanstelling als regisseur had de volledige instemming van Philip Pullman zelf. Maar vanwege creatieve verschillen met de studio stapte Tucker binnen een jaar al weer op en kwam Weitz weer terug om de film af te maken.
De verfilming is grootst aangepakt. Het beschikbare budget bedroeg naar schatting een slordige 180 miljoen Amerikaanse dollars. Daarvoor krijg je dan een cast met namen als Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green en Sam Elliot. En je krijgt special effects die er zeer overtuigend uitzien. Vooral dat laatste leverde de film de nodige lofuitingen, nominaties en prijzen op. De film kreeg een Oscar voor de visuele effecten en een Oscar nominatie voor de ‘art direction’. De jeugdige Dakota Blue Richards, die de hoofdrol speelt, kreeg voor haar rol een nominatie voor de Young Artist Award. Het zijn slechts een paar van de diverse nominaties en prijzen. De film is van bijpassende muziek voorzien door de Franse componist Alexandre Deplat (ook bv. Mr. Magoriums Wonder Emporium).
The Golden Compass is een visueel zeer fraai gemaakte fantasiefilm met bekende sterren in de hoofdrol. Ondanks de misschien wat mindere verfilming van het originele verhaal is het zeker een mooie film om te bekijken. Toch jammer van het overduidelijke open einde, waarbij een vervolg nog niet gepland is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 109 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
  • DTS 6.1 ES - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045215651

Extra's

  • Muziek
  • Audiocommentaar
  • Production Design
  • Galerijen
  • Het boek
  • De verfilming
  • Op zoek naar Lyra Belacqua
  • Daemons
  • The Alethiometer
  • Oxford
  • Kostuums
  • Gepantserde beren

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.40:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Kleuren zien er goed verzadigd en natuurlijk uit. De scherpte en detaillering zijn goed, evenals het contrast en het zwartniveau. Bij de stilistisch aangepaste scènes ontbreekt het fijne detail in het beeld, maar dit is zoals de film gemaakt is. Het is nog een nieuwe film dus het beeld is verder vrij van ongerechtigheden. Een mooie filmische transfer. De film is verdeeld in 16 tracks. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is naar keuze als een Dolby Digital 5.1 EX surroundtrack (bitrate 448 kb/s) en als een DTS-ES 6.1 Discrete surroundtrack (bitrate 754 kb/s) te beluisteren. Tevens is een Nederlandstalige en een Vlaamse nasynchronisatie aanwezig, beide in Dolby Digital 5.1 surround kwaliteit (bitrate 448 kb/s).
De Engelse soundtrack klinkt zeer fraai. Een soundtrack die mooi natuurlijk klinkt met een zeer ruimtelijk en vol klinkend geluid. Het laag is goed gedoseerd en mooi strak, het hoog is prima gedefinieerd. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surround kanalen worden op een goede wijze gebruikt voor de ruimtelijke weergave van de muziek en de weergave van de omgevingsgeluiden. Bij de ‘magische’ actiescènes worden de surrounds zeer nadrukkelijk gebruikt en ontstaat een mooi geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. De subwoofer wordt daarbij effetief gebruikt voor het extra laag. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker. Een prachtige soundtrack. Zowel de DD 5.1 EX als de DTS 6.1 ES soundtrack klinken beide zeer goed. Een verschil tussen beide is meer een kwestie van persoonlijke smaak en / of een kwaliteitsverschil in de decoders.

De Nederlandse en Vlaamse soundtrack klinken goed, maar zijn echt voor de jeugd bedoeld. De stemmen, hoe goed ook gedaan, komen te gekunsteld over. Je kunt je afvragen of bij een film met een leeftijdsadvies van 12 jaar, die gezien bepaalde enge scènes terecht is, een nasynchronisatie wel nodig is.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn fraaie animaties en voorzien van achtergrondmuziek. Behalve een audiocommentaar staan alle extra’s op de tweede DVD. De extra’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat en bijna allemaal Nederlands ondertiteld.

DVD-1

Writer / Director Commentary
Informatief commentaar van schrijver en regisseur Chris Weitz. Commentaar is niet Nederlands ondertiteld.

DVD-2

The Novel (19 min)
Onder de subtitel “Author Philip Pullman and the Consequences of Curiosity” verteld de Engelse schrijver Philip Pullman meer over zijn werk en leven.

The Adaptation (16 min)
Waarin aandacht voor schrijver en regisseur Chris Weitz en zijn visie op de omvorming van het boek tot een filmscript

Finding Lyra Belacqua (15 min)
Over de casting van de jonge actrice Dakota Blue Richards voor de hoofdrol van de film.

Daemons (20 min)
Met aandacht voor de bijzondere wezens in de film, de daemons.
Bij dit onderdeel staat ook de optie View Gallery. Je kunt dan verschillende concept tekeningen van daemons bekijken. Deze galerij is een onderdeel van de Gallery Index, die alle verschillende galerijen verbindt.

The Alethiometer (15 min)
Featurette over het ontwerp en de special effects van het Gouden Kompas.
Bij dit onderdeel staat ook de optie View Gallery. Je kunt dan verschillende concept tekeningen van de Alethiometer bekijken. Deze galerij is een onderdeel van de Gallery Index, die alle verschillende galerijen verbindt.

Production Design (26 min)
Met aandacht voor alle bijzondere productieontwerpen.
Bij dit onderdeel staat ook de optie View Gallery. Je kunt dan verschillende concept tekeningen van de Production Design bekijken. Deze galerij is een onderdeel van de Gallery Index, die alle verschillende galerijen verbindt.

Costumes (12 min)
Featurette over de gebruikte kleding in de film.
Bij dit onderdeel staat ook de optie View Gallery. Je kunt dan verschillende concept tekeningen van de Costumes bekijken. Deze galerij is een onderdeel van de Gallery Index, die alle verschillende galerijen verbindt.

Oxford (7½ min)
De universiteit van Oxford was model voor het in de film gerealiseerde Jordan College.

Armoured Bears (17½ min)
Met hierin aandacht voor de creatie van de pantserberen.
Bij dit onderdeel staat ook de optie View Gallery. Je kunt dan verschillende concept tekeningen van de Armoured Bears bekijken. Deze galerij is een onderdeel van de Gallery Index, die alle verschillende galerijen verbindt.

Music (12 min)
En deze featurette gaat over de filmmuziek van de Franse componist Alexandre Desplat, die zelf over zijn werk verteld.

The Launch (8 min)
Met een indruk van de filmpremière op het Cannes Filmfestival in 2007.
Met subkeuzen voor de Poster Gallery en de verschillende Trailers voor de film.

Gallery Index
Alle beeldgalerijen die bij de verschillende menukeuzen te vinden waren, staan hier nog eens netjes bij elkaar.

De 2 DVD’s zijn verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking, die voorzien is van een stevige kartonnen slipcase.

Conclusie

The Golden Compass is de grootse verfilming van het eerste boek ‘The Northern Lights’ uit de trilogiereeks ‘His Dark Materials’ van de Engelse Philips Pullman. Regisseur Chris Weitz maakte er een visueel fraaie fantasiefilm van met een grote sterrencast. In de hoofdrollen spelen de jonge Dakota Blue Richards en sterren als Nicole Kidman, Sam Elliot, Daniel Craig en Eva Green. Het verhaal gaat over een meisje dat met behulp van een bijzonder gouden kompas, dat haar de waarheid laat zien, probeert haar beste vriend te bevrijden uit handen van gemene kidnappers. Samen met een gepantserde ijsbeer, een aeronaut en Zigeuzen bindt zij de strijd met het kwade Magisterium aan. Deze 2- disc Special Edition uitgave van RCV heeft een uitstekende kwaliteit beeld en geluid. De tweede DVD heeft diverse featurettes met achtergrondinformatie bij de film. Een bijzondere film en een DVD.nl topper uitgave.

Laatste reacties

Gandalf the funny  |  18-05-2009

hoe veel langer is deze versie? Heeft deze ook andere extra's?
Lees meer >

Rogier Burghout  |  18-05-2009

geen ned subs zeker:?: Nee, alleen engelse.
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  18-05-2009

Ik heb de 2-disc R2 UK nu te koop/te ruil staan met een mooie DTS-HD MA 7.1 track ;) geen ned subs zeker:?:
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  18-05-2009

Jawel, zie: http://www.dvd.nl/forum/showthread.php?t=59930 (doorscrollen naar september). Thanks, daar w8 ik dan mooi op(y)
Lees meer >

Rogier Burghout  |  18-05-2009

weet iemand wanneer deze op blu ray uitkomt? nog steeds niks bekend??:confused: Ik heb de 2-disc R2 UK nu te koop/te ruil staan met een mooie DTS-HD MA 7.1 ...
Lees meer >

Frank  |  18-05-2009

Jawel, zie: http://www.dvd.nl/forum/showthread.php?t=59930 (doorscrollen naar september).
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  18-05-2009

weet iemand wanneer deze op blu ray uitkomt? nog steeds niks bekend??:confused:
Lees meer >

Daan de G.  |  12-04-2009

Ik had de film afgelopen zomer gezien, las dat er een heel ander einde in zat en heb dat dan ook via youtube gezien. Smaakte eerlijk gezegd naar meer! Daarnaast...
Lees meer >

freaky  |  12-04-2009

Heb hem net ook gezien, hem me erg vermaakt met deze film maar het stoort me wel dat er zo'n open einde is met erg veel vragen waar we waarschijnlijk nooit geen...
Lees meer >

Frank  |  27-03-2009

Over een Nederlandse blu-ray release is nog geen informatie bekend. RCV zou deze moeten uitgeven.
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  27-03-2009

weet iemand wanneer deze op blu ray uitkomt?
Lees meer >

Tuvok  |  05-07-2008

Op visueel gebied behoort deze film tot de absolute top. De decors en de effecten zijn grandioos. Het verhaal wordt er inderdaad wat doorheen gejaagd en je moet...
Lees meer >

Ge_Someone  |  04-07-2008

Niet te begrijpen voor kinderen, te weinig body voor volwassenen. Gelukkig hadden mijn kinderen het boek gelezen... Oeps, dat betekende niet malse kritiek :raz...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-07-2008

Fraai uiterlijk vertoon.(y) Zorgvuldige uitgave.(y) Eindelijk weer eens een zeer goede geluidstrack(y) MAAR......inhoudelijk niet veel soeps!!! Niet te beg...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  02-07-2008

Net even opgezocht op IMDb: De film was idd aanvankelijk anders. Het einde zoals in het boek beschreven staat is ook gefilmd. Maar na test screenings en onder h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.