Che - Part 1 & 2

Recensent:
Ludo Keeris
02-11-2009

Totaalbeoordeling:

4.5
Blu-ray

Che - Part 1 & 2 (Blu-ray)
Samenvatting

Che – Part 1: The Argentinian
Ernesto “Che” Guevara (Benicio Del Toro) en Fidel Castro (Demián Bichir) ontmoeten elkaar in Mexico tijdens een etentje. Ze hebben het plan om samen Cuba te gaan bevrijden van dictator Batista. Met een kleine guerrillagroep landen ze in Cuba en trekken samen op door de jungle naar de hoofdstad Havana. Onderweg sluiten steeds meer landarbeiders en boeren zich aan bij de groep. Castro werpt zich al snel op als leider van de revolutie, terwijl Guevara zich bezighoudt met de guerrilla’s en de strijd tegen het leger. Jaren later houdt Guevara een speech voor de Verenigde Naties, waarin hij zware kritiek uit op de landen in Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika.

Che – Part 2: Guerrilla
Che Guevara heeft Cuba verlaten en is door middel van een vermomming in Bolivia aangekomen. Hij wil daar ook een revolutie starten, met hulp van Cuba. Hij weet een kleine groep revolutionairen bij elkaar te trommelen, maar grote steun van de bevolking krijgt hij niet. Boeren werken liever samen met het leger dan met de guerrilla’s van Guevara. De groep valt uiteen waarna elke afzonderlijke eenheid uit handen van het leger probeert te blijven. De overmacht van het leger is erg groot en de strijd lijkt bij voorbaat al verloren.

Commentaar

Ernesto Guevara is geboren in Argentinië in 1928. Al in zijn tienerjaren was hij een groot tegenstander van het militaristische regime in Argentinië. Tijdens zijn studie medicijnen besloot hij zich in dienst te stellen van revolutionaire zaken. Hij vertrok naar Guatemala omdat daar volgens hem een regime aan de macht was dat voor de arme bevolking opkomt. In Guatemala komt hij in contact met Cubaanse bannelingen en via-via ontmoet hij Fidel Castro. Met hem en diens broer Raúl plant hij een revolutie in Cuba.
Waarom deze informatie? Omdat deze ontbreekt in de films Che – Part 1 & 2 van Steven Soderbergh. De films tonen uitsluitend de revoluties in Cuba en Bolivia en geven nauwelijks tot geen achtergrondinformatie over de rest van het leven of andere activiteiten van Guevara. Soderbergh raakte betrokken bij deze film door acteur Benicio Del Toro. Del Toro en producente Laura Bickford benaderen Soderbergh tijdens de opnames van Traffic in 2000. Zelf zou hij nooit het plan hebben opgevat om een film over Guevara te maken. Maar hij zag wel wat in het idee. Omdat de film Spaans gesproken zou worden wist men dat financieringsgeld vanuit Amerika heel moeilijk zou worden. Daarom is de film gemaakt met voornamelijk Europees geld. De opnames waren in Spanje en voor een deel in Bolivia. Het oorspronkelijke idee was om alleen een film over de tijd in Bolivia te maken. Maar dit zou te weinig zeggen over wat voor revolutionair Guevara was, omdat de periode in Bolivia op een mislukking uitliep. Daarop werd besloten ook de succesvolle periode in Cuba bij de film te betrekken. Maar dat had wel tot gevolg dat het twee films werden. Che – Part 1, die als ondertitel The Argentinian meekreeg, gaat over de revolutie in Cuba en Che – Part 2, met als ondertitel Guerrilla, beschrijft de revolutie in Bolivia.
Als basis is het boek Che Guevara: A Revolutionary Life van John Lee Anderson gebruikt. Dit boek bevat persoonlijke memoires en aantekeningen van Guevara zelf. Del Toro heeft dit boek en veel foto’s als basis voor zijn rol gebruikt. Hij heeft zich terdege voorbereid op deze rol en is daarvoor zelfs naar Cuba, Argentinië, Frankrijk en Engeland gevlogen. Het was belangrijk dat hij geloofwaardig overkwam, omdat hij een van de meest bekende figuren uit de recente geschiedenis moest spelen. Uiteindelijk is Del Toro daar uitstekend in geslaagd en hij is een van de belangrijkste redenen dat Che – Part 1 & 2 interessante films zijn. Maar het zijn niet echt imponerende films geworden. De films zijn – letterlijk – nogal afstandelijk gemaakt. We zien Guevara het meest op de rug en zelden in z’n gezicht. Het aantal close-ups is op de vingers van één hand te tellen. Daardoor komen we niet nader tot Guevara en blijven we als kijker puur observeren. En Soderbergh laat veel over aan de suggestie van de kijker. Scènes worden niet uitgespeeld maar soms afgekapt voor het “moment suprème”. De kijker moet voor zichzelf uitmaken hoe een bepaald voorval is afgelopen.
Soderbergh laat geen elementen uit het persoonlijke leven van Guevara zien. Maar de film laat op meer momenten niet zien wat voor persoon Guevara nu werkelijk was. Hij wordt getoond als een revolutionair, die streng en recht door zee was, maar ook begrip had voor z’n strijders. Maar Guevara was meer. Hij was bikkelhard en ook een moordenaar met bloed aan zijn handen. Hij was onverbiddelijk tegen tegenstanders, deserteurs en spionnen en maakte hen in koele bloede af. Dat zien we in de films niet terug. De films laten wel duidelijk zien hoe er gestreden werd in de jungles van respectievelijk Cuba en Bolivia. Zonder hierbij Guevara te verheerlijken of op een voetstuk te plaatsen. Voor de kenners van de achtergronden van het leven van Che zijn deze films een interessant gegeven. Wie weinig of niets van hem weet zal moeite hebben om alles in deze films te begrijpen en om er achter te komen waar Che Guevara nu werkelijk voor stond.

Che – Part 1 & 2 is door A-Film zowel uitgegeven op DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD-versie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 244 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777929339

Extra's

  • Trailer
  • Achter de schermen
  • Also Available
  • Interview met Steven Soderbergh
  • Interview met Benicio Del Toro
  • Interview met Alberto Iglesias
  • Interview met John Lee Anderson

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Che – Part 1 & 2 bestaat, zoals de titel al zegt, uit twee afzonderlijke delen. Zo zijn ze ook gemaakt. Part 1 heeft een beeldformaat van 2.35:1, terwijl Part 2 een beeldformaat heeft van 1.78:1. Voor beide geldt dat dit het originele formaat is. Beide transfers hebben een 1080/24p resolutie, waarbij het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is. Dat staat gelijk aan de originele filmsnelheid. Deze BD-uitgave bestaat uit twee 25GB single layer discs. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Che – Part 1 en Che – Part 2 zijn twee verschillende films en zo zijn ze ook gedraaid. Ze hebben een ander beeldformaat, maar ook de overige aspecten verschillen in beide films. In Part 1 is het contrast vrij hoog, waarbij in de donkere delen de detaillering wat minder is. De kleuren zijn wat ingetogen en spatten niet echt van het scherm, maar tonen wel natuurlijk. De scherpte is ruim voldoende, maar voor HD-normen niet bijzonder. In enkele zwart-wit beelden is veel filmgrain aanwezig en zijn krassen te zien, wat de authenticiteit van het beeld moet benadrukken. Soms mist het beeld diepte. Part 2 ziet er heel anders uit. Het heeft een veel hogere helderheid. Men heeft gebruik gemaakt van natuurlijk licht, zonder toevoeging van kunstmatig licht. Daardoor is de voorgrond goed belicht, maar zijn in de achtergrond delen (luchten) soms overstraald. In de donkere scènes is het schaduwdetail prima in orde. Ook in dit deel zijn de kleuren wat ingetogen, maar minder flets dan in het eerste deel. Over het algemeen krijgen we een natuurlijk ogend beeld voorgeschoteld, maar het geeft niet de HD-indruk die we gewend zijn.
Elke film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, wat aan de lage kant is voor films van deze lengte. De ondertiteling is goed verzorgd en staat bij Part 1 met één regel in het beeldvlak geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Beide films hebben één geluidstrack, namelijk een Spaanstalige DTS-HD Master Audio 5.1 track (16bit/48kHz). Het geluid concentreert zich vooral op het centerkanaal en dan met name op de dialogen. Veel van de rest van het geluid is naar de achtergrond verdrongen. Dat zorgt voor veelal een mono karakter. De dialogen zijn goed te volgen, maar klinken soms wel wat dof. Dat komt vooral door het gebruik van zendermicrofoons bij de acteurs. Pas bij gevechtsscènes komen de overige kanalen flink in actie, waarbij de kogels je letterlijk om de oren vliegen. Dan geeft het geluid een mooi ruimtelijk geluidsbeeld, waarbij uit de achterkanalen de geluidseffecten in split-surround te horen zijn. Ook dan laat het LFE-kanaal pas van zich horen.

Extra's

De Blu-ray Discs hebben ieder een geanimeerd menuscherm in 1.78:1 beeldformaat met een fragment uit het thema van de filmmuziek als achtergrondgeluid. Deze Blu-ray Disc uitgave zit in een standaard keepcase met slipsleeve. De extra’s staan verdeeld over de twee schijven. Ze zijn in Standard Definition (SD) resolutie. Alle extra’s zijn in 1.78:1 beeldformaat en DD 2.0 (224 kb/s) geluid, behalve waar vermeld. Ook zijn de extra’s voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Che – Part 1

Interview met Steven Soderbergh (13 min)
Soderbergh vertelt eerlijk dat hij nooit een film over Guevara zou hebben gemaakt als Benicio Del Toro en producente Laura Bickford hem niet gevraagd hadden. Het bleek onmogelijk om het hele leven van Guevara te verfilmen en het was niet eenvoudig om elementen te selecteren die niet in de film zouden komen. Soderbergh heeft geprobeerd om Che een menselijk gezicht te geven, door ook juist de voorvallen te laten zien waarin iets niet goed gaat.

Achter de Schermen (11 min)
Een beetje misleidende titel van dit item, omdat we geen beelden van het opnameproces te zien krijgen. Het item is samengesteld uit interviews met acteurs Benicio Del Toro en Demián Bichir (Fidel Castro) en regisseur Steven Soderbergh, afgewisseld met veel fragmenten uit de film. Het item is bedoeld voor de Spaanse markt. Het interview van Soderbergh is ondertiteld in het Spaans, waarbij de Nederlandse ondertiteling boven in beeld is geplaatst. Het beeldformaat is 2.35:1 letterbox.

Trailer (1½ min)
De trailer van de film die alleen beelden bevat uit het eerste deel. Er is geen commentaar of dialoog gebruikt, alleen het thema uit de muziek.

Che – Part 2

Exclusief Interview met Benicio Del Toro (6 min)
Del Toro vertelt waarom hij deze film graag wilde maken en hoe hij zich voorbereid heeft op zijn rol van Guevara.

Interview met Alberto Iglesias (componist) (12½ min)
De inspiratie voor de muziek was onder meer gebaseerd op de muziek van Planet of the Apes, muziek die Soderbergh goed bij de film over Che vond passen. Iglesias heeft geen invloeden uit de Cubaanse muziek gebruikt, wel die uit Latijns-Amerika voor Part 2. Verder vertelt Iglesias over zijn werkwijze voor het componeren en opnemen van de muziek.

Interview met John Lee Anderson over Che Guevara: A Revolutionary Life (32 min)
John Lee Anderson is een journalist die zich gespecialiseerd heeft in schrijven over guerrilla’s en revolutionairen. Hij geeft hier een interessant interview over hoe de biografie Che Guevara: A Revolutionary Life tot stand is gekomen. Het is niet makkelijk geweest, hij voelde zich als een eenling in een woestijn. Hij wist wel bij wie hij moest zijn, maar kreeg weinig hulp van anderen. Maar na contact te hebben gehad met de weduwe van Guevara begon het balletje te rollen. Hij heeft zich in Cuba gevestigd en heeft vijf jaar aan het boek gewerkt, dat uiteindelijk in 1997 is gepubliceerd.

Trailer (1½ min)
Dezelfde trailer als op de eerste schijf.

Conclusie

Che – Part 1 & 2 laat de twee belangrijkste revoluties zien die mede zijn opgezet door Ernesto “Che” Guevara. Zijn meest succesvolle in Cuba en daarna zijn mislukte revolutie in Bolivia. In beide films speelt Benicio Del Toro een hele goede hoofdrol als Guevara. Toch ontstaat de indruk dat er meer in had gezeten. De films zijn nogal afstandelijk gemaakt, waarbij we nooit heel dicht bij Guevara komen. Het is een redelijk getrouwe weergave van de werkelijkheid, al missen we enkele details. Voor een HD-release heeft deze Blu-ray Disc een redelijke beeld- en geluidskwaliteit. Vooral qua beeld kunnen we ons niet aan de indruk onttrekken dat er meer in had gezeten. De extra’s bestaan bijna uitsluitend uit interviews, waarvan vooral dat van John Lee Anderson interessant is. Op dit moment zijn Part 1 en Part 2 niet afzonderlijk verkrijgbaar.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  15-11-2009

Als ik dat zo lees schaf k deze wel aan op DVD en niet op Blu Ray. Het is tegenwoordig standaard om alles maar op hi def te kopen maar soms is het gewoon onzin....
Lees meer >

SuperDre  |  08-11-2009

ook is de BD transfer niet best: de scherpte laat te wensen over en soms zijn de personen nieteens in focus... Dat heeft niets met de BD-transfer te maken, ma...
Lees meer >

barend  |  08-11-2009

Geen best duo deze, niet echt meeslepend met al die doc footage, ook is de BD transfer niet best: de scherpte laat te wensen over en soms zijn de personen niete...
Lees meer >

SuperDre  |  04-11-2009

Raar dat deel 2 een ander beeldformaat heeft dan deel 1.. Moet eerlijk zeggen dat ik weinig verwacht van deze film, persoonlijk vindt ik Del Toro nou niet echt ...
Lees meer >

Bas Hokke  |  03-11-2009

Ik vond deel één beter, maar dat is vooral omdat ik zelf in Cuba geweest ben. Geweest bij de Moncada kazerne in Santiago de Cuba en ook in Santa Clara waar de t...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  02-11-2009

Ik ben het zeker eens met de kritiekpunten, maar vond het toch twee prima films. Deel 2 is iets beter dan deel 1, maar ik ben blij dat het als één worden uitgeb...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  02-11-2009

Wel mooi gefilmd hoor en de Boliviaanse jungle, of wat de Boliviaanse jungle moest voorstellen vond ik toch mooi overkomen in HD. Del Toro zet een prachtrol nee...
Lees meer >

Coen P.  |  02-11-2009

Deze wil ik graag eens gezien hebben!
Lees meer >

.:Quadran:.  |  02-11-2009

Toen ik tussen de verschillende hoofdstukken zapte leek het me eerst een aangename film met enkele mooie plaatjes. Maar na een volledige kijkbeurt valt het enor...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
1.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.