Last House on the Left, The (2009)

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Last House on the Left, The (2009) (DVD)
Samenvatting

De zeventienjarige Mari Collingwood (Sara Paxton) reist met haar ouders Emma (Monica Potter) en John (Tony Goldwyn) af naar hun afgelegen vakantiehuisje aan het meer. Daar aangekomen vraagt Mari of ze de auto mag lenen om haar vriendin Paige in het nabijgelegen stadje te gaan bezoeken. Dit is geen probleem en aldus rijdt Mari naar de winkel waar Paige werkt. Daar ontmoeten ze de jonge Justin (Spencer Treat Clark), die de twee tieners vertelt dat hij wiet te koop heeft. Paige heeft hier wel oren naar, en dus gaan ze mee met Justin naar het motel waar hij verblijft. De drie maken er een gezellige boel van in het motel, maar dan komen Justins vader Krug (Garret Dillahunt), diens vriendin Sadie (Riki Lindhome) en Justins oom Francis (Aaron Paul) binnen. Deze drie blijken niet van plan om de twee meiden zomaar te laten lopen...

Commentaar

Onder de horrorliefhebbers zullen slechts weinig mensen onbekend zijn met Wes Craven, de schrijver/regisseur die hoge ogen gooide met films als A Nightmare on Elm Street en de Scream-reeks. Wes Cravens eerste film verscheen in 1972. In deze horrorprent, getiteld The Last House on the Left, toonde Craven hoe twee meiden vernederd, gemarteld en verkracht worden door een groep ontsnapte gevangenen. Echter, door puur toeval krijgen de ouders van een van de twee meiden een kans op wraak. Het eindresultaat is een effectieve horrorprent, die ondanks de matige regie en montage nog altijd weet te choqueren. Onlangs vond men het tijd om de film in een moderner jasje te steken, middels een remake. Het eindresultaat, dat eveneens de titel The Last House on the Left draagt, verscheen in 2009 in de bioscopen. De opzet van de 2009-versie, de tweede film van regisseur Dennis Iliadis, is in grote lijnen identiek aan het origineel. Ook nu draait het om twee meiden die gegijzeld worden door een stel psychopaten, en ook hier komt het groepje criminelen uiteindelijk nietsvermoedend in contact met de ouders. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, gezien de status van het origineel, moet de remake van The Last House on the Left het niet hebben van een grote hoeveelheid bloedig geweld, heftige martelingen en andersoortige onaangename beelden. Een van de uitzonderingen is de verkrachtingsscène, die moeilijk is om aan te zien en daarmee zeker doel weet te treffen. De rest van de film gaat het – tot aan de ontknoping – vooral om onderhuidse spanning. Dit blijkt goed te werken, iets waar ook het onvoorspelbare karakter van de slechteriken aan meewerkt. Het woord “onvoorspelbaar” is echter niet van toepassing op het overkoepelende verhaal. Aanvankelijk vraag je je nog wel af waar het allemaal naar toe gaat, maar vanaf het moment dat de criminelen op het Laatste Huis aan de Linkerkant afstappen bestaat er geen enkele twijfel meer over de afloop. Ook bevat het verhaal diverse clichés ('waar zijn toch die bootsleutels') en kunstgrepen ('verdorie, geen bereik met mijn gsm'). Verder had men de allerlaatste scène wat ons betreft achterwege mogen laten; weliswaar geeft het de gore-liefhebbers iets om over na te praten, maar het doet wel enigszins afbreuk aan de toon van de rest van de film. Maar zoals gezegd, al mag de remake qua verhaal geen topper zijn, en bovendien beduidend minder extreem/controversieel dan het origineel, toch is de film spannend genoeg om deze aan te bevelen.

De 2009-remake van The Last House on the Left is door Universal uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Beide uitgaven bevatten de iets langere 'Extended Version' van de film. Hieronder de recensie van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 109 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582700923

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Behind the Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De remake van The Last House on the Left staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1 op DVD. De transfer, uiteraard anamorf, gooit op de meeste fronten hoge ogen. Zo heeft het beeld een erg goede scherpte en detaillering, en verloopt ook de weergave van de kleuren geheel zonder problemen. Het zwartniveau is wat variabel, maar overwegend dik in orde, en hetzelfde geldt voor het schaduwdetail. Toch zijn er ook enkele minpuntjes, zoals de lichte aliasing, posterisatie en edge enhancement. Verder ontbreekt vreemd genoeg op een tweetal momenten de ondertiteling. Deze zaken zijn echter bij lange na niet storend genoeg om het kijkplezier te vergallen. Deze transfer zet dan ook een zeer solide prestatie neer, resulterend in een beeld dat er simpelweg uitstekend uitziet.

Geluidskwaliteit

The Last House on the Left is een film die veel profijt kan hebben van goed geluid, aangezien dit veel bij kan dragen aan het creëren van spanning. De op DVD aanwezige Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s) stelt wat dat betreft niet teleur. Deze zet namelijk een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer, waarbinnen alle beschikbare kanalen op prima wijze worden gebruikt. Ook over de klank van het geluid valt niets te klagen. Zo bevat het spoor flink wat laag, vooral richting het einde van de film, waardoor het geluid gepast dreigend overkomt. De track heeft eveneens een acceptabele detaillering en dynamiek. Dialogen komen meestal netjes uit het midden en heel af en toe, als daar aanleiding voor is, uit een van de andere kanalen. Klein minpuntje is dat de spraak sporadisch iets aan de zachte kant is. Maar dat is eigenlijk de enige noemenswaardige kanttekening. Verder is het een goed klinkende track.

Extra's

Na het starten van de DVD-uitgave van Last House on the Left krijg je allereerst een aantal trailers te zien. Desgewenst kun je met de afstandsbediening rechtstreeks naar het menu springen. Daarin vind je slechts een tweetal extra’s, die beide Nederlands ondertiteld zijn.

Deleted Scenes (9 min)
Een aantal verwijderde scènes en alternatieve takes, die achter elkaar afgespeeld worden. Commentaar ontbreekt. Het beeld heeft een verhouding van 1.85:1 (niet anamorf) en het geluid is in DD 2.0.

Behind the Scenes (3 min)
Een nogal misleidend getitelde extra. Dit is namelijk niets meer dan een soort uitgebreide trailer, gecombineerd met een korte lofuiting van Wes Craven. Iedere vorm van achter-de-schermen-materiaal ontbreekt. Totaal niet boeiend. Het beeld is in 1.85:1 (anamorf), het geluid in DD 2.0-formaat.

Conclusie

Het in 2009 verschenen The Last House on the Left is een remake van Wes Cravens cult-klassieker uit 1972. Het verhaal draait om twee tienermeiden die door een groepje criminelen voor dood achter worden gelaten in een bos. Door stom toeval krijgen de ouders van een van de twee echter kans op wraak. De remake is, ondanks het voorspelbare verloop van het verhaal, een vrij spannende film geworden. Verwacht echter geen overmatige hoeveelheid bloed en ranzigheid, want de film moet het vooral hebben van onderhuidse spanning. De DVD-uitgave is op audiovisueel gebied uitstekend in orde. Qua extra materiaal maakt de uitgave beduidend minder indruk, met slechts twee extra's die bovendien niet bijster interessant zijn.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.