Lost - Seizoen 5

Recensent:
Marcel den Haan
10-12-2009

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Lost - Seizoen 5 (Blu-ray)
Samenvatting

De groep overlevenden van Oceanic Flight 815 is voor het eerst gescheiden. Zes mensen hebben het eiland weten te verlaten, de anderen zitten nog altijd gevangen op dit mysterieuze stuk rots. De aanval van een groep mensen op het eiland heeft gezorgd voor enkele ingrijpende veranderingen. Zo heeft Benjamin Linus (Michael Emerson) het eiland moeten verplaatsen om het niet in de handen te laten vallen van deze groep indringers. De zes overlevenden proberen intussen zo goed en kwaad als het kan hun normale leven weer op te pakken. Dan staat echter ineens Benjamin Linus bij hen op de stoep. Hij is ervan overtuigd dat ze moeten terugkeren naar het eiland. De groep heeft hier echter niet veel zin in, maar het zou wel eens de enige manier kunnen zijn om hun vrienden te redden.

Commentaar

Lost is een serie die al jaren garant staat voor een zeer hoge kwaliteit. Na het heel erg sterke vierde seizoen waren de verwachtingen voor het hier besproken vijfde dan ook vrij groot. De makers weten moeiteloos deze lijn voor te zetten. Het vijfde seizoen kan zelfs gezien worden als één van de betere, misschien zelfs wel de beste, van alle seizoenen tot nu toe. De reden hiervoor is simpel. De verhaallijnen en karakterontwikkelingen zijn deze keer van zeer hoog niveau. In eerste instantie lijkt seizoen vijf een rommeltje te worden, als de makers zich op glad ijs begeven. Tijdreizen is namelijk van groot belang deze reeks, een onderwerp waar veel nadelen aan kleven. De schrijvers weten hier echter goed mee om te gaan. Het geeft ze zelfs enkele manieren om vragen uit eerdere seizoenen te beantwoorden. Deze keer worden er meer vragen beantwoord dan voorheen, maar uiteraard blijven er ook nog de nodige vraagstukken over. Zoals gezegd maakt de karakterontwikkeling dit seizoen tot één van de betere. De personages komen voor enkele grote uitdagingen te staan, waarmee ze soms in posities komen die ze nog niet eerder tegenkwamen. Zo is de rol van enkele karakters vrijwel tegengesteld aan wat we van ze gewend zijn. Ook komen enkele van hen meer op de achtergrond te staan. Dit geeft de schrijvers ruimte om de nieuwe karakters of die we nog niet zo goed kenden, beter aan ons voor te stellen. Zo is de rol van John Locke dit seizoen nog groter en zijn mensen als Jack en Sayid wat minder belangrijk. De afleveringen schakelen vrijwel constant tussen de karakters op het eiland en diegenen die proberen terug te komen. Langzaam maar zeker werken de makers richting een hoogtepunt, dat het zesde seizoen ongetwijfeld zal worden. Die reeks zal de laatste zijn van deze sterke serie, voor veel fans een moeilijk afscheid. Toch overheerst de vraag hoe alles op zijn plaats zal vallen en welke oplossingen de makers zullen aandragen. Seizoen vijf laat echter zien dat de schrijvers met moeilijke vraagstukken geen problemen hebben, dus we hebben alle hoop in een goede afloop. Het team van schrijvers heeft van Lost een serie gemaakt die erg interessant is om naar te kijken. De verhaallijnen bevatten meerdere lagen en boodschappen, waarvan sommigen pas bij een tweede kijkbeurt duidelijk worden. Net als het niveau van schrijven zijn ook de acteerprestaties van de cast onverminderd goed te noemen. De acteurs die al eens eerder te zien waren, weten hun rollen goed uit te diepen. De nieuwkomers weten zich probleemloos bij deze sterke cast te voegen, zonder hierbij uit de toon te vallen. Verder staat Lost bekend om zijn hoge productiewaarde, met fraaie sets en locaties. Ook in dit vijfde seizoen is dit van toepassing. Fans van de show zullen zich uiteraard weer uitstekend vermaken met dit seizoen. Net als altijd zeggen we tegen de mensen die nog geen Lost hebben mogen zien, begin snel met seizoen één en laat je verrassen door het fenomeen Lost.

Het vijfde seizoen van Lost is op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave. Alle 17 afleveringen van het vijfde seizoen zijn aanwezig, verdeeld over vijf schijven.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller, TV
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 680 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans
Uitgever: ABC Studios
EAN: 8717418235857

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Bloopers
  • Featurettes
  • Audiocommentaren
  • Lost Startersinfo
  • Lost Universiteit

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit vijf 50GB double layer discs. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Kijkers die de eerdere seizoenen van Lost op Blu-ray Disc gekocht hebben zijn inmiddels wel wat gewend met betrekking tot de beeldkwaliteit. Deze is namelijk constant van hoge kwaliteit. Ook dit vijfde seizoen is hier geen uitzondering op. Wederom laat deze uitgave zien hoe goed een televisieserie er uit kan zien in High Definition. De transfers zijn haarscherp en laten heel veel detail zien. Vooral de close-ups zijn van zeer hoge kwaliteit. Elk klein detail is zichtbaar in de gezichten van de acteurs. Ook de wijdere shots zien er prima uit. Het detail is hier op sommige momenten wat minder, dit door het feit dat er deze keer wat meer grain aanwezig is. Vooral in de lucht is er soms behoorlijk wat grain zichtbaar, waarbij het beeld dan wat onrustig oogt. Dit wordt versterkt door de soms aanwezige noise in de luchten bij wijdere shots. De kleuren zien er prachtig uit, met veel kleurschakeringen. Zoals gezegd speelt tijdreizen een grote rol in dit seizoen, iets dat ook terug te zien is aan de kleuren. Deze zijn namelijk aangepast aan de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ze ogen echter natuurlijk en goed verzadigd. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn van hoog niveau. De donkere scènes zijn dan ook goed te volgen. Naast de grain en noise in sommige scènes zijn er geen artefacten aanwezig.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het originele Engelstalige geluid staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (24bit/48kHz) op de schijven. Ook het geluid is van zeer hoge kwaliteit en wederom genieten geblazen. Vooral qua natuurlijkheid en detail behoort deze audiotrack tot één van de betere. De tracks klinken verder dynamisch en ruimtelijk, iets wat bijdraagt aan de sfeer die wordt neergezet met deze show. De dialogen zijn prima te volgen en klinken mooi helder. Ze sneeuwen nooit onder tussen al het andere geluid, dat soms vrij dominant uit de overige speakers kan komen. De muziek klinkt uitstekend en wordt voornamelijk door de frontspeakers weergegeven. De surrounds laten de omgevingsgeluiden horen. Deze kanalen worden dan ook vooral gebruikt om de ambiance neer te zetten. Ook zijn hier regelmatig effecten te horen. Het LFE-kanaal laat een mooi diep laag horen, dat goed de actie op het scherm ondersteunt. Ook hier weet het geluid te overtuigen qua natuurlijkheid. Geen overdreven hoeveelheid laag, maar goed passend bij alles wat op het scherm te zien is. Een uitstekend geluid dus, dat ervoor zorgt dat je als kijker helemaal meegezogen wordt in de serie.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je via de taalselectie en het skippen van enkele waarschuwingsschermen, in het hoofdmenu terecht. Hier zijn alle instellingen te maken voor het geluid en de ondertitels. Ook zijn hier de aanwezige extra’s te selecteren. Tijdens het afspelen van de afleveringen is er een pop-up menu op te roepen. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de aflevering wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.

De meeste extra’s zijn te vinden op de vijfde schijf, waar ook aflevering 16 en 17 te vinden zijn. De audiocommentaren zijn uiteraard te vinden op de schijf van de betreffende aflevering.
Ook is dit seizoen te bekijken met het zogenaamde SeasonPlay. Dit zorgt ervoor dat je speler onthoudt waar je gebleven bent in het seizoen, ook al doe je er een andere schijf van het seizoen in of kijk je een geheel andere film. Alle extra’s worden weergegeven in de resolutie 1080i. Het geluid bij de extra’s is in de meeste gevallen Dolby Digital 5.1 (640 kb/s), tenzij anders aangegeven.

Lost Startersinfo (4 min.)
In bijna vijf minuten tijd wordt je op de hoogte gebracht wat er is gebeurd in vier seizoenen Lost. In vogelvlucht en razendsnel tempo komen alle belangrijke verhaallijnen voorbij, evenals de belangrijkste personages. Het geheel is erg leuk gemaakt en een leuke opfrisser van het geheugen.
Het geluid is DTS-HD Master Audio 5.1.

Gesproken Toelichting
Enkele afleveringen van dit seizoen zijn te bekijken met commentaar van de cast en crew. Dit seizoen zijn helaas slechts twee afleveringen te bekijken met commentaar van de makers. Het gaat om de volgende afleveringen:
- Because You Left (Disc 1): Het commentaar wordt geleverd door producenten Damon Lindelof en Carlton Cuse. Let op: dit commentaar bevat veel spoilers voor het gehele seizoen, dus aan te raden is om dit commentaar pas te beluisteren na beëindiging van het gehele seizoen.
- He's Our You (Disc Disc 3): Het commentaar wordt geleverd door schrijvers en producenten Edward Kitsis en Adam Horowitz.

Lost 100 (19 min.)
Het vijfde seizoen bevat de honderdste aflevering van de serie. Hier kijken cast en crew terug op de afgelopen jaren en krijgen we te zien hoe deze aflevering tot stand is gekomen.
Deze extra is te vinden op schijf vier. Op de vijfde schijf is slechts een verwijzing te vinden, waarna verteld wordt dat je disc 4 moet invoeren om deze extra te bekijken.

Lost Universiteit
Een extra die gebruik maakt van de BD-Live functie. Bij het selecteren van deze extra is het mogelijk om deel te nemen aan een soort Lost schoollessen, waarin wordt ingegaan op alles wat met de show te maken heeft. De gebruiker kan als het ware via deze lessen alles te weten komen over de show.

Mysteries van het Universum (26 min.)
Via een korte introductie krijgen we te horen dat er in de wereld meerdere geheime genootschappen bestaan. Eén hiervan is de Dharma Initiative en deze featurette gaat in op dit geheime gezelschap mensen. De opzet is hier dat we te maken hebben met een aflevering van een oude televisieshow uit de jaren ’80, maar uiteraard hebben we hier gewoon te maken met een speciaal voor deze uitgave gemaakte extra. Voor fans van de show heel leuk om te kijken.
Het beeld heeft een resolutie van 480p, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Verloren Tijd Inhalen (13 min.)
De makers van de show vertellen hier alles over het vijfde seizoen. Welke ideeën ze hadden, hoe alles gemaakt is en uiteraard wordt veel tijd besteedt aan het tijdreizen dat in deze reeks centraal staat.

Een Epische Dag met Richard Alpert (12 min.)
Acteur Nestor Carbonell, die de rol van Richard Alpert speelt, neemt ons mee naar de set voor de laatste dag van opnames voor seizoen vijf. We krijgen zo een aardig idee hoe het is om een dag aan de show mee te werken.

Gebouw 23 en Verder (12 min.)
Hier krijgen we een rondleiding door het kantoor van de schrijvers van Lost in Burbank, Californië. Acteur Michael Emerson, die de rol van Benjamin Linus speelt, fungeert als gids door het pand en gaat in gesprek met enkele medewerkers van de serie.

Lost op Locatie (37 min.)
Dit onderdeel bestaat uit zeven featurettes die los van elkaar te bekijken zijn of allemaal achter elkaar. Elke featurette draagt de naam van een aflevering en bevat beelden van achter de schermen van de betreffende aflevering. De cast en crew gaan in op het verhaal van de aflevering in kwestie en zaken die er gebeuren.

Deleted Scenes (13 min.)
Acht verwijderde scènes die niet in de afleveringen gebruikt zijn. De scènes zijn los van elkaar te bekijken of achter elkaar. Er wordt geen uitleg gegeven over waarom de scènes niet gebruikt zijn of uit welke aflevering ze afkomstig zijn. De resolutie is 480p, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Lost Bloopers (3 min.)
De gebruikelijke zaken die fout gingen tijdens de opnames van de afleveringen, zoals versprekingen en acteurs die vallen of dingen laten vallen.

Conclusie

Het vijfde seizoen van Lost neemt de fans mee op wederom een reeks zeer sterke afleveringen. De schrijvers weten de kijker weer moeiteloos te boeien en bewijzen dat ze heel goed weten waar ze heen willen met deze show. Dit seizoen kan zelfs gezien worden als één van de betere, dit door de verhaallijnen en karakterontwikkeling. Tijdreizen staat centraal deze reeks, maar de makers weten hier goed mee om te gaan. Ook de cast is weer in topvorm, net als de mensen die verantwoordelijk zijn voor het uiterlijk van de show. Deze Blu-ray Disc uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn in vergelijking met de vorige seizoenen wat minder extra’s aanwezig, maar ze zijn nog altijd interessant om te kijken. Verplichte kost voor de fans!

Laatste reacties

Coen P.  |  10-12-2009

Zo'n toffe serie dit!
Lees meer >

Roy Langeveld  |  10-12-2009

Net wanneer je denkt dat alle creatieve manieren om verhalen te vertellen wel een keer uitgeput zullen zijn, en je eindelijke denkt te weten welke kant het opga...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.