John Fogerty - Comin' Down the Road

Recensent:
Ludo Keeris
23-01-2010

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

John Fogerty - Comin' Down the Road (DVD)
Samenvatting

In 2007 bracht John Fogerty de CD Revival uit. Ter gelegenheid van dat album trad hij op 24 juni 2008 op in de fameuze Royal Albert Hall in Londen. Samen met zijn achtkoppige band speelde hij een mix van oud en nieuw materiaal, waarbij songs van Creedence Clearwater Revival natuurlijk niet ontbraken. Het concert werd met meerdere camera's vastgelegd voor een DVD-release, welke hier nu wordt besproken. Op deze DVD, die als ondertitel The Concert at Royal Albert Hall heeft gekregen, staan de volgende nummers:

01 Comin' Down The Road
02 Born On The Bayou
03 Lookin' Out My Back Door
04 Rambunctious Boy
05 Don't You Wish It Were True
06 My Toot Toot
07 Commotion
08 Creedence Song
09 Ramble Tamble
10 Gunslinger
11 I Will Walk With You
12 Somebody Help Me
13 Broken Down Cowboy
14 Keep On Chooglin'
15 Southern Streamline
16 Blue Ridge Mountain Blues
17 Almost Saturday Night
18 Rock And Roll Girls
19 Down On The Corner
20 Hey Tonight
21 Up Around The Bend
22 The Old Man Down The Road
23 Fortunate Son
24 Travelin' Band
25 Rockin' All Over The World
26 Proud Mary

Commentaar

Veel mensen kennen John Fogerty voornamelijk als de frontman van Creedence Clearwater Revival. Eind jaren zestig, begin jaren zeventig was dit een van de meest succesvolle bands op deze aardkloot. De aanstekelijke mix van country, blues en rock 'n roll met een rauw randje was uitermate populair. In 1972 valt de band uiteen, waarna John Fogerty solo gaat. Dat wil niet echt vlotten en zijn solo-albums floppen genadeloos. Dat zorgt ervoor dat Fogerty een aantal jaren in de vergetelheid raakt, om in 1985 weer met een soloalbum op de proppen te komen. Maar eigenlijk is hij pas sinds 1997 met het album Blue Moon Swamp weer volledig terug. In 2007 brengt hij het interessante album Revival uit, waarna hij op tournee gaat. Zo belandt hij in de Royal Albert Hall in London, waar hij voor een uitverkocht huis een werkelijk spetterende show neerzet. In 1980 trad hij voor het laatst op in de Royal Albert Hall, toen met een reünieconcert van Creedence Clearwater Revival. Halverwege het concert vraagt Fogerty aan het publiek wie er 28 jaar geleden ook bij was en er blijken inderdaad een paar fans te zijn die toen ook aanwezig waren. Je begrijpt het al, de gemiddelde leeftijd van het publiek is wat aan de hoge kant. Maar dat mag de pret zeker niet drukken, want Fogerty overtuigt helemaal bij dit concert. De basis van de wall of sound wordt gelegd door het strakke en up-tempo ritme van drummer Kenny Aronoff en soms maar liefst vijf gitaristen! Bij het nummer Up Around the Bend zijn het zelfs zes gitaristen, als Fogerty's zonen Shane en Tyler meespelen.
In het begin van het concert ligt de nadruk op nummers van de CD Revival, maar natuurlijk wordt er steeds meer van Creedence Clearwater Revival gespeeld. Fogerty weet wat z'n fans willen horen en hij geeft graag gehoor aan die wens. Maar ook oude solonummers ontbreken niet, waaronder Rockin' All Over the World dat vooral bekend is geworden door Status Quo. Fogerty is uitstekend bij stem. Zijn karakteristieke stemgeluid is zeer herkenbaar en al is hij reeds de zestig gepasseerd, zijn stem is nog steeds krachtig en zuiver. Tussen de nummers door praat hij veel tegen het publiek, waardoor er een leuke wisselwerking ontstaat tussen band en publiek. Daarom is dit concert ook zeker een aanrader voor zowel fans van het solowerk van John Fogerty als van Creedence Clearwater Revival. Fogerty moet in het vervolg wel een betere oormonitor gebruiken. Talloze malen grijpt hij naar z'n oor om het monitortje weer goed in z'n oor te plaatsen. Dat ziet er wat onprofessioneel uit, maar verder is het alleen maar genieten geblazen bij dit uitstekende concert.

Filmspecs

Regisseur

Michael Darren

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2008
Speelduur: 104 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 602527202969

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in 1.78:1 anamorf beeldformaat vastgelegd en als zodanig staat het ook op de DVD. Er is met negen camera's opgenomen, zodat er voldoende afwisseling in de shots zit. Ondanks dat het een Britse registratie is, is de opname in NTSC formaat op de DVD geplaatst. Dat betekent minder beeldlijnen en een mindere detaillering. Gelukkig blijft het kwaliteitsverlies beperkt. Zowel scherpte als detaillering zijn nog steeds ruim voldoende. Het contrast is dik in orde en ook het kleurgebruik is mooi. De lichtshow is erg sfeervol en helder opgezet, waarbij er niet al te veel gebruik is gemaakt van aparte en felle kleuren. Opvallend is dat bij veel shotwisselingen een heel kort moment van interlacing is te zien. Het zijn maar momenten van een paar beelden, maar ze komen veelvuldig voor. Storend is het op zich niet, maar het gaat wel opvallen. Het concert is onderverdeeld in 26 hoofdstukken, waarbij elk nummer z'n eigen chapterstop heeft gekregen.

Geluidskwaliteit

De DVD kent zowel een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) als een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Beide tracks hebben zo hun voordelen. Het DD 2.0 geluid geeft een mooi stereobeeld van het concert weer, zoals je ze ook op een CD hoort. Alleen is de bitrate wat lager, waardoor de detaillering wat minder is dan op een CD. Het DD 5.1 spoor klinkt heel ruimtelijk, ook al omdat het publiek uitbundig meezingt en klapt met de nummers. De achterkanalen staan dan ook vrij hard in de mix, wat voor een levendig geheel zorgt. Ondanks dat er vijf of zes gitaren gebruikt worden blijft alles heel helder en gedefinieerd klinken. Het wordt nergens een brij. De muziek is verdeeld over de drie voorste kanalen, dus ook de zang komt uit de frontspeakers. Fogerty heeft nogal een accent, waardoor de teksten wat moeilijk te verstaan zijn, zeker als je ze niet kent. Maar verder een uitstekende soundtrack.

Extra's

De DVD kent statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat zonder achtergrondgeluid. De DVD heeft geen extra's.

Conclusie

Op 24 juni 2008 geeft John Fogerty een concert in de Londense Royal Albert Hall ter gelegenheid van de Revival-tournee. Hij speelt een mix van nieuw en oud werk, waaronder ook materiaal van Creedence Clearwater Revival. De Comin' Down the Road is een mooie registratie van het concert, waarbij John Fogerty laat zien nog steeds een uitstekend gitarist en zanger te zijn. Vooral de oude klassiekers doen het goed bij het publiek. De DVD kent een goede beeld- en geluidskwaliteit en is daarom ook een aanrader voor al zijn fans. Helaas is het wel een kale DVD, want extra's zijn er niet te vinden.

Laatste reacties

Ron-G  |  23-01-2010

CCR of Creedence Clearwater Revival is altijd een van mijn favoriete bands geweest, de typische stem van John Fogerty en de strak spelende band, met lekkere git...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.