Year One

Recensent:
Koen Koene
01-02-2010

Totaalbeoordeling:

3.8
Blu-ray

Year One (Blu-ray)
Samenvatting

Onze vroege voorouders hadden het echt niet gemakkelijk. Dat kun je in ieder geval afleiden uit de avonturen van jager Zed (Jack Black) en vruchtenplukker Oh (Michael Cera). In het jaar 1 leiden beide heren een relatief zorgeloos leventje in het dorpje van hun stam. Hun voornaamste probleem is het veroveren van een vrouw. Maar nadat Zed van de verboden vrucht heeft gegeten, worden de problemen een stuk groter. Om te beginnen wordt hij uit het dorp verbannen. En dus zit er niks anders op dan de onbekende wereld intrekken, vergezeld door Oh. Maar wat zullen de twee daar aantreffen? Iedereen weet namelijk dat achter de bergen de wereld ophoudt. Maar ze besluiten het er op te wagen. Aldus beleven de twee vrienden het avontuur van hun leven, dat hen uiteindelijk tot in het beruchte Sodom zal leiden.

Commentaar

Year One is een film uit 2009 van Harold Ramis, als regisseur onder meer bekend van Groundhog Day en Analyze This en als acteur van Ghostbusters. Onderwerp van Year One zijn twee jager-verzamelaars die uit hun dorp worden verstoten en de onbekende wereld intrekken. Het zou de opzet kunnen zijn voor een historisch verantwoorde film over de oertijd, maar met Jack Black (School of Rock) in een van de hoofdrollen weet je dat je daar niet op hoeft te rekenen. Comedy, daar draait het om, niet om een saaie geschiedenisles. Year One is dus meer Life of Brian dan The Passion of the Christ. Hoofdrolspelers Jack Black en Michael Cera (Superbad) spelen in essentie zichzelf. Black is de opvliegende druktemaker met veel oog voor de vrouwtjes, terwijl de rustige Cera op beheerste wijze tegenwicht biedt. Beide heren zijn het onderwerp van moderne, al dan niet seksueel getinte grappen, die in een primitieve context worden geplaatst. Tevens komen verschillende Bijbelse personen en gebeurtenissen voorbij, zoals Kaïn & Abel, het eten van de verboden vrucht, Sodom/Gomorra en Abraham & Isaak. Je hoeft echter niet bang te zijn dat het hier om serieuze Bijbelvertellingen gaat, want uiteraard loopt het in Year One allemaal net iets anders dan Bijbelkenners gewend zijn. Op komediegebied blijkt dit alles redelijk te werken. Al moet je niet vies zijn van puberale humor en de bijbehorende poep-, pies- en piemelgrappen. Maar goed, liefhebbers van het overige werk van Black of van producties uit de koker van Judd Apatow (die hier als producer optrad) zullen daar wel tegen kunnen. Year One is echter geen echte uitblinker in het genre. Afgezien van de setting is dit namelijk een film zoals je die al vele malen vaker hebt gezien, met een standaard opbouw en plot en vrij voorspelbare humor. Ook op het visuele gebied valt er wel wat aan te merken, met sets die niet altijd kunnen overtuigen en weinig bijzonder, recht-toe-recht-aan camerawerk. Het acteerwerk is dan wel weer dik in orde. Wat dat betreft geven Black en Cera wel degelijk de nodige meerwaarde aan het geheel, ook al spelen ze – zoals eerder vermeld – hun gebruikelijke rollen. Samengevat is Year One niet perfect, maar ook niet geheel mislukt. Daarmee is de film wellicht geschikt als weinigzeggend tussendoortje voor liefhebbers van het genre.

Year One is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Beide uitgaven bevatten zowel de bioscoopversie (97 min op BD) als de iets langere en grovere "unrated cut" (100 min op BD). Hieronder de recensie van de BD-uitgave, de bespreking van de DVD-uitgave vind je hier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609660654

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Featurettes
  • Gag Reel
  • Line-O-Rama
  • BD-Live
  • CineChat
  • Movie IQ
  • Deleted, Extended & Alternate Scenes
  • The Year One Cutting Room

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Year One heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

Dit is een HD-transfer waarover nagenoeg niks te klagen valt. Het beeld is namelijk haarscherp en zeer gedetailleerd, en oogt erg strak en helder. Bovendien is de transfer geheel vrij van verstoringen als vuil, beschadigingen, edge enhancement, compressieartefacting en noem maar op. De kleurverzadiging is eveneens prima: Year One is niet de meest kleurrijke film (veel bruin en geel, vooral in het begin), maar de aanwezige kleuren worden altijd zonder problemen weergegeven. Positief dus. Als we dan toch een minpunt op moeten noemen, dan is dat het ietwat matige zwartniveau. Maar dat is slechts een kleine kanttekening bij deze kwalitatief uitstekende transfer!

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Year One is in lossless formaat op de Blu-ray Disc gezet. Vooropgesteld dat Year One geen film is die een echt indrukwekkende audiobeleving te bieden heeft, presteert de resulterende DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) prima. De nadruk van het spoor ligt op de voorkant, waar de dialogen uit de centerspeaker aangevuld worden met een breed stereobeeld uit linker- en rechterluidspreker. De surrounds worden vooral gebruikt voor omgevingsgeluiden, bijvoorbeeld bij de scènes in het bos aan het begin van de film en in de stad aan het einde. Op deze momenten heeft het geluid een aardige ruimtelijkheid. Over de klank van het geluid valt weinig te klagen en bovendien klinken muziek en effecten voldoende gedetailleerd. Daarmee is het een prima track.

Extra's

In het (popup)menu van de BD-uitgave van Year One is een ruime hoeveelheid extra’s te selecteren. De resolutie van het materiaal is gelijk aan 1080p en het geluid is in DD 2.0-formaat. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Indien gewenst kun je de film bekijken met een gesproken toelichting van regisseur Harold Ramis en hoofdrolspelers Michael Cera en Jack Black. Het is een rustig commentaar, met een rolverdeling zoals verwacht: Ramis verzorgt de productietechnische informatie en Black en Cera zorgen vooral voor de komische noot. Helaas vallen de sprekers regelmatig stil, waardoor het commentaar minder informatief en vermakelijke is dan gehoopt.

Alternate Ending (8 min)
Een alternatief einde, waarin Sodom door vuurballen met de grond gelijk gemaakt wordt. In het optionele commentaar legt regisseur Ramis uit waarom hij voor het oorspronkelijke einde gekozen heeft.

Deleted Scenes (4 min)
Hier vind je twee fragmenten die het eindresultaat niet hebben gehaald. Een ‘play all’-optie is aanwezig.

Extended & Alternate Scenes (15 min)
Enkele ongebruikte alternatieve takes zijn hier te bekijken, samen met langere versies van in de film gebruikte scènes. In totaal gaat het om tien fragmenten. Ook hier ontbreekt de ‘play all’-optie niet.

Line-O-Rama (5 min)
Jack Black en zijn medespelers zijn niet vies van een beetje improvisatie, wat resulteert in vele verschillende takes met vele verschillende teksten. In de “Line-O-Rama” krijg je een montage van ongebruikte takes te zien.

Gag Reel (8 min)
De bekende aaneenschakeling van in de lach schietende acteurs, teksten die vergeten worden en een winderige Jack Black.

Year One: The Journey Begins (18 min)
Een standaard Making Of, bestaande uit een combinatie van interviews, filmfragmenten en beelden van achter-de-schermen. Er worden zoals verwacht flink wat complimenten uitgedeeld, maar toch bevat deze extra ook wat interessante productie-info. Plus een vermakelijke hoeveelheid ongein op de set.

Sodom’s Got ‘Em! (2 min)
Een nepreclame waarin het wonen en werken in Sodom aangeprezen wordt.

Leeroy Jenkins: The Gates of Sodom (2 min)
Een recreatie van de epische miskleun uit de online Role Playing Game World of Warcraft. Aan de poort van Sodom bespreekt Sargon (Vinnie Jones) de aanvalsstrategie, maar een (over)enthousiasteling gooit roet in het eten.

Trailers
Verschillende trailers, waaronder die van Year One.

The Year One Cutting Room
Deze functionaliteit, die op meer Sony BD-uitgaven te vinden is, geeft je de mogelijkheid om zelf scènes te monteren. Je kunt naar hartenlust knippen en plakken, waarbij je een ruime selectie beeldmateriaal, muziek en effecten hebt. Indien je een Profile 2.0 BD-speler met internettoegang hebt kun je het eindresultaat uploaden op internet, waar andere kijkers je creatie vervolgens kunnen beoordelen.

Cinechat
Deze extra stelt kijkers in staat om tijdens het kijken van de film te chatten met andere gebruikers. Er kan met maximaal vier mensen tegelijk gechat worden. Ook is er een kort filmpje aanwezig waarin uitleg wordt gegeven over deze optie. Voor deze extra is wel een BD Profile 2.0 speler nodig met internetverbinding.

Movie IQ
Middels deze optie, te vinden in het “play”-submenu, kun je tijdens de film allerlei (Engelstalige) trivia lezen. Bijvoorbeeld welke muziek in de betreffende scène wordt gespeeld, welke acteurs er op het scherm te zien zijn en andere feiten en weetjes. De info wordt opgehaald via internet, dus je hebt voor deze extra eveneens een Profile 2.0 BD-speler met internet nodig.

BD-Live
Nog een optie waarvoor je een Profile 2.0 BD-speler nodig hebt met internetverbinding. Na selecteren van de BD-Live optie krijg je, na enige tijd wachten, een menu te zien met aanvullend materiaal. In dit geval gaat het enkel om algemeen promomateriaal van allerlei Sony titels.

Conclusie

Year One is een historisch hoogst onverantwoorde comedy, waarin jager Zed (Jack Black) en vruchtenplukker Oh (Michael Cera) in een Bijbelse wereld het avontuur van hun leven meemaken. De humor van Year One is bij vlagen behoorlijk puberaal, maar als je daar van houdt zul je je waarschijnlijk wel met de film kunnen vermaken. Ook al is het – afgezien van de setting – allemaal niet echt vernieuwend. De BD-uitgave van Year One heeft haarscherp HD-beeld en prima lossless geluid. Ook op het gebied van extra’s valt er het nodige te beleven, waaronder een aantal BD-exclusieve zaken. Kortom: een goed verzorgde uitgave.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  12-02-2010

Best een aardige film voor Jack Black standaard. Na prut zoals Be Kind Rewind eindelijk weer wat leuke grappen en grollen. Ik moet hierbij wel vermelden dat nie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
1.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.