Gamer

Recensent:
Marcel den Haan
17-02-2010

Totaalbeoordeling:

5.5
Blu-ray

Gamer (Blu-ray)
Samenvatting

De nabije toekomst: de wereld is in de ban van games waarin gebruikers complete controle hebben over een echt personage. Zowel in vredige omstandigheden met de sociale ontmoetingsplek ‘Society’, als in iets hardere vorm met het spel ‘Slayers’. Beide zijn ontworpen door de intelligente Ken Castle (Michael C. Hall). Voor ‘Slayers’ gebruikt hij ter dood veroordeelde gevangen die bestuurd worden door een gebruiker. Kable (Gerard Butler) is zo’n gevangene en ster van het spel. Hij heeft al diverse overwinningen behaald en is slechts enkele zeges verwijderd van de begeerde dertig overwinningen. Een gevangene die deze mijlpaal bereikt zal namelijk in vrijheid gesteld worden. Dit is het enige wat hij wil, zodat hij zijn vrouw en kind weer kan zien. Maar is Ken Castle wel van plan om hem zijn vrijheid terug te geven? Kable moet in ieder geval al zijn talenten aanspreken om het spel te overleven, met of zonder hulp van zijn bestuurder.

Commentaar

Gamer is een film van het duo dat ook verantwoordelijk was voor Crank en Crank: High Voltage. Fans van deze twee prenten weten dus wat ze kunnen verwachten. Een lawaaiige actiefilm met goed gemaakte actiescènes en een verhaal dat onderschikt is aan alles wat er op het scherm te zien is. Bij de twee eerder genoemde films werkte dit nog prima, ook door het feit dat de makers het geheel niet echt serieus namen. Dit kwam tot uiting in de humor en enkele scènes die zo over-the-top waren dat ze weer leuk werden. Met Gamer proberen ze een wat meer serieuze film neer te zetten, iets dat maar gedeeltelijk lukt. De prent begint uitstekend, maar zakt al snel in elkaar. Het verhaal bevat namelijk veel plotgaten en onwaarschijnlijkheden. Ook zakt het tempo hier en daar wat in, mede veroorzaakt door de vele verhaallijnen, die weinig toevoegen aan het geheel. Ook is het verhaal verre van origineel te noemen. Het gegeven van gevangenen die allerlei gevaarlijke capriolen moeten uithalen om zo hun vrijheid terug te winnen, hebben we namelijk al eens eerder gezien. Bijvoorbeeld in The Running Man met Arnold Schwarzenegger en recentelijk nog in Death Race. Het uitgangspunt van gebruikers die de gevangenen besturen in een soort First Person Shooter spel is dan weer wel goed gevonden. Hier wordt echter te weinig mee gedaan om echt iets bij te dragen. Wat overblijft, is dus de actie en die is goed gemaakt. De diverse ontploffingen en schietpartijen komen goed over en worden fraai in beeld gebracht. Fans van spellen zullen zich dan ook wel vermaken met deze momenten. De rollen worden neergezet door diverse bekende namen. De hoofdrol wordt gespeeld door Gerard Butler (300, RocknRolla), die uit lijkt te groeien tot de nieuwe actieheld en grootste ster van Hollywood. Hij speelt zijn rol naar behoren, maar gezegd moet worden dat hij ook niet veel materiaal heeft gekregen om mee te werken. Verder zien we Michael C. Hall, bekend uit de serie Dexter, Kyra Sedgwick (The Closer) en rapper Ludacris. Alles bij elkaar is Gamer een film geworden die wat teleurstelt. Het verhaal is te rommelig om te negeren, zelfs voor mensen die graag een film kijken voor alleen de actie. Echt heel slechts is het echter ook weer niet, maar blijven hangen zal het allemaal ook niet.

Dutch Filmworks heeft Gamer op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt onze besprekingen van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 95 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664068953

Extra's

  • Behind the Scenes
  • Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1920*1080p, waarbij het beeld progressief opgebouwd is. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde. Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering.

Gamer is grotendeels opgenomen met de ‘Red One Camera’, een camera die in staat is om beelden op te nemen in een zeer hoge resolutie. Deze BD-transfer is dan ook nagenoeg perfect te noemen. Het beeld bevat erg veel detail in zowel close-ups als wijdere shots. Vooral de close-ups maken indruk, elk klein haartje, stoppeltje en putje is te zien. Transfers als deze verhullen dus niets voor de toch al op perfectie ingesteld acteurs en actrices uit Hollywood. De actiescènes krijgen een extra dimensie door het detailrijke beeld, aangezien alles prima in beeld is gebracht en te zien. De scherpte is uitstekend, er zijn slechts enkele korte momenten waarbij het beeld wat softer overkomt. Het verhaal van de film speelt zich af in drie werelden. Elke wereld heeft een eigen uiterlijk en kleurenpalet. De echte wereld ziet er zeer natuurlijk uit, met goed verzadigde kleuren. De wereld van het ‘Slayers’ spel oogt uitgewassen, waarbij de wereld van het ‘Society’ spel juist weer erg fel overkomt. De transfer kan deze wisselingen echter probleemloos aan. Op het gebied van contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn er geen klachten. Artefacten zijn niet aanwezig. Een zeer goede transfer, waarbij alleen enkele softe momenten een perfecte score verhinderen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid heb je de keuze uit twee audiotracks, te weten een DTS-HD Master Audio 5.1 track (16bit/48 kHz) en een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). De DTS track klinkt uitstekend en is zeer dynamisch en ruimtelijk te noemen. Het mag geen verrassing heten dat de track vooral indruk maakt tijdens de vele actiescènes. Hier komt het geluid van alle kanten op je af, aangevuld met een diepgaand laag uit de subwoofer. Ondanks al dit geweld blijven de dialogen goed te volgen. Ook tijdens de rustige momenten laat de track een gebalanceerd geluidsbeeld horen. De surrounds worden ook hier goed benut, met diverse omgevingsgeluiden. De muziek bestaat vooral uit harde rockmuziek, die echter goed wordt weergegeven. De track slaat nergens echt door en ondanks het agressieve karakter van de film klinkt het allemaal goed gebalanceerd en gecontroleerd. Ook qua detail is het allemaal dik in orde, de vele geluiden zijn allemaal prima te onderscheiden. Kijkend naar de track op zich valt er weinig aan te merken, maar het feit dat in Amerika de film is uitgebracht met een 7.1 track kan toch als een domper op de feestvreugde gezien worden. Dit is namelijk bij uitstek een film die profijt kan hebben van de twee extra kanalen. Tot slot hebben we hier nog de Dolby Digital track. Die is op zich goed te noemen, maar kan zich uitaard niet meten met de DTS-HD track.

Extra's

De schijf start op met enkele trailers, waarna direct met de film gestart wordt. Er is dus geen hoofdmenu aanwezig. Tijdens het afspelen van de film is er een pop-up menu op te roepen, dat over het actieve beeld wordt weergegeven. Er zijn niet veel extra’s aanwezig, te weinig voor een BD-uitgave zoals deze. De aanwezige extra’s hebben 1080i beeld met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

Behind the Scenes (12 min.)
Een standaard kijkje achter de schermen, waar we de cast en crew aan het werk zien. Weinig informatief en bovendien erg kort.

Interviews: Cast & Crew (30 min.)
Interviews met leden van de cast en crew, zoals Gerard Butler, Michael C. Hall en de regisseurs van de film. De vragen worden weergegeven als tekst, waarna we de betrokkenen zien reageren. Elk van hen gaat kort in op de diverse aspecten van het maken van de prent.

Conclusie

In Gamer maken we kennis met Kable, een veroordeelde gevangene die gebruikt wordt in een spel genaamd ‘Slayers’. Hier wordt hij bestuurd door een gebruiker, waar hij na dertig overwinningen zijn vrijheid terug zal krijgen. Hij heeft bijna deze mijlpaal bereikt, maar of de bedenker van het spel zich aan zijn woord zal houden is nog maar de vraag. De film is leuk om een keer te zien, maar meer ook niet. Het verhaal is niet echt origineel te noemen en bovendien wat warrig en vol met plotgaten. De actie is echter goed gemaakt en ruimschoots aanwezig. Op technisch vlak is deze Blu-ray Disc goed verzorgd, met een prima beeld- en geluidskwaliteit. Op het gebied van extra’s is de uitgave zeer teleurstellend met slechts twee extra’s.

Laatste reacties

.:Quadran:.  |  29-06-2010

Op de prachtige beeldkwaliteit na, vond ik er niets aan. Maar het kan natuurlijk aan mij liggen ;)
Lees meer >

peptalk  |  29-06-2010

Ik vind het prima popcornvermaak Coen(y)
Lees meer >

Coen P.  |  29-06-2010

Deze heb ik sinds gister binnen, blinde gok, verwacht er niet veel van dus kan alleen maar meevallen :)
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  06-03-2010

Je kunt ook de UK versie oppikken, die is een stuk beter verzorgd qua extra's (surprise) Heeft alleen geen NL ondertitels jammer genoeg.
Lees meer >

lollie-be  |  18-02-2010

moet ik hebben
Lees meer >

Jeroen D  |  17-02-2010

Wat doet een fantastisch acteur als Michael C. Hall in een film als deze ? Echt onbegrijpelijk.
Lees meer >

Davidshadow13  |  17-02-2010

Deze dan ook maar eens oppikken dus:-P Wel mooi om te zien dat DFW eindelijk eens een goede transfer heeft, hopelijk is dit een voorbode voor de toekomst:-P
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.