(500) Days of Summer

Recensent:
Koen Koene
19-02-2010

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

(500) Days of Summer (DVD)
Samenvatting

Vanaf het moment dat Tom Hansen (Joseph Gordon-Levitt) Summer Finn (Zooey Deschanel) ontmoet, weet hij dat hij De Ware gevonden heeft. Summer is mooi, charmant en grappig, en heeft dus alle kenmerken van de perfecte vrouw. Er is echter een probleem. Summer gelooft namelijk niet in de liefde. In de ogen van Summer zijn relaties chaotisch en complicerend, dus waarom zou je niet gewoon lol maken zonder je verder druk te maken over relationele beslommeringen? Voor Tom lijkt het hoogst bereikbare dus een vrijblijvende relatie als goede vrienden. Verliefd worden op Summer heeft totaal geen zin. Maar het gevoel laat zich maar moeilijk tegenhouden...

Commentaar

“Dit is geen liefdesverhaal” vermeldt (500) Days of Summer direct aan het begin. Maar dat is het natuurlijk wel. Al is de film wel beduidend minder standaard en cliché dan de gebruikelijke romantische komedie. De tagline van de film – Boy meets girl. Boy falls in love. Girl doesn’t. – dekt de lading eigenlijk precies. Het gaat allemaal om Tom Hansen en Summer Finn. Tom is een aardige, talentvolle jongen, die niet goed weet wat hij met zijn leven wil. Summer is een eigenzinnige en vrije meid, die vooral plezier wil maken. Tom heeft wel interesse in Summer. Summer vindt Tom eveneens erg leuk, maar is niet op zoek naar een relatie. Tom zegt hier prima mee overweg te kunnen, maar komt er al gauw achter dat hij meer voor haar voelt dan “gewoon vrienden”. Dat moet dus wel een keer mis gaan. (500) Days of Summer toont je, zoals de titel eigenlijk al aangeeft, de 500 dagen die verstreken sinds Tom en Summer elkaar ontmoetten. De manier waarop deze dagen in beeld worden gebracht is goed gevonden. In plaats van het verhaal chronologisch te vertellen, springt de film namelijk continu voor- en achteruit in de tijd. Om duidelijk te maken waar in de tijdlijn zich de betreffende scène afspeelt, krijg je vooraf een tellertje te zien met het dagnummer. Het springen in de tijd zorgt voor een mooi contrast binnen de film, waarin de goede tijden van Summer en Tom worden afgewisseld met de slechte. Het voor- en achteruit springen is dus niet enkel een gimmick, maar draagt ook echt bij aan de kracht van de film. Datzelfde geldt voor de andere filmische trucs die men uithaalt. Bijvoorbeeld een scène waarin het beeld in tweeën is gedeeld: links zie je hoe Tom hoopt dat het zal lopen, terwijl rechts de (minder rooskleurige) werkelijkheid getoond wordt. Het maakt perfect duidelijk hoe de hoofdpersoon zich op dat moment voelt. De originele opzet en structuur zorgen ervoor dat de film geen minuut verveelt. Met de kanttekening dat (500) Days of Summer geen typische “feel good movie” is. De relatie tussen Tom en Summer is gedoemd te mislukken, dat voelt je vanaf het begin aankomen. Als gevolg is de film niet zonder z’n portie zwaarmoedigheid. Maar: geen romkom zonder kom, dus is er ook voldoende plek voor luchtigere komische momenten. De humor in (500) Days of Summer is niet te overdreven en staat altijd in dienst van het verhaal. Prima dus. Ook het acteerwerk geeft geen enkele reden tot klagen. Joseph Gordon-Levitt (Third Rock from the Sun) en Zooey Deschanel (The Happening) hebben beiden meer dan voldoende charme en talent om de film te dragen. Bovendien is er een prima chemie. De conclusie mag duidelijk zijn: als je op zoek bent naar een sterke en originele romantische komedie, dan is (500) Days of Summer een aanrader.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 91 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626043768

Extra's

  • Lost Days of Summer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bij de stap naar DVD heeft (500) Days of Summer de oorspronkelijke verhouding van 2.40:1 behouden. De scherpte van de anamorfe transfer is ruim voldoende, al valt wel op dat donkerdere scènes qua detaillering wat achterblijven bij de beter verlichte fragmenten. Kleuren worden goed weergegeven; vaak een tikje onverzadigd, maar dat lijkt een bewuste keus te zijn. (500) Days of Summer is een recente film, en dus is het logisch dat het beeld geen vuil of beschadigingen bevat. Eveneens positief is dat storende compressieartefacting ontbreekt. Helaas is op momenten wel flink wat edge enhancement te zien. Een ander klein minpuntje is het zwartniveau, dat iets aan de lage kant is. Desondanks is dit een solide transfer, die over het algemeen prima oogt.

Geluidskwaliteit

Het geluid van (500) Days of Summer staat in de vorm van een Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) op het schijfje. Naast het wat zachte volume van de track valt op dat de opbouw van het geluid een tikje onevenwichtig is. Op het ene moment leunt het geluidsbeeld sterk op de voorkanalen, terwijl op het andere moment ineens de surroundspeakers volop gebruikt worden. Maar dat is meer een opmerking op het geluidsontwerp, en niet zozeer op de kwaliteit van de track. Want die is over het algemeen erg goed. Zo valt er qua klank niks te klagen: de muziek klinkt gedetailleerd, dynamisch en heeft voldoende laag en spraak is altijd goed verstaanbaar. Ruis en gekraak ontbreken, zoals je van een moderne film mag verwachten. Daarmee is het een prima track.

Extra's

Op de Nederlandse R2 DVD-uitgave van (500) Days of Summer tref je alleen enkele verwijderde scènes aan. De extra’s van de R1 DVD- en BD-uitgave, waaronder een audiocommentaar en verschillende featurettes, ontbreken helaas.

Lost Days of Summer (15 min)
Een verzameling van negen verwijderde en verlengde scènes, met een beeldverhouding van 2.40:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid. Een “play all”-optie is aanwezig.

Conclusie

In (500) Days of Summer zie je hoe Tom in Summer de vrouw van zijn dromen ontmoet. Er ontstaat al snel een band tussen de twee, maar waar Summer alleen lol wil maken, is Tom op zoek naar een serieuze relatie. Dat moet wel een keer botsen. (500) Days of Summer is een romantische komedie die minder cliché is dan de meeste genregenoten. Het is bovendien een visueel interessante film, en ook het acteerwerk mag er zijn. Een aanrader dus voor de genreliefhebber. De DVD-uitgave van de film heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Qua extra’s valt het echter tegen en moeten we het enkel met een aantal verwijderde scènes stellen. Daarin zijn de buitenlandse uitgaven toch een stuk beter. Maar laat dat je er vooral niet van weerhouden om (500) Days of Summer te bekijken.

Laatste reacties

dreamc  |  21-03-2010

Echt een heerlijke film, de scenes in Ikea waren zo grappig!
Lees meer >

Khonnor  |  21-03-2010

kan iemand een soortgelijke film aanbevelen? Eternal Sunshine Of The Spotless Mind
Lees meer >

Mr. Humphries  |  21-03-2010

kan iemand een soortgelijke film aanbevelen?
Lees meer >

Bugeye  |  20-03-2010

Sinds ik veel erover gehoord heb, heb ik besloten om eens gek te doen. De DVD gehaald. En sinds ik hem heb gezien, heb ik daar geen moment spijt van gehad. Wat ...
Lees meer >

freaky  |  01-03-2010

Vandaag gezien en de reacties zijn zeker niet overdreven. Wat een mooie film is dit zeg die de waarheid toont. Erg genoten van deze film.
Lees meer >

-Jaap-  |  27-02-2010

Amazon.fr of Amazon.de, kan je 'm op BD bestellen met NL subs!(y)
Lees meer >

Dai  |  27-02-2010

Echt zo'n film waarbij je in de winkel loopt en denkt dit is een goede Blu-ray om te kopen...Deze film is toch genoeg "main stream" om in de Nederlandse winkels...
Lees meer >

pete928  |  27-02-2010

de beste ? weet ik niet maar hij komt hoog in mijn top 10 van dit jaar te staan
Lees meer >

black_sabat  |  26-02-2010

De beste film van 2009 voor mij, super film.
Lees meer >

Khonnor  |  23-02-2010

Ik vond dit ook 1 van de fijnere films van 2009. Zal uiteindelijk wel de UK versie nemen. Op de plaatjes lijkt het alsof de ondertiteling erg hoog staan.
Lees meer >

pete928  |  20-02-2010

een dijk van een film die eindelijk eens afwijkt van de doorsnee romcom en er qua niveau ver bovenuit steekt .
Lees meer >

Bugeye  |  20-02-2010

Iedereen heeft het erover. hmm... misschien toch maar kijken :)
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  19-02-2010

Gezien in de cinema. Voor mij een van de beste films van 2009. Spijtig van de zwakke extra's, maar de film is zodanig goed dat hij desondanks toch al in de c...
Lees meer >

Timothy  |  19-02-2010

Deze heb ik op klein scherm in het vliegtuig gezien, maar hij komt zeker in mijn collectie. Prachtige - want eerlijke - film over liefde. "This is not a love st...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
4.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.