Mask of Zorro, The

Recensent:
Koen Koene
01-03-2010

Totaalbeoordeling:

8.2
Blu-ray

Mask of Zorro, The (Blu-ray)
Samenvatting

In de 19e eeuw wordt de bevolking van Californië onderdrukt door de Spaanse heersers, in de vorm van gouverneur Montero (Stuart Wilson). Maar er is hoop: de onderdrukten kunnen namelijk rekenen op de hulp van de mysterieuze Zorro. Wat ze niet weten is dat de held het alter-ego is van de nobele Don Diego de la Vega (Anthony Hopkins). De zaak loopt spaak als Montero achter de identiteit van zijn tegenstander komt en Don Diego laat oppakken. Tot overmaat van ramp ontfermt Montero zich ook over Don Diego’s dochter Elena, dan nog een baby. Twintig jaar later weet Don Diego uit de gevangenis te ontsnappen, belust op wraak. Hij is echter te oud om zich nog als Zorro voor te doen. En dus gaat hij op zoek naar een opvolger. Dan loopt hij Alejandro Murrieta (Antonio Banderas) tegen het lijf. Don Diego ziet wel potentie in deze opvliegende jongeman. Maar er is nog veel werk aan de winkel. Zal het de oude en nieuwe Zorro samen lukken om Montero te verslaan en Elena (Catherina Zeta-Jones) de waarheid te vertellen?

Commentaar

Zorro (Spaans voor "vos") werd in 1919 bedacht door pulpschrijver Johnston McCulley. Hij liet de gemaskerde held, het alter-ego van de nobele Don Diego, voor het eerst opdraven in een voor een weekblad geschreven kort verhaal. Dit verhaal kwam al snel in de handen van de oprichters van de nieuwe filmstudio United Artists, die Zorro als het perfecte onderwerp zagen voor hun eerste productie. Het resultaat, The Mask of Zorro, verscheen in 1920 in de bioscopen. Maar het zou niet bij die ene productie blijven. Tussen toen en nu was Zorro namelijk het onderwerp van meer dan veertig films, naast diverse TV- en animatieseries. Dat het om een populair personage gaat lijkt dus een understatement. Een van de recentere films over Zorro is het in 1998 verschenen The Mask of Zorro (in 2005 opgevolgd door The Legend of Zorro). Aan het begin van deze film is te zien hoe Don Diego de la Vega als Zorro een aantal onschuldige boeren van een executie redt. Maar Zorro's aartsvijand gouverneur Rafael Montero weet Don Diego, gespeeld door Anthony Hopkins, uiteindelijk te arresteren. Twintig jaar later ontsnapt hij uit de gevangenis, klaar voor wraak. Hij is zelf echter te oud geworden en dus gaat hij op zoek naar een waardige opvolger. Hij vindt deze in Alejandro Murrieta, een rol van Antonio Banderas. Na wat poetsen en schaven blijkt de aanvankelijk groezelige Alejandro prima in staat om het stokje over te nemen. The Mask of Zorro is in principe dus een soort "son of Zorro"-verhaal. Dit heeft als prettige bijkomstigheid dat je als kijker het ontstaan en de groei van de superheld - want dat is Zorro in principe, zonder echte superkrachten maar met geheime identiteit - te zien krijgt. Dat komt de diepgang van het personage ten goede, maar het dient ook als prima introductie voor Zorro-nieuwkomers. Anthony Hopkins en Antonio Banderas zijn perfect gecast als de oude respectievelijk nieuwe Zorro. Beiden kunnen prima overweg met zowel de serieuze als luchtige kanten van hun personage. Ook Catherina Zeta Jones blijkt een goede keus als 'love interest'. Het acteerwerk is dus prima, maar dat is natuurlijk niet genoeg om een film als deze te kunnen dragen. Avontuur, spektakel en een vleugje romantiek, dat is wat je als kijker verwacht. Gelukkig stelt The Mask of Zorro ook wat dat betreft zeker niet teleur. Regisseur Martin Campbell (Goldeneye, Casino Royale) heeft namelijk een film afgeleverd die bol staat van de vakkundig geschoten gevechten, acrobatische toeren en andersoortig spektakel. Ook het romantisch aspect wordt uiteraard niet vergeten, al zal het geen verrassing zijn hoe het allemaal afloopt. Dat geldt overigens voor de gehele film, echt heel verrassend is de loop van het verhaal niet. Maar dat mag de pret niet drukken. The Mask of Zorro is namelijk een ouderwets vermakelijke actie/avonturenfilm, die geen minuut verveelt.

The Mask of Zorro was al geruime tijd op DVD verkrijgbaar, onder meer als Special Edition en Superbit-uitgave. Onlangs heeft Sony de film ook in HD uitgebracht op Blu-ray Disc. De recensie van de BD-uitgave lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 1998
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS-HD MA 5.1 - Duits
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609595765

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • Music Video
 • BD-Live
 • Unmasking Zorro
 • The Legend of Zorro: Behind the Scenes Sneak Peek
 • Exclusive Scene from The Legend of Zorro

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The Mask of Zorro heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De resulterende HD-transfer heeft een goede, natuurlijke scherpte. Het detail in de sets, bijvoorbeeld die van de goudmijn, komt hierdoor goed tot zijn recht. Wel valt op dat close-up shots van Catherina Zeta-Jones soms wat softer ogen, maar dat is een bewuste keus van de regisseur en geen tekortkoming van de transfer. Die is kwalitatief gezien namelijk prima, ook op de overige fronten. Zo worden de warme kleuren met een goede verzadiging weergeven en is het schaduwdetail eveneens ruim voldoende. Het zwartniveau varieert enigszins, maar is over het algemeen dik in orde. Storende compressieartefacting ontbreekt, maar wel is hier en daar edge enhancement zichtbaar. Maar daar blijft het qua minpunten bij. Een mooie, filmische transfer.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het lossless geluid dat we op de BD-uitgave van The Mask of Zorro aantreffen, in de vorm van een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz), klinkt zoals je dat van een vrij recente avonturenfilm mag verwachten. Een van de grootste pluspunt van het spoor is de ruimtelijkheid. De front- en surroundspeakers worden namelijk continu gebruikt voor directionele effecten, muziek en omgevingsgeluiden. Het resultaat is een ruimtelijk geluidsbeeld met erg veel richting. Niet alleen tijdens de actiescènes, maar ook op de overige momenten. Ook wat lage tonen betreft valt er niks te klagen: het LFE-kanaal wordt direct vanaf het begin bij het geheel betrokken, en voorziet de zwaardere effecten op prima wijze van extra impact. Eveneens positief is dat de dialogen altijd goed verstaanbaar zijn en netjes uit het midden komen . Bovendien zijn dynamiek en detaillering erg goed, waar met name de sfeervolle muziek van James Horner veel profijt van heeft. Het resultaat is een uitstekend klinkende, actieve track, die het hoge actie/avontuur-gehalte van de film perfect ondersteunt.

Extra's

De BD-uitgave van The Mask of Zorro bevat een klein aantal extra’s. Verwacht echter geen nieuw, BD-exclusief materiaal. Alle toevoegingen, uiteraard uitgezonderd de BD-Live functionaliteit, zijn namelijk overgenomen van DVD. Tenzij anders vermeld is de resolutie van de extra’s, die allemaal Nederlands ondertiteld zijn, gelijk aan 480i (verhouding 1.33:1) en is het geluid in DD 2.0.

Audiocommentaar
De gesproken toelichting bij de film komt voor rekening van regisseur Martin Campbell. Het eindresultaat is niet altijd even boeiend – soms vertelt Campbell enkel wat er op het scherm te zien is, zonder productietechnische info – maar de track is aardig genoeg om een keer te beluisteren.

Unmasking Zorro (45 min)
Een vrij interessante documentaire over de productie. Deze begint met de oorsprong van het personage en werkt vervolgens naar Campbells film toe. In interviews en achter-de-schermen-materiaal komt je meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van de prent, over de casting, de sets, de vechtchoreografie, de opnames en vele andere zaken.

Deleted Scenes (5 min)
Twee verwijderde scènes, die met een beeldverhouding van 2.40:1 (in een 1.33:1 kader) afgespeeld worden. Een ‘play all’-optie is aanwezig, ook al gaat het maar om twee fragmenten.

Music Video (5 min)
Een videoclip van het nummer “I Want To Spend My Lifetime Loving You” van Marc Anthony en Tina Arena.

The Legend of Zorro: Behind the Scenes Sneak Peek (5 min)
Een voorproefje op het vervolg op The Mask of Zorro, bestaande uit een blik achter de schermen en korte interviews met de betrokkenen. Dit was wellicht een aardige extra toen het vervolg nog niet uit was, maar inmiddels is de toegevoegde waarde beperkt.

Exclusive Scene from The Legend of Zorro (2 min)
Een fragment uit The Legend of Zorro, dat een verhouding heeft van 2.40:1 (in een 1.78:1 kader). Net als de vorige extra is ook hier de meerwaarde beperkt nu de film al vele jaren verkrijgbaar is.

Trailers
Trailers van andere Sony-uitgaven. In tegenstelling tot de overige extra’s hebben deze wel HD-beeld.

BD-Live
Voor deze extra heb je een Profile 2.0 BD-speler nodig met internetverbinding. Na selecteren van de BD-Live optie krijg je, na enige tijd wachten, een menu te zien met aanvullend materiaal. In dit geval gaat het enkel om algemeen promomateriaal van allerlei Sony titels.

Conclusie

Sinds 1919, toen het eerste verhaal met Zorro verscheen, zijn er meer dan veertig films verschenen met de gemaskerde held in de hoofdrol. Met het in 1998 verschenen The Mask of Zorro kreeg een nieuwe generatie de kans om kennis te maken met de mysterieuze held. Het resultaat is een ouderwets vermakelijke actie/avonturenfilm, met goed gecaste rollen van onder meer Antonio Banderas, Anthony Hopkins en Catharina Zeta-Jones. Een film die geen minuut verveelt, ondanks het voorspelbare verloop van het verhaal. De BD-uitgave van The Mask of Zorro heeft een goede beeldkwaliteit en uitstekend geluid. De extra’s zijn minder bijzonder. Van de aanwezige toevoegingen (allemaal overgenomen van DVD) zijn het audiocommentaar en de Making Of het interessantst.

Laatste reacties

.:Quadran:.  |  04-03-2010

Er is één scene waarin gezicht CZJ enorm (te) soft is, maar verder heb ik me nergens aan gestoord. Aanrader onder de catalogustitels.
Lees meer >

Frank  |  03-03-2010

Onlangs aangeschaft en bekeken. Een geslaagde uitgave van een geslaagde film.
Lees meer >

McMurphy  |  03-03-2010

Blijft een geweldige film (y)
Lees meer >

Michael Hamers  |  02-03-2010

Ziet er goed uit. Toch maar een keertje aanschaffen. Erg leuke film dit.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.