Carriers

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Carriers (DVD)
Samenvatting

Vier jongeren, Danny (Lou Taylor Pucci), Brian (Chris Pine), Bobby (Piper Perabo) en Kate (Emily VanCamp), zijn op weg naar de kust. Ze doen dit om te ontkomen aan een zeer agressief virus, dat iedereen die het besmet langzaam doodt. Aan de kust hopen ze de epidemie uit te kunnen zitten. Bij hun tocht door de spooksteden en het verlaten landschap hanteren ze de regel dat ze degenen die besmet zijn moeten behandelen alsof deze al dood zijn. Dat betekent onder meer: geen medelijden met de zieken, hoe zielig hun situatie ook is. Maar dan ontmoeten ze Frank (Christopher Meloni) en zijn dochtertje Jodie (Kiernan Shipka) en blijkt het niet altijd gemakkelijk om aan deze regel vast te houden.

Commentaar

Het uitgangspunt van Carriers, geregisseerd en geschreven door de Spaanse broers Alex en David Pastor, is op het eerste gezicht niet bijster origineel. Een zeer besmettelijke epidemie die langzaam de mensheid uitroeit, is voor de doorgewinterde horrorliefhebber bekende kost. Denk maar aan films als 28 Days Later, Resident Evil en Dawn of the Dead. In deze films veranderen de besmette mensen in bloeddorstige zombies, waarmee ze ook direct de voornaamste dreiging vormen voor de hoofdpersonen. De gebroeders Pastor kiezen echter een andere insteek. Het virus zorgt hier niet voor een transformatie naar kreunende, hersenetende moordmachine, maar leidt vooral tot een trage en pijnlijke dood. De dreiging in Carriers komt dan ook van de dragers van het virus – vandaar ook de titel – die aanvankelijk niet te onderscheiden zijn van gezonde mensen. Dat zorgt voor de nodige dilemma’s: zie je een weerloos kind alleen langs de weg zitten en ben je geneigd om te helpen, houd dan goed in je achterhoofd dat ze wel eens besmet zou kunnen zijn. Met dergelijke dilemma’s krijgen de hoofdpersonen van Carriers dan ook volop te maken. En dat leidt vaak tot moeilijke keuzes en mentale tweestrijd. Carriers moet het vooral hebben van deze tweestrijd, die je doet afvragen hoe je zelf in dergelijke situaties zou reageren. Het is dan ook veel meer psychologische horror dan fysieke horror. Mensen die Carriers in huis halen voor bloedige martelingen, ingewanden etende zombies en andere gorigheden zijn dus duidelijk aan het verkeerde adres. De film bevat weliswaar een aantal shots van (half-)dode mensen die aangetast zijn door het virus, maar heel griezelig of goor wordt het nergens. Wel bevat de prent een aantal goed getimede schrikeffecten, dus in dat opzicht voldoet Carriers dan weer wel aan de gangbare horrorprent. Qua acteerwerk valt er eigenlijk niets dan positiefs te melden. De film heeft dan ook een capabele cast, bestaande uit namen als Chris Pine (Star Trek), Piper Perabo (The Cave), Christopher Meloni (Oz, Law & Order: SVU) en Emily VanCamp (Everwood). Alle castleden brengen het er prima vanaf en zetten de innerlijke strijd en wanhoop van de personages overtuigend neer. Een ander positief aspect is de speelduur. Met 81 minuten duurt Carriers niet langer dan deze zou moeten duren; lang genoeg om zijn verhaal te vertellen, maar niet zo lang dat het zou gaan vervelen. Dat de film enkele voorspelbare wendingen neemt, zie je dan ook graag door de vingers. Carriers is namelijk een prima filmpje voor genreliefhebbers die eens wat anders willen.

Splendid Film heeft Carriers uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder lees je onze recensie van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 81 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits
Uitgever: Splendid Film
EAN: 4013549474221

Extra's

  • Trailer
  • Interviews
  • B-roll
  • Film Clips

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Carriers heeft op DVD de oorspronkelijke verhouding van 2.40:1 behouden. De transfer, die uiteraard anamorf is, heeft een uitstekende scherpte en detaillering. Al springt op sommige momenten wel een redelijke hoeveelheid edge enhancement in het oog. Dat is direct ook het voornaamste minpunt. Op de overige fronten scoort de transfer namelijk prima. Kleuren worden zonder problemen weergegeven en het zwartniveau is erg goed. Bovendien is storende artefacting – afgezien van wat onopvallende aliasing – niet aanwezig. Gedurende de film is een lichte mate van grain zichtbaar, die het beeld een mooi filmische uitstraling geeft. Dit is dan ook een solide, goed ogende transfer.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de DVD-uitgave van Carriers je een 5.1-track in Dolby Digital-formaat te bieden (384kbit/s). Voor een relatief kleinschalige film heeft de track een opvallend goede kwaliteit. Bijvoorbeeld qua ruimtelijkheid; vrijwel continu word je als kijker omsingeld door geluid, of het nu om muziek, ambiance of directionele effecten gaat. Het geluid heeft dan ook veel richting. Ook positief is dat het spoor een erg diep en krachtig laag laat horen. Misschien af en toe zelfs een tikje té krachtig. Wat klank betreft valt er verder niks te klagen. Het geluid bevat namelijk meer dan voldoende detail en de dynamiek is prima. Dialogen zijn bovendien altijd goed verstaanbaar en komen netjes uit het midden. Zoals gezegd een onverwacht goede track.

Extra's

Onder de noemer “specials” is een handjevol extra’s te vinden. Deze hebben een beeldverhouding van 1.78:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid. Tenzij anders vermeld is geen Nederlandse ondertiteling aanwezig.

B-roll (9 min)
Hier kijk je mee bij de opnames van een aantal scènes. Zoals meestal bij een B-roll ontbreekt iedere vorm van begeleidend commentaar.

Interviews (17 min)
Een verzameling interviews met cast en crew. Inhoudelijk blijft het allemaal erg oppervlakkig, zodat de toegevoegde waarde beperkt is. De interviews zijn afzonderlijk te bekijken of via de ‘play all’-optie.

Film Clips (3 min)
Onder deze overbodige optie vind je een drietal fragmenten uit de film. Opvallend genoeg zijn ze alleen te bekijken in de nagesynchroniseerde Duitse taal. In tegenstelling tot de overige extra’s is deze keer wel Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Trailer
De trailer van de film, die een beeldverhouding van 1.78:1 heeft (anamorf) en DD 5.1-geluid. De tekst die in de trailer getoond wordt is in het Duits, maar de gesproken taal is in zowel Engels als Duits aanwezig.

Conclusie

Carriers is een relatief kleinschalige thriller/horrorfilm over een zeer besmettelijk virus dat de mensheid uit dreigt te roeien. We volgen een klein groepje in hun poging om te overleven. Geen superorigineel uitgangspunt, maar waar andere films met deze opzet meestal de weg van de zombiefilm inslaan, kiest Carriers voor een ietwat andere richting. Het resultaat is een prima filmpje, ondanks het wat voorspelbare verhaal. De DVD-uitgave heeft een prima beeldkwaliteit en erg goed 5.1-geluid. Er is tevens een klein aantal extra’s aanwezig (niet Nederlands ondertiteld), maar deze zijn niet bijzonder interessant.

Laatste reacties

Yvonne  |  10-03-2010

Ik heb de film pas gezien, en hij was best wel vermakelijk! Ergerde me alleen aan...... nu ik het einde al weet hoef ik hem niet meer te kopen, bedankt (y)
Lees meer >

Ingmar B.  |  10-03-2010

Ik heb de film pas gezien, en hij was best wel vermakelijk! Ergerde me alleen aan het wat open einde..maarja het zou voorspelbaar zijn als het virus opeens hele...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.