Halo Legends

Recensent:
Koen Koene
15-03-2010

Totaalbeoordeling:

4.9
Blu-ray

Halo Legends (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst heeft de mensheid vele werelden gekoloniseerd, verdeeld in de oudere binnenkoloniën en de verafgelegen buitenkoloniën. Oplopende spanningen tussen de twee facties monden uiteindelijk uit in een burgeroorlog. Om de opstand neer te slaan creëert de United Nations Space Command (UNSC) een groep van supersoldaten, Spartans genaamd. De burgeroorlog woedt voort, maar in 2525 wordt de mensheid weer herenigd. In dat jaar wordt de voedselplaneet Harvest namelijk overvallen door een bondgenootschap van buitenaardsen, die zich het Covenant noemt. Een oorlog tussen de mensheid en Covenant is het gevolg. De Covenant-troepen en -schepen blijken echter te sterk. In 2552 komt de Covenant vloot aan bij de planeet Reach, de laatste fortificatie van de mensheid. Ook Reach valt ten prooi aan de buitenaardsen. Een Spartan-II genaamd Master Chief weet echter te ontsnappen in zijn schip. De ontsnaproute brengt hem bij een gigantische, in de ruimte zwevende ring...

Commentaar

De hierboven beschreven setting vormt de achtergrond voor Halo: Combat Evolved, de game van het Amerikaanse Bungie die in 2001 voor de X-Box console verscheen. De speler neemt de rol van supersoldaat Master Chief op zich, in zijn poging de mensheid van de ondergang te redden. Daarbij speelt een mysterieuze ringvormige planeet, de "Halo" uit de titel, een belangrijke rol. Het mateloos populaire spel zou het begin vormen van een succesvolle franchise, die naast verschillende games ook bestaat uit boeken, speelgoed en andersoortige merchandise. Daartoe kan ook Halo Legends gerekend worden, een verzameling van zeven korte animatiefilms die zich afspelen in het Halo-universum. Gemaakt door zes bekende Japanse animatiestudios (Bones, Casio Entertainment, Production I.G., Studio 4°C en Toei Animation) met Appleseed-bedenker Shinji Aramaki als overkoepelend creatief hoofd. Elk van de korte films heeft duidelijk een eigen stijl. Dat het hier om Japanse animatie gaat wil dan ook niet zeggen dat de producties er allemaal uit zien als doorsnee anime. Neem bijvoorbeeld “The Duel”, dat een visuele stijl heeft die doet denken aan een schilderij. Of het in tweeën opgedeelde “Origins”, dat een klinische maar passende look heeft. Of de 3D-animatie van “The Package”. Over het algemeen past de gekozen stijl prima bij het verhaal dat men wil neerzetten. Op visueel gebied valt er dan ook niks te klagen. Dat geldt ook grotendeels voor de inhoud. In de zeven verhalen komen uiteenlopende onderwerpen aan bod. Te beginnen bij “Origins”, dat in feite een samenvatting van het overkoepelende verhaal is. Daarna volgen het sterke “The Duel”, over een afvallige Arbiter, en “Homecoming”, waarin we een Spartan als (gekwelde) persoon leren kennen. “Odd One Out” is meer een komische parodie. De titel zegt het al: dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, maar wel een welkome afwisseling tussen de overige, serieuzere verhalen. “Prototype” gaat over een prototype pantser dat niet in verkeerde handen mag vallen en “The Babysitter” verkent de relatie tussen de Spartans en de Orbital Drop Shock Troopers (die onlangs met Halo: ODST hun eigen game kregen). Het actie-intensieve “The Package”, waarin de Spartans in een vijandig schip een belangrijk pakket moeten bemachtigen, sluit het geheel met een knal af. Een redelijk gevarieerde collectie dus, al maakt de ene productie wat meer indruk dan de andere. Uiteraard is Halo Legends in de eerste plaats interessant als je een fan van de games bent. Vooral als je geïnteresseerd bent in het verhaal en de setting. Herken je jezelf hier wel in, dan is Halo Legends zeker de moeite waard. Toch is het ook een aardige uitgave voor science fiction-liefhebbers in het algemeen, die niet eerder kennis hebben gemaakt met het Halo-universum. In “Origins” wordt je als leek namelijk redelijk goed bijgepraat, zodat je daarna de overige verhalen zonder al te veel moeite zult kunnen volgen.

Warner heeft Halo Legends uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder lees je onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 119 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888043394

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Halo – The Story So Far
  • Halo – Gaming Evolved

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De zeven korte films op de Blu-ray Disc uitgave van Halo Legends hebben hun oorspronkelijke beeldverhouding. Voor “Origins” is dat 2.35:1, voor de overige films 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De stijl van de zeven films mag dan ver uiteenlopen, dat geldt niet voor de kwaliteit van de transfer. Het beeld oogt namelijk over de gehele linie bijzonder goed. Vooral qua scherpte en detaillering maakt de transfer indruk. Kleuren zijn bovendien mooi verzadigd en ook het zwartniveau is prima. Het resultaat is een erg strak HD-plaatje. Toch zijn er ook enkele minpuntjes. Zo is er in sommige van de films wat aliasing te zien. Vooral “Odd One Out” en “Origins” hebben hier af en toe last van. Maar echt hinderlijk is dat niet. Daarnaast is tevens wat posterisatie aanwezig. Ook dit leidt gelukkig nauwelijks af. En dus kunnen we spreken van een uitstekende transfer!

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De BD-uitgave van Halo Legends heeft 5.1-audiotracks in vele verschillende talen te bieden. Voor ons is de Engelse track het belangrijkst, al zullen er ook mensen zijn die – gezien de Japanse origine van de animatie – de voorkeur hebben voor de Japanse track. Kwalitatief gezien is er weinig verschil tussen deze twee Dolby Digital tracks. We horen je denken: Dolby Digital? Dat is toch een lossy formaat? Inderdaad. Want in tegenstelling tot wat je op een BD-uitgave zou verwachten bevat Halo Legends geen lossless audio. Wat niet wil zeggen dat het geluid slecht klinkt. Beide DD-tracks (640kbit/s) hebben namelijk een heldere klank en prima detaillering. De verschillende variaties op het krachtige Halo-theme komen hierdoor goed tot hun recht. Ook de ruimtelijkheid en het gebruik van het LFE-kanaal geven geen reden tot klagen, iets wat je vooral merkt bij de meer actie-intensieve delen. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar en komen netjes uit het midden. Prima dus. Al met al stelt het geluid zeker niet teleur, maar met een lossless codering zou het ongetwijfeld nóg beter hebben geklonken.

Extra's

In het (popup-)menu van de BD-uitgave van Halo Legends zijn een aantal interessante extra’s te vinden. Deze hebben beeld in 1080i resolutie en Dolby Digital 2.0-geluid. Het audiocommentaar is niet Nederlands ondertiteld, de overige extra’s zijn dat wel.

Audiocommentaar
Bij de zeven korte films kun je commentaar beluisteren van Franchise Development Director Frank O’Connor en producer Joseph Chou. Tezamen geven ze een interessante toelichting, waarin nauwelijks stiltes vallen. Ze geven achtergronden bij het getoonde verhaal, praten over de totstandkoming en lichten ook de gemaakte (stijl)keuzes toe.

Halo – The Story So Far (24 min)
Het overkoepelende verhaal, zoals dat in de Halo-games wordt neergezet, steekt goed in elkaar maar is best ingewikkeld. Vooral voor degenen die de spellen nooit hebben gespeeld. Voor hen is deze extra, waarin kenners in vogelvlucht het gehele verhaal samenvatten, een perfect startpunt.

Halo – Gaming Evolved (22 min)
Hier kom je meer te weten over de mateloos populaire Halo-franchise. Betrokkenen en deskundigen vertellen hoe geweldig de games wel niet zijn, en geven aan waar volgens hen de kracht in schuilt. Ook andere Halo-merchandise komt aan bod, zoals speelgoed en boeken.

The Making Of Halo Legends (55 min)
Dit is een uitgebreide Making Of, die opgedeeld is in acht delen (een ‘play all’-optie is aanwezig). Na een introductie, waarin toegelicht wordt waar het idee voor Legends vandaan kwam en welk doel men voor ogen had, komen elk van de zeven korte films aan bod. In interviews met de betrokkenen krijg je meer informatie over de uitdagingen van de betreffende film, over de gebruikte stijl en over het verhaal. Ook komen de nodige ontwerpschetsen voorbij. Een interessante extra, die zeker het bekijken waard is.

Trailers
Een trailer voor de superheldenanimatie Justice League: Crisis on Two Worlds en een teaser-trailer voor de nieuwste Halo-game, Halo: Reach.

Conclusie

Met Halo Legends wordt het werkgebied van de succesvolle Halo-franchise (naast games ook bestaand uit o.a. boeken en speelgoed) uitgebreid naar de wereld van de animatie. Halo Legends is namelijk een verzameling van zeven korte animatiefilms - gemaakt door verschillende bekende Japanse studio's - die zich afspelen in het Halo-universum. Dit is natuurlijk in de eerste plaats interessant voor fans van de games, maar ook science fiction liefhebbers in het algemeen zullen zich wel vermaken met de vakkundig gemaakte korte films. De BD-uitgave van Halo Legends heeft een uitstekende beeldkwaliteit. Op audiogebied zijn de prestaties eveneens prima, met de kanttekening dat het geluid niet lossless is. Qua extra's valt er daarentegen niks te klagen. Al met al een goed verzorgde uitgave en een aanrader voor iedereen die zich tot de doelgroep telt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  15-03-2010

Nee, het is totaal niet mijn ding. Animaties vind ik ook maar zozo. :)
Lees meer >

Claudio Santulli  |  15-03-2010

Leuke toevoeging aan het Halo universum. Persoonlijk heb ik toch wat moeite met de verschillen in animatie stijl. In één aflevering zit bijvoorbeeld bewust ee...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  15-03-2010

Even ter info: De US uitgave heeft ook alleen een Dolby Digital geluidsspoor. Dit voor de importvrinden onder ons :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
1.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.