2012

Recensent:
Marcel den Haan
16-03-2010

Totaalbeoordeling:

7
DVD

2012 (DVD)
Samenvatting

De aarde is in gevaar. Dit wordt onder andere ontdekt door wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor). Hij komt er achter dat de aarde van binnen uit begint op te warmen, dit onder invloed van stralingen van de zon. Uiteindelijk zal dit er toe leiden dat de aardkorst begint te smelten, uiteraard met rampzalige gevolgen voor alle bewoners van de planeet. Bij toeval leert schrijver Jackson Curtis (John Cusack) van dit naderende onheil, iets dat hem doet besluiten zijn kinderen te redden van de ondergang. De regering heeft namelijk enkele reusachtige arken laten bouwen om het voortbestaan van de mensheid te garanderen. Er ontstaat een race tegen de klok wanneer Jackson en zijn gezin proberen de arken te bereiken. Langzaam maar zeker begint de aarde om hun heen in elkaar te zakken. Jackson begint aan een levensgevaarlijke tocht die alles van hem zal vragen.

Commentaar

Regisseur Roland Emmerich heeft in zijn carrière al heel wat losgelaten op onze geliefde planeet. Zo liet hij de aarde onder aanval komen van buitenaardse wezens (Independence Day) en walste onder zijn leiding een reusachtige hagedis New York City plat (Godzilla). Zijn laatste film belooft ook weer niet veel goeds voor de mensheid als het einde der tijd is aangebroken. Hiermee haakt hij in op wat eens de hype was rond het einde van de mensheid in 2012. In dat jaar houdt de kalender van de oude Maya’s er mee op en zijn wij volgens hen de pineut. Inmiddels lijkt alle rumoer rond het einde der tijden wat getemperd te zijn. Dit door het feit dat er niet veel geloofwaardigheid aan dit verhaal te hechten is, iets dat helemaal overeenkomt met het verhaal van de film. 2012 vraagt namelijk om een uitschakeling van de logische redenering. De kijker wordt dan ook getrakteerd op de meeste bizarre actiescènes, die verder weinig met realisme te maken hebben. De scène met de limousine, bij mensen die de film gezien hebben wel bekend, is hier een mooi voorbeeld van. De prent moet dan ook vooral bekeken worden om de zeer goed gemaakte effecten. Het verhaal is erg simpel te noemen en het grootste minpunt van deze film. We volgen een gezin dat met alle macht probeert te overleven en enkele functionarissen van de regering die er alles aan doen om de mensheid te redden van de ondergang. Hier is eigenlijk alles wel mee gezegd. Het mag duidelijk zijn dat dit script nooit voor een Oscar in aanmerking is gekomen. Toch scoort de prent een nipte voldoende, iets dat alles te maken heeft met de genoemde effecten, de non-stop actie en de toch wel aardig aanwezige spanning. Op dit gebied zit het allemaal goed in elkaar, zelfs met een speelduur van over de 2½ uur. Vooral de effecten weten indruk te maken. Het blijft bizar om te zien hoe de hele wereld als het ware vernietigd wordt en wat de makers hiervoor verzonnen hebben. Deze film laat goed zien waartoe filmmakers tegenwoordig in staat zijn op het gebied van door de computer gegenereerde effecten. Alleen goede effecten en aanwezige spanning zijn echter alleen niet voldoende. Het verhaal moet ook pakkend zijn en bovendien karakters bevatten waarmee je als kijker mee kunt leven. Ook dit is bij 2012 niet echt het geval. Als kijker weet je al van te voren dat er enkele personages zullen sneuvelen. Wie dit zijn doet er eigenlijk weinig toe, een teken dat de karakters weinig tot geen sympathie oproepen. 2012 is dan ook een film geworden die vooral dient als vermaak zonder al te veel na te hoeven denken. Dit kan op zijn tijd ook wel eens lekker zijn, dus zet de prent op en geniet van al wat er op het scherm te zien is. Na afloop ben je het allemaal weer zo vergeten, dus echt erg is het niet dat een echt verhaal ontbreekt.

Sony heeft 2012 op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Lees hier onze recensie van de BD-uitgave. Hieronder volgt de bespreking van de DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 151 min
Verpakking: Eco-box Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609659375

Extra's

  • Featurette
  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Alternate ending

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 2.40:1. Van een recente film zoals deze mogen we wel wat verwachten op het gebied van beeldkwaliteit. Hoewel dit zeker een transfer is die een nette voldoende scoort, had het op veel vlakken net wat beter gemogen. Vooral de scherpte valt hier en daar wat tegen. De film bevat veel softe momenten, waarschijnlijk ook veroorzaakt door de vele digitale toevoegingen. De mate van detail kan ook voldoende genoemd worden, maar ook hier geldt de omschrijving van "net niet". De vele vluchtige en bewegende beelden helpen hier ook niet aan mee. De kleuren komen enigszins ingetogen over, maar ogen over het algemeen natuurlijk. De donkere scènes zijn goed te volgen, contrast en schaduwdetail zijn dik in orde. Ook het zwartniveau ziet er goed uit. Artefacten zijn nauwelijks een probleem, maar komen wel voor. Zo is er soms wat edge enhancement te zien, maar ook een aantal korte momenten van posterisatie. Verder zijn er geen problemen waargenomen.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar in een prettig ogend lettertype.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s) op de DVD. Net als bij het beeld lagen de verwachtingen voor het geluid vrij hoog. 2012 is tenslotte een film over het einde van de wereld, waarin totale steden in de afgrond verdwijnen. Gelukkig stelt de track niet teleur en worden we getrakteerd op een zeer ruimtelijk en dynamisch geluid. Tijdens de veel voorkomende actiescènes komt het geluid van alle kanten op je af, ondersteund door een diepgaand laag. De vernietiging is dan ook voelbaar in de kamer als er weer een gebouw omvalt of opgeslokt wordt door een gigantisch gat in de aarde. De subwoofer heeft het dan ook druk, maar het laag is nooit te dominant aanwezig. De dialogen zijn opvallend goed te volgen tijdens deze drukke momenten. Ze klinken mooi helder en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen met een uitstekende scheiding van de kanalen. De track overtuigt ook tijdens de rustige momenten. Het detail is voor een DVD prima te noemen. Ruis of beschadigingen zijn niet aanwezig. Een prima track die uitstekend past bij de sfeer van de film.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid. Alle extra's zin te bekijken met Nederlandse ondertiteling.

Audiocommentaar
Regisseur en schrijver Roland Emmerich en medeschrijver Harald Kloser leveren commentaar tijdens de film. De twee mannen hebben er duidelijk zin in en zijn in een goede bui. Ze praten op leuke wijze over dingen die op het scherm te zien zijn en vertellen veel over het maken van de film. Ze wisselen goed tussen informatie over de totstandkoming en de ideeën achter het verhaal.

Alternate Ending (3 min.)
Een ander einde van de film, waar het lot van enkele personages wat gewijzigd is.
Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deleted Scenes (4 min.)
Vijf scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben.
Het beeld is 2.40:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Roland Emmerich: The Master of the Modern Epic (9 min.)
Een featurette rond de schrijver en regisseur van de film. Cast en crew laten zich uiteraard vol bewondering uit over hem, verder zien we beelden van achter de schermen tijdens de opnames.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Trailers
Drie trailers van andere Sony uitgaven en een Blu-ray promotie trailer.

Conclusie

In 2012 zijn we getuige van het einde van de wereld. De aarde begint op te warmen van binnenuit, iets dat ervoor zal zorgen dat de aardkorst zal smelten. We volgen de avonturen van een schrijver en zijn gezin als zij proberen te overleven in een wereld die uit elkaar begint te vallen. De film bevat veel goed gemaakte actiescènes met aardig wat spanning. De effecten zien er uitstekend uit en hier valt dan ook veel te genieten. Het verhaal is wat minder goed verzorgd en eigenlijk gewoon heel erg simpel. De DVD heeft een beeld- en geluidskwaliteit die ruim voldoende zijn. De aanwezige extra’s zijn schaars en bovendien niet echt informatief of interessant.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.