Moon

Recensent:
Koen Koene
18-03-2010

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Moon (Blu-ray)
Samenvatting

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) woont al bijna drie jaar op de maan. Hij werkt daar in opdracht van Lunar Industries, die met het op de maan gedolven Helium-3 bijna de gehele mensheid van schone energie voorziet. Vanuit een maanbasis beheert Sam de volautomatische “oogstvoertuigen”, enorme rondrijdende machines die het Helium-3 winnen. Het is erg eenzaam op de basis; Sam is de enige mens, met robot GERTY (Kevin Spacey) als zijn enige maatje. Daar komt nog bij dat Sam door een defecte satelliet amper contact heeft met zijn familie. Gelukkig zit zijn werktermijn er bijna op en kan hij daarna eindelijk weer naar de aarde, waar zijn vrouw en dochter op hem wachten. Het aftellen is begonnen. Maar dan krijgt Sam bij een routineklus buiten de basis een ongeluk. De gebeurtenissen die daarop volgen zullen Sams opvattingen volledig op zijn kop zetten.

Commentaar

Geen spectaculaire ruimtegevechten, bizarre aliens of sterrenstelsels ver, ver weg. Nee, niks van dit alles; Moon, van debuterend schrijver/regisseur Duncan Jones, is science fiction in zijn puurste vorm. Het verhaal – over Sam Bell, een man die in zijn eentje een basis op de maan bemant – speelt zich af in de nabije toekomst en laat wetenschappelijke ontwikkelingen zien die momenteel niet mogelijk zijn, maar het is niet ondenkbaar dat het er ooit van zal komen. Wat dat betreft doet de film wel enigszins denken aan 2001: A Space Odyssey. Of zou dat komen omdat het behulpzame broertje van HAL 9000, genaamd GERTY 3000, een handje helpt op de maanbasis? Hoe dan ook, Moon is een prima prent, die laat zien dat je geen miljarden dollars hoeft te spenderen om een sterke SF-film neer te zetten. De kracht zit hem onder meer in het verhaal. Sam Bell zit al bijna drie jaar op de eenzame basis, zijn enige contact met mensen bestaat uit oproepen via de videotelefoon. Dat heeft ook zo zijn uitwerking op Sams mentale toestand, waardoor hij vreemde dingen lijkt te zien. Gelukkig zit zijn werktermijn er bijna op. Verklappen hoe de film verder verloopt zou een deel van de verrassing wegnemen, maar we kunnen wel zeggen dat Sam achter zaken komt die zijn hele leven op zijn kop zetten. Gezien de setting is het logisch dat Moon zich afspeelt in een beperkte omgeving. De meeste tijd wordt namelijk doorgebracht in de steriel ogende maanbasis, perfect passend bij de eenzaamheid die Sam ondervindt. Maar helemaal eenzaam is het niet, want Sam krijgt zoals gezegd gezelschap van GERTY 3000, een behulpzame robot. Uit de rustige, monotone stem van GERTY, ingesproken door Kevin Spacey, valt geen emotie af te leiden, maar aan een smiley op een klein beeldscherm is toch te zien hoe de robot zich “voelt” op dat moment. Een subtiele, maar doeltreffende toevoeging. Spacey is goed gecast als de stem van GERTY, maar het draait natuurlijk allemaal om de rol van Sam Bell. Deze wordt uitstekend vertolkt door Sam Rockwell (Galaxy Quest), een prestatie die terecht beloond werd met diverse prijzen en nominaties. Het is echt geen makkelijke rol om neer te zetten, maar Rockwell weet continu te overtuigen. Ook op visueel vlak is Moon dik in orde. Naast het goede, geloofwaardige ontwerp van de maanbasis maken ook de visuele effecten indruk. Het mag duidelijk zijn: Moon steekt op alle fronten goed in elkaar, al zal niet iedereen het vrij droge karakter van de film kunnen waarderen. Heb je echter geen bezwaar tegen dit soort “pure” science fiction, dan zul je in Moon een zeer sterke prent aantreffen.

Moon is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder onze recensie van de BD-uitgave, de recensie van de DVD-versie lees je hier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Science fiction
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 97 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777931271

Extra's

  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Moon heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De HD-transfer van Moon is niet de meest indrukwekkende die we ooit hebben gezien. Dat is echter grotendeels te wijten aan de gebruikte stijl. Zo ligt bij de opnames buiten de basis bewust een soft filter over het beeld heen, resulterend in een wollige en overbelichte uitstraling. Dat dit geen tekortkoming van de transfer is blijkt onder meer uit de binnenopnames, die overwegend een nette scherpte en detaillering laten zien. Moon is zowel qua thema als qua kleurgebruik niet de meest opgewekte film. Mede hierdoor oogt het beeld erg somber en is ook de diepte wat beperkt. Ook dat is een bewuste keus. Dat geldt niet voor het feit dat er sporadisch enige posterisatie opduikt. Ook had het zwartniveau wel iets beter gekund. Dit doet echter weinig af aan de kwaliteit van de transfer, die - rekening houdend met de bedoelingen van de regisseur - een dikke voldoende verdient.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Moon staat als lossless DTS-HD Master Audio 5.1-spoor (16bit/48kHz) op het BD-schijfje. Moon is zoals gezegd geen film die het moet hebben van ruimtegevechten en andersoortige audio-intensieve actie. Dat heeft uiteraard zijn gevolgen voor het geluid. Het DTS-HD MA spoor heeft de nadruk dan ook op de voorkant liggen, waar een ruim stereobeeld wordt neergezet. Dialogen komen daar netjes uit het midden en zijn zoals verwacht altijd prima verstaanbaar. Subtiele omgevingsgeluiden uit de achterluidsprekers zorgen voor een passende ruimtelijkheid. Ook de muziek van Clint Mansell (Requiem for a Dream) vind menigmaal de weg naar de surrounds. Het geluid heeft een aangename klank, met een goede dynamiek en veel detail. Je zou verwachten dat een film als dit geen grote rol is weggelegd voor laagweergave, maar dat blijkt niet helemaal terecht. Zaken als de voortploeterende oogstvoertuigen en het sluiten van de zonafweerpanelen gaan namelijk vergezeld van een bovengemiddelde hoeveelheid bas. Het resultaat van dit alles is een goed klinkende, gepast beheerste track.

Extra's

De buitenlandse BD- en DVD-uitgaven van Moon (van Sony) bevatten een uitgebreid pakket aan extra’s, waaronder een tweetal commentaartracks, een korte film en diverse featurettes. Daarvan hebben helaas alleen een Making Of en de trailer de weg naar deze A-Film uitgave gevonden. Beide zijn niet Nederlands ondertiteld.

Making Of (16 min)
Een aardige Making Of (576i, DD 2.0), bestaande uit de bekende combinatie van interviews en beelden achter de schermen. Aan bod komen onder meer de uitdagingen bij de opnames, de bouw van de set en de effecten (zowel digitaal als modelwerk). Het geheel duurt slechts een ruim kwartier, maar is interessanter dan je zou verwachten. Let overigens op dat in deze extra de twist in het verhaal wordt verklapt, dus bekijk deze pas nadat je de film hebt gezien.

Trailer
De trailer van Moon, met een resolutie van 576i en DD 2.0-geluid.

Conclusie

In Moon zie je hoe Sam Bell al bijna drie jaar in zijn eentje op een maanbasis werkt. De eenzaamheid lijkt zijn weerslag te hebben op Sams mentale toestand. Wat volgt is een reeks gebeurtenissen die Sams opvattingen compleet overhoop gooit. Moon is een intelligente science fiction film, die het moet hebben van een rustig, maar goed verhaal en sterk acteerwerk. Ook het visuele aspect maakt indruk. De BD-uitgave van Moon heeft prima beeld en uitstekend geluid. Qua extra’s valt er echter minder positiefs te melden. In tegenstelling tot de goed gevulde buitenlandse uitgaven moeten wij het namelijk stellen met alleen een korte Making Of en trailer. Erg jammer. Voor SF-liefhebbers die op zoek zijn naar de beste uitgave van de film zit er dus maar één ding op: importeren.

Laatste reacties

Richard B.  |  06-11-2011

Aardige film die een beetje een samenraapsel is van de verhaallijnen van allerlei bekende sci-fi films (Alien en 2001: a space odyssey natuurlijk maar het doet ...
Lees meer >

thomas-swa!  |  11-04-2010

Fantastische film die er zeker nog eens in komt. De Blu-ray heeft zeker weten meerwaarde, fantastisch beeld had deze film!
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  11-04-2010

Ik heb gisteravond Moon gezien en vond het een ijzersterke Syfy film. Het verhaal en de acteer prestaties van Sam Rockwell zijn uitmuntend. Het Is een film van ...
Lees meer >

Harold RG  |  11-04-2010

Heb ik hem gemist in je verkooptopic:?: ;-) Ik heb gisteravond Moon gezien en vond het een ijzersterke Syfy film. Het verhaal en de acteer prestaties van Sam Ro...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  09-04-2010

Ik heb al decennia bakken met geld in vhs, dvd en nu blu ray gepompt dat James Cameron mij onlangs nog bedankte dat mede door mij Avatar gemaakt kon worden (y)....
Lees meer >

peptalk  |  09-04-2010

Mmmm, yep, dat kan, maar ik zag je er niet voor aan dat je daar je geld aan uitgeeft:rolleyes: Lenen is meestal van een kennis of zo, huren dat kost geld.;)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  09-04-2010

Je kunt blu ray ook lenen....;) Mmmm, yep, dat kan, maar ik zag je er niet voor aan dat je daar je geld aan uitgeeft:rolleyes:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  08-04-2010

Heb ik hem gemist in je verkooptopic:?: ;-) Je kunt blu ray ook lenen....;)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  08-04-2010

Ja erg he...ik heb er ook een hekel aan. Ik lees dan ook steevast de recensie pas nadat ik de film gezien heb. Vooraf hou ik het enkel bij de trailer en hoe de ...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  08-04-2010

Ik heb de blu-ray voor ongeveer 11 euro gekocht bij Amazon UK. Ik was erg te spreken over de beeldkwaliteit, zeker gezien het budget van de film. Het is allemaa...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  01-04-2010

Technisch gezien heeft blu ray altijd meerwaarde. Veel zal natuurlijk afhangen van je persoonlijke voorkeur, hoe groot je kijkt en hoe groot het prijsverschil ...
Lees meer >

Rohim  |  01-04-2010

Heeft de Blu Ray nou meerwaarde boven de DVD voor wat betreft de beeldkwaliteit, gezien de stijlkeuze van de regisseur, die tot een niet al te scherp beeld resu...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  21-03-2010

Ik was ook blij verrast met deze film. Je moet inderdaad de recensies proberen te mijden...
Lees meer >

black_sabat  |  21-03-2010

Zeer mooi SF film en goed acteer werk van Sam Rockwell
Lees meer >

Bettina  |  20-03-2010

Ik heb Moon ook gezien zonder voorkennis en vond het wel een erg goede film. Ik heb er geen problemen mee om de film nog vaker te zien.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.