Forbidden Fruit

Recensent:
Patrick van den Hul
09-04-2010

Totaalbeoordeling:

4.2
DVD

Forbidden Fruit (DVD)
Samenvatting

Laestadianisme is een Lutheraanse beweging – vooral aanwezig in Scandinavië en Noord-Amerika – wiens conservatieve tak ongeveer 100.000 aanhangers heeft. Centraal in deze religie staat een letterlijke interpretatie van de bijbel, met alle doctrines van dien. Zo zijn gezinnen vaak erg groot omdat het gebruik van voorbehoedsmiddelen niet is toegestaan. Ook TV is uit den boze gezien TV-programma’s teveel onreine elementen bevatten. Popmuziek, make-up en alcohol zijn eveneens verboden. Raakel (Marjut Maristo) en Maria (Amanda Pilke) zijn vriendinnen die zijn opgegroeid in een Laestadiasnistische conservatieve gemeenschap. Ze gaan voor het eerst alleen naar de grote stad, te weten Helsinki. Daar worden beiden blootgesteld aan vele verleidingen, onder ander door Eeva (Malla Malmivaara), de oudere zus van Maria die van het geloof is afgestapt. Vooral Maria heeft moeite met het weerstaan van alle verleidingen en dreigt daarin te ver te gaan. Raakel is hierin meestal haar redder, maar blijft zelf ook niet onbewogen door alle nieuwe ervaringen. De verwarring neemt toe en dreigt te leiden tot extreem rebels gedrag. Feit is dat het leven van beiden nooit meer hetzelfde zal zijn, evenals hun vriendschap.

Commentaar

Scandinavische producties kunnen in het algemeen getypeerd wordt door hun realistische aanpak, vooral die uit de zogenoemde Dogma stroming. Forbidden Fruit leeft dit manifest niet na, maar komt akelig dicht in de buurt. Wel wordt er hier de vrijheid genomen om muziek te gebruiken in plaats van alleen natuurlijke omgevingsgeluiden. Deze aanpak past goed bij de materie die uit het leven gegrepen is. Religie en de moderne maatschappij botsen steeds heviger en vooral voor de meest conservatieve religieuzen vallen beide vaak moeilijk met elkaar te rijmen. De natuurlijke prestaties van de jonge hoofdrolspeelsters brengen deze thematiek tot leven. Echter ontbeert de film de nodige lef om de echte kern van de problemen aan te snijden. Er wordt vooral om de hete brij heengedraaid. Het extremisme van deze specifieke religieuze stroming wordt wel veroordeeld, maar op indirecte wijze. Een ander gebrek is dat het geheel zich nogal traag voortzet en gedurende het grootste deel van de speelduur uitermate voorspelbaar is. Pas tegen het einde komt hier verandering in, wanneer een geloofwaardige twist de karakterverhoudingen volledig op zijn kop zet. Alle lof mag gegeven worden voor het kalme camerawerk. Dromerige beelden van stedelijk en ruraal Finland worden afgewisseld door extreme close-ups tijdens emotionele acteerscènes. Het gebrek aan overdadigde geluidseffecten en – op de juiste momenten – tevens van de muziek, draagt ook bij aan het intense gevoel van sommige scènes. Toch laat Forbidden Fruit kansen liggen. Hier en daar hadden de makers er best voor mogen kiezen om wat verder te gaan en daadwerkelijk een standpunt te kiezen. Echter heeft de film nogal wat teweeg gebracht in de Finse media, waar een fikse discussie op gang is gekomen. Misschien wordt er via deze weg toch nog resultaat geboekt? Forbidden Fruit is nu een nogal neerslachtige film met emotionele momenten, die nergens echt onderscheidend is. Wel blijft het gedurende de hele speelduur onderhoudend, niet in de laatste plaats vanwege de prima acteerprestaties.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 98 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Fins
  • Dolby Digital 5.1 - Fins
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Living Colour Entertainment
EAN: 8717774231913

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer op deze DVD-uitgave heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Het beeld laat helaas op diverse vlakken te wensen over.. De scherpte is meestal voldoende, maar is vooral in overzichtsshots nogal eens ondermaats. Daarnaast is regelmatig een storende hoeveelheid edge enhancement zichtbaar. Ook compressieartefacten zijn niet van de lucht. Contrast en kleuren zijn wat flauwtjes en hadden hier en daar een tikkeltje pittiger gemogen. Het schaduwdetail had stukken beter kunnen en moeten zijn; tijdens donkere scènes gaat veel van het detail verloren en slibben de schaduwen dicht. De film is dan wel weer vrij van vuiltjes en beschadigingen. Lichte filmgrain is een constante factor.
Het aantal hoofdstukken is met 9 nogal karig. De Nederlandse ondertiteling is prettig leesbaar en juist geplaatst. Al met al een transfer met gebreken die niet meer dan een krappe voldoende verdient.

Geluidskwaliteit

De originele Finse audio is te beluisteren in stereo Dolby Digital 2.0 (192kb/s) en surround Dolby Digital 5.1 (448kb/s). Alleen laatstgenoemde wordt hier besproken. Het geluid is zonder meer voldoende. Dialogen zijn helder en duidelijk en treden goed op de voorgrond. Dit is belangrijk, gezien de film hierom draait. Surround effecten zijn doorgaans spaars, maar wel voorzien van veel subtiele detaillering. Tijdens die momenten waarop er wel kansen liggen voor de track – zoals bijvoorbeeld in de discotheek – mist de track wat pit. De subwoofer had hier wat meer van zich mogen laten horen. Samengevat is het een gebalanceerde en naturel klinkende track die goed past bij de film.

Extra's

Er is een statisch menu zonder audio met hoofdstukselectie en een drietal trailers. Er zijn helaas geen extra’s te bespeuren.

Conclusie

Raakel en Maira zijn opgegroeid in een beschermde gemeenschap waarin een conservatieve stroming van het christelijk geloof centraal staat. Wanneer ze net volwassen zijn vertrekken ze samen naar de Finse hoofdstad Helsinki waar ze blootgesteld worden aan legio verleidingen die alle verboden zijn. Forbidden Fruit is een degelijk arthousedrama met veel dramatiek en goede acteerprestaties, maar het ontbeert pit. De DVD is middelmatig met een transfer vol gebreken en geen extra’s. Genreliefhebbers kunnen zich hier echter geen buil aan vallen.

Laatste reacties

peptalk  |  10-04-2010

Werkt nu ook goed in Firefox hier thuis.
Lees meer >

peptalk  |  09-04-2010

Bij mij werkt het prima (Firefox). Geen idee waar de fout kan zitten. Check het straks thuis nog eens? Dat zal ik doen na 22:00;-)
Lees meer >

Ludo Keeris  |  09-04-2010

Bij mij werkt het prima (Firefox). Geen idee waar de fout kan zitten. Check het straks thuis nog eens?
Lees meer >

peptalk  |  09-04-2010

Naar het 'lees dit artikel' koppeling, maar hier op mijn werk in IE8 doet hij het nu prima
Lees meer >

Ludo Keeris  |  09-04-2010

Over welke koppeling heb je het? Ik kan geen probleem vinden, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is.
Lees meer >

Peter Porrio  |  09-04-2010

Klopt, slaat bij mij vast (IE8)
Lees meer >

peptalk  |  09-04-2010

Volgens mij is er iets helemaal mis met de pagina waar de koppeling naar linkt. Zowel in Firefox als in IE8.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Grof Anamorf Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
1.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.