Surrogates

Recensent:
Marcel den Haan
13-04-2010

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Surrogates (Blu-ray)
Samenvatting

We schrijven het jaar 2017. De mensheid leeft teruggetrokken in hun eigen huizen, ver weg van alle schadelijke invloeden van de maatschappij. Hun levens worden overgenomen door zogenaamde surrogaten, levensechte robots die in uiterlijk en gedrag lijken op hun meesters. De robots worden veilig vanuit huis bestuurd, waardoor criminaliteit vrijwel niet meer voorkomt. Dan vindt er na jaren weer een moord plaats, iets waar de overheid maar moeilijk mee om kan gaan. FBI-agenten Tom Greer (Bruce Willis) en Jennifer Peters (Radha Mitchell) worden op de zaak gezet. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is dan alleen een moord. Het slachtoffer blijkt namelijk familie van de uitvinder van de surrogaten. De twee agenten komen op het spoor van een organisatie die tegen het gebruik van robots is. Greer en Peters moeten er alles aan doen deze organisatie te stoppen, maar blijken in iets terechtgekomen te zijn waardoor hun eigen leven op het spel komt te staan.

Commentaar

Surrogates is een futuristische thriller, geregisseerd door Jonathan Mostow. Hij doet het vrij rustig aan in Hollywood en dit is zelfs zijn eerste bioscoopfilm sinds Terminator 3 uit 2003. Het verhaal is gebaseerd op een graphic novel van Robert Venditti en Brett Weldele. Films die zich afspelen in de toekomst laten doorgaans een utopische samenleving zien of een wereld die vernietigd is. In Surrogates zijn we getuige van de eerste optie. De mensen komen vrijwel hun huis niet meer uit en besturen geavanceerde robots om hun dagelijkse leven te leiden in de buitenwereld. Hierdoor bestaat er vrijwel geen criminaliteit meer, maar als kijker heb je al snel door dat dit zal veranderen. De film begint als een thriller, waarin de karakters van Bruce Willis en Radha Mitchell moeten uitvinden wie verantwoordelijk is voor de eerste moord in jaren. Echte actie is spaarzaam, maar deze neemt toe richting het einde van de film. Het verhaal is zeker onderhoudend, toch had er meer ingezeten. Mostow stipt hier en daar enkele interessante vraagstukken aan. Hier wordt echter te weinig mee gedaan om van toegevoegde waarde te zijn. Wat overblijft is een redelijke thriller met actie-elementen en een verhaal dat graag iets wil overbrengen, maar hier maar half in slaagt. Het uiterlijk van de prent is uitstekend, dit is iets wat we wel kunnen overlaten aan Jonathan Mostow. De surrogaten zien er vrij griezelig uit en zijn feitelijk een gladde versie van hun originele meesters. Alle effecten en sets zijn goed gemaakt, maar missen de overtuiging die nodig is. Grootste reden hiervoor is dat het verhaal zich afspeelt in 2017, slechts zeven jaar verwijderd van de wereld waarin we nu leven. De technologische vooruitgangen die gemaakt zijn, zijn daarom wat moeilijk te accepteren. In de graphic novel wordt gesproken over een jaartal van 2054. Waarom de makers gekozen hebben voor deze aanpassing is niet duidelijk, maar wel dat dit alles behalve geloofwaardig overkomt. Als kijker moet je deze wetenschap dan ook maar vergeten. De optredens van de cast zijn vrijwel allemaal voldoende. Hoofdrolspeler Bruce Willis loopt er enigszins verveeld bij, maar misschien vond hij dit passen bij zijn rol. Hij krijgt goed tegengas van Radha Mitchell. Verder zien we Ving Rhames en James Cromwell in ondersteunende rollen. Surrogates is een film geworden die prima voldoet voor een avondje filmkijken. Verwacht geen film die veel vragen stelt bij het onderwerp, maar een aardige actiethriller met een fraai uiterlijk.

Surrogates is uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 88 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Grieks
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Turks, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418244866

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Muziekvideo
  • Vooruitblik
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Het uiterlijk van Surrogates bestaat uit diverse stijlen. Zo ziet de wereld van de surrogaten er koel en donker uit, waar de wereld van de echte mensen iets warmer wordt weergegeven. Dit komt vooral tot uitdrukking in het gebruik van kleuren. Deze stijlen en kleuren worden prima weergegeven door de transfer. Zo komen de kleuren koel en uitgewassen over wanneer het moet, maar ook warm en natuurlijk op de momenten dat dit vereist is. Het beeld is over het algemeen scherp, toch zijn er diverse momenten aanwezig die soft overkomen. Dit lijkt onnodig te zijn, maar het kan ook een resultaat zijn van de manier van filmen. Het beeld bevat aardig wat diepte. Het detail is goed, vooral in de close-ups. Kleine details zijn goed waar te nemen, bij wijdere shots vallen details soms wat tegen. De gezichten van de robots ogen glad en digitaal, maar dit is met opzet gedaan om het verschil aan te geven tussen de echte mensen en hun dubbelgangers. De gezichten van de mensen laten erg veel detail zien, elke porie en schram is zichtbaar. Donkere scènes zijn bovendien goed te volgen, mede door het prima contrast en schaduwdetail. Een ander pluspunt is het perfecte zwartniveau: elke tint zwart komt goed over. Eveneens positief is de afwezigheid van artefacten, afgezien van enkele momenten met wat lichte beeldruis.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Net als het beeld is ook het geluid van goede kwaliteit. De Engelse DTS-HD Master Audio 5.1 track (24bit/48khz) klinkt uitstekend en weet goed gebruik te maken van alle aanwezige kanalen. Zo zijn er diverse momenten waarbij geluiden over het gehele geluidsbeeld bewegen, zoals helikopters die voorbij vliegen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Ook tussen al het overige geweld blijven ze goed verstaanbaar. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen met een goede scheiding van de kanalen. De surrounds worden veelvuldig gebruikt, zoals voor het weergeven van effecten tijdens de actiescènes en omgevingsgeluiden tijdens de rustige momenten. Het LFE-kanaal laat een diepgaand laag horen dat de actie op het scherm meer impact geeft. Het detail van de track is goed verzorgd. De track klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De schijf start met een menu waarin je de taal moet kiezen waarin de menu’s worden weergegeven. Hier is ook een Nederlandse optie aanwezig. Hierna volgen enkele trailers van andere Disney uitgaven, waarna je terecht komt in het hoofdmenu. Alle extra’s hebben 1080p/i beeld, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid. Tenzij anders aangegeven.

Audiocommentaar
Regisseur Jonathan Mostow is de persoon die dit audiocommentaar heeft ingesproken. Hij geeft veel verschillende informatie, zoals over het maken van de film, maar ook over de karakters en het omzetten van het verhaal van de graphic novel naar film. Een redelijk interessant commentaar dat zelden saai wordt.

U, maar dan Beter: De Wetenschap achter Surrogates (14 min.)
De cast en crew geven samen met experts op het gebied van robotica uitleg over het verhaal van de film. De wetenschappelijke ontwikkelingen uit de film komen naar voren, maar ook hoe ver we in het echte leven staan op dit gebied.

Van Strip naar Scherm: Een Grafische Roman Komt tot Leven (6 min.)
Deze, helaas veel te korte, featurette gaat over de graphic novel die aan de basis stond van de film. De bedenkers van de strip komen aan het woord en we zien diverse tekeningen voorbij komen.

Deleted Scenes (6 min.)
Vier verwijderde scènes die los van elkaar te bekijken zijn of achter elkaar. Er wordt verder geen uitleg gegeven over het schrappen van de scènes.

”I Will Not Bow” Muziekvideo van Breaking Benjamin (3 min.)
Een muziekvideo van het nummer “I Will Not Bow” door Breaking Benjamin.

Vooruitblik
Hier zijn drie trailers van andere Disney uitgaven te bekijken en een Blu-ray Disc promotietrailer.

Conclusie

In Surrogates zijn we getuige van een wereld waarin robots, zogenaamde surrogaten, de rol van mensen hebben overgenomen. Deze mensen verlaten hun huis nauwelijks meer en laten alle dagelijkse bezigheden uitvoeren door robots die een enge gelijkenis vertonen met hun meesters. Criminaliteit is hierdoor nauwelijks nog een probleem. Na jaren wordt er weer een moord gepleegd. Twee agenten moeten nu op zoek naar de moordenaar en stuiten al snel op een organisatie die geen goede bedoelingen heeft. De film is geschikt voor een avondje filmkijken, maar schiet tekort op het gebied van verhaal. Hier had duidelijk meer ingezeten. De actiescènes en het aardige plot maken een hoop goed. De BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De aanwezige extra’s zijn een teleurstelling, zowel in aantal als speelduur.

Laatste reacties

Tweety_ltwg  |  16-04-2010

Ondanks alle negatieve verhalen, heb ik toch van deze film genoten. Geen hoogvlieger, maar vond wel waard om hem in mijn eigen collectie te hebben.
Lees meer >

Melzz  |  15-04-2010

Deze staat hoog op mijn 'nog te willen zien lijst'. Je kijkt hem, slaapt een nachtje en de volgende ochtend denk je....wat heb ik gisteravond ook alweer gezien...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-04-2010

Ik vond er niets aan. Even de animatie- en avonturenfilms buiten beschouwing gelaten, vind ik de "volwassen" speelfilms en komedies van een ongelofelijk laag...
Lees meer >

.:Quadran:.  |  13-04-2010

Ik vond er niets aan. Even de animatie- en avonturenfilms buiten beschouwing gelaten, vind ik de "volwassen" speelfilms en komedies van een ongelofelijk laag n...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  13-04-2010

Alle effecten en sets zijn goed gemaakt, maar missen de overtuiging die nodig is. Grootste reden hiervoor is dat het verhaal zich afspeelt in 2017, slechts ze...
Lees meer >

peptalk  |  13-04-2010

Deze staat hoog op mijn 'nog te willen zien lijst'. Als je verwachtingspatroon laag is dan is het goed. Kijkt gewoon lekker weg, maar is simpel. Zorg dat je...
Lees meer >

Jeroen D  |  13-04-2010

Ik hoop dat je de film leuk vind Coen. Vond het zelf zo'n 'leuk om een keer te kijken' film.
Lees meer >

Coen P.  |  13-04-2010

Deze staat hoog op mijn 'nog te willen zien lijst'.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.