Pocahontas

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-11-2001

Totaalbeoordeling:

8.7
DVD

Pocahontas (DVD)
Samenvatting

In het jaar 1607 vaart de Virginia compagnie uit naar de nieuwe wereld, met aan boord de op goud beluste gouverneur Ratcliffe. Een van de bemanningsleden is John Smith, een avonturier, verantwoordelijk voor de veiligheid en bij de mannen erg populair.
Op het zelfde ogenblik staat Pocahontas, de vrije en opstandige dochter van indianenopperhoofd Powhatan, voor een moeilijke keuze. De beste en zeer geliefde strijder in het dorp, Kocoum, heeft om haar hand gevraagd. Maar Pocahontas ziet hem niet zo zitten. Zoals altijd gaat Pocahontas te rade bij ‘grootmoeder Wilg’. Zij vertelt haar dat ze een steeds terugkerende droom heeft over een draaiende pijl die plotseling stil staat. Volgens grootmoeder Wilg zegt dit iets over een belangrijke keuze die Pocahontas moet maken.
Eenmaal aangekomen in de nieuwe wereld waarschuwt Ratcliffe voor de ‘wilden’ die alles zullen doen om het goud te houden. Smith gaat ondertussen op eigen houtje verkennen en maakt zo kennis met Pocahontas en haar beide dierenvriendjes, het wasbeertje Meeko en de kolibri Flit.
Smith leert van Pocahontas wat de rijkdommen van de nieuwe wereld zijn en dat het goud voor de indianen een andere betekenis heeft. Ratcliffe ziet hierin alleen maar de bevestiging dat de wilden het goud voor zichzelf willen houden. Als de jonge Thomas later Smith achterna gaat en denkt dat hij aangevallen wordt door Kocoum, schiet hij deze per ongeluk dood. Ratcliffe ziet zijn kans, het begin van een escalerend conflict tussen de indianen en de mannen van Ratcliffe. Pocahontas moet een moeilijke keuze maken.

Commentaar

Pocahontas is Disney’s 33ste avondvullende tekenfilm. Met Pocahontas sloeg Disney een nieuw pad in. Voor het eerst werd een avondvullende tekenfilm niet meer gebaseerd op een fictief sprookjesfiguur, maar werd nu een bestaand menselijk figuur als hoofdpersoon genomen, het indianenmeisje Pocahontas. Disney heeft met het verfilmen van Pocahontas wel hele grote artistieke vrijheden genomen, met name in de juistheid van historische gebeurtenissen.
De gebruikte kleuren in Pocahontas zijn erg mooi en ook de dieptewerking en het detail in de tekeningen bij sommige scènes is prachtig gedaan. Maar verder is de opzet van de film weinig verrassend vergeleken bij voorgaande successen als Alladin, De Leeuwenkoning of Belle en het Beest. Want evenals bij deze films zorgen ook nu de dierenvriendjes voor de nodige humor in de film. Bij Pocahontas zijn dit het wasbeertje Meeko en de kolibri Flit. En ook nu de muziek van Alan Menken, met de onmiskenbare liedjes van de hand van Stephen Schwartz. Deze schitterend mooie muziek en het liedje ‘Color of the Wind’ waren goed voor een Oscar®.

Filmspecs

Regisseur

Mike Gabriel

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 78 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Pools
  • Dolby Digital 2.0 - Slowaaks
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875928628

Extra's

  • Een kijkje achter de schermen
  • The Making of Pocahontas
  • Scène in meerdere talen ‘Kleuren van de wind’
  • Interactief spel ‘Luister naar wat je hart je ingeeft’

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld is met de oorspronkelijk verhouding van 1.66:1, helaas niet anamorf (waardoor we bij de breedbeeldtelevisie de extra beeldlijnen missen), op de disk vastgelegd. Het ontbreken van een anamorf beeld is merkbaar, het gemis van beeldlijnen uit zich in een niet altijd perfect scherp en gedetailleerd beeld. De film is verder totaal vrij van ongerechtigheden als vuil of beschadigingen. De kleuren zien er goed uit. Helaas is filmgrain (grove korrel) wel duidelijk zichtbaar in de film evenals talloze compressiefouten (zie maar eens screenshot 2), ook dit resulteert in verlies aan scherpte en detail en geeft een erg onrustig beeld.
De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat wel iets te hoog, net boven de onderste zwarte balk, volledig in het beeld.

Geluidskwaliteit

In drie talen (Nederlands, Engels en Frans) staat de film in Dolby Digital 5.1 (met een bitrate van 384 kb/s) op de schijf. Daarnaast ook nog drie Dolby Digital 2.0 surroundtracks. Voor de review zijn de Engelse soundtrack en de Nederlandse nasynchronisatie beluisterd.
De soundtrack klinkt goed. Het totale geluidsbeeld concentreert zich voornamelijk op de drie hoofdspeakers. De surroundkanalen worden subtiel gebruikt voor omgevingsgeluiden, de subwoofer komt nauwelijks aan bod. Het totale geluidsbeeld is goed, er is voldoende laag aanwezig, het laag klinkt strak en detaillering in het hoog is ook goed. De stemmen komen netjes uit de centerspeaker en zijn duidelijk.
Er is weinig verschil tussen de originele Engelse soundtrack en de Nederlandse nasynchronisatie. Zoals we bij alle films van Disney gewend zijn, wordt veel aandacht besteed aan de nasynchronisatie en komen de Nederlandse stemmen zeer goed overeen met de originele Amerikaanse stemmen.

Extra's

Wanneer de schijf start, krijg je eerst een 3-tal promotie trailers te zien van de nieuwe DVD release van Sneeuwwitje, van Keizer Kuzco (The Emperor’s Groove) en van De Klokkenluider van de Notre Dame 2. Door herhaaldelijk de ‘forward’ toets te gebruiken kun je er snel doorheen skippen, of je drukt gewoon direct op de menutoets.
Deze trailers kun je ook via het menu, onder de keuze ‘Vooruitblik’ bekijken. In dat geval staat er nog een extra trailer bij van ‘Atlantis, De Verzonken Stad’.

De menu’s zijn mooie animaties in 4x3 formaat beeld met muziek, de menu’s zijn in het Nederlands, het Engels of het Frans.
De DVD heeft een redelijke hoeveelheid extra’s. Alle extra hebben DD2.0 geluid (bitrate 192 kb/s) en worden in 4x3 formaat gepresenteerd. De extra’s zijn of voorzien van een Nederlandse voice-over (en dan geen Nederlandse ondertiteling) of voorzien van Nederlandse ondertitels.

De extra’s zijn:
‘The Making of Pocahontas’, een 28 minuten durende documentaire over de echte Pocahontas en hoe Disney de film heeft gebaseerd op de geschiedenis van Pocahontas. Gastvrouw bij deze documentaire is Irene Bedard, die de Amerikaanse stem van Pocahontas deed. Maar let ook eens op hoe goed zij en de getekende Pocahontas op elkaar lijken. Deze documentaire is voorzien van een Nederlandse voice-over.

‘Een kijkje achter de schermen’ een verzameling onderdelen die dieper ingaan op de realisatieaspecten van de tekenfilm.
- Characterontwerp, een 4½ minuten durende presentatie over de vormgeving van de karakters in Pocahontas. Met Nederlandse voice-over.
- De muziek van Pocahontas, een 7 minuten durende presentatie over de muziek en liedjes van Pocahontas, met Alan Menken en Stephen Schwartz. Met Nederlandse voice-over
- Storyboard vs. Film, een kort 1 minuut durende fragment waarin het beeld in tweeën is verdeeld, met boven de ruwer storyboard tekening en onder de uiteindelijke animatie. Met Nederlandse voice-over.
- Oorspronkelijke verhaallijn ‘In The Middle Of The River’, een 4 minuten durende storyboard presentatie over een fragment inclusief een liedje dat niet in de film is gekomen. Nederlands ondertiteld.
- Toegevoegde scène ‘If I never knew you’, beter eigenlijk een verwijderde scène. Een erg mooi balladeachtig liedje dat de film niet heeft gehaald. Deels voorzien van animatie deels storyboard tekeningen. Nederlands ondertiteld.

‘Scène in meerdere talen ‘Kleuren van de Wind’, het Oscar® winnende liedje uitgevoerd in diverse talen wat de overeenkomsten in de verschillende stemmen verbluffend duidelijk maakt. Alleen, helaas ontbreekt de Nederlandse bijdrage, erg jammer.

‘Luister naar wat je hart je ingeeft’. Een spelletje waarin aan de hand van vragen, kaartjes moeten worden geselecteerd. Als je de goede kaart selecteert, wordt iets meer verteld over de figuur die er op staat. Aan het eind van het spel wordt de muziekclip ‘Kleuren van de wind’ vertoond. Uiteraard met Nederlandse voice-over.

Bij de DVD zit ook een inlay met in drie talen een overzicht van de tracklisting.

Conclusie

Pocahontas is een van de latere moderne Disney tekenfilms. Een tekenfilm waarin Disney voor het eerst het verhaal heeft gebaseerd op een bestaande historisch figuur. Ook in deze tekenfilm mooie kleuren en uitstekende muziek. Jammer genoeg is het beeld niet anamorf en is de beeldkwaliteit niet zo goed. De geluidskwaliteit is wel goed. De DVD is voorzien van een aantal goede en leuke extra’s, deels voorzien van Nederlandse ondertiteling en deels voorzien van een Nederlandse voice-over.

Laatste reacties

Daniël V.  |  14-01-2008

Het zou mooi zijn als de SE van Pocahontas ook in Nederland uit komt. De toevoeging van het lied "If I Never Knew You" maakt de film een stuk beter. Disc 2 van ...
Lees meer >

Daniël V.  |  14-01-2008

Het zou mooi zijn als de SE van Pocahontas ook in Nederland uit komt. De toevoeging van het lied "If I Never Knew You" maakt de film een stuk beter. Disc 2 van ...
Lees meer >

Frank  |  14-01-2008

Het zou mooi zijn als de SE van Pocahontas ook in Nederland uit komt. De toevoeging van het lied "If I Never Knew You" maakt de film een stuk beter. Disc 2 van ...
Lees meer >

Richard B.  |  14-01-2008

Als je me vraagt welke Disney classic-dvd momenteel een upgrade verdient dan staat Pocahontas bovenaan m'n lijstje. Ik bekeek deze uitgave pas geleden na hem ti...
Lees meer >

Mark Knoop  |  11-08-2006

Precies, en een tijd geleden las ik hier dat het liedje If I Never Knew You (dat net als Human Again en The Morning Report in de film gezet wordt) in het Nederl...
Lees meer >

Frank  |  11-08-2006

Ik denk ook niet dat alle Classics een 2-Disc SE krijgen. Van Pocahontas zou er wel een SE moeten verschijnen, vind ik. Disc 2 van de Franse release heeft zelfs...
Lees meer >

Mark Knoop  |  11-08-2006

Ik denk niet dat alle Classics een 2-disc SE krijgen. Van je lijstje hebben Lilo & Stitch en Mulan al een 2-disc editie gekregen.
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  11-08-2006

Inderdaad weer een erg mooie Disney. Met deze wacht ik wel totdat de 2-disc SE uitkomt. Gaandeweg komen ze er toch allemaal aan. "Up Next": De Kleine Zeemeermin...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  14-04-2006

Inderdaad weer een erg mooie Disney. Met deze wacht ik wel totdat de 2-disc SE uitkomt. Gaandeweg komen ze er toch allemaal aan. "Up Next": De Kleine Zeemeermin...
Lees meer >

Daniël V.  |  13-04-2006

Inderdaad weer een erg mooie Disney. Met deze wacht ik wel totdat de 2-disc SE uitkomt. Gaandeweg komen ze er toch allemaal aan. "Up Next": De Kleine Zeemeermin...
Lees meer >

dvd freak  |  13-04-2006

ik vind dit echt een heel goede film, ik heb hem zelf ook. Maar weet iemand waar je de amerikaans 2-disc versie kan bestellen(en dat je hem dan in euros kan bet...
Lees meer >

chimera01  |  08-01-2006

Ik zie deze film nu redelijk vaak, een euvel dat plaatsvindt als je jonge dochters hebt, en moet zeggen dat de film absoluut okay is en zeker geen standaard Dis...
Lees meer >

Richard B.  |  07-01-2006

Spijtig dat deze zo erg ondergewaardeert wordt(IMDB=5.6 :confused: ) 5.6 is gewoon belachelijk. Pocahontas hoort imo bij de toppers onder de nieuwere Disneys....
Lees meer >

pieter bond  |  07-01-2006

Spijtig dat deze zo erg ondergewaardeert wordt(IMDB=5.6 :confused: ) Zeker één van de betere Classics.
Lees meer >

rkrijger  |  13-05-2005

En Pochahontas is voor mij toch wel de mooiste animatie/Disney babe :oops: Ja, dat ben ik met je eens, "Poca" is wel een echte Disney "babe"! De andere vrou...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 126
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.