Mars Rising

Recensent:
Koen Koene
21-04-2010

Totaalbeoordeling:

7.4
DVD

Mars Rising (DVD)
Samenvatting

Mars, de vierde planeet in ons zonnestelsel, is al vele jaren een populair onderzoeksonderwerp. Na verschillende onbemande voertuigen naar de rode planeet gebracht te hebben, lijkt het sturen van mensen de volgende stap. Maar voor het zover is moeten de nodige obstakels overwonnen worden. Tot dusver zijn mensen immers niet verder dan de maan gekomen. En dat is met zo’n 385.000 kilometer praktisch naast de deur. De afstand van de aarde naar Mars varieert tussen 56 en 78 miljoen kilometer, wat het een reis van een compleet andere orde maakt. Mars Rising laat in zes afleveringen zien hoe de techniek ervoor staat en welke uitdagingen, hindernissen en angsten er nog liggen voordat de eerste mens op Mars een feit is.

Commentaar

Red Planet, Mission to Mars, Ghosts of Mars, Total Recall: allemaal films die zich (gedeeltelijk) op Mars afspelen. Hollywood lijkt het idee dat er ooit mensen rond zullen lopen op de rode planeet dus al geaccepteerd te hebben. Ook onder deskundigen heerst de opvatting dat een bemande vlucht naar Mars slechts een kwestie van tijd is. Onlangs nog zei president Obama dat de Verenigde Staten binnen zijn eigen leven astronauten naar Mars zullen sturen en hen weer veilig terug zullen brengen. Maar dat zal echt geen makkie worden. De zesdelige documentaire Mars Rising laat zien hoe het er momenteel voor staat (of eigenlijk hoe het er in 2007, toen de documentaire verscheen, voor stond) en welke ideeën en ontwerpen er zijn in zowel Europa, Rusland als Amerika. Ook de uitdagingen komen daarbij uiteraard aan bod. En dat blijken er nogal wat te zijn. Bijvoorbeeld dat de lange reis naar Mars allerlei negatieve invloeden op het menselijk lichaam heeft. Lichamelijk - spieren worden zwakker - maar ook geestelijk. Dit naast de technische uitdagingen om een bemand ruimteschip bij Mars te krijgen en dan ook nog veilig te laten landen. Maar dan zijn we er nog niet. Niet alleen de reis zelf brengt namelijk de nodige gevaren mee, ook het verblijf op Mars zal alles behalve aangenaam zijn. Het klimaat op de rode planeet is namelijk uitermate vijandig, met grote stofstormen, wervelwinden en temperaturen tussen +20 en -90 graden Celsius. Daar komt nog bij dat het vanwege de banen van aarde en Mars het meest gunstig is als de astronauten 18 maanden op de planeet verblijven. En dan moeten ze ook nog terug, iets wat toch wel heel andere koek is dan een reis van de maan terug naar de aarde. Het mag duidelijk zijn: voordat de eerste retourvlucht naar Mars een feit is zijn er nog veel moeilijkheden te overwinnen. Dat is dan ook de voornaamste boodschap die Mars Rising lijkt te hebben. Elk deel van de documentaire behandelt een ander aspect van de reis (uitgezonderd het eerste deel, dat meer een soort samenvatting is van de zaken die in de overige delen zullen worden behandeld). Voorbeelden van onderwerpen zijn het ontwerp van het ruimtevaartuig dat de eerste mens op Mars zal gaan zetten, het effect van de reis op de astronauten, de uitdagingen van de landing en de zoektocht naar leven. In een combinatie van interviews met deskundigen (waaronder opvallend genoeg ook regisseur James Cameron, die NASA-adviseur is), computeranimaties, ensceneringen en ander beeldmateriaal wordt het betreffende onderwerp goed uiteengezet. Star Trek-veteraan William Shatner verzorgt de voice-over. Nu is Shatner normaliter niet vies van een beetje zelfspot, maar daar is hier gelukkig niks van terug te vinden. Mars Rising is een toegankelijke, uitgebreide, maar bovenal informatieve documentaire, die geïnteresseerden zeker zal kunnen boeien.

De uitgave bestaat uit zes (enkellaags) DVD's, verpakt in een digipack met daaromheen een kartonnen slipcase. Elk schijfje bevat een aflevering van ongeveer 45 minuten.

Filmspecs

Regisseur

Diverse

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 275 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bright Vision Entertainment
EAN: 8717973144083

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Mars Rising wordt gepresenteerd in een beeldverhouding van 1.78:1. De anamorfe transfer ziet er overwegend prima uit, met een nette scherpte en detaillering en goede kleurverzadiging. Het zwartniveau is niet perfect, maar kan over het algemeen wel door de beugel. De digitalisering van het beeld heeft wel enkele probleempjes met zich meegebracht, waaronder posterisatie en het opduiken van edge enhancement. Een ander minpuntje heeft betrekking op de ondertiteling. De tekst valt namelijk bij interviews vaak over de vermelding van naam en rol van de spreker, die daardoor onleesbaar wordt. Als geheel geen uitmuntende transfer, maar voor een documentaire is het allemaal meer dan acceptabel. En dus is een nette voldoende op zijn plaats.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de zes afleveringen van Mars Rising staat als Dolby Digital 2.0-track (448kbit/s) op de DVD’s. Aangezien het hier om een documentaire gaat, is het logisch dat de spraak het belangrijkste is. Gelukkig valt er op dit front niks te klagen, zowel de commentaarstem van Shatner als de interviews met de deskundigen zijn altijd prima verstaanbaar. Ook de muziek klinkt ruim voldoende. Tevens zijn op sommige momenten, denk daarbij bijvoorbeeld aan de scènes waarin men met animaties en acteurs een landing op Mars visualiseert, ambiance en effecten hoorbaar. Middels de Pro Logic-stand op de versterker komen deze met een aardige ruimtelijkheid de huiskamer in (al mist het matrix-surroundgeluid logischerwijs de detaillering en frequentiespreiding die een discrete 5.1-track kan bieden). Eigenlijk geldt voor het geluid hetzelfde als het beeld, en kunnen we spreken van een track die niet enorm indrukwekkend is maar voor een documentaire prima voldoet.

Extra's

Deze DVD-uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

Volgens deskundigen zal het niet lang meer duren voordat de mensheid een bemande vlucht naar Mars stuurt. De documentaire Mars Rising (2007) toont je in ruim 4,5 uur welke uitdagingen een dergelijke reis met zich meebrengt en wat de huidige stand van zaken is. Positief daarbij is dat zowel de ideeën van Amerika, Rusland als Europa belicht worden. Het resultaat is een toegankelijke, uitgebreide en informatieve documentaire, die geïnteresseerden zeker zal kunnen boeien. De DVD-uitgave heeft een beeld- en geluidskwaliteit die voor een documentaire ruim voldoende zijn. Extra’s zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.