Inglourious Basterds

Recensent:
Patrick van den Hul
27-04-2010

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Inglourious Basterds (DVD)
Samenvatting

Het is 1941, ergens middenin bezet Frankrijk. Nazi-kolonel Hans Landa (Christoph Waltz) van de SS is belast met het vinden en executeren van de laatste joden die nog onderduiken in deze regio van het land. Hij vindt de familie van Shosanna Dreyfus (Mélanie Laurent) die allen worden neergeschoten, zelf weet ze ternauwernood te ontsnappen. Ze vlucht naar Parijs en schuilt daar onder een nieuw identiteit als operateur van haar eigen bioscoop. Ondertussen maakt een groep Joods-Amerikaanse soldaten onder leiding van Luitenant Aldo Raine (Brad Pitt) furore door de gruwelijke wijze waarop ze al vele nazi's hebben uitgeschakeld. Naar Indiaans voorbeeld scalperen ze hun slachtoffers en een van hun leden maakt er een sport van om met een honkbalknuppel de schedels van nazi's in te slaan. Ze hebben de bijnaam 'Basterds' gekregen en zelfs Hitler heeft van hen gehoord. Hun nieuwste plan is niets minder dan het uitschakelen van alle kopstukken van het derde rijk. Hiervoor bundelen zij hun krachten met Bridget von Hammersmark (Diane Kruger), een Duitse actrice en dubbelagent voor de geallieerden. Hun missie zal plaatsvinden tijdens de première van een propagandafilm, in een bioscoop ergens in Parijs.

Commentaar

Quentin Tarantino heeft sinds zijn spraakmakende debuut Reservoir Dogs uit 1992 naam en faam gemaakt in Hollywood en omstreken. Bij vele cinemafans gaat hun filmhart sneller kloppen wanneer de nieuwste productie van deze virtuoos op stapel staat. Hoewel Tarantino zeker bepaalde herkenbare stijlkenmerken heeft, kun je ervan op aan dat elk van zijn films een unieke insteek heeft. Ook dit keer betreft het een onderwerp dat hij nog niet eerder heeft aangesneden: de Tweede Wereldoorlog. En hij doet dit op geheel eigen politiek incorrecte, maar o zo vermakelijke wijze. De opening is direct al een van de hoogtepunten van de film. De scène duurt enorm lang voort, maar is desalniettemin waanzinnig spannend. Niet in de laatste plaats vanwege de intense en tegelijk soms hilarische prestatie van Christoph Waltz, die voor zijn rol de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol mee naar huis mocht nemen. De eerste acteurs-Oscar voor een film van Tarantino. De indeling vindt plaats in hoofdstukken en in de volgende maken we kennis met de 'Basterds' onder leiding van Brad Pitt, die in zijn fysieke uitstraling erg doet denken aan Marlon Brando in The Godfather. Zijn speech zet direct de toon voor de rest van de film: een cocktail van extreem geweld gecombineerd met veel humor en wars van enige politieke of historische correctheid. Is dit een probleem? Nee, niet noodzakelijkerwijs. Inglourious Basterds heeft ondanks de lange speelduur een erg hoog tempo en zit vol met ludieke en prachtige in beeld gebrachte scènes. Zoals we van Tarantino gewend zijn wordt er veelvuldig geknipoogd naar allerlei genres en films die alleen de meeste adepte cinefiel allemaal zou herkennen, maar toch maakt de som der delen het tot een unieke, eigen productie. Het meest opvallend zijn de verwijzingen naar de spaghetti westerns van regisseurs als Sergio Leone, die in de stijl van het geheel verweven zitten. Daarnaast is de muziek van Ennio Morricone, die veelvuldig samenwerkte met Leone, regelmatig te horen in Inglourious Basterds. Het betreft hier echter stukken die hij al eerder geschreven had voor andere films, omdat de maestro op dat moment niet beschikbaar was om te componeren. In de film is dit gelukkig niet te merken; de muziek past perfect bij de film. Ook de typische Tarantino dialogen zijn weer van de partij, hetzij ditmaal niet alleen in het Engels, maar ook in het Duits, Frans en Italiaans. Het is knap dat zijn unieke dialogen ook in deze nieuwe vorm op dezelfde overtuigende wijze wordt overgebracht. Inglourious Basterds is een unieke mix van genres en lijkt nergens op een traditionele Tweede Wereldoorlog film. Als er een ding is wat voor deze film spreekt, dan is het wel de enorm hoge 'fun-factor' van begin tot eind. Puur filmvermaak voor adepten én minder ingewijden.

Inglourious Basterds is in Nederland verkrijgbaar als 1-disk uitgave (die hier besproken wordt), als 2-disk special edition en tevens op Blu-ray disk.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie, Oorlog, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 147 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582712032

Extra's

  • Trailers
  • Verlengde & alternatieve scènes
  • Nation's Pride - Volledige film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1 behouden. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze transfer gaat tot het uiterste voor wat betreft de mogelijkheden van standaard definitie. Het grootste deel van de maar liefst 7,81GB van deze dubbellaags DVD is gebruikt om een haarscherp en foutloos beeld af te leveren. De hoeveelheid detail is zeer fraai te noemen en houdt ook stand in de meer donkere scènes. Het zwartniveau is eveneens 'spot-on' en laat een zeer diep en natuurlijk zwart zien. De kleuren knallen van het scherm. Er is geen spettertje op het beeld te vinden en ook van nabewerkingseffecten zoals edge enhancement is geen sprake. Er is regelmatig lichte grain zichtbaar in de achtergronden, maar dit is geenszins een gebrek en draagt enkel bij aan de filmische kwaliteit van de transfer. Een uitstekend beeld!
De film is opgedeeld in een nette 28 hoofdstukken en de laagwisseling hebben we niet kunnen opmerken. De ondertiteling is netjes geplaatst met één regel in het actieve beeld en de andere over het zwarte gedeelte. De vertaling is goed verzorgd.

Geluidskwaliteit

De Engelse Dolby Digital 5.1 track (348kb/s) wordt vergezeld door een Italiaanse en Spaanse nasynchronisatie. Wellicht verklaart dit de lage bitrate en de afwezigheid van een DTS-variant. Dit is jammer, want het houdt deze track met erg veel potentie toch enigszins in toom. Buiten deze beperking zit de track technisch gezien perfect in elkaar. Dialogen zijn kraakhelder en treden duidelijk op de voorgrond, maar subtiele details in de achtergrond gaan hier niet verloren. De actiefragmenten komen knallend je huiskamer binnen, voorzien van een hard volume, dat echter geen detail verliest. De subwoofer vergezelt deze scènes actief voor een maximaal effect. De muziek komt mooi ruimtelijk uit de speakers en speelt een belangrijke rol in het neerzetten van de sfeer. Het is werkelijk zonde dat er op de bitrate is ingeleverd, want anders zou ook deze audiotrack niets minder dan de volle punten verdienen.

Extra's

Bij deze 1-disk uitgave is er helaas sprake van een nogal grove coverfout. De extra's van de speciale editie staan er namelijk op vermeld, terwijl deze schitteren door afwezigheid! We moeten het slechts doen met 3 extra's, geen van welke het rondetafelgesprek of de featurettes zoals op de cover vermeld. Houdt hier rekening mee in de winkel. Hieronder wordt besproken wat er dan wel te vinden is.

Verlengde & alternatieve scènes (11 min.)
Een drietal verwijderde en/of verlengde scènes. Eigenlijk precies wat je ervan zou verwachten. Extra materiaal voor de echte fans, maar het voegt weinig toe. Beeldkwaliteit en formaat, alsmede de audio zijn allemaal gelijk aan de hoofdfilm.

Nation's Pride - Volledige film (6 min.)
De propagandafilm van de Duitse soldaat speelt een belangrijke rol in de film en is hier in zijn geheel te zien. Deze door Eli Roth geregisseerde en authentiek aandoende zwart/wit productie is ongetwijfeld de beste extra op deze disk. De beeldverhouding is 1.33:1 niet-anamorf en de audio heeft het formaat Dolby Digital 2.0 (192kb/s). Nederlandse ondertiteling is beschikbaar.

Trailers (7 min.)
Een viertal trailers van de hoofdfilm, te weten de teaser, de nationale trailer, de internationale trailer en de Japanse trailer. Ze kunnen desgewenst alle achter elkaar worden afgespeeld. Beeldverhouding en audio zijn wederom gelijk aan dat van hoofdfilm.

Conclusie

Inglourious Basterds verhaalt over een fictieve groep Joodse soldaten die achter de linies opereren en zich tot doel stellen om zoveel mogelijk nazi's op gruwelijke wijze om te brengen. Hun meesterwerk moet een aanslag in een bioscoop worden, waar alle nazi-kopstukken bijeen komen voor de vertoning van een propaganda film. Tarantino heeft het weer geflikt! Hij heeft een unieke film afgeleverd vol met (foute) humor en bol van de verwijzingen naar andere werken. Er valt ook veel te genieten van de uitstekende cast. De beeldkwaliteit is subliem en verdient de volle score. Hetzelfde zou gelden voor de audio, wanneer men de hoogst mogelijke bitrate gebruikt zou hebben. De cover vermeldt heel wat meer extra's dan er aanwezig zijn, deze uitgave kent er slechts een handjevol. Voor wie puur geïnteresseerd is in de film op DVD, is dit een prima aankoop!

Laatste reacties

Sander Korst  |  12-11-2010

Blijft een geweldige regisseur! Maar vind wel dat deze titel niet kan tippen aan the holy 'Pulp Fiction'. Maar wel veel beter dan Kill Bill!
Lees meer >

BrianB  |  11-10-2010

Pieter slaat de spijker op z'n kop. Voordat ik de film zag, vond ik Tarantino eigenlijk een beetje overschat (zeker na het matige Death Proof), en al bij de ope...
Lees meer >

Jeroen D  |  10-10-2010

Dat vind ik ook het mooiste aan Tarantino films, dat onvoorspelbare. Je weet nooit wat er ineens kan gebeuren. De openings scene van Inglourious Bastards is ge...
Lees meer >

Pieter R.  |  10-10-2010

Zelf reageer ik helemaal niet op die naam. Pulp Fiction bijvoorbeeld heb ik nooit gezien en hoef ik ook niet te zien. True Romance vond ik helemaal niets. Daare...
Lees meer >

Jeroen D  |  10-10-2010

Tja, van mij had de film best de Oscar voor beste Film mogen winnen ;) Van mij ook. Alleen al de performance van Christoph Waltz is een oscar waard. Een Tarant...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  10-10-2010

Smaken mogen verschillen, maar er zijn grenzen. ;) Ik heb het idee dat mensen vooral reageren op de naam "Quentin Tarantino". Geef ze wat gewelddadige scenes...
Lees meer >

Richard B.  |  10-10-2010

Waarom zou dat een geintje moeten zijn? Ik vond het ook de beste film van het afgelopen jaar en jij vindt het niets, prima toch? Smaken verschillen nu eenmaal. ...
Lees meer >

Jeroen D  |  10-10-2010

Had deze film op 2 staan in mijn jaarlijstje van 2009. Fantastische film (y)
Lees meer >

Jordy van Buel  |  10-10-2010

Ik zie niet zo heel veel hedendaagse films meer, maar ik hoop dat deze opmerking als geintje bedoeld was. Dit is een van de zwakste films die ik de laatste paar...
Lees meer >

Richard B.  |  10-10-2010

Beste film van afgelopen jaar. Ik zie niet zo heel veel hedendaagse films meer, maar ik hoop dat deze opmerking als geintje bedoeld was. Dit is een van de zwak...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-05-2010

Beste film van afgelopen jaar. Als het goed is komt de Engelse blu-ray deze week binnen :D :D
Lees meer >

yves VALK  |  01-05-2010

Inglourious Basterds Tarantino begeeft zich op nieuw terrein: de Tweede Wereldoorlog. Lees dit artikel goeie recensie; ben al lang fan van tarantino. deze...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  28-04-2010

@Russo. We recenseren de uitgaves die we van de maatschappijen ontvangen, helaas zat de 2-disc editie daar in dit geval niet bij. Overigens is deze eerste disk ...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  27-04-2010

Voor de volledigheid nog even vermelden dat de duitse dvd-uitgave van deze film een kleine minuut langer duurt dan de versie die in andere landen werd uitgebrac...
Lees meer >

Gast_09  |  27-04-2010

waarom is de 2 disc edition niet besproken :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
7.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots