By the People: The Election of Barack Obama

Recensent:
Marcel den Haan
03-06-2010

Totaalbeoordeling:

3.5
DVD

By the People: The Election of Barack Obama (DVD)
Samenvatting

Op 20 januari 2009 werd Barack Hussein Obama ingezworen als 44e president van de Verenigde Staten van Amerika. Veel mensen schrijven zijn verkiezing toe aan zijn huidskleur, hij is tenslotte de eerste gekleurde president. Anderen schrijven zijn succes toe aan het falen van zijn voorganger, George W. Bush. Feit is dat hij de president van Amerika is, iets dat je niet zomaar wordt. Hier gaan namelijk vele jaren van voorbereiding in zitten. In deze documentaire worden we meegenomen tijdens deze voorbereidingen en zien we hoeveel werk en tijd in zo’n verkiezing gaat zitten. Obama zelf komt aan het woord, maar het zijn vooral zijn medewerkers die in de spotlight staan.

Commentaar

By the People: The Election of Barack Obama is een documentaire uit 2009 die werd uitgezonden op de Amerikaanse betaalzender HBO. Zoals hierboven te lezen is, volgen de makers Barack Obama op zijn reis naar het Witte Huis. Die reis begint in 2006 als Obama nog senator is van de staat Illinois en gaandeweg zien we het steeds dichterbij het gewilde ambt van president komen. Het grootste gedeelte van de documentaire gaat over de voorverkiezingen, waar hij moet proberen de kandidaat van de Democraten te worden. Hiervoor moet hij afrekenen met enkele lastige tegenstanders, waaronder Hillary Clinton. Deze nek-aan-nekrace krijgt veel aandacht in de documentaire, veel minder tijd is weggelegd voor de uiteindelijke presidentsverkiezingen. Het lijkt haast wel alsof de makers ineens dachten dat de speelduur te lang aan het worden was en daarom maar een hogere versnelling inschakelden. Dit is zeker jammer te noemen, want het eerste gedeelte is veruit het sterkste deel. Toch gaan ook hier de makers niet diep genoeg op de materie in. Veel zaken worden niet goed besproken en de makers nemen vooral een rol aan de zijlijn in. Obama zelf komt nauwelijks aan het woord. We zien hem voornamelijk rondlopen en praten met mensen. Echt geïnterviewd worden of praten tegen de camera doet hij niet. Deze rol is vooral weggelegd voor zijn helpers. Een verkiezing winnen doe je namelijk niet alleen, hier is een groot team van mensen voor verantwoordelijk. Het is interessant om te zien wat er allemaal komt kijken bij een proces zoals dit. Diverse medewerkers geven jaren van hun leven aan de verkiezing, iets dat hen niet in de koude kleren gaat zitten. Deze momenten van emotie geeft de documentaire iets meer diepgang, maar helaas zijn deze momenten te spaarzaam. Toch is By the People: The Election of Barack Obama een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in Amerikaanse politiek. De persoon Barack Obama krijgt niet veel speeltijd, hoewel er ook momenten zijn waar we zijn gezin te zien krijgen. Het resultaat is vooral een kijkje vanaf de zijlijn van een race naar de positie van één van de machtigste mannen op aarde.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609661637

Extra's

  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Bonus Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze voor televisie gemaakte documentaire staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1. De transfer scoort op alle punten een nette voldoende. Uiteraard is het beeld niet te vergelijken met een recente bioscoopfilm, maar voor een documentaire zoals deze is het allemaal in orde. Het beeld oogt mooi scherp, met slechts enkele softe momenten. Het detail is ook in orde, zeker voor een DVD-uitgave. De kleuren worden natuurlijk en goed verzadigd weergegeven. Het contrast en helderheid van het beeld zijn constant. Zowel de buitenopnames als de scènes die binnen geschoten zijn, zijn goed te volgen. Het beeld is vrij van beschadigingen en ruis. Filmgrain is aanwezig, maar slechts in lichte mate. Hier en daar zijn wat lichte compressieblokken te zien en wat momenten van aliasing.
De documentaire is verdeeld in 28 hoofdstukken. De optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s) op de DVD. Voor een documentaire zoals deze lijkt een 5.1 track wat onnodig en dit is ook precies wat het geval is. Vrijwel het volledige geluid wordt namelijk weergegeven door de centerspeaker. Dit komt voornamelijk door het feit dat de documentaire vooral uit dialoog bestaat. Alleen scènes die zich buiten afspelen of in grote zalen bevatten meer geluiden, maar de meeste tijd wordt doorgebracht binnenkamers. De dialogen zijn goed te volgen, maar soms lijkt de microfoon wat ver van de personen verwijderd, waardoor het wat onduidelijker wordt. Tijdens de spaarzame momenten met meer geluid worden de frontspeakers gebruikt om dit weer te geven. De surrounds worden nauwelijks bij het geheel betrokken. De scènes waarin Obama zich in een grote hal bevindt met veel publiek laten licht de aanwezige mensen horen. Het LFE-kanaal is stil gedurende de gehele speelduur. De track klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Er is geen achtergrondgeluid aanwezig. De extra’s hebben anamorf beeld in het formaat 1.78:1 met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Audiocommentaar
De twee regisseurs van de documentaire, Amy Rice en Alicia Sams, leveren het commentaar. Zij vertellen vooral hoe het was om de documentaire te maken en lange tijd in de nabijheid van Obama te verkeren. Verschillende anekdotes passeren de revue en zo krijgen we een aardig beeld van hoe dit geweest moet zijn.

The Making Of “By the People: The Election of Barack Obama” (15 min.)
Hier vertellen de makers hoe het project tot stand is gekomen en welke obstakels zij moesten overwinnen om toestemming te krijgen Obama te volgen.

Bonus Scenes (49 min.)
Tien scènes die de uiteindelijke documentaire niet gehaald hebben. De speelduur is vrij lang en vrijwel alle scènes zijn interessante om te kijken. Ze hadden zo in de documentaire gebruikt kunnen worden en lijken alleen verwijderd te zijn om een te lange speelduur te voorkomen.

Conclusie

By the People: The Election of Barack Obama is een documentaire die Barack Obama volgt tijdens zijn gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten van Amerika. De docu begint in 2006 en laat zien wat er allemaal bij komt kijken als iemand graag het ambt van één van de machtigste mannen op aarde wil bekleden. De makers volgen niet alleen Obama, maar ook zijn naaste medewerkers. Het geheel is interessant om te bekijken, maar de makers gaan niet echt diep op de materie in. Ze nemen genoegen met een rol langs de zijlijn. Het beeld en geluid van deze DVD zijn in orde. Het 5.1 geluid wordt niet goed benut, maar dat was ook wel te verwachten bij een uitgave zoals deze. Er zijn enkele extra’s aanwezig die een beeld geven over de totstandkoming van de film.

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  05-06-2010

Dit lijkt me er een om in de gaten te houden, ben er wel benieuwd naar.
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  03-06-2010

Ik zou deze DVD willen omschrijven als een documentaire van een democraat die op een republikeinse manier uitgebracht is. :|
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:6
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.