Robots

Recensent:
Marcel den Haan
21-06-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Robots (Blu-ray)
Samenvatting

Rodney Copperbottom (Ewan McGregor) is een robot die woont op een planeet die volledig door robots wordt bewoond. Hij wordt gezien als een groot talent op het gebied van uitvindingen en dingen maken. Zijn grootste droom is dan ook uitvinder worden, waarbij de robot Bigweld (Mel Brooks) zijn grote voorbeeld is. Rodney besluit naar Robot City te gaan om zijn held te ontmoeten en mogelijk bij hem aan de slag te gaan. Daar aangekomen blijkt Bigweld verdwenen en de stad niet zo’n leuke plek. De plaats van Bigweld is namelijk ingenomen door de gemene en doortrapte Ratchet (Greg Kinnear). Hij probeert snel geld te verdienen door robots dure upgrades te laten kopen. Wie deze niet kan betalen belandt op de schroothoop. Rodney raakt bevriend met de defecte Fender (Robin Williams) en Piper (Amanda Bynes). Voor hen en enkele vrienden voert hij wat reparaties uit, waardoor hij uitgroeit tot de held van vele robots. Ratchet is echter geen partij voor de groep vrienden en daarom besluiten ze op zoek te gaan naar Bigweld.

Commentaar

Robots is een leuke en onderhoudende animatiefilm van het team achter Ice Age. Regisseur Chris Wedge was samen met Carlos Saldanha verantwoordelijk voor het eerste deel uit die serie, waarna Saldanha het stokje overnam en de overige delen maakte. Na Ice Age maakten de twee samen het hier besproken Robots. Het verhaal speelt zich af in een wereld die bewoond wordt door robots. De jonge Rodney is de hoofdpersoon en we volgen hem bij het verwezenlijken van zijn droom om het te maken in de grote stad. Het verhaal is vrij simpel van opzet, iets dat vooral de jongeren onder ons zal aanspreken. De dubbele laag die vaak in andere animatiefilms aanwezig is, ontbreekt hier enigszins. Voor volwassenen valt er misschien dan wat minder te genieten, maar wie gewoon een leuke animatiefilm wil zien is bij Robots aan het juiste adres. Echt blijven hangen zal het allemaal niet, maar voor een avondje ongestoord filmkijken voldoet het allemaal prima. Het verhaal verloopt vlot, zonder al teveel te ontsporen. Ook is er genoeg humor aanwezig. Niet alle grappen zijn even sterk, maar de film bevat een grote hoeveelheid grappen. Hierdoor zijn er genoeg die wel geslaagd te noemen zijn. Het sterkste punt van de prent is zonder twijfel de wereld waarin de robots leven en de mechanische wezens zelf. Dit alles is erg fraai bedacht en uitgewerkt. De verschillende robots zien er allemaal anders uit en hebben daarom echt een eigen karakter. De stad waarin het verhaal zich afspeelt is erg goed gemaakt. Tijdens het kijken vallen steeds andere details op. Alleen dit gegeven rechtvaardigt al meerdere kijkbeurten. Ook de robots zitten vol leuke details, zoals de onderdelen waaruit ze gemaakt zijn. De animatie is ook goed verzorgd en dit samen met de uitwerking staat garant voor een fraai uiterlijk. Iets dat ook altijd belangrijk is bij een animatiefilm zijn de stemmen van de karakters. De makers hebben hiervoor een indrukwekkende lijst bekende acteurs bereid gevonden mee te werken. Zo horen we onder andere Ewan McGregor als Rodney Copperbottom, Mel Brooks, Halle Berry, James Earl Jones, Greg Kinnear, Paul Giamatti, Jay Leno, Amanda Bynes en Drew Carey voorbij komen. Grote ster is zonder twijfel Robin Williams, die na zijn kunststukje in Aladdin wederom een zeer leuk karakter weet neer te zetten. Hij steelt dan ook de show met zijn hyperactieve vertolking van Fender. De Nederlandse stemmen worden onder andere verzorgd door mensen als Ali B, Eddy Zoëy en Chris Zegers, maar zoals wel vaker haalt deze versie het niet bij de originele Amerikaanse stemmencast.
Alles bij elkaar is Robots een leuke en onderhoudende animatiefilm, zolang je maar weet wat je kunt verwachten. Mensen die een diepgaand verhaal willen met een moraal zijn hier aan het verkeerde adres. Het is wel aanwezig, maar komt niet goed uit de verf. De prent is gewoon leuk om naar te kijken, zonder al teveel na te hoeven denken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: A, B, C
Jaar: 2005
Speelduur: 84 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626044219

Extra's

 • verwijderde scenes
 • Videoclip
 • Audiocommentaar
 • Tante Fanny's ‘Tour of Booty’
 • De stemmen van Robots

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft de originele beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

Door de computer gemaakte animatiefilms doen het vrijwel altijd goed op Blu-ray Disc. Dit omdat de digitale bron direct overgezet kan worden. Veel digitale animatiefilms scoren dan ook vaak het volledige aantal punten. Ook Robots ziet er uitstekend uit, maar de volledige score kan hier toch niet toegekend worden. Dit omdat de scherpte vaak wat achterblijft. Ook bevat het beeld minder diepte dan we gewend zijn bij veel animatiefilms. Het beeld ziet er verder wat onrustig uit bij snel bewegende beelden. Toch scoort de transfer een uitstekend cijfer. Het beeld oogt namelijk erg kleurrijk en gedetailleerd. Zoals gezegd is het visuele aspect één van de sterke punten van deze film en deze BD-uitgave laat details zien die niet eerder te zien waren op de DVD. Alle kleine onderdeeltjes van de robots komen uitstekend over. Robots is een erg lichte film met veel kleuren. De transfer bevat veel kleurschakeringen met een uitstekende verzadiging. Donkere beelden komen nauwelijks voor, maar contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende. Artefacten zijn niet aanwezig. Een prima beeldkwaliteit die ondanks enkele kleine minpuntjes er toch erg goed uitziet.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De beeldkwaliteit van de BD-uitgave van Robots scoort dus een uitstekend cijfer. Helaas is het wat minder gesteld met het geluid. Op deze uitgave is namelijk geen lossless audiotrack aanwezig. De schijf bevat erg veel geluidssporen, twintig om precies te zijn, waardoor er geen ruimte is voor een ongecomprimeerde track. Veel van deze tracks zijn ronduit overbodig, althans voor onze regio. Zo zijn er drie Engelse tracks aanwezig, maar wel Australisch Engels, Amerikaans en standaard Engels. Een beetje teveel van het goede en ontbreken van lossless geluid is een zekere misser voor een film als dit. De originele Amerikaanse track staat in standaard DTS 5.1 (754 kb/s) op de uitgave. De track is niet eens heel slecht, maar er had dus meer ingezeten. Het geluid klinkt op zich best dynamisch en ruimtelijk, met een goed gebruik van de surrounds en subwoofer. De dialogen zijn goed te volgen en de track klinkt goed gebalanceerd. Er is ook een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig en wel in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s). Deze track klinkt vergelijkbaar met de Amerikaanse, alleen lijken de dialogen wat boven het overige geluid uit te komen. Een tegenvaller dus op het gebied van geluid en een onbegrijpelijke keuze van Fox.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je direct terecht in het hoofdmenu, waar alle instellingen te maken zijn. Ook de extra’s zijn hier te vinden. Alle extra’s hebben 480i/p beeld en Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

Audiocommentaar
Het team van de Blue Sky animatiestudio levert commentaar tijdens de film. Het commentaar is vooral technisch van aard, iets wat bij een film zoals deze niet erg is. Over het verhaal valt immers niet veel te vertellen. Het commentaar is best interessant om naar te luisteren, maar kan na een tijdje gaan vervelen.

Tante Fanny’s ‘Tour of Booty’ (5 min.)
Een kort animatiefilmpje waarin we kennis maken met enkele nieuwe bewoners van Robot City. Ze worden rondgeleid door Tante Fanny, wat enkele leuke situaties oplevert.

De Stemmen van Robots (10 min.)
Een filmpje van het kinderkanaal Jetix, waarin de Nederlandse stemmencast aan ons voorgesteld wordt.

Videoclip (3 min.)
Een videoclip van een niet bij naam genoemde Nederlandstalige band. Er zijn beelden uit de film te zien, maar het kijken is waarschijnlijk van korte duur door het slechte nummer en de vrij irritante zanger.

Verwijderde Scènes (7 min.)
Hier zijn drie scènes te bekijken die de film niet gehaald hebben. Delen van deze scènes zijn niet af en bestaan uit schetsen of simpele computeranimaties. Er is de keuze om de scènes te bekijken met of zonder commentaar van de regisseur.

Conclusie

Robots vertelt het verhaal van Rodney Copperbottom, een jonge robot die leeft in een wereld die volledig bewoond wordt door deze mechanische wezens. Hij trekt naar de grote stad om zijn droom te verwezenlijken, maar loopt al snel tegen enkele tegenslagen aan. Toch maakt hij ook nieuwe vrienden, waarmee hij de strijd aangaat tegen een gemene robot. Het verhaal van deze film is vrij simpel te noemen en daarom vooral geschikt voor jeugdige kijkers. Toch zijn er ook voor volwassenen genoeg leuke momenten aanwezig. Het uiterlijk van de prent is het sterkste punt. De stad en zijn inwoners zijn erg fraai gemaakt met veel detail. Dit is goed te zien door de uitstekende beeldkwaliteit van deze BD-uitgave. Het geluid valt tegen, aangezien we het moeten doen zonder lossless audiotrack. Er zijn enkele korte extra’s aanwezig, maar die zijn vrij simpel te noemen en bovendien kort van speelduur.

Laatste reacties

Frank  |  22-03-2011

In Amerika is de blu-ray deze week uitgebracht. Het blijkt precies dezelfde disc te zijn als in de rest van de wereld is uitgebracht, dus zonder DTS-HD Master A...
Lees meer >

blraydvd  |  09-11-2010

Heerlijk weg kijkende animatie, Met grappige personages en ingesproken door leuke acteurs. Zeker een aanrader, Alleen al voor de visuals in robot city ;) Prac...
Lees meer >

Frank  |  27-06-2010

Ah, je krijgt dus andere extra's als je een andere menukeuze maakt? Ik gebruik de Engelse en 't is niet zo makkelijk om die opties op mijn speler te verzetten. ...
Lees meer >

Werner  |  27-06-2010

Gebruik je Nederlandse menu's of Engelse. Deze kun je veranderen door de instellingen van je speler op een andere taal te zetten. Ah, je krijgt dus andere extr...
Lees meer >

Frank  |  27-06-2010

Gebruik je Nederlandse menu's of Engelse. Deze kun je veranderen door de instellingen van je speler op een andere taal te zetten.
Lees meer >

Werner  |  26-06-2010

Tante Fanny’s ‘Tour of Booty’ (5 min.) Staat niet op mijn disk. De Stemmen van Robots Staat niet op mijn disk. Videoclip (3 min.) Staat niet op mijn di...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  23-06-2010

handig wel paraderen dat het DTS HD is op de cover en bevatten van het DTS HD MA logo maar het dus niet aanbieden. WTF !! heb deze blind (dus zonder reviews a...
Lees meer >

Hakker  |  22-06-2010

handig wel paraderen dat het DTS HD is op de cover en bevatten van het DTS HD MA logo maar het dus niet aanbieden.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:5
Extra's:3
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.