Regent Gehaktballen, Het/Cloudy with a Change of Meatballs

Recensent:
Marcel den Haan
18-06-2010

Totaalbeoordeling:

8.4
Blu-ray

Regent Gehaktballen, Het/Cloudy with a Change of Meatballs (Blu-ray)
Samenvatting

Flint Lockwood (Bill Hader) weet al heel jong wat zijn roeping is: uitvinden! In zijn kamer hangen geen posters van popsterren, maar van wetenschappers. Sociaal is Flint niet altijd even handig en zijn vader Tim (James Caan) steunt hem niet in zijn bezigheden, waardoor Flint het soms wel eens moeilijk heeft. Gelukkig heeft hij gezelschap van de aap Steve (Neil Patrick Harris) die hij heeft leren praten. Eindelijk breekt dan het moment aan waarop Flint een machine weet te bouwen die grootse veranderingen teweegbrengt. Na een mislukte eerste poging werkt zijn voedselmaakmachine dan toch. In de hele stad regent het gehaktballen, spaghetti, gigantische steaks, snoep en nog veel meer andere lekkernijen. Voor beginnend nieuwslezeres Sam Sparks (Anna Faris) is het haar grote primeur en burgemeester Shelbourne (Bruce Campbell) kan zijn geluk niet op nu zijn plaats eindelijk op de kaart staat. Politieagent Earl Devereaux (Mr. T) vindt het zaakje maar verdacht en houdt Flint goed in de gaten. Met goede reden blijkt, wanneer de machine op hol slaat en spaghettitornado’s en gehaktbalstormen het stadje teisteren. Lukt het Flint om met behulp van Sam en Steve de voedselregen op tijd te stoppen?

Commentaar

Animatiefilms zijn allang niet meer het alleenrecht van Disney/Pixar. Studio's als Dreamworks en Sony Pictures timmeren onverminderd aan de weg. Zo nu en dan verschijnt er dan eens een pareltje aan de horizon. Meestal volgen deze genrefilms een vast stramien en in veel gevallen betreft het een vervolgfilm van een eerder commercieel succesvol gebleken origineel. Voor Cloudy With a Chance of Meatballs, een beetje ongelukkig vertaald als Het Regent Gehaktballen, geldt niets van dit alles. Het is een heerlijk knotsgekke film geworden waarin het niet alleen voedsel regent, maar ook geslaagde woord- en beeldgrappen. Hierbij is gekozen voor een knappe mix van volwassen grappen en grollen die ook aan zullen komen bij de jongere kijkertjes. Het bizarre uitgangspunt biedt voldoende inspiratie voor visuele pracht en praal die tegelijk op komisch niveau goed werkt. De kracht van de humor is voor een groot deel te danken aan de droomcast op stemmengebied. Stuk voor stuk zijn deze mensen geknipt voor hun rollen, waarbij vooral Mr. T een meesterlijke vondst is geweest. Hij is tevens de meest herkenbare van het stel. De Nederlands/Vlaamse stemmen (onder andere Peter van de Veire, Carry Goossens, Alex Agnew, Koen de Graeve en Do) zijn niet slecht, maar steken nogal bleekjes af bij de originele cast. Bovendien voelt de mix van Nederlands en Vlaams binnen één nasynchronisatie nogal onwennig. Inhoudelijk zit het dus helemaal goed met deze film, maar hoe is gesteld met de technische kant? Visueel gezien zal je aandacht getrokken worden door de wonderlijke beelden van oversized eten. Qua animatie ziet het er zeker goed uit. Het mist het extreme detail zoals in de meeste Pixar producties, maar dit wordt gecompenseerd door een duidelijke eigen stijl die goed bij de film past. Er gebeurt continu best veel in voor- en achtergrond, waardoor bij een tweede kijkervaring veel nieuwe dingen zullen opvallen. Cloudy With a Chance of Meatballs is een verademing. Een origineel uitgangspunt op vakkundige wijze uitgewerkt. Hierbij is men bovendien geslaagd in de moeilijke balanceeract waarin een succesvolle animatiefilm zowel jonge als volwassen kijkers aan moet spreken. Het blijkt hier duidelijk dat het alleenrecht voor kwaliteit op animatiegebied zeker niet bij Pixar ligt. Niet te missen voor animatieliefhebbers.

Cloudy With a Chance of Meatballs is door Sony uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De recensie van de DVD is hier te vinden.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 89 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609592023

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Music Video
  • extended scenes
  • Featurettes
  • Early Development Scenes
  • Progression Reels
  • Splat Mode!
  • Flint’s Food Fight Game

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

Zoals je van een recente digitaal gemaakte animatiefilm mag verwachten, ziet het beeld van deze prent er uitstekend uit. Eigenlijk is er niets wat valt te beschrijven als negatief. Deze Blu-ray Disc laat een flinke verbetering zien ten opzichte van de ook al uitstekende DVD. Het beeld oogt veel scherper, bevat meer detail en diepte. Alle kleine details zijn goed te onderscheiden, zowel op de voorgrond als achtergrond. De verschillende soorten voedsel zien er zo goed uit dat je er gewoon honger van krijgt. De film bevat een kleurenpalet dat erg stripachtig aandoet. Felle kleuren die nauwelijks realistisch te noemen zijn, maar wel erg goed bij de sfeer van de prent passen. Deze kleuren worden zeer diep weergegeven en zijn uitstekend verzadigd. Het zwartniveau is ook van referentiekwaliteit, evenals contrast en schaduwdetail. Er zijn geen artefacten te ontdekken, wat dit gewoon tot een perfecte transfer maakt en daarom ook de volle score krijgt.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het originele Engelstalige geluid staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (24bit/48kHz) op de uitgave. Net als het beeld is ook het geluid van uitstekende kwaliteit. De track laat een natuurlijk geluidsbeeld horen, waarbij geluiden van alle kanten op je af komen. Zowel de rustige momenten als de scènes met effecten maken goed gebruik van de surroundspeakers. Geen van de kanalen overheerst de andere, maar het geluid klinkt uitstekend gedoseerd en gebalanceerd. De dialogen zijn goed te volgen en klinken mooi helder. Muziek speelt een belangrijke rol in de film en ook dit wordt prima weergegeven. Het niveau van detail is uitstekend. De track laat de vele kleine geluidjes goed horen en weet dus te overtuigen, zowel tijdens de rustige momenten als de scènes met meer actie. Het LFE-kanaal ondersteunt vooral de actiescènes met een diep en goed gedoseerd laag. Een mooi voorbeeld zijn de momenten waar verschillende soorten voedsel uit de lucht komen vallen en op de huizen landen. De subwoofer laat hier een krachtige hoeveelheid bas horen die je doet trillen in je stoel. Het resultaat is dus een erg dynamische en ruimtelijke track, die de volle score krijgt op alle punten. Zoals vaker bij animatiefilms is er ook een Nederlandse nasynchronisatie aanwezig. Deze staat in standaard Dolby Digital 5.1 formaat (640 kb/s) op de schijf. Uiteraard kan de track zich niet meten met de lossless Engelse track, maar binnen de grenzen van dit formaat klinkt het toch prima. Het niveau van detail is uiteraard veel minder en ook klinkt de track minder dynamisch en ruimtelijk.

Extra's

De schijf start met enkele trailers van andere Sony uitgaven. Hierna kom je terecht in het hoofdmenu waar alle instellingen te maken zijn en de extra’s te selecteren. Alle extra’s hebben 1080p beeld met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Splat Mode!
Een leuke extra optie is deze zogenaamde Splat Mode. Wanneer je deze optie activeert heb je de mogelijkheid om tijdens het kijken naar de film voedsel naar het scherm te gooien. Je kan onder andere met eieren en gehaktballen gooien, waarna je met een druk op de knop het scherm weer schoon kan maken en opnieuw kan beginnen. Vooral voor de jeugdige kijkers een leuke optie en één die ze binnen de kortste keren doet dubbel liggen van het lachen.

Flint's Food Fight Game
Een simpel spelletje waarin je, door middel van eenvoudige commando's met de pijltjestoetsen op je afstandsbediening, voedsel moet afschieten op de op hol geslagen voedselmachine. Doet erg denken aan de klassieke game Space Invaders.

Audiocommentaar
Dit commentaar is ingesproken door hoofdrolspeler Bill Hader en schrijvers/regisseurs Christopher Miller en Phil Lord. Deze is informatief, grappig en van begin tot eind interessant. Het behandelt legio onderwerpen van stemmen tot verhaal en techniek. Zeker de moeite waard voor de fans.

A Recipe for Success: The Making Of Cloudy With a Chance of Meatballs (10 min.)
Een beschouwing in vogelvlucht van de belangrijkste aspecten van de totstandkoming van de film. Vanwege de korte speelduur is er niet veel ruimte om echt de diepte in te gaan.

Key Ingredients: The Voices of Cloudy With a Chance of Meatballs (12 min.)
De belangrijkste stemmen worden besproken, waarbij er veel interviews te zien zijn en beelden van achter de schermen bij het inspreken.

Extended Scenes (2 min.)
Wat extra beelden voor de liefhebbers, waarbij de eerste scène nog in een vroeg stadium verkeerde met onafgewerkte animatie.

Early Development Scenes (5 min.)
Geanimeerde storyboards van twee scènes uit de film.

Progression Reels with Introduction by Visual FX Supervisor Rob Bredow (8 min.)
Deze extra is essentieel voor geïnteresseerden in het technische proces achter de totstandkoming van scènes. Dit wordt namelijk stap voor stap behandeld aan de hand van verschillende voorbeelden. De extra is dan ook verdeeld in vijf verschillende filmpjes, die achter elkaar bekeken kunnen worden of los van elkaar. Elk filmpje heeft zijn eigen onderwerp, zoals het uitwerken van enkele scènes, de belichting en het maken van een spaghettitornado.

Miranda Cosgrove's "Raining Sunshine" (4 min.)
Deze extra is verder onderverdeeld in drie elementen. De originele videoclip van dit nummer uit de film, een versie die meegezongen kan worden en tenslotte een making of van de clip (2 min.).

Trailers
Zes trailers van andere Sony uitgaven.

BD-Live
Na activering van deze optie wordt je naar de pagina van Sony gebracht, waar trailers te bekijken zijn en korte filmpjes van enkele films.

Conclusie

Het Regent Gehaktballen gaat over de aspirant-uitvinder Flint Lockwood die een machine uitvindt die voedsel uit de hemel doet regenen. De machine slaat echter op hol en een grote 'voedselramp' dreigt. Deze animatiefilm weet zich in een zeer concurrerende markt te onderscheiden door een origineel concept dat vakkundig is uitgewerkt dankzij de vele goed gevonden visuele vondsten en de uitstekende stemmencast. Een aanrader voor jong en oud. Deze BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Op beide vlakken laat de uitgave geen enkele steek vakken. De extra’s zijn leuk om te bekijken, voor zowel jong als oud zijn er interessante opties aanwezig.

Laatste reacties

Franklin1975  |  25-10-2010

Ik had van de week al een mailtje van Sony Entertainment ontvangen waarin dit ook stond. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant krijg ik ook erg branderige...
Lees meer >

langejan  |  18-10-2010

het gaat hier om de echte 3D ervaring, dus geen kartonnen brilletjes met rood en groen, maar de enige echte 3D voor de originele 3DTV van Samsung, Sony en ander...
Lees meer >

Franklin1975  |  18-10-2010

Ik las net dat bij de 3D-BR van deze film geen 3D-brilletjes meegeleverd worden. Moet je deze film in 3d met zo'n 2 kleurig kartonnen brilletje bekijken, of met...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  23-08-2010

Er zijn veel animatiefilms die ik kan appreciëren, maar er zijn uitzonderingen zoals bv. Open Season 2 was ik snel verveeld. Dat kan, maar wat heeft volwasse...
Lees meer >

Bas Reuver  |  22-08-2010

Dit is gewoon een goede animatiefilm. Doet wat mij betreft niet echt onder voor Pixar. De Blu-ray is ook top qua beeld en geluid (y)
Lees meer >

.:Quadran:.  |  22-08-2010

Er zijn veel animatiefilms die ik kan appreciëren, maar er zijn uitzonderingen zoals bv. Open Season 2 was ik snel verveeld.
Lees meer >

Franklin1975  |  22-08-2010

Zeker weten. Maar daar staat deze animatiefilm niet alleen in toch? ;-)
Lees meer >

.:Quadran:.  |  21-08-2010

Dus ook een leuke film voor volwassenen?
Lees meer >

Franklin1975  |  21-08-2010

Geweldig amusante film. Zag er als avi al erg goed uit. Deze bluray ga ik zeker kopen wanneer de prijs daalt. Ik kan hem ook voor 14 euro bij play.com kopen (in...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  26-07-2010

Is de bitrate van de Nederlandse nasynchronisatie niet 448kbps i.p.v. 640kbps? Wat een heerlijke maffe film met prachtige animatie en top geluid. Als Pixar op...
Lees meer >

shadow  |  20-06-2010

Leuke film, maar geen woord over het feit dat er ook een 3D versie bestaat. Ik begrijp dat in de 3D Blu-Ray spec iets staat dat je ook altijd een 2D versie moet...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  18-06-2010

Wat een heerlijke maffe film met prachtige animatie en top geluid. Als Pixar op het hoesje had gestaan zou het niet misstaan hebben. Een must own wat mij betref...
Lees meer >

Coen P.  |  18-06-2010

Pas gezien; een goede tegenhanger van de meestal superieure Pixar animatiefilms! (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.