Caprica

Recensent:
Marcel den Haan
30-06-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Caprica (DVD)
Samenvatting

Daniel Graystone (Eric Stoltz) is een briljante uitvinder en woonachtig op Caprica. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het bedenken van een virtuele wereld waarin gebruikers zich kunnen uitleven in 3D omgevingen. Op een dag komt zijn dochter om het leven bij een bomaanslag op een trein. De vrouw en dochter van Joseph Adama (Esai Morales) komen ook aan hun einde door de bom. De twee mannen ontmoeten elkaar al snel en hun lot zorgt ervoor dat ze zich met elkaar verbonden voelen. Graystone stort zich op zijn werk, het uitvinden van een robotische levensvorm met de codenaam Cylon. Deze robots moeten verkocht worden aan de overheid en ingezet worden in oorlogen. Maar dan komt hij er achter dat een virtuele afdruk van zijn dochters persoonlijkheid is achtergebleven in één van zijn chatrooms. Koste wat het kost wil hij deze afdruk in één van zijn robots plaatsen, om zo zijn dochter toch terug te kunnen krijgen. Hier komt Joseph Adama in het spel, aangezien hij connecties heeft waardoor Graystone dit kan bereiken.

Commentaar

De hier besproken productie betreft de pilotaflevering van de serie Caprica, een spin-off van de populaire show Battlestar Galactica. Qua tijdlijn speelt Caprica zich ruim vijftig jaar eerder af. Hier leven de mensen nog in vrede op de kolonies, voordat het grootste gedeelte wordt gedood door de Cylons. We maken kennis twee mensen die door een noodlottige gebeurtenis met elkaar verbonden worden. Eén van die mensen is Joseph Adama, de vader van van William Adama, die in Battlestar Galactica commandant was van dit ruimteschip. De andere persoon is Daniel Graystone, de feitelijke uitvinder van de Cylons. Caprica is op enkele punten dus verbonden met de eerder genoemde serie, maar qua toon en sfeer totaal anders. Dit geldt althans voor deze pilotaflevering, de rest hebben we nog niet mogen aanschouwen. In Battlestar Galactica was veel ruimte voor actie, maar hier is dat niet het geval. De show kan vooral gezien worden als drama en een karakterstudie van de twee hoofdpersonen. Het idee voor de serie was oorspronkelijk bedoeld als een op zich zelf staande show. De mensen bij Universal vonden het echter wel een goed idee om hier een spin-off van Battlestar Galactica van te maken. Veel zaken zijn dan ook anders, maar fans van de hiervoor genoemde show zullen zich ook wel vermaken met deze pilot. Zoals gezegd is de sfeer geheel anders, dit geldt eigenlijk ook voor de wereld waarin het zich afspeelt. Deze wereld is grotendeels gelijk aan de onze, met slechts af en toe wat toekomstachtige apparaten. De makers hebben een goede cast bij elkaar weten te krijgen, waaronder Eric Stoltz. De rest van de acteurs bestaat niet echt uit bekende namen, hoewel er hier en daar wel een bekend gezicht opduikt. Zoals gezegd zetten zij allemaal een goede prestatie neer. Samenvattend kunnen we in ieder geval zeggen dat deze pilotaflevering naar meer smaakt. Het is lastig om de show hier op te beoordelen, aangezien er nog vele afleveringen zullen volgen. Maar bevallen doet het zeker en we wachten dan ook in spanning af op het uitkomen van de rest van de episodes.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 89 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582749120

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Videoblog

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze productie staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1. Het eerste wat opvalt is dat het uiterlijk van de serie anders is dan die van Battlestar Galactica. Hier geen grote hoeveelheden filmgrain en schokkerige beelden, maar een mooi schoon beeld met redelijk wat detail en diepte. De transfer is ook mooi scherp te noemen. Er wordt gebruik gemaakt van diverse kleurenschema’s om de verschillende werelden binnen Caprica weer te geven. Zo heeft de leefwereld van Graystone een heel ander uiterlijk dan die van Adama. De kleuren worden wel natuurlijk weergegeven en zijn goed verzadigd. Contrast en schaduwdetail zijn ook prima, evenals het zwartniveau. Op het gebied van artefacten zien we regelmatig edge enhancement en aliasing voorbij komen. Ook wat korte momenten van posterisatie. Echt afleiden doet het echter nergens.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s) op de DVD. De track klinkt voldoende, maar wat vlak en weinig dynamisch. Ook qua ruimtelijkheid kan het geluid geen potten breken, maar dit is vooral te wijten aan het karakter van de productie. Deze bestaat namelijk vooral uit dialogen, die netjes door de centerspeaker worden weergegeven. De dialogen zijn goed te volgen en klinken mooi helder. De rest van het geluid komt uit de frontspeakers, waar een breed stereogeluid te horen is. De surrounds worden zoals gezegd weinig bij het geheel betrokken, maar er zijn enkele momenten waarbij ze van nut zijn. Een voorbeeld is de openingsscene in de club, waar muziek uit alle kanalen hoorbaar is. Ook het LFE-kanaal draagt hier bij, met een goed gedoseerd laag. De track bevat geen beschadigingen of ruis.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) achtergrondgeluid. Ondanks dat dit een pilot is van een televisieserie krijgen we toch wat extra’s voorgeschoteld. De extra’s hebben 1.78:1 anamorf beeld met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Deleted Scenes (7 min.)
Enkele momenten die de uiteindelijke aflevering niet gehaald hebben. Er komt niks schokkends voorbij, dus de keuze om ze weg te laten lijkt de juiste.

Audiocommentaar
Regisseur Jeffrey Reiner, producent/schrijver Ronald D. Moore en producent David Eick leveren commentaar tijdens deze pilot van Caprica. Het trio praat veel over de totstandkoming van de serie en de relatie met Battlestar Galactica. We horen zo veel over wat de makers wilden bereiken en welke keuzes ze hebben moeten maken. Een interessant en informatief commentaar.

Videoblog (13 min.)
Vier korte behind the scenes blogs waar we beelden zien van achter de schermen. Ook komen de makers aan het woord en leggen ze uit waar de serie over gaat. Elke blog heeft zijn eigen onderwerp, bijvoorbeeld wat de planeet Caprica is en wat de Cylons zijn.

Conclusie

Caprica bevat de pilotaflevering van de gelijknamige serie. De show is een spin-off van Battlestar Galactica, waarin we onder andere zien hoe de Cylons voor het eerst gemaakt worden en we meer leren over de jeugd van Adama. Hoewel de connectie tussen de twee series duidelijk aanwezig is, is de sfeer van Caprica geheel anders. Deze show is meer gericht op drama en de karakters. De fans zullen zich echter wel vermaken met deze pilot en het wachten is dan ook op het volledige eerste seizoen. De DVD heeft een beeldkwaliteit die ruim voldoende is. Het geluid komt wat vlak over, maar veel is ook toe te schrijven aan het karakter van de aflevering. Tot slot zijn er enkele extra’s aanwezig die een kleine blik achter de schermen bieden.

Laatste reacties

Richard B.  |  18-09-2010

Voordat ik hem vandaag bekeek (en vervolgens dit topic las) wist ik niet dat dit de pilot van een tv-serie was. Ik dacht dat het gewoon weer een op BSG gebaseer...
Lees meer >

-Jaap-  |  06-07-2010

Hopelijk word deze serie binnenkort ook in Nederland uitgezonden want ik heb het idee dat nog maar weinig mensen op de hoogte zijn van deze serie. Dat zal dan s...
Lees meer >

Werner  |  06-07-2010

't is wel niet BSG, maar 't is toch niet slecht. Vooral Eric Stolz weet ik wel te appreciëren...
Lees meer >

Jeroen D  |  06-07-2010

Hele sterke serie. Heb tot nu toe de eerste 10 afleveringen gezien en die waren eigenlijk allemaal even sterk. Verwacht geen Battlestar Galactica maar meer een...
Lees meer >

Henrieke van Assen  |  06-07-2010

De serie blijft sterk. Tot en met aflevering 10 is tot nu toe uitgezonden in de VS en UK. Binnenkort worden de uitzendingen vervolgd met aflevering 11.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  06-07-2010

Gisteravond gezien en wat een goede pilot is dit zeg. Het begint vrij heftig met aardig wat sex en geweld. Als de rest van de serie dit niveau vast kan houden w...
Lees meer >

Werner  |  30-06-2010

Ik ben benieuwd naar de rest van de reeks, maar een seizoensbox maakt natuurlijk deze release redelijk overbodig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.