Aviator, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
02-07-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
Blu-ray

Aviator, The (Blu-ray)
Samenvatting

Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) is een miljonair met passie. Dankij het geld dat zijn vader met olieboorkoppen verdiende, kan Hughes zich volledig uitleven in zijn passie voor het vliegen en zijn passie voor de film. Bij het maken van zijn oorlogsprent “Hell’s Angels” ondervindt Howard veel tegenslagen. Tegenslagen als niet genoeg camera’s om de actiescènes vast te leggen en geen wolken om de grote snelheid van de vliegtuigen mee zichtbaar te maken. Als de film dan uiteindelijk af lijkt te zijn, is geluid bij de film de nieuwste noviteit. En Howard Hughes wil het beste, dus wordt de film uitgesteld en alsnog voorzien van geluid. Maar na vier jaar productie brengt Hughes als onafhankelijk producent met groot succes de tot dan toe duurste filmproductie ooit in de bioscoop.
Tijdens de filmproductie ontmoet Howard de filmster Katherine Hepburn (Cate Blanchett) met wie hij een relatie krijgt. Maar Hughes’ grootste passie is het vliegen.
Met deze passie realiseert hij een fraai glanzend glad vliegtuig waarmee hij snelheidsrecords verbreekt. Krijgt hij opdracht een spionagevliegtuig te bouwen en wil hij het grootste vrachtvliegtuig ooit bouwen. En Hughes start een eigen luchtvaartmaatschappij: Trans World Airlines (TWA). Maar daarin vind ik een geduchte tegenstander in de persoon van Juan Trippe (Alec Baldwin) van vliegmaatschappij Pan-Am. Trippe wil in Amerika monopolie op het vliegverkeer hebben en vind ik senator Brewster (Alan Alda) een medestander in zijn strijd tegen Hughes. Daarbij laten zijn geen middel onbenut om Hughes in diskrediet te brengen. Mede door zijn steeds erger wordende smetvrees en paranoia dreigt Hughes alles te verliezen waar hij altijd al van gedroomd had.

Commentaar

The Aviator van regisseur Martin Scorsese is een fascinerende biografische verfilming over het leven van miljonair Howard Robard Hughes Jr. (1905-1976). De film speelt zich af in de periode eind jaren ’20 tot en met eind jaren ’40 van de vorige eeuw. Daarbij laat Scorsese een gepassioneerde en ook geobsedeerde Hughes’ zien die met een grenzeloos enthousiasme en overtuiging zijn dromen probeert te realiseren. Zijn fysieke en psychische tekortkomingen als doofheid, smetvrees en paranoia in combinatie met enige naïviteit brengen hem daarmee bijna tot de afgrond.
Regisseur Scorsese heeft een boeiend drama gemaakt, waarin een periode van 20 jaar uit het leven van Hughes is verfilmd. Scorsese heeft daarbij een goede balans gevonden in de verfilming van Hughes passie voor film maken, waarbij Hughes beide films Hell’s Gate (1930) en The Outlaw (1943) aan bode komen, en zijn passie voor de luchtvaart. Al heeft krijgt de laatste meer aandacht met Hughes ambitie om grensverleggend bezig te zijn en zijn strijd met concurrentie en politiek.
Acteur Leonardo DiCaprio zet met het spelen van Howard Hughes een prachtige gespeelde rol neer. Deze rol behoort zeker tot één van zijn beste vertolkingen in zijn langzamerhand fraaie acteercarrière. DiCaprio kreeg voor deze rol een Oscar nominatie, maar won hem niet. Jamie Foxx met de film Ray kreeg verdiend het beeldje toegewezen. The Aviator kreeg totaal maar liefst elf Oscar nominaties. Met films als Million Dollar Baby en Ray was de concurrentie op het felbegeerde beeldje groot en zodoende kreeg The Aviator uiteindelijk zes beeldjes toegekend.
Naast DiCaprio uiteraard ook zeer fraaie rollen van Cate Blanchett, die wel een Oscar kreeg, Kate Beckinsale, Alan Alda, Alec Baldwin, John C. Reilly en Ian Holm. Componist Howard Shore voorzag de film van een zeer fraaie soundtrack met uiteraard veel muziek uit de jaren ’30 / ’40.
Cameraman Robert Richardson kreeg ook een Oscar voor zijn bijzondere beeldwerk. Scorsese wilde de film de specifieke kleuren geven zoals een film er uit die betreffende tijdsperiode uitgezien zou hebben. Dit betekent dat het begin van de film gemaakt is zoals een twee-laags Technicolor film eruit gezien zou hebben. Dit geeft de film een bijzondere turquoise- en blauwachtige kleur. Naarmate de film vordert, en dus ook de tijdsperiode vordert, verandert de kleur van de film met steeds vollere en correct weergegeven kleuren. Maar ook hier heeft Scorsese met technieken van digitale postprocessing het beeld aangepast om het een specifieke uitstraling te geven.
Met zijn 170 minuten speeltijd is The Aviator een lange zit, maar geenszins te lang. Het levensverhaal van Hughes worden boeiend gebracht. Over de film en Howard Hughes valt nog veel meer te vertellen, maar de film gaan kijken is beter.

Dutch Filmworks heeft The Aviator nu in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bekijken we de kwaliteit van deze Blu-ray Disc uitgave met een korte vergelijking met de enkele jaren geleden gereleasde DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Jaar: 2004
Speelduur: 170 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664055069

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews Cast & Crew
  • Max Factor: Age of Glamour
  • Docu: The Mysterious Howard Hughes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC1 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De eerdere DVD release stelde teleur door een tot 1.78:1 bijgesneden beeldformaat. Gelukkig heeft deze Blu-ray Disc uitgave het originele 2.35:1 beeldformaat. Dat alleen maakt deze Blu-ray Disc uitgave al een verbetering ten opzichte van de eerdere DVD uitgave. Maar ook de verdere beeldkwaliteit geeft reden tot tevredenheid. Deze High Definition transfer ziet er zeer goed uit.
De transfer geeft de wijze waarop Scorsese de film wil laten zien goed weer. Dus het aangepaste kleurenpalet, de aanwezige filmgrain, de specifieke filmische aanblik, het komt allemaal prima tot uiting. Het beeld is niet gestoken scherp, maar ook dit heeft te maken met de wijze waarop Scorsese de film heeft gemaakt. Zo zie je ook duidelijk dat de beeldscherpte bij het eerste deel van de film, waar het beeld ook blauwig van kleur is, bewust iets minder is dan bij de latere verfilming van de latere periode. Toch is wel duidelijk te zien aan de detaillering in het beeld dat dit een goede HD transfer is. Uiteraard is bij deze nieuwe film geen sprake van ongerechtigheden in het beeld.
De film is verdeeld in 20 chapterstops. De ondertiteling (wit) is goed leesbaar, heeft een mooi strak ogend klein lettertype en staat goed geplaatst onder in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een Engelstalige DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (gemiddelde bitrate 2 Mb/s). Beide audiotracks klinken goed en zijn een vooruitgang op de DVD uitgave.
De Dolby Digital track profiteert van de afwezigheid van de 4% (PAL) speedup en de hogere bitrate dan op de DVD uitgave. Deze track klinkt voller en gedetailleerder dan op de DVD.
De hoog resolutie DTS HD MA track klinkt nog beter met een grotere helderheid, meer detail en een strakker laag. Met een uitstekende dynamiek komt de zeer goed klinkende soundtrack uit alle speakers, waarbij goed gebruik wordt gemaakt van alle beschikbare kanalen. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, met name de fraaie filmmuziek heeft hier de nadruk liggen. De achterkanalen worden actief in split-surround (stereo) gebruikt voor de ambiance en speciale effecten. Daardoor ontstaat een mooie en goed klinkende ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak en diep, waarbij veelvuldig gebruik wordt gemaakt van de subwoofer. Het hoog is goed gedetailleerd. Een zeer fraaie soundtrack.

Extra's

De film start direct zonder tussenkomst van een menuscherm. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc biedt een groot gedeelte van de extra’s die op de 2-DVD Special Edition staan. De extra’s worden getoond in een klein venster in een 1080 HD. Nadeel hiervan is dat het kader waarin het beeld wordt getoond, lange tijd als statisch beeld op je scherm staat. Beeldresolutie van de extra’s in 576i. Alle extra’s zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Bonus
Met vier keuzemogelijkheden en de optie om alles aaneengesloten af te spelen.

Trailer (3 min)
De originele bioscooptrailer.

Behind the Scenes (22 min)
Zoals we vaker zien, een ‘B-roll-achtig’ kijkje tijdens de opnames. Zonder enige vorm van verdere toelichting.

Max Factor: Age of Glamour (7 min)
Korte, beetje promotieachtige featurette, over de make-up in de film die in de gefilmde tijdsperiode uiteraard afkomstig is van … Max Factor.

Docu: The Mysterious Howard Hughes (44 min)
Interessante documentaire van het History Channel over Howad Hughes. De documentaire gaat ook de periode van Hughes’ leven die Scorsese niet in zijn film behandeld.

Interviews (13 min)
Zeer korte interviewfragmenten met de twaalf belangrijkste cast- en crewleden. Allemaal apart te kiezen of achter elkaar te bekijken via de play all optie.

Trailers
Met vier High Definition trailers van andere Dutch Filmworks High Definition uitgaven.

Conclusie

Regisseur Martin Scorsese levert met The Aviator een bijzonder fraai verfilmde biografisch verfilming over de meest interessante tijdsperiode uit het leven van de miljonair Howard Hughes af. Met zijn enorme kapitaal was Hughes een gepassioneerde filmmaker en vliegenier die niets liever wilde dan zijn dromen te verwezenlijken. Als filmmaker leverde Hughes twee spraakmakende films op. Als vliegenier bouwde hij het snelste vliegtuig en daarnaast ook het grootste vliegtuig. Als luchtvaartmaatschappij eigenaar ondervond hij stevige concurrentie en tegenwerking vanuit de politiek. Daarnaast had Hughes te kampen met erger wordende fysieke en psychische problemen. De spelende cast is indrukwekkend, met onder andere zeer fraaie rollen van Leonardo DiCaprio en Cate Blanchett.
De Blu-ray Disc uitgave van Dutch FilmWorks heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. Het merendeel van de extra’s van de 2-DVD uitgave is overgenomen op deze Blu-ray Disc. Met name de documentaire van History Channel over Howard Hughes is de moeite waard, evenals de speelfilm van Martin Scorsese.

Laatste reacties

Tarkus  |  02-03-2013

Deze film, na lange tijd, eens opnieuw bekeken, ditmaal op blu-ray. Het verhaal, biografisch, is wel indrukwekkend, zeker geschikt voor een film. De vertolkinge...
Lees meer >

HUYG  |  02-05-2009

Gisteren voor het eerst gezien. Kan de film zeker waarderen. Een mindere film van Scorsese vind ik kort door de bocht: het is een biopic over een van de meest r...
Lees meer >

-Jaap-  |  23-12-2008

Maar worden de discs dan ook in de UK geperst en verpakt? Waar worden de meeste Europese Blu-ray releaes geperst? Er zijn toch niet zo heel veel fabrieken?
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-12-2008

Geen idee, maar wat ik mij zou kunnen indenken dat die dikke amaray cases in de UK gemaakt worden...
Lees meer >

-Jaap-  |  23-12-2008

Komt er bij mij ook nog wel een keertje in voor een leuk prijsje. TJ, weet jij waarom in de UK eigenlijk alleen dikke doosjes worden gebruikt, i.t.t. veel ande...
Lees meer >

TJ Weissel  |  23-12-2008

Vind het zelf ook wel leuk, verschillende hoesjes afwissling! :D Heb deze film overigens nog op HD DVD binnen gehaald, één van mijn favorieten van het afgelop...
Lees meer >

-Jaap-  |  23-12-2008

Mijn tip, zeker met de lage pond: Films uit de UK importeren, dan heb je meer van die dikke doosjes, want bijna alle UK blu-ay's zitten in 12mm amaray doosjes, ...
Lees meer >

Fonzie  |  23-12-2008

Ik vind het zo jammer dat DFW alleen maar van die dikke doosjes gebruikt. Een BR collectie ziet er nou net zo goed uit omdat er van die elegante strakke doosjes...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  19-12-2008

In de conclusie staat: Met name de documentaire van History Channel over Howard Hughes is de moeite waard, evenals de speelfilm van Martin Scorsese. De docu ...
Lees meer >

Marc T.  |  04-12-2008

Heb hem net gekocht op Blu-Ray. Heb de 2 disc en 3-disc op dvd al staan, maar aangezien ik vind 1 van de beste films ooit vind mag hij niet ontbreken in mijn co...
Lees meer >

Richard B.  |  13-07-2008

Ik denk dat je dan de HD DVD hebt die Warner Bros heeft uitgebracht ? Ik heb ze ook allebei op Blu Ray dan, maar de DTS HD track van DFW is simpelweg schitteren...
Lees meer >

zetmoon  |  04-07-2008

Ja duh! De "gewone" DVD.
Lees meer >

-Jaap-  |  04-07-2008

2:35:1 huur DVD lijkt me. Idioot dat die koop DVD verprutst is.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  04-07-2008

Bij MovieMax hadden ze er veel te koop voor 5 euro! De Blu-Ray ??
Lees meer >

zetmoon  |  04-07-2008

Bij MovieMax hadden ze er veel te koop voor 5 euro!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.