Top Secret - History of Espionage, The

Recensent:
Rene Cloosterman
08-09-2010

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Top Secret - History of Espionage, The (DVD)
Samenvatting

Al sinds de verhalen van Ian Flemming spreekt spionage tot de verbeelding. En zeker bij ingrijpende gebeurtenissen als de moord op president John F. Kennedy of het dodelijke ongeluk van prinses Diana komen er al snel geruchten op gang. De documentaireserie Top Secret – The History of Espionage voert de kijker mee langs 100 jaar spionagegeschiedenis. Vanaf de Eerste Wereldoorlog tot en met de terroristische dreigingen van vandaag. In Top Secret - The History of Espionage doen ex-geheim agenten hun verhaal.

Helden en verraders (43 min)
In dit eerste deel laat men zien dat de spionnen absoluut niet lijken op James Bond. Integendeel zelfs, de spionnen zijn juist bijzonder onopvallend. Geen sportauto´s, geen casino's en helaas ook geen adembenemende vrouwen in te korte rokjes. Aan de hand van voorbeelden laat men zien dat spionnen zowel helden als verraders kunnen zijn en dat loopt voor de personen in kwestie meestal niet goed af.

Spionage tijdens de Koude Oorlog (43 min)
Na de Tweede Wereldoorlog was er in Europa (vooral in Duitsland) veel veranderd. De grenzen waren verschoven en het ontstane Oost Duitsland lag tussen de USSR en het Westen in. Dit bleek een broedplaats voor spionnen. Adolf Hitler had in 1944 al een groot spionagenetwerk opgezet in de Sovjet-Unie. Na het verliezen van de oorlog had Amerika grote interesse om deze informatie in handen te krijgen en te houden. Echter, waren de mensen die deze informatie verkochten zelf wel te vertrouwen? Deze aflevering vertelt over enkele spionagepraktijken van 1945 tot en met eind jaren ‘80. Aan de hand van interviews met ex-spionnen en reconstructies worden enkele bekende zaken gevolgd.

De wereldwijde uitdaging (43 min)
Na de beëindiging van de Koude Oorlog is de spionage niet opgehouden. Na de val van de USSR in 1991 speelde geld een steeds belangrijkere rol. “Oude” spionnen zagen een totaal nieuwe markt, namelijk industriële spionage. Vooral China was een grootafnemer van gestolen ideeën aangezien spionage veel goedkoper was dan onderzoek. De serie eindigt met elektronische spionage. Het Amerikaanse Echelon (welke ontworpen is tijdens de Koude Oorlog) is flink gemoderniseerd en draait weer op volle toeren. Vooral na 9/11 werden in Amerika enkele wetten aangepast zodat bijvoorbeeld al het mailverkeer kan worden gecontroleerd. Maar ook dingen die niet zo voor de hand liggen…

Commentaar

Deze van oorsprong Duitse documentaire is in 2007 gemaakt voor Bayerische Rundfunk in Duitsland en werd uitgezonden tussen 2007 en 2008. In 2008 is deze voorzien van Engels commentaar en verkocht aan A&E Television networks (eigenaar van onder andere The History Channel). Just Entertainment heeft deze “Engelse variant” vervolgens in 2010 op DVD gezet. De documentaire is geregisseerd door Franz Leopold Schmelzer en Christian Weisenborn. Vooral Weisenborn is in Duitsland al jaren een bekend documentairemaker en heeft al vele documentaires voor de Duitse televisie gemaakt. De DVD is onderverdeeld in 3 hoofdstukken (Helden en verraders, Spionage tijdens de Koude Oorlog en De wereldwijde uitdaging) en neemt de kijker chronologisch mee vanaf de tijd van Mata Hari tot het heden. De opzet van deze documentaire kun je niet zien als een film. Er zijn geen acteurs, sets of wat dan ook. Sterker nog, op enkele interviews en reconstructies na is er geen gebruik gemaakt van eigen geschoten materiaal. Het is een verzameling van oude tv- en filmfragmenten aangevuld met geanimeerde oude foto’s. Het gebruikte beeldmateriaal komt uit de archieven van de National Archives in Washington, BRtU (Duitse Archiefdienst), US Army Museum Berlin en het archief van de Duitse omroepen. Door deze brede keuze van bronnen krijgen we beelden te zien die we tot nu toe niet of nauwelijks te zien hebben gekregen. Zeker de beelden van voor 1945 zijn uniek te noemen en kom je niet tegen in andere documentaires. Door niet alleen maar gebruik te maken van oude beelden, maar ook af te wisselen met enkele interviews en reconstructies blijft de gehele documentaire luchtig en ook voor leken goed te volgen. In de eerste twee delen stellen de makers van deze documentaire zich neutraal op. Waar mogelijk laat men beide kanten (Oost/West) aan het woord. Echter niet in het derde deel. Hier worden voornamelijk de standpunten van het Westen getoond.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 135 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Just Entertainment
EAN: 8717344736244

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alhoewel het beeld een verhouding heeft van 1.78:1 zijn de gebruikte bronnen dit natuurlijk niet. Nagenoeg al het gebruikte beeldmateriaal heeft het 1.33:1 formaat. Men heeft ervoor gekozen om de beelden in te zoomen tot bijna beeldvullend (4:3 Zoom). Helaas gaat er nu wel een stuk van de boven of onderkant verloren, maar maakt het kijken naar de overgangen tussen de oude- en nieuwe beelden wel rustiger. De gebruikte beelden (video en film) zijn gemaakt tussen 1920 en nu. Dit geeft ook al een beetje de kwaliteit van het beeld aan. Niet al het oude materiaal heeft de tand des tijds goed doorstaan en je ziet dan ook forse beschadigingen in het beeld. Ook de videobeelden tijdens de Koude Oorlog zijn (m.u.v. de beeldverhouding) niet aangepast of gerestaureerd en hebben de typische sixties-look. De interviews echter zien erg wel modern uit en zijn wat donker gehouden om zo beter aan te sluiten met het oude beeldmateriaal. Gezien het zeer gedateerde beeldmateriaal is de beeldkwaliteit toch voldoende.

Geluidskwaliteit

Voor de soundtrack is gekozen voor Dolby Digital 5.1 (448 kbps). Echter van het DD 5.1 geluid hoef je niet veel te verwachten. De soundtrack is 'unwrapped', dus het originele stereogeluid is bewerkt tot een kunstmatige DD 5.1 track en van een echt 3D geluidsbeeld is dan ook geen sprake. Ook de spraak (interviews en voice-over) en de gebruikte muziek zijn aanwezig op alle kanalen. Het LFE-kanaal ondersteunt slechts de diepe stem van de voice-over en soms tijdens een interview. De muziekfragmenten van Gerd Schuller zijn een mix van klassiek en electronic en zijn zachtjes aanwezig tijdens filmfragmenten en reconstructies. Spraak is in deze documentaire het belangrijkste en deze is helder en goed verstaanbaar. Daarmee scoort het geluid een mooie voldoende.

Extra's

Op deze DVD zijn geen extra’s aanwezig.

Conclusie

Spionage is van alle tijden maar kent vooral tijdens de Koude Oorlog een absoluut hoogtepunt. Deze documentaire voert je vanaf de tijd van Mata Hari tot het heden langs opmerkelijke spionagezaken in de wereld. Documentaires over spionage zijn niet nieuw, maar worden zelden uitgegeven op DVD. Deze documentaire blijft over het algemeen redelijk neutraal, maar maakt aan het einde een ferme bocht richting het Westen. Aangezien er gebruik wordt gemaakt van zeer gedateerd beeldmateriaal kun je geen visueel hoogstandje verwachten. Maar door de 1.33:1 beelden naar 1.78:1 te zoomen krijgen deze oude fragmenten toch een wat moderne look. De soundtrack klinkt helder en de spraak goed verstaanbaar, maar het DD 5.1 surround geluid heeft nauwelijks toegevoegde waarde. De unieke oude beelden samen met de interviews maken deze DVD tot een must-have voor iedere spionage-geïnteresseerde.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.