Graduate, The

Recensent:
Ludo Keeris
23-09-2010

Totaalbeoordeling:

6.1
Blu-ray

Graduate, The (Blu-ray)
Samenvatting

De 20-jarige Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) is net afgestudeerd en zijn ouders geven ter ere van hem een feestje. Hij heeft helemaal geen zin in zo’n feest en is dan ook gaarne bereid om Mrs. Robinson (Anne Bancroft) een lift naar huis te geven in zijn splinternieuwe sportauto. Mrs. Robinson nodigt Benjamin nog even binnen uit voor een drankje. Benjamin voelt zich niet op z’n gemak als blijkt dat Mrs. Robinson bezig is om hem te verleiden. Maar hij vindt het wel spannend, totdat Mr. Robinson thuis komt. Enige tijd later nodigt Benjamin Mrs. Robinson uit voor een avontuurtje in een hotel en zij gaat daar gretig op in, wat tot het begin van een amoureuze relatie leidt. De problemen voor Benjamin beginnen te komen als hij een oogje krijgt op Elaine (Katharine Ross), de dochter van Mrs. Robinson. Terwijl hij haar net had beloofd om Elaine nooit mee uit te vragen.

Commentaar

Regisseur Mike Nichols debuteerde met de klassieker Who’s Afraid of Virginia Woolf. Slechts een jaar later komt hij al met z’n tweede film op de proppen, die net zo’n klassieker wordt. The Graduate is ook de doorbraak voor Dustin Hoffman, die op dan 29-jarige leeftijd met overtuiging een 20-jarige student speelt. Het is het begin van een lange en succesvolle carrière. Saillant detail is dat Anne Bancroft ten tijde van de opnames pas 36 jaar was en Katharine Ross, die haar dochter speelt, 25 jaar. De in werkelijkheid geringe leeftijdsverschillen zijn in de film totaal niet terug te zien. Mike Nichols weet met deze film de juiste snaar te raken. De kracht van de film zit ‘m in de afwisseling tussen komedie en drama. Het is een film vol broeierige spanning met een vleugje erotiek. Het zweet spat soms van het scherm. Tel daarbij op de erg goede acteerprestaties van de hoofdrolspelers en een klassieker is geboren. Het is de tijd van de flower power, maar in de film zie je daar weinig van terug. Het is de jetset van die tijd die we te zien krijgen. Of meer de middle class, die zichzelf graag tot de jetset rekent, maar er net niet bij hoort. Aan de aankleding en invulling van de film is de jaren ’60 periode duidelijk herkenbaar. Plastic wordt gebracht als een nieuw revolutionair product. Maar het thema van de film is tegenwoordig ook nog van toepassing. Een jonge tiener wordt ten aanzien van iedereen die het horen wil opgehemeld door zijn ouders en ze zien een succesvolle toekomst voor hem. Maar hijzelf wil eerst van het leven genieten en wil weinig aannemen van zijn ouders. Hij wordt rebels en waagt zich daarom aan iets waarvoor hij normaal gesproken het lef niet zou hebben gehad. De film is ondertussen bijna 40 jaar oud maar heeft nog maar weinig aan kracht ingeboet. Naar huidige maatstaven is het tempo mogelijk wat aan de lage kant, maar daar heeft de film weinig onder te lijden. De film heeft ondertussen zo’n status opgebouwd dat er regelmatig in andere films uit wordt geciteerd.
De film werd genomineerd voor maar liefst zeven Oscars (waaronder voor Dustin Hoffman), maar won er uiteindelijk maar één, voor Beste Regie van Mike Nichols.

Universal heeft The Graduate al eerder op DVD uitgegeven. Je kunt hier onze recensie van deze uitgave lezen. Er zijn daarvoor ook al uitgaven van deze film op DVD verschenen. In de beginperiode van de DVD was er een uitgave van Bridge Entertainment en in 2004 was er ook nog een door DVD.nl eerder besproken uitgave van RCV. De hieronder besproken uitgave betreft de Blu-ray Disc, uitgegeven door Universal in de StudioCanal Collection-reeks.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie/Humor, Romantiek
Regio: A, B, C
Jaar: 1967
Speelduur: 106 min
Verpakking: Digibook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS-HD MA 2.0 - Catalaans
 • DTS-HD MA 2.0 - Duits
 • DTS-HD MA 2.0 - Engels
 • DTS-HD MA 2.0 - Frans
 • DTS-HD MA 5.1 - Duits
Ondertiteling: Nederlands, Fins, Japans, Noors, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582786927

Extra's

 • Trailer
 • Charles Webb: Ontmoeting met een schrijver
 • The Graduate: Een Film uit de Jaren 60
 • Analyse van een Scène: de Verleiding
 • The Graduate 25 jaren later
 • Audiocommentaar Thomas Koebner
 • De Rol van de Muziek
 • Songkeuze

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Graduate staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, waarvan bijna 35 GB is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De film is inmiddels al ruim 40 jaar oud en je vraagt je af hoe goed het beeld nog over zal komen op Blu-ray Disc. Nou, StudioCanal heeft een uitstekende transfer gemaakt. Het beeld is contrastrijk en ziet er heel kleurrijk uit. Vooral de kleuren zien er, in vergelijking met andere uitgaven van deze film op DVD en de buitenlandse Blu-ray Disc, heel warm en verzadigd uit. Dat werkt heel goed samen met de broeierige sfeer die de film uitstraalt. De scherpte is over het algemeen erg goed, al zijn er wat onscherpe momenten. Dat komt niet door de transfer, maar door het camerawerk. Op één moment, rond 10.23, is er een elektronische drop-out in het beeld te zien, maar het valt niet heel erg op. Er is nog regelmatig wat filmgrain te zien en men heeft gelukkig geen pogingen ondernomen om dit door middel van ruisonderdrukking weg te poetsen. Nu behoudt het beeld een heel filmische uitstraling met een mooie dieptewerking. Op dit moment is dit de beste transfer die je van The Graduate tegen zal komen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid staat in diverse talen op deze uitgave van The Graduate. Onze meeste aandacht gaat uit naar de Engelstalige DTS-HD Master Audio 2.0 (16bit/48kHz) track. Het originele geluid is een 4-track stereo opname. Dat zorgt voor een vrij breed stereobeeld in het geluid. Dat wil zeggen dat de dialogen (en overige geluidseffecten) meegaan met de richting van de persoon die door het beeld beweegt. Deze spreiding is ook in de 2.0-track aanwezig: gaan personen naar rechts, dan gaat het geluid keurig mee naar rechts. Soms is de scheiding wat te groot en dreigt het geluid iets te ver naar de zijkant te gaan en zorgt dan voor een wat onrustig geluid. Verder klinkt het geluid redelijk gedateerd. Dialogen klinken vrij nasaal en het het geluid ontbeert voldoende laag en dynamiek. Het geheel klinkt wel heel gedetailleerd, waarbij allerlei kleine geluidjes, zoals ijsblokjes in een glas whisky, goed overkomen. Maar qua invulling is het een beetje aan de kale kant. Het zijn voornamelijk de meest noodzakelijke geluiden die aanwezig zijn. Heel herkenbaar zijn de liedjes van Simon & Garfunkel die regelmatig in de film voorkomen, waaronder Sound of Silence, Scarborough Fair en Mrs Robinson.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een stijlvol en modern menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Een aantal extra's staan ook op de eerdere DVD-uitgave van Universal. Deze zijn aangegeven met een *. De extra's zijn in SD-resolutie. Er is geen Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Charles Webb: Ontmoeting met een Schrijver * (20 min.)
Charles Webb is de schrijver van het boek The Graduate. In dit recente interview kijkt hij terug op z’n eigen leven en op de verfilming van het boek, waar hijzelf verder weinig mee van doen heeft gehad. Aan het einde geeft hij een aantal korte reacties op enkele statements. Het beeldformaat is 1.78:1 en het geluid is DD 2.0.

The Graduate: Een Film uit de Jaren 60 * (13 min.)
Michael Muszlak, een regisseur en schrijver, geeft zijn visie op de tijdsperiode waarin The Graduate uitkwam in de bioscoop. Het waren roerige tijden en de jeugd kon zich heel goed identificeren met het karakter van Benjamin Braddock. Het beeldformaat is 2.35:1 letterbox en het geluid is DD 2.0.

Analyse van een Scène: de Verleiding (12 min.)
Professor Thomas Koebner (die ook het audiocommentaar van deze Blu-ray Disc inspreekt) geeft een uitgebreide analyse en beschrijving van een aantal cruciale scènes in de film. Voor zover je dat nog niet had, krijg je nu een beter beeld van hoe het verhaal is opgebouwd. Het beeldformaat is 1.78:1 en het geluid is DD 2.0.

The Graduate 25 jaren later * (22 min.)
In 1992 was The Graduate 25 jaar oud. Ter gelegenheid daarvan is er een documentaire gemaakt waarbij cast en crew vertellen over de film en hun herinneringen tijdens de opnames. Tussen de interviews door zijn er veel fragmenten uit de film te zien. Deze documentaire heeft een 1.33:1 beeldformaat en DD 2.0 geluid, maar geen Nederlandse ondertiteling.

De Rol van de Muziek (8 min.)
Helga de la Motte vertelt over het gebruik van de nummers van Simon & Garfunkel in de film. In plaats van dat de muziek de film ondersteunt, is het bij deze liedjes andersom. Er zijn beelden gedraaid die goed bij de liedjes passen. Je zou het als een eerste variant van de videoclip kunnen zien.

Trailer * (3½ min.)
De trailer van de film is van een zeer matige beeld- en geluidskwaliteit, maar geeft wel een (te) goed beeld van waar de film over gaat. De trailer heeft een 1.85:1 letterbox beeldformaat en DD 2.0 mono geluid.

Audiocommentaar door Thomas Koebner
Professor Thomas Koebner geeft een uitgebreid audiocommentaar bij de film. Hij analyseert de scènes en karakters. Hij geeft ook veel beschrijvingen van wat we reeds in beeld zien. Hij heeft het veel over de cameravoering en wat dat voor effect heeft op de sfeer van de film. Het commentaar is in het Duits en er is Engelse ondertiteling beschikbaar.

Songkeuze
Vier links die rechtstreeks naar het punt in de film gaan waar de nummers Mrs. Robinson, Scarborough Fair, Sound of Silence en April Come She Will van Simon & Garfunkel beginnen.

Conclusie

Benjamin Braddock is net afgestudeerd en zijn ouders hebben grote plannen met hem. Benjamin wil echter z’n eigen plan trekken en begint een amoureuze relatie met Mrs. Robinson. Als hij een date heeft gemaakt met Elaine, de dochter van Mrs. Robinson, valt hij als een blok voor haar. Mrs. Robinson is daar niet blij mee. The Graduate is te bestempelen als een filmklassieker, die na ruim 40 jaar nog weinig aan kracht heeft ingeboet. Het spel van Dustin Hoffman en Anne Bancroft is erg goed en zorgt voor een sensuele spanning in de film. Deze door Universal uitgegeven Blu-ray Disc is onderdeel van de StudioCanal Collection en heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Op dit moment is dit de beste uitgave die er te krijgen is. Er zijn ook een aantal extra's aanwezig, waarvan er een paar nog niet eerder aanwezig waren op Nederlandse uitgaves van deze film. Je moet het dit keer wel doen zonder Nederlandse ondertiteling bij de extra's.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

TheGodfather  |  25-09-2010

Dat is waar. Maar die krasjes/vlekken/kleur vervaging kan ook van toepassing op films van 15/20 jaar geleden. Dat heeft niet per se iets te maken met het feit d...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  25-09-2010

Ben ik met je eens, maar je leest nu over mijn opmerking over krassen, spetters en kleurvervaging heen. Daar heeft een nieuwe film geen last van, een oude film ...
Lees meer >

TheGodfather  |  25-09-2010

Daar geef je zelf het antwoord. Het kan er voortreffelijk uitzien, maar een garantie is dat zeker niet. Een oude print heeft bijna altijd last van krasjes, spet...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  25-09-2010

Dus: als er aandacht aan de transfer wordt besteed kan een transfer van een oude film er net zo goed of wellicht nog beter uitzien dan die van een nieuwe film....
Lees meer >

TheGodfather  |  25-09-2010

De film is inmiddels al ruim 40 jaar oud en je vraagt je af hoe goed het beeld nog over zal komen op Blu-ray Disc. Dit vind ik wel een heel rare opmerking. Bed...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  24-09-2010

Ah ok, bedankt voor de opheldering.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  23-09-2010

Volgens mij vergelijkt hij deze versie (die in andere landen door StudioCanal is uitgegeven) met de MGM versie, die er een stuk minder goed uit ziet. Correct....
Lees meer >

BrianB  |  23-09-2010

Bedoel je hiermee te zeggen dat de Nederlandse uitgave als enige de beste beeldkwaliteit heeft? En hoe is het geluid in vergelijking met de buitenlandse release...
Lees meer >

Werner  |  23-09-2010

Het is een film vol broeierige spanning met een vleugje erotiek. Het zweet spat soms van het scherm. Over smaken valt niet te twisten, maar ik vind een doorge...
Lees meer >

Olivier vd D.  |  23-09-2010

Vooral de kleuren zien er, in vergelijking met andere uitgaven van deze film op DVD en de buitenlandse Blu-ray Disc, heel warm en verzadigd uit. Bedoel je hierm...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld DTS HD Master Audio 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
4.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.