Kick-Ass

Recensent:
Marcel den Haan
27-09-2010

Totaalbeoordeling:

7.6
Blu-ray

Kick-Ass (Blu-ray)
Samenvatting

Het leven van tiener Dave Lizewski (Aaron Johnson) verloopt volgens het vaste stramien. Elke dag naar school, een beetje hangen met zijn vrienden, porno kijken en het lezen van comicbooks. Deze comicbooks geven hem een idee, Dave wordt zelf een superheld! Het enige probleem is dat hij totaal geen superkrachten heeft. Dit houdt hem echter niet tegen en al snel patrouilleert hij de straten in een zelf samengesteld pak. De eerste keer dat Dave, nu Kick-Ass geheten, in contact komt met criminelen krijgt hij een flink pak slaag te verduren. Zijn acties worden echter op internet geplaatst en Kick-Ass groeit uit tot een fenomeen. Dit trekt de aandacht van Big Daddy (Nicolas Cage) en Hit-Girl (Chloe Moretz), een vader-dochter duo dat samen de misdaad bestrijdt. Zij stellen zich voor aan Dave en bieden hem aan te helpen in zijn strijd. Op deze manier wordt Dave betrokken bij hun persoonlijke oorlog tegen gangsterbaas Frank D’Amico (Mark Strong), die is uit op wraak.

Commentaar

Zoals zoveel films van de laatste jaren is Kick-Ass gebaseerd op een comic. Het betreft hier echter geen verhaal over superhelden, maar de verwikkelingen van een tiener die probeert er één te zijn. Het resultaat is een heerlijke over-the-top film waarbij de makers het allemaal niet te serieus nemen. Als kijker moet je dit ook vooral niet doen, maar je gewoon lekker mee laten voeren door de verschillende stijlen en genres. De prent is een prima mix van stijlen, waaronder actie, drama, humor en thrillerelementen. In diverse trailers werd het geheel gepresenteerd als een film voor het hele gezin, maar kijkers komen al snel bedrogen uit. Het verhaal bevat namelijk diverse zaken die niet voor kinderen geschikt zijn. Ten eerste het taalgebruik, maar ook enkele scènes waarin niet wordt gekeken op wat bloed hier en daar. Alles wordt zoals gezegd over-the-top gebracht, waardoor het nooit te verontrustend wordt. Ondanks de vele momenten met actie is Kick-Ass toch vooral ook een film die het moet hebben van de sterke personages. Deze zijn heel erg goed geschreven en veel van de humor en drama komt voort uit deze karakters. Het hoofdpersonage van tiener Dave, schuine streep Kick-Ass, is nog vrij normaal te noemen. In ieder geval vergeleken met de rest. Vooral de relatie tussen Big Daddy en dochter Hit-Girl kan gerust omschreven worden als apart. Big Daddy voedt zijn dochter namelijk op een aardig bizarre manier op, maar duidelijk is wel dat de twee een onafscheidelijk duo vormen. De genoemde Hit-Girl is veruit het sterkste personage van het stel. In eerste instantie komt zij over als een lief klein meisje, maar hier blijft weinig meer van over in het verloop van de film. De rol wordt ijzersterk neergezet door Chloe Moretz, die ten tijde van de opnames slechts 12 jaar oud was. Met haar optreden houdt ze zich moeiteloos staande tussen acteurs die vele jaren meer ervaring hebben. Ook de rest van de cast weet uitstekend gestalte te geven aan hun karakters, uiteraard geholpen door het goed geschreven script. Hoofdrolspeler Aaron Johnson laat net als Moretz zien nog vele veelbelovende jaren in Hollywood voor zich te hebben. Verder zien we nog Nicolas Cage in een voor zijn doen kleine rol, maar hij weet deze prima in te vullen. De rol van drugsbaas Frank D’Amico wordt gespeeld door Mark Strong, die met zijn louche hoofd en intense optreden een echt dreigende factor is. Als laatste verdient Christopher Mintz-Plasse nog een vermelding met zijn vertolking van de zoon van D’Amico. Vooral de momenten waar hij als Red Mist te zien is, zijn een ware traktatie en de humor is hier erg goed gevonden. De prent heeft tot slot een fraai uiterlijk, aangevuld met uitstekende effecten. Samenvattend kunnen we zeggen dat Kick-Ass een zeer leuke en onderhoudende film is geworden. De prent kan zelfs één van de beste van 2010 genoemd, vooral op het gebied van originaliteit en sfeer. Wij kijken in ieder geval al uit naar het vervolg dat gepland staat voor 2012.

A-Film heeft Kick-Ass op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt onze recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 117 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777933572

Extra's

  • Featurette
  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft de originele beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

De transfer van Kick-Ass heeft op het eerste gezicht een aantal tekortkomingen. Zo komen de kleuren vaak veel te fel over, is het zwartniveau niet altijd even stabiel en en heeft het beeld doorgaans een te digitaal uiterlijk, dat versterkt wordt door momenten van DNR. Dit alles is echter zoals de makers het bedoeld hebben en de film zag er in de bioscoop, uiteraard in mindere mate, ook precies zo uit. Waarschijnlijk wilden de makers hiermee het comicbook sfeertje verhogen, iets wat zich vooral uit in de zeer felle kleuren. Hier is duidelijk aan gesleuteld, wat ook gevolgen heeft voor de natuurlijkheid van de huidtinten. Die zijn niet altijd even precies, maar over het algemeen bereiken de makers precies wat ze willen en dat is een uiterlijk zoals dat ook in strips te zien is. Deze zaken hebben gevolgen voor het detail, dat in sommige scènes iets te wensen overlaat. Over het algemeen is alles prima te volgen en laat de transfer een fraaie hoeveelheid diepte zien. De donkere scènes zijn ook goed te volgen, contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende. De Blu-ray Disc van Kick-Ass heeft dus een uitstekende transfer, die trouw is aan het bronmateriaal. De genoemde punten zullen voor sommige mensen zwaarder wegen dan anderen, maar feit is wel is dat er weinig mis is met deze transfer. Bewijs hiervan is het volledig ontbreken van artefacten, behalve wat lichte noise in sommige scènes.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Op het gebied van audio weet deze BD-uitgave van de film meer dan te overtuigen. De originele Engelstalige soundtrack staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (16bit/48kHz) op de schijf. Sterkste punten van de track zijn de richting en dynamiek van het geluidsbeeld. De film bevat veel actiescènes en alle klinken erg ruimtelijk. Alle kanalen worden hier bij het geheel betrokken, waarbij effecten natuurlijk over de kanalen bewegen. Tijdens de rustige momenten is het gebruik van de surrounds uiteraard minder, maar ook hier zijn soms wat omgevingsgeluiden te horen. Dialogen zijn prima te volgen uit de centerspeaker. Er wordt veel gebruik gemaakt van muziek en ook hier een prima geluid, dat bovendien veel detail bevat. Dit geldt eigenlijk voor de gehele track, alle kleine details zijn goed te volgen. Het LFE-kanaal is volop aanwezig, met een diepgaand laag dat vooral de actiescènes ondersteunt. Tot slot klinkt de track mooi helder en zijn er geen beschadigingen of ruis aanwezig. Een prima track die goed presteert en de kijker meeneemt in de film.

Extra's

Na het opstarten van de schijf wordt direct met de film begonnen. Via de afstandsbediening is het hoofdmenu bereikbaar en ook een pop-up menu dat over het actieve beeld wordt weergegeven. Bij het pop-up menu zijn alleen de verschillende hoofdstukken te selecteren, via het hoofdmenu de extra’s. Alle extra’s hebben 1080i beeld en Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

A New Kind of Superhero: The Making Of Kick-Ass (113 min.)
Een vierdelige making of, waarbij de hoofdstukken alleen apart te bekijken zijn. Toch betreft het hier feitelijk één geheel en de hoofdstukken hebben allen een eigen onderwerp. Een deel gaat bijvoorbeeld over de strip en het omzetten van het verhaal naar het grote scherm. Verder komen we veel te weten over het maken van de film, zoals de effecten, sets en het uiterlijk. Ook komen de personages aan bod, uiteraard door middel van interviews met de cast en crew. Er zijn veel beelden van achter de schermen te zien en beelden uit de film. De making of gaat vrij diep in op de materie en in combinatie met de lange speelduur levert dit een geheel op dat zeer aan te raden is voor fans van de film.

It’s On: The Comic Book Origin of Kick-Ass (20 min.)
Hier komen de makers van de originele comic aan het woord over het verhaal, de personages en de stijl van de tekeningen.

Trailer (1 min.)
Een trailer van de film.

Conclusie

Het leven van tiener Dave loopt zoals het zou moeten. Hij probeert echter een uitdaging te vinden en wel in het zijn van een superheld! In een zelfgemaakt pak gaat hij de straat op om de misdaad te bestrijden. Het enige probleem is dat hij totaal geen superkrachten heeft en zijn acties trekken al snel mensen aan die hij beter niet in zijn leven had kunnen hebben. Kick-Ass is een zeer onderhoudende en originele film, die gerust tot één van de beste van 2010 gerekend kan worden. De actie is goed gemaakt, de humor dik in orde, maar de film profiteert vooral van een sterk script met goed uitgewerkte karakters. Rond dit af met enkele ijzersterke optredens van de cast en je hebt een film die iedereen gezien moet hebben. Op technisch vlak weet deze BD-uitgave te overtuigen met een beeld- en geluidskwaliteit die uitstekend zijn. Ook zijn er enkele prima extra’s aanwezig, vooral de lange making of is interessant om te bekijken.

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  11-11-2011

Ontgaat mij waarom je moeite hebt met die scene. De reden wordt zelfs toegelicht voor en tijdens die scene's...
Lees meer >

rogue  |  11-11-2011

De film is niet alleen luchtig en komisch, maar juist ook tragisch. En daar past de scene die jij noemt zeer goed bij. Lees maar eens de graphic novel, die is e...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  11-11-2011

Totaal niet met je eens. Geweld in Kick-ass voegt juist iets toe aan de film en is zeker niet geweld om maar geweld te tonen. En wanneer is geweld niet bot dan?...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  08-11-2011

Totaal niet met je eens. Geweld in Kick-ass voegt juist iets toe aan de film en is zeker niet geweld om maar geweld te tonen. En wanneer is geweld niet bot dan?...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  08-11-2011

Heb een paar keer goed gelachen om deze film, een erg grappige variatie op superheldenfilms. Maar daarom snap ik de aanwezigheid van een aantal erg botte, bijna...
Lees meer >

rogue  |  06-11-2011

Ik heb de US versie, en die heeft nog een audiocommentaar en een ass-kicking bonusview mode die de Nederlandse niet heeft. Maar ja, de prijs bij MediaMarkt is n...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  06-11-2011

Heden gezien. KICKEN! Wieba:er is geen popup menu. gewoon op de menu-knop drukken en de opties verschijnen!
Lees meer >

Wieba  |  06-04-2011

Ik krijg geen popup menu voor de extras te zien tijdens het af speler van de film. de extras zijn bij mij alleen bereikbaar via het hoofdmenu. Hebben meer mense...
Lees meer >

Richard B.  |  01-04-2011

Een leuke variatie op het standaard comic-gegeven is dit. Erg gewelddadig op een Tarantino-manier, maar met de nodige humor. De figuur van Hit-girl is misschien...
Lees meer >

Tweety_ltwg  |  01-10-2010

Na een druk op de "display"-knop op de afstandsbediening van mijn Panasonic blu-ray spelertje komt er een pop-up menu tevoorschijn op de tv waar je ondertitels...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  01-10-2010

Waarom word er niet gesproken dat de ondertitels niet uit kunnen? Ik heb de film ook gekocht, maar ben al 10 minuten aan het zoeken maar ik krijg die rot onde...
Lees meer >

Tweety_ltwg  |  30-09-2010

Waarom word er niet gesproken dat de ondertitels niet uit kunnen? Ik heb de film ook gekocht, maar ben al 10 minuten aan het zoeken maar ik krijg die rot onde...
Lees meer >

Estel  |  28-09-2010

Tja, vergelijk deze lens flares eens met die "lens flare" van Kick-ass. Is het dan vreemd dat ik er aan twijfel? Ziet er anders uit, digitaal met gaten erin. To...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  28-09-2010

Tja, vergelijk deze lens flares eens met die "lens flare" van Kick-ass. Is het dan vreemd dat ik er aan twijfel? Ziet er anders uit, digitaal met gaten erin. To...
Lees meer >

BrianB  |  28-09-2010

Alleen bij de special effects scenes, toch? Voor de live-action scenes stonden er veelal mensen met zaklantaarns buiten beeld te zwaaien.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 38
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.