Old Dogs

Recensent:
Patrick van den Hul
10-10-2010

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Old Dogs (DVD)
Samenvatting

Charlie (John Travolta) en Dan (Robin Williams) zijn wat je noemt vrienden voor het leven. Onafscheidelijk gedurende hun opgroeien en, inmiddels op middelbare leeftijd, zit het nog steeds wel snor met hun vriendschap. Ze zijn bovendien ook nog eens zakenpartners. Samen runnen ze een zelfstandig marketingcommunicatiebureau. Ze staan op het punt om een miljoenendeal te sluiten met een Japans bedrijf. Maar dan komen de twee voor een grote uitdaging te staan. Vicki (Kelly Preston), de ex-vrouw van Dan, staat opeens op de stoep. Ze neemt twee kinderen met zich mee die van Dan blijken te zijn, maar van wiens bestaan hij niet op de hoogte was. Als klap op de vuurpijl blijkt dat Vicki voor twee weken de gevangenis in moet, vanwege het boycotten van een schadelijk bouwproject in haar achtertuin. De vriendin die voor Zach (Conner Rayburn) en Emily (Ella Bleu Travolta) zou zorgen raakt verhinderd, waardoor Dan de enige persoon is aan wie Vicki haar kinderen voor twee weken kan toevertrouwen. Voor de onbeholpen vrijgezellen is dit een hele uitdaging. Ondertussen raakt de zakendeal in sneltreinvaart en worden Dan en Charlie gedwongen prioriteiten te stellen. Wat is er nu eigenlijk echt belangrijk in het leven?

Commentaar

Old Dogs is een familievriendelijke komedie en dit blijkt dan ook uit alles. Het verhaal volgt een vast stramien en fysieke slapstick en toilethumor voeren de boventoon. Iemand als Williams is dat wel toevertrouwd, Travolta is vergeleken met hem nog wat groener in deze tak van sport. Toch werkt de chemie tussen beiden wonderwel en dat is ook gelijk het sterkste punt van de film. Ze zijn geloofwaardig als vrienden en hun vriendschap vormt de basis van het verhaal. Regisseur Walt Becker, die eerder al met Travolta het komediegenre verkende met Wild Hogs, kan in ieder geval niet verweten worden dat hij zijn doelgroep uit het oog verliest. Helaas valt er hierdoor voor volwassenen nog maar weinig te genieten. Afgezien van het sporadische spitsvondige woordgrapje is er eigenlijk maar nauwelijks sprake van 'slimme' humor. Na de zoveelste klunzige val of clowneske stunt begint Old Dogs danig op de zenuwen te werken. Elke poging tot humor zie je al van mijlenver aankomen en is dusdanig verstoken van subtiliteit dat het niet bepaald op de lachspieren werkt. Voor de allerkleinsten is het hier en daar weer net wat te grof. Ze zullen weinig meekrijgen van de business deal en de thema's over de balans tussen werk en privé en het stellen van prioriteiten in het leven. Enig vertier brengen de kleurrijke bijrollen. Kelly Preston (vrouw van Travolta, in de film de vrouw van Robin Williams) en Ella Bleu Travolta (dochter van John Travolta en Kelly Preston) maken Old Dogs een familiefilm in meerdere opzichten. Seth Green is misschien wel het geestigste als Craig, de (ogenschijnlijk) fanatieke collega van Charlie en Dan. Ook Bernie Mac en Matt Dillon maken hun opwachting in kleine rolletjes. Een charmant aspect van de film is de veelvuldige aanwezigheid van uitstekend gekozen popmuziek. Het betreft stuk voor stuk overbekende nummers, maar ze passen goed bij de betreffende scènes. Old Dogs is met haar korte speelduur best te behapstukken, maar het is bepaald geen hoogvlieger. Ben je op zoek naar een familiefilm waar ouders en (jonge) kinderen een avondje mee kunnen bankhangen, dan ben je hier aan het juiste adres. Ieder ander zal weinig missen als deze film de huiskamer niet bereikt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Familie, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Noors, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418272180

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Muziekvideo "Every Little Step"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De originele beeldverhouding van 1.85:1 is behouden gebleven en wordt op anamorfe wijze op deze dubbel-laagse DVD gepresenteerd. Op de beeldkwaliteit is werkelijk niets aan te merken. De beelden zijn zonder uitzondering gestoken scherp en elke vorm van artefacten schittert door afwezigheid. Detaillering in voor- en achtergrond is uitstekend. De kleuren en het contrast ogen natuurlijk en ook met het zwartniveau is het prima gesteld. Er is wat lichte ruis aanwezig in de achtergrond, maar deze is geenszins storend. Old Dogs komt dus met een prima transfer.
Jammer is wel dat de ondertiteling werkelijk véél te hoog in beeld staat en ook een nogal groot lettertype heeft. Het aantal hoofdstukken is met 22 ruim voldoende.

Geluidskwaliteit

De Engelse Dolby Digital 5.1 (384kb/s) track wordt vergezeld door diverse nasynchronisaties in het Italiaans, Spaans en Pools. Jammer genoeg ontbreekt een Nederlands gesproken versie. Zeker gezien de doelgroep van Old Dogs was dit een leuke toevoeging geweest. We moeten het dus doen met de Engelse track en deze is degelijk. Niets meer, niets minder. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. De muziek komt vrij ruimtelijk uit de speakers, maar ontbeert wat kracht in het laag. Ook in de effecten wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van surround. Hoewel we hier technisch met een 5.1 track te maken hebben, worden de achterste speakers niet tot nauwelijks benut. Ook de subwoofer hoeft zich weinig in te spannen. Het gevolg is een track die de film goed ondersteunt en vrij is van defecten, maar geen indruk achterlaat.

Extra's

Na een aantal trailers en reclamefilmpjes start de film automatisch. Het fraai geanimeerde hoofdmenu moet via de afstandsbediening benaderd worden. Naast een blu-ray promotie filmpje, vinden we onder het 'special features' menu een viertal extra's die hieronder besproken worden. De beeldverhouding is 1.85:1, de audio Dolby Digital 2.0 (192kb/s) en Nederlandse ondertiteling is beschikbaar bij alle extra's.

Bloopers (3 min.)
De gebruikelijke verzameling grappen en grollen. Vooral de moeite waard dankzij Robin Williams, die ook in het echte leven een grappenmaker in hart en nieren is.

Deleted Scenes (3 min)
Eén korte verwijderde scène en een alternatief einde maken nogal een karige selectie. Het is voorbij voor je er erg in hebt en voegt dan ook weinig toe.

Audiocommentaar
Het gehele productieteam is van de partij in dit commentaar, dat wil zeggen de regissseur, de producent en beide schrijvers. Helaas geen enkel lid van de cast en dit bepaalt ook de toon en inhoud van het verhaal. Vooral productieaangelegenheden en weinig grappen en grollen.

Muziekvideo (4 min.)
Dat John Travolta muzikaal is, was al bekend. In deze muziekvideo "Every Little Step" treedt hij samen met zijn dochter Ella Bleu in de spotlights. Zij blijkt dit talent van haar vader meegekregen te hebben. Net als de hoofdfilm is dit liedje wel duidelijk gericht op een jeugdig publiek.

Conclusie

Charlie en Dan zijn vrienden voor het leven en tevens zakenpartners. Ze staan op het punt de grootste zakendeal van hun leven te bekrachtigen, wanneer Dan's ex-vrouw Vicki opeens hun leven op zijn kop zet door met twee kinderen van Dan en haar op de stoep te verschijnen. Deze familiefilm in hart en nieren zal vooral een jeugdig publiek aanspreken. Voor ieder ander is het allemaal wel erg platvloers en simplistisch, om over de voorspelbaarheid nog maar te zwijgen. Een leuk woordgrapje hier en daar en een aardige bijrolbezetting brengen nog wat plezier. De DVD heeft een uitstekende beeldkwaliteit en een degelijke geluidskwaliteit. De extra's mogen geen naam hebben. Ze hebben een korte speelduur en voegen weinig waarde toe. Old Dogs is wellicht de moeite voor een avondje bankhangen met de hele familie.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.