Agora

Totaalbeoordeling:

6.6
Blu-ray

Agora (Blu-ray)
Samenvatting

Alexandrië, Egypte, in het jaar 391. De stad is onder bestuur van de Romeinse Keizer. Hypatia (Rachel Weisz), dochter van een wiskundige en zelf ook geleerde, geeft les aan jonge vooraanstaande mannen in de bekende bibliotheek van Alexandrië. Onder hen is Orestes (Oscar Isaac), die later prefect van de stad wordt en Synesius (Rupert Evans), christen en later bisschop van Cyrene. In de stad leven veel Joden, heidenen en nieuwe Christenen. De laatste groep is hevig aan het prediken en veel jongeren voelen zich aangetrokken tot deze nieuwe godsdienst, waaronder Davus (Max Minghella), de intelligente jonge slaaf van Hypatia. Hij is verliefd op zijn meesteres, maar wil ook vrij zijn en laat zich door Ammonius (Ashraf Barhom) bekeren. Het geweld tussen de verschillende godsdienstige groepen loopt steeds verder op. Als Orestes prefect is zijn de Joden al bijna geheel uit de stad verjaagd en is de nieuwe bisschop van Alexandrië, Cyril (Sami Samir), bezig om zelf alle macht in handen te krijgen. Daarvoor moet hij Orestes eerst verslaan en diens vriendschap met de atheïstische filosofe Hypatia maakt hem een makkelijk object.

Commentaar

Alejandro Amenabár heeft met Agora een boeiend geschiedkundig verhaal verfilmd. Eerder maakte hij het prachtige Mar Adentro en Abre Los Ojos. Voor Agora schreef hij zelf het script en deed hij ook de regie. De film vertelt het verhaal van Hypatia van Alexandrië. Zij leefde van 370 tot 415 na Christus en was een vermaard filosofe en de eerste vrouwelijke wiskundige in de geschiedenis. Er zijn helaas van haar eigen hand geen geschriften overgebleven, maar wel van andere bekende wijsgeren uit die tijd, waaronder Synesius, bisschop van Syrene. In de film wordt veel van de echte geschiedenis van Hypatia verteld. Het is natuurlijk hier en daar wel enigszins geromantiseerd, zoals de verliefdheid van Orestes op Hypatia en het verhaal van haar slaaf Davus. Over slaven werd natuurlijk in die tijd al helemaal niets geschreven. Wel is bekend dat er een grote onrust was in de stad in die tijd en dat er een politieke strijd ontstond tussen de prefect Orestes en de bisschop Cyril. Van dat politieke geweld is Hypatia waarschijnlijk slachtoffer geworden, maar harde feiten zijn daarvoor niet meer te vinden.
Agora, wat marktplein betekent, de plaats waar veel van het sociale leven in die tijd plaatsvond, geeft een indringend beeld van die roerige periode in Alexandrië. Amenábar heeft de geschiedenis nauwkeurig gevolgd en het merendeel van de hoofdpersonen en groeperingen heeft ook daadwerkelijk bestaan. Dat maakt de film voor liefhebbers van geschiedenis zeer aantrekkelijk. Het spel is daarentegen niet erg aantrekkelijk. Rachel Weisz speelt zonder meer een overtuigende Hypatia, maar de overige rollen zijn bijna allemaal afstandelijk te noemen. Er is geen moment waarop je echt met iemand speciaal meeleeft. Het is boeiend, interessant en soms schokkend, maar je zit er niet helemaal in en dat is iets wat ik wel verwacht had van deze regisseur en met deze acteurs. Het is een zeer knap gemaakt, gedramatiseerd geschiedenisdocument. Zeker de moeite waard, met prachtige beelden, maar qua emotie had er veel meer in gezeten. Jammer.
Het camerawerk is zeer goed en de kostuums en special effects hebben prijzen gewonnen (Goya awards 2010). Toch is deze film eigenlijk alleen aan te raden voor liefhebbers van geschiedenis en voor goed gedocumenteerd drama. Als je dan later het verhaal van Hypatia op internet nog eens naleest kun je niet anders dan Amenábar bedanken voor het maken van deze interessante en waarheidsgetrouwe film, die een prachtig beeld geeft van die tijd.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 127 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053800085

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Fotogallery
  • Promotietrailers
  • Introductie door regisseur
  • Productiondesign gallery
  • Wardrobe gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Agora staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, die voor bijna 23GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering.

De beeldtransfer van de film op Blu-ray Disc is heel behoorlijk. Deze kent een goede scherpte, dieptewerking en heeft geen last van compressiefouten of edge-enhancement. Het kleurgebruik bij deze film is vrij uitzonderlijk. Heel veel elementen hebben een lichte, zandkleurige tint. Huidtinten worden goed weergegeven. Ondanks dat er weinig onderscheid is in het kleurgebruik, blijft alles wel goed van elkaar te onderscheiden. Dat kan niet gezegd worden van de donkere delen van de film. Door een hoog contrast slibben de donkere delen een beetje dicht, waardoor er nauwelijks tot geen (schaduw)detail meer aanwezig is. De donkere delen zijn eigenlijk alleen maar aanwezig bij binnenscènes en een enkele nachtscène. Veel van de film speelt zich buiten af en daar heeft de transfer veel minder last van het hoge contrast. Een beeldtransfer dus die je in twee segmenten zou kunnen onderdelen, waarbij de buitenscènes er het beste uit zien.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De enige geluidstrack op deze uitgave van Agora is een DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) track. We hebben hier te maken met een dynamisch klinkende geluidstrack, die mooi ruimtelijk klinkt en afwisselend van opbouw is. Stille scènes zijn heel subtiel, met zachte omgevingsgeluiden die een mooi perspectief aan het geluid geven. De luidruchtige scènes, zoals de opstand, zijn zeer bombastisch en bevatten veel dynamiek. Ook wordt in deze scènes het LFE-kanaal volop gebruikt voor een mooi en strak laag. Dialogen komen bijna uitsluitend uit het centerkanaal en zijn uitstekend te volgen, ook in de wat drukke scènes. Het geluid zit vol kleine, soms onopvallende, details die het geluidsbeeld meer inhoud geven. Een geluidstrack voor de liefhebbers dus.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een stijlvol geanimeerd menu in 1.78:1 beeldformaat. Alle extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling en zijn in HD-resolutie, behalve waar vermeld.

Trailer (2 min.)
De trailer van de film in 2.35:1 beeldformaat en Dolby Digital 5.1 geluid.

Making of (63 min.)
Een Making of, die in verschillende hoofdstukken de facetten van het maken van de film laat zien. Van het
schrijven van het scenario tot en met de geluidsmix. De personen die bij deze werkzaamheden betrokken
zijn vertellen over de film en hoe zij tegen het verhaal aankijken.

Audiocommentaar
Regisseur Alejandro Amenábar spreekt het commentaar in bij de film. Het is een uitermate interessante
commentaartrack met heel veel achtergrondinformatie. Amenábar spreekt honderduit over zijn ideeën, zijn
manier van werken en de geschiedenis.

Introductie door regisseur (1 min.)
Vlak voordat regisseur Alejandro Amenábar de commentaartrack gaat inspreken, richt hij zich tot de kijker
van de DVD en Blu-ray Disc. Hij vertelt heel kort waar het verhaal over gaat en wijst vooral ook op de
interessante extra's (Making of) die op de DVD/BD staan.

Deleted Scenes (8 min.)
Zes scènes die de film uiteindelijk niet gehaald hebben. Een paar zouden toch wel een toevoeging aan het
verhaal kunnen zijn geweest.

Fotogallery (2½ min.)
Een diavoorstelling van stills uit de film en foto's van de set. Als achtergrondmuziek is een fragment uit de
filmmuziek gebruikt.

Productiondesign gallery (2 min.)
Een diavoorstelling met bouwtekeningen en schetsen van de sets. Ook hier is filmmuziek als achtergrondgeluid gebruikt.

Wardrobe gallery (1 min.)
Een diavoorstelling met schetsen van de kleding die in de film is gebruikt. Hier is dezelfde filmmuziek als achtergrondgeluid gebruikt als bij de Productiondesign gallery.

Conclusie

De filosofe en astronome Hypatia geeft les in de bibliotheek van Alexandrië. In die tijd ontstaat er een strijd tussen de Romeinen en de Christenen over de heerschappij van de stad. Agora vertelt het verhaal van Hypatia en de tijd waarin zij leefde. Het is een geschiedkundige en boeiende film, maar de betrokkenheid met de karakters blijft wat achter. Deze Blu-ray Disc-uitgave heeft een ruim goede beeldkwaliteit en een uitstekende geluidskwaliteit. Een aantal extra's zijn vullertjes, maar er zijn ook een paar interessante stukken, zoals het audiocommentaar en de Making of. Agora heeft voldoende te bieden voor wie wat meer wil weten over deze periode uit de klassieke oudheid.

Laatste reacties

RobinB  |  31-07-2011

De trailer zag er beter uit, heb een misleidend beeld gehad dat er wat meer spanning in zou zitten. Vond de film te langzaam en kort gezegd saai. Ik had er meer...
Lees meer >

Richard B.  |  30-07-2011

Ik vond deze film een beetje tegenvallen. Deze film probeert eigenlijk een aantal verschillende dingen te zijn, maar dat komt nooit echt helemaal uit de verf. S...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  21-10-2010

Ik vond het werkelijk een prachtfilm. Beste film van het jaar tot nu toe zelfs. Heb hem daarom vanmiddag op Blu-Ray gekocht. Het eerste minpunt is dat het do...
Lees meer >

ymmv  |  19-10-2010

Ik vond het werkelijk een prachtfilm. Beste film van het jaar tot nu toe zelfs. Heb hem daarom vanmiddag op Blu-Ray gekocht. Het eerste minpunt is dat het door...
Lees meer >

-Jaap-  |  19-10-2010

Ludo, hoe komt het eigenlijk dat sinds kort bij jouw BD recensies de resolutie van de screenshots de resolutie 1024 pixels breed is i.p.v. 1280?
Lees meer >

theregiment  |  19-10-2010

Pas geleden gezien. Bij vlagen saai te noemen, maar wel een lust voor het oog! Houd normaal helemaal niet van dit soort films maar ik vond hem super :) en saa...
Lees meer >

Coen P.  |  19-10-2010

Pas geleden gezien. Bij vlagen saai te noemen, maar wel een lust voor het oog!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.