Dante's Peak

Recensent:
Marcel den Haan
01-11-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Dante's Peak (Blu-ray)
Samenvatting

Dante’s Peak is een idyllisch klein Amerikaans plaatsje, dat zojuist is uitgeroepen tot het op één na beste plaatsje in Amerika om in te wonen. Burgemeester Rachel Wando (Linda Hamilton), die ook een café runt, neemt de prijs in ontvangst. Direct daarna wordt zij aangesproken door vulkanoloog Harry Dalton (Pierce Brosnan) van het US Geological Survey Department. Dante’s Peak ligt aan de voet van een slapende vulkaan die al 7000 jaar geen activiteiten heeft getoond. Maar nu zijn er signalen dat dat wel eens kon veranderen, zodat Harry zich graag laat rondleiden door Rachel. Diverse tekenen bevestigen Harry’s vermoedens en hij laat de gemeenteraad bij elkaar komen om het dorpje in verhoogde staat van paraatheid te brengen. Maar de gemeenteraad wil daar uit oogpunt van economische belangen niets van weten en wordt daarin gesteund door de zojuist gearriveerde baas van Harry, Dr. Paul Dreyfus (Charles Hallahan). Harry doet met een team van deskundigen geruime tijd metingen maar niets wijst op een mogelijk eruptie. Toch voelt Harry het anders en wanneer hij gelijk blijkt te krijgen, is het te laat.

Commentaar

Dante’s Peak is te scharen onder het dertien-in-een-dozijn type rampenfilm. De film werkt volgens klassiek recept toe naar de voltrekking van de ramp in kwestie. Klassiek in de zin van niemand gelooft de expert die uiteindelijk als het (bijna) te laat is, toch gelijk blijkt te krijgen. Belangrijk bij een rampenfilm is dat de kijker zich kan identificeren met de personen die worden geconfronteerd met de ramp. Een gevoel van betrokkenheid laten we maar zeggen. Bij Dante’s Peak wordt dit bewerkstelligd door een beetje romantiek tussen de getormenteerde expert en de burgermeester van het dorpje. Uiteraard zijn er nog een paar kinderen en een hond in het spel, inclusief een dwarsliggende schoonmoeder. Natuurlijk komen die allemaal in moeilijkheden en is onze expert de stoere, grote held. Boeiend is de film toch wel, vooral door de mooi in beeld gebrachte ramp met prima special effects. In de eerste helft van de film kun je genieten van de fraaie omgeving, waaronder de bossen van de staat Washington. En wanneer het vulkaanspektakel losbarst heb je een goed gemaakte ramp inclusief asregens, gloeiende lavastromen en een pyroclastische wolk. De makers hebben verklaard alle feiten te hebben gecheckt voordat ze begonnen met de opnames. Toch bevat de film de nodige zaken die echt niet kunnen en daarom wat lachwekkend overkomen. Zo rijden onze helden gewoon dwars door een lavastroom, zonder hier iets aan over te houden. Het enige wat we zien is dat de banden vlamvatten, maar meer ook niet. Nou hoeft een film niet helemaal wetenschappelijk correct te zijn, maar iets meer geloofwaardigheid had wel gemogen. Spannend is het allemaal dus wel, vooral het laatste uur is een non-stop rit van actie en spanning. De prent profiteert ook van goed gespeelde rollen. Zowel Pierce Brosnan als Linda Hamilton zetten een goede rol neer, die goed past bij de sfeer van de film. Ook de ondersteunende rollen zijn goed ingevuld. Alles bij elkaar is Dante’s Peak een bij tijden spannende actiefilm die goed dient voor bijna twee uur vermaak.

Universal heeft Dante’s Peak eerder op DVD uitgebracht. Lees hier onze recensie van de eerste uitgave en hier de recensie van de later verschenen Special Edition. Hieronder volgt de bespreking van de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1997
Speelduur: 108 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Japans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582785012

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Dante’s Peak heeft de originele beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De beeldkwaliteit van deze uitgave scoort een nette voldoende. Op alle vlakken is het beeld goed verzorgd, maar echt schitteren doet de transfer nergens. Het beeld is doorgaans mooi scherp en vooral in close-ups is er redelijk veel detail zichtbaar. Wijdere shots laten voldoende diepte zien, maar hier had meer ingezeten. Ook het detail komt wat minder goed uit de bus bij deze scènes. De kleuren komen goed verzadigd over, maar echt fel zijn ze niet te noemen. Contrast en zwartniveau zijn dik in orde, zeker het aanwezige zwart komt mooi diep over. De film is overwegend donker van karakter, vooral na de eerste helft. Vrijwel alles is gehuld in duisternis vanaf dat moment en as is constant in de lucht aanwezig. Deze scènes kunnen iets te donker overkomen, maar dit is vooral het resultaat van de manier van filmen. Het schaduwdetail is namelijk prima. Het beeld is niet geheel vrij van artefacten. Er zijn enkele korte momenten waarbij edge enhancement zichtbaar is en wat lichte aliasing. Verder is er een constante laag filmgrain aanwezig. Een nette voldoende dus voor deze transfer, die hiermee zeker niet tot de slechtste back-catalog titels gerekend kan worden maar ook niet de beste.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid bij Dante’s Peak wordt verzorgd door een DTS-HD Master Audio 5.1 track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Voor een rampenfilm zijn er vrij veel scènes die vooral uit dialoog bestaan. Tijdens deze momenten richt het geluidsbeeld zich dan ook op de voorste kanalen, waarbij de dialogen goed verstaanbaar uit de centerspeaker komen. De frontspeakers laten de muziek en overige geluiden horen. Het stereogeluid klinkt hier mooi breed en bevat voldoende richting. De surrounds worden nauwelijks gebruikt tijdens de rustige scènes, soms zijn er wat omgevingsgeluiden te horen. Qua dynamiek en ruimtelijkheid moet de track het dan ook hebben van de actiescènes. Deze zijn gelukkig ook ruimschoots aanwezig, vooral in het tweede gedeelte van de film. De surrounds worden dan meer bij het geluidsbeeld betrokken, met effecten die met voldoende richting worden weergegeven. Het LFE-kanaal verzorgt het laag dat deze scènes meer impact geeft. Het laag klinkt mooi diep en is goed gedoseerd. De track klinkt mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je terecht in het taalkeuzemenu. Na het selecteren van de gewenste taal verschijnt het hoofdmenu waar alle instellingen te maken zijn. Dit moet worden gedaan middels enkele knoppen die er vrij onoverzichtelijk uitzien.

Deze uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

Dante’s Peak is te scharen onder het dertien-in-een-dozijn type rampenfilm. De film werkt volgens klassiek recept toe naar de voltrekking van de ramp, waarbij niemand de expert gelooft die uiteindelijk als het (bijna) te laat is, toch gelijk blijkt te krijgen. De toevoeging van romantische perikelen en prima special effects maken van Dante’s Peak een aardige film om bijna twee uur van te genieten. De beeldkwaliteit van deze BD-uitgave is voldoende, maar behoort niet tot de toppers wat betreft de oudere titels. Het geluid is ook goed verzorgd, met een track die mooi wisselt tussen de rustige momenten en de scènes met meer actie. Tot slot zijn er geen extra’s aanwezig, iets wat natuurlijk altijd jammer en vooral ook onnodig is. Zeker gezien het feit dat de Special Edition DVD enkele interessante extra’s bevat.

Laatste reacties

blraydvd  |  07-11-2010

Heb de Blu-Ray ook even aangeschaft via marktplaats, En moet ook zeker zeggen dat het beeld en geluid gewoon netjes verzorgd is. Ok, ...Het is geen top HD trans...
Lees meer >

Hombre  |  07-11-2010

een kale release is enerzijds jammer, maar anderzijds geeft het wel hoop dat ze ooit eens gaan komen met een deftige Special Edition met nieuwe transfer. Deze...
Lees meer >

scorpius  |  03-11-2010

Ik vind de beeldkwaliteit ook prima. Zeker als je het vergelijkt met de dvd-uitgave dan is deze blu-ray toch wel de aanschaf waard.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-11-2010

Op alle vlakken is het beeld goed verzorgd, maar echt schitteren doet de transfer nergens. :shock Wellicht is dit ook persoonlijk want het beeld is prachtig f...
Lees meer >

Frenkel  |  02-11-2010

een kale release is enerzijds jammer, maar anderzijds geeft het wel hoop dat ze ooit eens gaan komen met een deftige Special Edition met nieuwe transfer. Deze...
Lees meer >

Werner  |  01-11-2010

Schandalig dat we zo'n kale release krijgen!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.