Unthinkable

Recensent:
Koen Koene
10-12-2010

Totaalbeoordeling:

7.9
Blu-ray

Unthinkable (Blu-ray)
Samenvatting

Steven Arthur Younger (Michael Sheen) is een Amerikaan die zich tot de islam heeft bekeerd. Daar is op zich niks mis mee, maar wel als bekend wordt dat Younger richting het terrorisme is afgegleden. Hij heeft namelijk een kernbom geplaatst in drie onbekende Amerikaanse steden. In een videoboodschap geeft Younger aanwijzingen voor de locaties van de bommen en geeft hij aan dat verdere eisen zullen volgen. De FBI begint een hectische zoektocht naar de locaties, maar dat loopt vooralsnog op niks uit. Er gloort hoop wanneer Younger wordt opgepakt. Helaas - maar begrijpelijk - laat hij in conventionele verhoren niks los over de plek waar hij de bommen verstopt heeft. En dus lijkt een hardere aanpak noodzakelijk. De overheid roept er een expert bij, een man die zich "H" noemt (Samuel L. Jackson). FBI-agente Helen Brody (Carrie-Anne Moss) vraagt zich of zijn werkwijze wel nodig is en of deze niet juist averechts werkt. Maar de klok tikt, en dus moet H zijn toevlucht zoeken tot extreme middelen. Hoever kan en mag hij gaan?

Commentaar

Regelmatig komen er recensies van films voorbij met een eindconclusie als "een film die je vergeten bent zodra de aftiteling over het scherm rolt". Unthinkable is duidelijk niet zo'n film. De door Gregor Jordan geregisseerde thriller zet je namelijk aan het denken; gedurende de film, maar ook als deze al lang afgelopen is. Het thema is tegelijkertijd actueel en tijdloos, en heeft betrekking op de omgang met gevangenen/vermeende terroristen om informatie los te peuteren. Unthinkable stelt vragen als: hoe ver mag en kan je gaan bij het vergaren van levensreddende info? Is alles daarbij geoorloofd, zelf het ondenkbare (vandaar de titel)? Wegen de levens van een paar mensen minder zwaar dan de levens van een grote groep? Vragen waarop het antwoord - zeker in de context van Unthinkable - niet eenvoudig te geven is. De opzet is als volgt: een man heeft een kernbom verstopt in drie grote Amerikaanse steden. Hij is de enige die de locaties weet, maar ook nadat hij gevangen is genomen laat hij niks los. En dus wordt er een "ondervragingsexpert" bijgeroepen. En die is bereid om ver te gaan, erg ver, om de levens van talloze Amerikanen te redden. Met behulp van deze opzet belicht Unthinkable op effectieve manier verschillende kanten van het vraagstuk. Als kijker zul je waarschijnlijk regelmatig van mening veranderen: wat eerst te ver lijkt gaan, beschouw je als acceptabel naarmate het verhaal vordert, en andersom. Waarmee het grijze gebied perfect duidelijk is gemaakt. De film wordt geholpen door enkele sterke vertolkingen. Samuel L. Jackson maakt veel indruk als de bikkelharde ondervragingsexpert en Carrie-Anne Moss vertegenwoordigt op prima wijze de menselijke kant van het geheel. Ook de rol van de vermeende terrorist wordt goed neergezet: in plaats van een cliché-slechterik zet Michael Sheen een mens van vlees en bloed neer, wat het des te makkelijker maakt om je ook in zijn kant van het verhaal in te leven. Prima dus. Qua cinematografie is Unthinkable wat minder spectaculair. Het camerawerk is recht-toe-recht-aan, zonder spannende visuele vondsten. Al heeft de film die eigenlijk ook niet nodig. Waar men op visueel gebied zonder twijfel wel in slaagt, is in het weergeven van de gruwelen van marteling. De beelden zijn daarbij soms expliciet, soms suggestief, maar resulteren altijd in een hoge "wegkijk-factor". Niet bedoeld om enkel te choqueren, helpen de beelden om het thema kracht bij te zetten. Dit alles maakt Unthinkable tot een sterke film, eentje die je nu eens niet vergeten bent zodra de aftiteling over het scherm rolt.

A-Film heeft Unthinkable uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave. Deze bevat de zogenaamde “Extended Cut” van de film, die een ander einde heeft dan de bioscoopversie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 97 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777931462

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Unthinkable heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De resulterende HD-weergave levert op de meeste gebieden nette prestaties. Zo oogt het beeld mooi scherp, met een fijne laag grain die voor de bekende filmische aanblik zorgt. Qua kleuren heeft de transfer een bewust kille uitstraling, die goed past bij de beoogde sfeer. Zwartniveau en schaduwdetail zijn prima, en afgezien van wat onopvallende posterisatie is compressie-artefacting geheel afwezig. Af en toe duikt een wit spettertje in beeld op, maar dit is niet erg storend. Wat wel een noemenswaardig minpunt is, is dat in (de volop aanwezige) contrastrijke scènes de nodige edge enhancement te zien is. Desondanks is dit een transfer die een solide ogend HD-plaatje neerzet, en daarmee een vette voldoende verdient.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van Unthinkable tref je als DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) op de BD-uitgave aan. De track is niet erg opzienbarend, maar dat heeft meer te maken met het geluidsontwerp en het type film dan met de kwaliteit van het spoor. Het geluidsbeeld is namelijk sterk op dialogen gericht, waarmee er bijvoorbeeld qua ruimtelijkheid weinig bijzonders te beleven valt. Zo nu en dan zijn wat omgevingsgeluiden uit de surrounds te horen, en ook de muziek vindt de weg naar de achterkanalen, maar verder blijft het allemaal sterk op de voorkant gericht. Dat wil echter niet zeggen dat dit een slechte track is, want zoals gezegd is er met de kwaliteit weinig mis. Spraak klinkt kraakhelder, de muziek bevat veel dynamiek en detaillering en sporadisch is een mooi diepe hoeveelheid laag te horen. Ruis is – vanzelfsprekend, gezien de leeftijd van de film – geheel afwezig. Al met al geen track die je op zal zetten als demo-materiaal, maar voor een film als Unthinkable voldoet het allemaal prima.

Extra's

De door A-Film uitgebrachte BD-uitgave van Unthinkable bevat alleen een trailer als extra. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse uitgave van Sony. Deze loopt ook niet over van extra’s, maar bevat in ieder geval nog een interessante commentaartrack. Ook bevat de buitenlandse uitgave twee verschillende versies van de film, de bioscoopversie en de iets langere "Extended Cut". Op de Nederlandse uitgave vind je, zoals al eerder vermeld, alleen de Extended versie.

Trailer
De bioscooptrailer van de film, die met een resolutie van 576i en DD 2.0-geluid getoond wordt.

Conclusie

In Unthinkable draait alles om de ondervraging van een vermeende terrorist, die drie bommen verstopt zou hebben. Om de informatie los te krijgen, wordt er een expert bijgehaald. En die is bereid om erg ver te gaan. Unthinkable stelt de vraag hoe ver je kan en mag gaan bij het verkrijgen van levensreddende informatie. Weegt het leven van enkelen daarbij minder zwaar dan het leven van velen? En werkt een hardhandige ondervraging zelfs niet averechts? De film zet je aan het denken over dit soort zaken, daarin ondersteund door prima vertolkingen van onder meer Samuel L. Jackson en Carrie-Anne Moss. De BD-uitgave levert op audiovisueel gebied prima prestaties af. Qua extra’s helaas minder lof, een mager trailertje is alles. Maar dat doet niks af aan de kwaliteit van de film zelf, die zeker het bekijken waard is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  17-04-2011

Heb de film nu een dagje op me laten inwerken, en tja....weet niet zo goed wat ik er van moet vinden, buiten de paar "schokkende" beelden, vind ik de film nogal...
Lees meer >

Puts  |  10-12-2010

Zie hier het antwoord: http://movie-censorship.com/report.php?ID=449653 Dit einde heb ik ook in de bios gezien, dus wij hadden sowieso al de Extended versie ...
Lees meer >

HBx2000  |  10-12-2010

Een vraagje: Welk einde heeft deze Extended edition? Zie hier het antwoord: http://movie-censorship.com/report.php?ID=449653
Lees meer >

Jeroen D  |  10-12-2010

Ah, een filmkenner... Wat bedoel je ?
Lees meer >

jeanreno  |  10-12-2010

Hele slechte film. Het verhaal is belachelijk en ongeloofwaardig. Samuel L. Jackson geeft hier een staaltje van 'overacting' weg van heb ik jou daar. Zeer irrit...
Lees meer >

Jeroen D  |  10-12-2010

Hele slechte film. Het verhaal is belachelijk en ongeloofwaardig. Samuel L. Jackson geeft hier een staaltje van 'overacting' weg van heb ik jou daar. Zeer irrit...
Lees meer >

jeanreno  |  10-12-2010

Deze film heeft mij zeer positief verrast. Een vraagje: Welk einde heeft deze Extended edition? (denk aan spoilers aub ;-)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.