Inception

Recensent:
Ludo Keeris
11-12-2010

Totaalbeoordeling:

7.7
DVD

Inception (DVD)
Samenvatting

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een ideeëndief. Hij steelt de ideeën uit de gedachten en dromen van mensen als deze in slaap zijn. Doordat het ook ooit fout is gegaan kan hij zijn twee kinderen niet meer zien. Hij ziet ze alleen nog maar in zijn dromen, net als zijn vrouw. Hij wil het liefst terug naar zijn eigen huis, maar dat is niet mogelijk. Totdat de Japanse zakenman Saito (Ken Watanabe) hem een mogelijkheid biedt. Hij kan er voor zorgen dat Cobb naar huis kan, maar dan moet hij wel de ideeën en gedachten van de jonge zakenman Robert Fischer (Cillian Murphy) beïnvloeden, zodat deze het bedrijf van zijn vader op zal splitsen. Cobb neemt de uitdaging aan en met zijn team dringt hij door tot in de diepe dromen van Fischer. Dat is niet zonder gevaar, want er is nauwelijks tijd om de opdracht uit te voeren. En ben je te laat, dan bestaat de kans dat je nooit meer wakker wordt.

Commentaar

Er is de laatste jaren nauwelijks zoveel over een film gesproken als over Inception, de meest recente film van regisseur Christopher Nolan (The Dark Knight, Memento). Het zou om een revolutionaire film gaan, die doet denken aan The Matrix. Is al die ophef terecht? Ja, want Inception is een bijzonder originele en innovatieve film, met veel lagen en plotwendingen. The Matrix was mede uniek door zijn, voor die tijd, bijzondere visuele effecten. Dat zien we bij Inception niet terug. Vergis je niet, de film zit vol visuele effecten (ruim 500, naar het schijnt), maar tegenwoordig kijken we nergens meer van op. Alles kan tegenwoordig in film, dus ook in Inception. De kracht zit 'm bij deze film veel meer in het verhaal en de diepgang daarvan. Letterlijk diepgang, want de dromen waarin de karakters terechtkomen gaan soms drie lagen diep. De film doet denken aan het vroege werk van Christopher Nolan, aan films als Following en Memento. Net als deze films gaat Inception over perceptie (van tijd). Nolan refereert zelf ook letterlijk aan die films. Zo heeft het karakter van Leonardo DiCaprio dezelfde naam als een van de karakters in Following: Cobb. Het idee voor de film zelf is al tien jaar oud, van vlak na de release van Insomnia. Het heeft echter heel wat jaren geduurd voordat het script tot een eenheid was gesmeed en klaar was om verfilmd te worden. In eerste instantie had Nolan een low budget film in gedachten, maar na The Dark Night vond hij dat het verhaal een grootschalige aanpak nodig had en begon er toen een volwaardige, epische film van te maken.
Nolan is inmiddels een van de meest aansprekende regisseurs van dit moment. Van The Dark Knight wist hij al een enorm succes te maken. Maar daar had hij de 'hulp' van het overlijden van Heath Ledger en het karakter Batman. Bij Inception moet het helemaal uit het verhaal en het acteren komen. Het verhaal steekt zeer ingenieus en complex in elkaar en als je er je aandacht niet bijhoudt, mis je belangrijke aanknopingspunten. De veelheid aan lagen in het verhaal – soms moet je heel goed nadenken in welke droomlaag het verhaal zich afspeelt – geven het verhaal een ingewikkelde structuur. Maar Nolan weet er voor te zorgen dat het geen onoverzichtelijke brij wordt. Naast een goed verhaal wordt er over het algemeen ook goed geacteerd. Ook in deze film blijkt maar weer dat Leonardo DiCaprio een volwassen acteur is geworden, die grote films en grote rollen aankan. Hij is de blikvanger van Inception en draagt de film met verve. Verrassend is ook de rol van Ellen Page (Juno), die de jonge Ariadne speelt. Zij ontwerpt de plattegronden binnen de dromen en is eigenlijk de enige die doorheeft wat zich in het hoofd van Cobb afspeelt. Dat geeft haar een zeer belangrijke plaats in het verhaal en Page weet daar op een hele goede manier invulling aan te geven. Niet elke bijrol wordt even goed uitgewerkt, maar over het algemeen heeft ieder karakter z'n momenten in de film om de aandacht op zich te vestigen. Kleine bijrollen van Michael Caine en Tom Berenger geven de film extra cachet.
Inception is een film die vanaf het begin tot het einde blijft boeien en zelfs na meerdere kijkbeurten nog nieuwe elementen prijsgeeft. Het verhaal is gecompliceerd en alle aandacht van de kijker is nodig om het te kunnen blijven volgen. In nieuwe kijkbeurten heb je dan de kans om ook eens op de details te gaan letten. Dat zorgt er dus voor dat je deze film zeker aan kunt schaffen op DVD of Blu-ray Disc, want zelfs na meerdere keren kijken gaat deze film niet vervelen.

Warner Home Entertainment heeft de film zowel uitgebracht op DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de DVD-versie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Science fiction, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 142 min
Verpakking: Eco-box Keepcase
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Catalaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888067802

Extra's

  • Extraction Mode

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Dit is een uitgave met een heel mooie beeldtransfer, die anamorf gepresenteerd wordt in een 2.40:1 beeldformaat. Door een uitstekend contrast en een goede scherpte blijven de details zeer goed zichtbaar. Ook het zwartniveau en schaduwdetail zijn goed. Afgezien van wat moiré komen we nauwelijks of geen artefacten tegen bij deze transfer. De film is niet in 3D. Het is ook nooit opgenomen of bewerkt naar 3D. Christopher Nolan vond dat hij nog te weinig kennis van zaken had om de gehele film in 3D te filmen. Er zijn scènes die in 3D nog meer tot hun recht zouden zijn gekomen (de kantelende lift bijvoorbeeld), maar de keuze van Nolan is bewonderenswaardig. Beter niet gedaan dan slecht gedaan. Het beeld van Inception ziet er op de DVD in ieder geval uitstekend uit.

Geluidskwaliteit

Het geluid op de DVD van Inception is een Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) geluidstrack in het Engels. Daarnaast is er ook nog de keuze voor Catalaans en Frans, maar die laten we hier buiten beschouwing. Het is jammer dat men voor een lagere bitrate heeft gekozen bij deze geluidstrack. Warner doet niet aan DTS, dus zo'n track hadden we hier ook niet verwacht, maar een volwaardige DD 5.1 track zou hier zeker op z'n plaats zijn geweest, want de geluidstrack heeft baat bij een hoge bitrate. Het steekt namelijk heel gedetailleerd en dynamisch in elkaar. Dat komt nu nog steeds behoorlijk goed over, maar je mist toch net even de fijne details, vooral in het hoog. Het geluid komt bij vlagen van alle kanten en geeft daardoor een mooi ruimtelijk beeld. Het LFE-kanaal laat regelmatig van zich horen en doet dat middels een strak en diep laag, waarbij de kopjes op tafel beginnen te rinkelen. De muziek van Hans Zimmer ondersteunt alles weer erg goed, al lijken bepaalde stukken wel erg op eerder werk. De DVD heeft dus een goede geluidstrack, maar met een volwaardige bitrate zou het zeker minimaal een punt hoger gescoord hebben.

Extra's

De DVD heeft een eenvoudig, geanimeerd menu met fragmenten uit de film als achtergrond. Het achtergrondgeluid is een fragment uit de filmmuziek.

Extraction Mode (11 min)
Deze extra bestaat uit een aantal losse delen, die ook afzonderlijk zijn te bekijken. Elk item is voorzien van Nederlandse ondertiteling.

The Inception of Inception
Regisseur Christopher Nolan legt uit hoe hij aan Inception is begonnen en hoe het idee ontstaan is. Leonardo DiCaprio vertelt waarom hij zich bij dit project heeft aangesloten.

The Japanese Castle: The Dream is Collapsing
Een aantal scènes spelen zich af in een Japans kasteel/historisch huis. Production designer Guy Hendrix Dyas en regisseur Christopher Nolan bespreken hier de creatie van deze set en hoe deze gebruikt kan worden.

Constructing Paradoxical Architecture
In één scène speelt een trap, gebaseerd op de Penrose-trap van de Nederlandse tekenaar Escher, een belangrijke rol. In dit item wordt uitgelegd hoe die trap geconstrueerd werd. Het lijkt echt, maar het is nep, omdat zo'n trap in werkelijkheid niet kan bestaan.

The Freight Train
Hier wordt uitgelegd hoe de trein gemaakt werd die door de straten komt denderen. Het lijkt een echte trein, maar is het niet!

Conclusie

Dom Cobb kan niet meer naar huis, waar zijn familie woont. Een Japanse zakenman biedt hem de mogelijkheid om wel naar huis te kunnen, maar dan moet Cobb inbreken in de gedachten en dromen van een jonge zakenman. Inception is een vernieuwende en enerverende science-fiction thriller van Christopher Nolan. Een film die qua verhaallijnen een nieuw tijdperk in zal luiden. Qua uitvoering is de DVD prima in orde met een goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra's zijn op zich heel aardig, maar zijn wel wat kort. Met wat meer diepgang was het een stuk interessanter geweest. Desalniettemin een film die in elke DVD-collectie thuishoort.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Richard G  |  14-10-2011

mmm ik denk... dat de tol op het einde toch valt, je ziet het misschien niet, maar het geluid 'klinkt' alsof hij toch valt als het beeld net weg is... Het gelu...
Lees meer >

pjblack  |  14-05-2011

Heb zojuist Shutter Island gezien die ik goed vond, maar films als Dark Night trekt me totaal niet. Waar gaat of neigt Inception naar?
Lees meer >

nlamste3  |  03-03-2011

Zeer goede film, die je zeker meerdere keren moet zien. Net op Blu-ray gezien en het was echt prachtig, ook al ben ik wel wat visuele effecten gewend ;-) Een d...
Lees meer >

Nauco  |  26-01-2011

Ik vond vooral het idee van Inception erg goed. Heel origineel dat dat bevalt altijd goed bij het publiek en verdient daarom ook zeker een oscar nominatie. Ik z...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  02-01-2011

Waar blijft de blu-ray recentie? Vooral vanwege het extra bonusmateriaal verdient deze een br-recentie. DVD.nl is afhankelijk van datgene wat er aangeleverd ...
Lees meer >

Franklin1975  |  02-01-2011

Waar blijft de blu-ray recentie? Vooral vanwege het extra bonusmateriaal verdient deze een br-recentie.
Lees meer >

Ge_Someone  |  27-12-2010

Zeker een enorm actie spektakel. Echter wel een beetje lang en met enorm veel geweld wat in een "droomwereld" (voor mij) niet zo logisch was. In dit ...
Lees meer >

jan_tran  |  12-12-2010

Joseph Gordon-Levitt mag van mij ook wel de Oscar voor beste mannelijke bijrol winnen, wat speelt hij goed zonder al te veel op te vallen! Pff, zal al in zijn...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  11-12-2010

Film van het jaar voor mij, mag toch hopen dat Nolan een aantal oscars ontvangt voor dit meesterwerk. Sowieso de soundtrack, cinematography en special effects z...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  11-12-2010

Jup, een erg sterke film. Heb de blu-ray koffer hier klaar liggen, voor een herkijkbeurt op een geschikt moment (niet nu, daar ik nogal vermoeid ben). Want deze...
Lees meer >

Jeroen D  |  11-12-2010

Een klein meesterwerkje.
Lees meer >

basset  |  11-12-2010

Tja.....smaken verschillen. Ik blijf een gevoel houden dat er meer in had gezeten, als ze het verhaal er niet zo snel doorheen hadden gejaagd. Dat is het gev...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 13
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.