Sound of Music, The

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Sound of Music, The (Blu-ray)
Samenvatting

Salzburg, 1938. Maria (Julia Andrews) is postulante in de abdij Nonnberg in Salzburg. Ze wordt niet erg geschikt bevonden voor het kloosterleven en moeder-overste (Peggy Wood) besluit haar als gouvernante naar het gezin Von Trapp te sturen. Kapitein Von Trapp (Christopher Plummer) bestuurt zijn huis en zijn zeven kinderen alsof het een schip is en de kinderen moeten marcheren en luisteren naar een hondenfluitje. Als vader voor een paar maanden weg is leert Maria de kinderen zingen en spelen. Bij thuiskomst is vader daar niet van gediend en hij ontslaat Maria, totdat hij ontdekt wat ze heeft bereikt met zijn kinderen. Maria en de kapitein worden al snel verliefd op elkaar en ze trouwen. Na hun huwelijksreis is Oostenrijk door de “ansluss” deel geworden van nazi-Duitsland en de kapitein wordt opgeroepen om dienst te nemen in het leger. Ondertussen heeft oom Max (Richard Haydn) de kinderstemmen ontdekt en hij heeft het gezin opgegeven om mee te doen aan de Salzburger Festspiele. De kapitein is daar op tegen, maar het blijkt de enige mogelijkheid te zijn om met zijn gezin te kunnen vluchten voor hij naar Duitsland wordt gestuurd.

Commentaar

Wie kent de Sound of Music niet? Als één van de meest bekende musicals ooit wordt deze film meestal rond de Kerstdagen elk jaar op televisie herhaald. Nu is de film gerestaureerd en opnieuw uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc.
Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Von Trapp die het leven van haar gezin heeft beschreven in het boek “The Story of the Trapp Family Singers” in 1949. Howard Lindsay en Russel Crouse hebben naar aanleiding van dat boek en een Duitse verfilming hun eigen boek geschreven en daarop is de Broadway musicalversie van Rodgers en Hammerstein gebaseerd. Deze Broadway musical ging in 1959 in première in New York en in 1961 in London. In 1965 is de film gemaakt onder regie van Robert Wise (West Side Story). Ernest Lehman zorgde voor het scenario. In de film zijn een groot aantal van dezelfde liedjes gebruikt als in de theaterversie, maar er zijn ook een aantal nieuwe liedjes voor geschreven zoals het prachtige “I must have done something good”. De film was een enorm succes wereldwijd en staat op de derde plaats van meest succesvolle films allertijden met een opbrengst van ruim € 640.000.000 euro. In 2001 is de film daarom opgenomen in de National Film Registry. Een nationale bibliotheek gevestigd in Washington waar 525 films zijn opgenomen die vallen onder “te beschermen cultuur”.
In de musical en de film is het verhaal wel enigszins veranderd vergeleken met het originele verhaal. Wat uiteraard de dramatiek van het geheel ten goede komt. Maar de basis klopt: kapitein Von Trapp was een anti-nazi en is met zijn gezin gevlucht en zijn hele gezin heeft tot lang daarna nog opgetreden als “The Trapp Family Singers”. Voor Julie Andrews was dit haar tweede grote musicalfilm die ze in korte tijd maakte. Eerst wilde ze de rol weigeren, omdat ze bang was dat die te veel leek op haar rol in Mary Poppins (1964). Gelukkig heeft ze dat niet gedaan, want de film zou niet hetzelfde zijn geweest zonder haar schitterende verschijning. Liefdevol, met humor, eigenzinnig en met een dijk van een stem heeft ze Maria Von Trapp neergezet. Veel van de stemmen zijn voor de liedjes ingezongen door anderen, maar Andrews zong al haar partijen zelf. Christopher Plummer werd ingezongen door Bill Lee en Peggy Wood door Margery McKay bijvoorbeeld. De locaties van de film, voor het merendeel in Salzburg en omgeving, bestaan nog steeds en worden veel bezocht. De kinderen hebben na het succes van deze film eigenlijk niet veel meer gedaan in filmland. Vrijwel allemaal hebben ze daarna alleen nog in verschillende televisieseries gespeeld. Julie Andrews en Christopher Plummer daarentegen hebben in nog veel verschillende films gespeeld en tot zeer recent. Andrews bijvoorbeeld in Princess Diaries en Plummer in A Beautiful Mind. Beiden lenen ook hun stem uit aan bekende animatiefilms zoals Shrek en Up.
Deze Blu-ray Disc uitgave doet de film alle eer aan. Ze hebben een kopie van het originele negatief helemaal gerestaureerd en dat is prachtig geworden. Het is echt de moeite waard om, al is dit een oude bekende, deze versie aan te schaffen als je van de film houdt. Sommigen zullen hem te zoet vinden en misschien te gedateerd, maar het spel is eerlijk, het verhaal spannend en vergeleken met andere films uit die periode zit er ook een bepaalde vaart in het verhaal. Al met al een aanrader dus.

The Sound of Music is al eerder op DVD verschenen. Onze beknopte recensie van de versie uit 2001 kun je hier nog eens nalezen. Naast de hier besproken Blu-ray Disc is er ook een nieuwe versie op DVD uit. Daarnaast is er een Collectors Edition Giftset verkrijgbaar met daarin de BD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Muziekfilm, Romantiek
Regio: B
Jaar: 1965
Speelduur: 174 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.20:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 4.0 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Noors, En vele andere
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 8712626091042

Extra's

 • Publiciteit
 • Audiocommentaar 2x
 • De Dingen Waar je van Houdt
 • Muziekmachine
 • Meezingen
 • Muzikale Stadia
 • Een Stad van Liedjes
 • Programma's van Vroeger
 • Audiointerviews
 • Zeldzame Schatten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Sound of Music staat in een beeldformaat van 2.20:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, wat gelijk is aan het originele negatiefformaat. De film is opgenomen op 65mm film, iets wat in die jaren wel vaker voorkwam. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 46 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 videocodering.

Het negatief van de film is geheel gerestaureerd en dat zien we terug in deze prachtige transfer. Alle spettertjes, vuil en beschadigingen zijn verdwenen. Het geheel ziet er heel kleurrijk, helder en gedetailleerd uit. Vooral de kleuren spatten gewoon van het scherm af. Door het gebruik van 65mm film bevat de film bijzonder veel detail. Elk onderdeel is zichtbaar. De print bevat nog een lichte vorm van filmgrain, maar dat versterkt juist de filmische aanblik en het bewijst dat men niet of nauwelijks ruisonderdrukking heeft toegepast. Een heel enkele keer zien we lichte edge-enhancement en een paar shots ogen een beetje soft. Een aantal shots zijn bewust van een soft-focus voorzien, maar een paar opnames zien er vreemd genoeg onnatuurlijk soft uit (zie screenshot 3). Dit zijn slechts enkele minieme minpuntjes, die het kijkgenot niet of nauwelijks kunnen bederven. Deze transfer van The Sound of Music laat zien dat bij een goede restauratie een bijzonder prachtig resultaat gehaald kan worden.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een flink aantal geluidstracks. De meest belangrijke (de Engelstalige) zijn een lossless DTS-HD Master Audio 7.1 (24bit/48kHz) track en een Dolby Digital 4.0 (448 kb/s) track. Het originele geluid is een zes-kanaals stereotrack, die ook volledig is gerestaureerd en dat heeft een prachtige soundtrack tot gevolg. Ruis is geheel afwezig, iets waar de DVD nogal last van had. Vooral het DTS-HD MA 7.1 geluid is magnifiek. Het heeft een prachtige ruimtelijke werking, waarbij de liedjes door de hele kamer galmen. En de dialogen hebben door het originele multi-track geluidsspoor een bijzondere plaatsing in het geheel. De dialogen verplaatsen zich mee met de karakters in beeld. Gaat een persoon van links naar rechts door het beeld, dan gaat de dialoog mee. Maar de prijs van schoonheid gaat toch wel naar de liedjes, die werkelijk zeer helder en dynamisch klinken en zoals gezegd de hele kamer vullen.

Extra's

Deze uitgave bestaat uit 2 schijfjes, die beiden een geanimeerd menu hebben. De meeste extra's staan op de tweede disc, maar de extra's die zich rechtstreeks aan de film relateren staan op de eerste disc. Een aantal extra's van disc twee waren al eerder verkrijgbaar op de DVD-uitgave. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

Disc 1

De Dingen Waar je Van Houdt
Een interactieve reis door de film, waarbij je tijdens het kijken van de film de keuze hebt uit vier opties. Via een kort introductiefilmpje wordt uitgelegd hoe deze functie werkt. Je hebt daarvoor de gekleurde knoppen op je afstandsbediening nodig.
- Muziek Maken: een Reis in Beelden – via pop-ups krijg je nog nooit vertoonde story-boards en foto's van de setopnames te zien.
- Meezingnummers: zing mee met de liedjes uit de film
- Weetjes: Ontdek leuke feitjes over het maken van de film en de echte Maria Von Trapp
- Waar Werd de Film Opgenomen?: test je kennis via een interactieve quiz.

Muziekmachine (58 min)
Een montage van alle liedjes uit de film achter elkaar. Via het menu is het ook mogelijk om rechtstreeks naar een bepaald liedje te gaan.

Meezingen (54 min)
Met deze optie kun je alle liedjes op een karaokemanier meezingen. Onder in beeld loopt de (Engelse) tekst van de liedjes mee. Ook hier kun je via het menu rechtstreeks naar je favoriete liedje gaan.

Audiocommentaar
Het eerste audiocommentaar is van de acteurs Christopher Plummer, Julie Andrews, Charmian Carr, Dee Dee Wood en Johannes Von Trapp. Het is voornamelijk Julie Andrews die aan het woord is. De eerste 25 minuten krijgen we alleen haar te horen, daarna pas de rest, te beginnen met Christopher Plummer. Er worden veel persoonlijke herinneringen opgehaald en er wordt wat achtergrondinformatie gegeven. Toch vallen er nog veel stiltes tussen de verschillende commentaren, die ieder afzonderlijk zijn ingesproken.

Audiocommentaar
Het tweede commentaar is van regisseur Robert Wise. Deze track stond ook al op de oude DVD-uitgave van The Sound of Music. Wise gaat veel meer in op het verhaal, zijn regie en het acteren. Daarnaast weet hij ook informatie te geven over hoe de film is gemaakt. Hoor je bij het eerste audiocommentaar in de stiltes nog de dialogen, bij het commentaar van Wise hoor je tijdens de stilte juist geen dialogen, alleen de rest van het geluid.

Disc 2

Muzikale Stadia (94 min)
In de hal van het huis van de Von Trapp familie zijn verschillende items geplaatst, als je op een item klikt krijg je een filmpje te zien over hetzij de liedjes, hetzij de geschiedenis van de echte Von Trapp familie, hetzij over de restauratie. Er zijn drie verschillende delen van de hal beschikbaar, met elk een aantal items. Hierin vind je veel informatie over de totstandkoming van de liedjes, hoe het de echte familie Von Trapp is vergaan en hoe het restauratieproces in zijn werk ging.

Een Stad van Liedjes (35 min)
Een kaart van Salzburg wordt getoond vanuit drie verschillende hoeken. Op elke kaart kan je een locatie aanklikken waarbij je informatie vindt over de plek in de film, de geschiedenis van de plek en extra foto's.

Programma's van Vroeger
Korte en lange filmps die te maken hebben met The Sound of Music.

Van Feit naar Fenomeen (77 min)
Interview met allerlei medewerkers, bedenkers en acteurs (onder wie Plummer en Andrews) over de achtergrond van de film. Er wordt verteld over de echte Maria Von Trapp, haar boek en hoe het daarna van boek - tot film - tot theaterproductie - tot musicalfilm is gekomen. Ook wordt verteld over de volgorde van filmen en wat de invloed van de acteurs was op het originele script. Erg interessant, maar ook erg lang (1,5 uur)

Julie Andrews Haalt Herinneringen op (63 min)
Interview met Julie Andrews over haar herinneringen aan de film naar aanleiding van het liedje “My Favourite Things”.

Julie Andrews & Christopher Plummer: Herinneringen (20 min)
Gesprek tussen Andrews en Plummer met herinneringen aan de film en de opnames.

Van Liesl tot Gretl (34 min)
Voorstelronde van alle kinderen uit de musical. Ze vertellen over hun rol, hun leven na de film en wat ze nu doen en kijken gezamenlijk terug op de opnames en wat de film voor hun leven heeft betekend. Leuk maar beetje langdradig gesprek.

Salzburg Zicht en Geluid (13 min)
Een filmpje uit de tijd van de originele opnames waarin Salzburg wordt bekeken door de ogen van Charmian Carr (Liesl uit de film). Best wel grappig.

Op Lokatie met The Sound of Music (23 min)
Jaren later leidt Charmian Carr de kijker weer rond langs de belangrijkste bezienswaardigheden in Salzburg en langs een aantal lokaties waar The Sound of Music is opgenomen.

Als Je Alle Dingen Hebt Geleerd: Een Meezing Fenomeen (13 min)
Overal in de wereld wordt de Meezing-versie van The Sound of Music georganiseerd. In 2005 wordt er in de Hollywood Bowl in Amerika de grootste georganiseerd, waar 18.000 mensen meedoen met deze manifestatie. Een aantal van de deelnemers heeft zich enorm uitgedost voor deze avond. De acteurs die de kinderen spelen in de film komen ook nog het podium op. Als de film dan uiteindelijk start, beginnen er 18.000 mensen mee te zingen.

Rodgers en Hammerstein: The Sound of American Music, 1985 (73 min)
Een anderhalf uur durende documentaire uit 1985 over Rodgers en Hammerstein, de schrijvers van The Sound of Music. Host Mary Martin praat met veel acteurs, regisseurs en producers die met het materiaal van het schrijversduo hebben gewerkt. Tussendoor zijn veel fragmenten uit verschillende musicals, TV-opnames en films te zien.

Rodgers en Hammerstein: The Sound of Movies, 1996 (96 min)
Een anderhalf uur durende documentaire van Kevin Burns uit 1996 over Rodgers en Hammerstein. Shirley Jones neemt de kijker mee langs veel fragmenten uit de films en musicals van het duo. In tegenstelling tot de vorige documentaire komen hier geen interviews in voor, maar alleen fragmenten en foto's. Alle informatie wordt verteld door Jones.

Audio Interviews
Vier interviews, waarbij alleen maar audio te horen is en geen beeld beschikbaar is.
Het eerste interview is met Julie Andrews, Christopher Plummer en Peggy Wood.
Het tweede interview is met Julie Andrews en Robert Wise ter gelegenheid van de heruitgave van The Sound of Music in 1973.
Het derde audiofragment is een telegram van acteur Daniel Truhitte, die vertelt over zijn ervaringen bij de opnames.
Het vierde audiofragment gaat over Ernest Lehman, de scenarioschrijver van de film. Een aantal delen uit dit fragment zijn gebruikt voor de documentaire Van Feit tot Fenomeen (zie hierboven).

Zeldzame Schatten

Julie en Carol in Carnegie Hall: de Pratt Family Singers (7 min)
Een optreden van Julie Andrews en Carol Burnett in een sketch als de Pratt Family Singers. Een opname uit 1962 voor televisie, wat als parodie op de Broadwaymusicals moet gelden.
The Julie Andrews Hour: Julie Andrews en Maria Von Trapp (17 min)
Tijdens het televisieprogramma The Julie Andrews Hour uit 1973 heeft Julie Andrews een ontmoeting met Maria Von Trapp, die elkaar kenden van de filmopnames in 1964. Andrews speelde Maria Von Trapp in de film. Na een klein stukje samen jodelen vertelt Von Trapp over wat er met haar gebeurd is na de oorlog, zeg maar vanaf het moment dat de film ophoudt.

Screen Tests (26 min)
Een documentaire over de casting van de acteurs voor The Sound of Music. Robert Wise had meer dan 200 kinderen gezien, voordat hij een keuze had gemaakt. In die tijd jonge, nog onbekende, acteurs en actrices als Kurt Russell, Mia Farrow en Richard Dreyfuss deden mee aan de casting, net als de al ervaren actrice Angela Cartwright. Ook de rol van Kapitein Von Trapp was niet makkelijk in te vullen, waar het vanaf het begin al duidelijk was dat Julie Andrews de rol van Maria zou spelen. Originele opnames van de casting zijn te zien, ook van acteurs die het niet geworden zijn. De laatste tien minuten zijn castingopnames van de dubbing-actrices, die de stemmen van de liedjes moesten verzorgen. Uiteindelijk heeft Julie Andrews alle zangpartijen zelf voor haar eigen rekening genomen.

40-jarig Jubileum DVD-introductie door Julie Andrews (2 min)
Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van de film in 2005 houdt Julie Andrews een introductie ten behoeve van de DVD-release in dat jaar.

Pre-productie, Productie, and Publiciteits Galerieën
Drie galerieën met tekeningen, schetsen, foto's en affiches van de film. Er zit geen geluid bij.

Publiciteit

Fox Movietone Nieuws Academy Awards (3 min)
Opnames rond Julie Andrews tijdens de Oscaruitreiking in 1966, waar de film vijf Oscars won.

Trailers en Teasers (21 min)
In totaal zeven trailers en teasers, uit verschillende periodes, van de film.

Televisiespotjes (1½ min)
Twee, bijna identieke, TV-spotjes ter promotie van de film.

Radiospotjes (3 min)
Vier reclamespotjes die de film promoten voor de radio.

Conclusie

Maria wordt vanuit het klooster aangesteld als gouvernante bij de familie Von Trapp, waar ze zeven kinderen moet opvoeden. Terwijl de nazi's nabij zijn, leert ze de kinderen zingen, tegen de wil van vader Von Trapp. The Sound of Music is een heerlijke, romantische musical met alleen maar bekende liedjes die bijna iedereen kent. 45 Jaar na de première heeft de film nog maar weinig aan spontaniteit ingeboet. De film is volledig gerestaureerd en dat levert op deze Blu-ray Disc een prachtig beeld en geluid op. De extra's zijn ook zeer de moeite waard. Je leert een hoop over het restauratieproces, de originele familie Von Trapp en over de liedjes. Allemaal redenen om je vorige versie te vervangen voor deze Blu-ray Disc uitgave. Voor wie nog meer wil is er ook een Collectors Edition Giftset met BD verkrijgbaar, inclusief boek, muziekdoos, foto's en echtheidscertificaat.

Laatste reacties

BrianB  |  21-01-2011

De cameranegatieven zijn 65mm, terwijl de daadwerkelijke prints 70mm zijn, in verband met het toevoegen van optische geluidssporen. Ze zijn verder uiteraard gew...
Lees meer >

peptalk  |  18-01-2011

(Dit komt door het gebruik van 70mm film, en geen 65mm zoals in de review staat) Dit ligt iets genuanceerder, zie technische specs op imdb.com: http://www.imd...
Lees meer >

rhodes54  |  18-01-2011

p.s. Ik heb van het weekend de Blu Ray versie voor het eerst gezien en wat een groot verschil met de DVD versie. De opnames zijn haarscherp (Dit komt door het g...
Lees meer >

rhodes54  |  18-01-2011

Waar gaat dit nou over :-? 6 kanaals stereo...? De audio werd toen zo weergegeven in de bioscopen. 5 audiokanalen voor (links - midden links - midden - midden ...
Lees meer >

Ge_Someone  |  12-01-2011

Het originele geluid is een zes-kanaals stereotrack, die ook volledig is gerestaureerd Waar gaat dit nou over :-? 6 kanaals stereo...? Er is dus een 7.1 (DTS-MA...
Lees meer >

Russo  |  03-01-2011

screenshots zijn full hd bij mij ;)
Lees meer >

Frank  |  03-01-2011

De prijs was al vanaf het begin laag. € 12,50 bij de Media Markt en € 14,99 elders.
Lees meer >

Jordy van Buel  |  03-01-2011

Zo, dat zijn nog eens extra's (y) Prijs voor deze Blu-ray daalt vrij snel dus die komt er dit jaar nog wel een keer in.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 41
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.