Good Heart, The

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Good Heart, The (DVD)
Samenvatting

Lucas (Paul Dano) is een dakloze New Yorker en Jacques (Brian Cox) is een onrustige, chagrijnige kroegbaas. Ze komen elkaar tegen in een ziekenhuis, als Lucas een mislukte zelfmoordpoging heeft gedaan en Jacques voor de vijfde keer een hartaanval heeft gehad. Als Jacques uit het ziekenhuis wordt ontslagen zoekt hij Lucas op en neemt hem mee naar zijn café. Jacques beseft dat hij, door zijn zwakke hart, niet het eeuwige leven heeft en ziet in Lucas de ideale opvolger voor zijn café. Lucas gaat bij Jacques in de leer, waarbij Jacques vooral probeert de vriendelijkheid en hulpvaardigheid uit het werken van Lucas te halen. De twee kunnen het na verloop van tijd goed met elkaar vinden. Totdat de jonge April (Isild Le Besco) plotseling in de kroeg verschijnt. Lucas is wel gecharmeerd van haar, maar Jacques wil haar weg hebben. Een kroeg is geen plek voor een vrouw. Lucas is echter niet sterk genoeg om haar de deur te wijzen, wat de relatie tussen Lucas en Jacques onder druk zet.

Commentaar

The Good Heart is geschreven en geregisseerd door de IJslandse filmmaker Dagur Kári, die we vooral kennen van het verrassende Nói Albínói. Zo verrassend is The Good Heart niet, maar het is wel een onderhoudende film, die een mix is van tragedie en komedie. De humor zit 'm vooral in de sterke one-liners, de tragiek zit 'm in de treurige situaties en omgeving waarin Lucas en Jacques zich bevinden. Voor beiden lijkt het leven uitzichtloos. Lucas omdat hij dakloos is en geen werk heeft, Jacques omdat hij al vijf hartaanvallen heeft gehad en het de vraag is of hij een zesde zal overleven. Het toeval of het lot brengt hen samen, waardoor de toekomst voor één van hen waarschijnlijk is gewaarborgd. Een mooi en hoopvol gegeven, dat in deze film redelijk goed is uitgewerkt. Regisseur Kári, die met The Good Heart zijn eerste Engelstalige film maakt, heeft zelf ook het scenario geschreven. Het verhaal speelt zich geheel in New York af. De buitenopnames zijn ook allemaal in The Big Apple opgenomen, terwijl de interieurscènes van het café in IJsland zijn opgenomen.
Het verhaal is op momenten wat voorspelbaar en naar het einde toe gaat het allemaal wel erg traag, maar over het algemeen is de film heel onderhoudend. Dat mag je voor een groot deel op het conto van de acteurs schrijven. Vooral Brian Cox (Red, Troy) speelt weer een geweldige rol als de chagrijnige kroegbaas Jacques en Paul Dano (There Will be Blood) speelt een prima Lucas, de sullige dakloze die te braaf en te lief is. Dano moet wel oppassen dat hij geen typecasting-acteur wordt. Dit is al de zoveelste rol waarin hij een slungelige jongen speelt. De bijrollen in de film, de vaste klanten aan de bar, zijn uitstekend gecast. Ze zien er uit als echte alcoholisten, die hun dagelijkse gang naar het café niet willen overslaan. De dialogen zijn ook echt authentieke kroegtaal, daar is goed over nagedacht. Een opvallend aspect is de grauwe, ruwe sfeer die de film uitademt. De film ziet er eigenlijk helemaal niet mooi uit. Het is kleurloos, matig belicht en de camera is vrij afstandelijk, observerend bijna. Toch werkt dit uitstekend om de smoezelige, bijna uitzichtloze situatie waarin beiden zich bevinden te benadrukken. Had het verhaal nog iets puntiger en scherper geweest en iets minder voorspelbaar, dan was de film waarschijnlijk een echt mooi stukje drama geweest. Nu is het nog steeds onderhoudend, maar een klassieker zal het nooit worden. Kári laat met The Good Heart zien zeker in staat te zijn om iets anders te maken dan de gemiddelde filmmaker.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Living Colour Entertainment
EAN: 8717774232262

Extra's

  • Trailer
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer van The Good Heart staat in het originele beeldformaat van 2.35:1 anamorf op deze DVD. De makers hebben voor een rauwe cameravoering gekozen. En dan voornamelijk in de belichting en kleurgebruik. Het ziet er eigenlijk helemaal niet mooi uit en het is zeker geen 'mooifilmerij', maar dat zorgt wel dat de grauwe sfeer van een klein café in een New Yorkse achterbuurt goed overkomt. De scherpte is over het algemeen ruim voldoende. In het café zijn sommige gedeeltes niet of nauwelijks belicht, waardoor er ook nauwelijks detail is. Buitenscènes en de scènes in het ziekenhuis daarentegen zijn juist bijna overbelicht, waardoor het soms een beetje overstraalt. De kleuren zijn ook sterk onderdrukt. Felle kleuren komen we in de film niet tegen. Allemaal bewuste keuzes van de makers. Qua transfer komt dat erg mooi over. Wel heeft de transfer wat last van beeldruis en is de achtergrond soms wat onrustig door kleine compressiefoutjes. Geen prachtig beeld dus, maar wel erg sfeervol en een transfer die dat goed weet over te brengen.

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Good Heart betreft uitsluitend een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track, waarbij de Amerikaanse DVD-versie een DD 5.1 track bevat. Wat het meest opvalt aan deze geluidstrack is de mooie balans tussen dialogen en de rest van het geluid. Dialogen klinken vol, warm en zijn uitstekend verstaanbaar en passen heel mooi in het geluidsbeeld. Dialogen zijn ook het belangrijkste element in het geluid, want veel van de informatie wordt overgebracht via tekst. De overige geluiden vullen het geheel mooi aan, waarbij de omgevingsgeluiden (bij buitenscènes) voor een vrij breed stereobeeld zorgen. De scènes in het café hebben een veel minder stereo-karakter. Alleen de pianola is soms alleen in het linker- of rechterkanaal aanwezig, al naargelang de positie in beeld. De pianola is ook de voornaamste bron van "filmmuziek". De overige filmmuziek is heel sfeervol, hoewel het ook een beetje clichématig overkomt. Het geluid is dus zeker niet slecht, maar het is wel jammer dat men niet voor een DD 5.1 track heeft gekozen.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat, zonder achtergrondgeluid. Naast de trailer van de film staan er ook een aantal promotietrailers van Living Colour releases op deze uitgave.

Trailer (2½ min)
De trailer van de film in 2.35:1 anamorf beeldformaat. Opvallend is dat de dialogen erg naar het linkerkanaal gemixt zijn. De trailer is niet alleen bedoeld voor de bioscoop, maar ook voor releases op bijvoorbeeld Xbox Live, VOD en Playstation.

Conclusie

Kroegbaas Jacques neemt de dakloze Lucas in huis om hem op te leiden tot barkeeper. Jacques heeft namelijk last van z'n hart en wil op deze manier het voorbestaan van het café garanderen. The Good Heart is een donkere film met de nodige humor en tragiek. Uitstekend acteerwerk en een grauwe sfeer maken dit tot een aangename film, hoewel het naar het einde toe wat traag wordt. Deze DVD heeft een voldoende beeld- en geluidskwaliteit, maar behalve een trailer zijn er geen extra's aanwezig. Daarvoor moet je bij de Amerikaanse versie zijn, die ook DD 5.1 geluid heeft. Toch een film die zeker de kans verdient om bekeken te worden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.