Spaanse Schaep, 'T

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Spaanse Schaep, 'T (DVD)
Samenvatting

Lukas (Marc-Marie Huijbregts) is zijn grote liefde Sjon (Hans Kesting) achterna gereisd naar Spanje om daar een hotel te beginnen. Doortje (Loes Luca) is jarig en krijgt van Kootje (Pierre Bokma) een buskaartje naar Spanje om Lukas te bezoeken. Doortje wil helemaal niet alleen en zo besluiten de Amsterdamse vrienden om samen te gaan. Lena (Georgina Verbaan) wil nog een keer voor ze moet bevallen een leuke reis maken. Riek (Jenny Arean) en Arie (Ton Kas) hebben een flink bedrag geërfd, maar willen dat geheim houden uit angst voor scheve ogen. Huipie (Laus Steenbeke) en zijn vrouw Greet (Bianca Krijgsman) zijn doodmoe van hun tweeling en willen graag een keertje op vakantie. Opoe wordt overal buiten gehouden omdat ze te oud zou zijn, maar daar heeft ze zelf hele andere ideeën over. Aangekomen in Spanje blijkt de liefde tussen Lukas en Sjon bekoeld en het hotel een fiasco. De vrienden besluiten Lukas te helpen om het hotel op poten te gaan zetten.

Commentaar

In 1969 kwam voor het eerst Het Schaep met de 5 Pooten op de televisie. Geschreven door Eli Asser met liedjes van Harrie Bannink en geregisseerd door Joes Odufré. Het was een enorm succes en betekende ook bekendheid voor de acteurs Piet Römer, Leen Jongewaard en Adèle Bloemendaal. Klinkende namen tegenwoordig uit de Nederlandse acteergeschiedenis. Een nog prille en onbekende Joop van den Ende wilde toentertijd het idee kopen van Odufré en een vervolg maken, maar dat wilde Odufré niet. Daarom duurde het tot 2006 voordat we weer de avonturen van Kootje, Doortje, Lukas, Opoe en Lena konden volgen.
Het begon met een remake van de originele versie met de originele liedjes en teksten. Nu gespeeld door onder andere Pierre Bokma, Loes Luca, Marc-Marie Huijbregts, Carry Tefsen, Georgina Verbaan, Jenny Arean en anderen. Het was wederom een groot succes. Al was het voor sommigen, die de originele versie met Leen Jongewaard en Piet Römer nog kenden, natuurlijk even wennen. Maar iedereen was het erover eens dat de remake goed gelukt was en de acteurs goed gekozen. Dus werd er deze keer wel een tweede serie geschreven, 't Vrije Schaep, die werd ook goed ontvangen en daarop werd een derde en vooralsnog laatste versie gemaakt: 't Spaanse Schaep. In 't Spaanse Schaep volgen we dezelfde hoofdpersonen als uit de eerste twee series. Alleen krijgen Riek en Arie Balk, vertolkt door Jenny Arean en Ton Kas, een grotere rol toebedeeld in deze serie. Een rol die uitstekend vertolkt wordt ook! Ton Kas is echt heerlijk om naar te kijken als timide Amsterdamse man die redelijk onder de plak van zijn vrouw lijkt te zitten (prachtrol van Jenny Arean overigens), maar die uiteindelijk als puntje bij paaltje komt het heft in eigen handen neemt. Georgina Verbaan is een leuke, ietwat maffe Lena. Ze was tijdens de opnames zwanger en daarom is het script aangepast en is Lena in deze serie zwanger. Ondanks dat het verhaal zich bijna in z'n geheel in Spanje afspeelt, is alles 'gewoon' in Nederland in de studio opgenomen. Alles is nagebouwd, tot en met een echt zwembad en een paar straatjes.
Ook in deze serie wordt er gebruik gemaakt van liedjes. Er zijn twintig internationale hits waaronder “Bohemian Rapsody” van Queen, “Woman in Love” van Barbra Streisand, “The Man with the Child in his Eyes” van Kate Bush, “It's a Living Thing” van ELO enzovoort, gebruikt en vertaald in het Nederlands. Maar ook vier Nederlandse nummers waaronder “Morgen ben ik de Bruid” van Willeke Alberti zijn gebruikt en hertaald om in deze serie te passen. Niet iedereen is even zuiver van stem maar eigenlijk doet dat er helemaal niet toe. De combinatie van het sterke script, de overtuigende vertolking en de prachtige nummers zorgt ervoor dat je geniet en niet aan het letten bent op vocale hoogtepunten. Gastrollen zijn er ondermeer voor Ruth Jacott, Piet Römer en Arie Boomsma.
't Spaanse Schaep zit vol humor, Amsterdams dialect, ontroering en op zijn tijd een enkele kromme teen vanwege de eerlijke en heerlijke “over-the-top” acteerprestaties.
Deze laatste serie is een absolute aanrader voor het hele gezin.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Televisie
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 360 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • PCM 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053014482

Extra's

  • Liedjes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

't Spaanse Schaep heeft een anamorf beeldformaat van 1.78:1, wat tegenwoordig gebruikelijk is voor televisie-series. De serie is met digitale camera's opgenomen en geheel digitaal afgewerkt. Het beeld ziet er dan ook zeer fraai, kleurrijk en helder uit. Natuurlijk is het vrij van krassen of beschadigingen. Met scherpte en detaillering is weinig mis, dat is prima in orde. Het beeld had wel wat meer contrast mogen hebben, nu zien sommige scènes er wat vlak uit. Het zwartniveau blijft dan ook een beetje achter. Maar dat zijn de enige minpuntjes op een verder uitstekende transfer.

Geluidskwaliteit

Het geluid van 't Spaanse Schaep is een full-bitrate PCM 2.0 (1500 kb/s) track. De hoes geeft aan dat het Dolby Digital 2.0 is, maar dat doet het geluid in dit geval tekort. Vooral bij de liedjes geeft de PCM-track meerwaarde boven een DD 2.0 track. Het geluid zelf is prima. Dialogen zijn natuurlijk het belangrijkst bij zo'n televisie-serie en daar hebben we weinig over te klagen. De Amsterdamse dialecten blijven goed te volgen en verstaanbaar. Als we pietluttig zijn dan merk je bij een flink aantal stemmen wel dat ze via zendermicrofoons zijn opgenomen, waardoor ze een wat rasperige bijklank hebben. Maar veel mensen zullen zich er niet aan storen. Om het geheel een Spaans karakter mee te geven zijn er veel atmosfeergeluiden toegevoegd. Dat maakt het geheel een stuk sfeervoller, ook omdat ze het geluid een mooi stereo karakter geven. Geluidseffecten beperken zich tot een minimum. De liedjes stelen echter de show. Ze klinken prachtig en het zijn allemaal bewerkingen van bekende internationale liedjes, waardoor ze zeer herkenbaar zijn.

Extra's

De DVD's hebben vrij statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat, met een liedje als achtergrondgeluid. Deze DVD-box bestaat uit 3 DVD's, die in een mooie digipack-verpakking zitten.

Liedjes
Elke DVD heeft de mogelijkheid om de liedjes afzonderlijk af te spelen.

Conclusie

Lukas is Sjon achterna gereisd naar Spanje om daar een hotel te beginnen. Helaas is de liefde inmiddels bekoeld en het hotel een groot fiasco. Dus als de Amsterdamse vrienden van Lukas naar Spanje komen, besluiten ze Lukas te helpen om van het hotel een succes te maken. 't Spaanse Schaep is een leuke serie voor het hele gezin, waarbij de herkenbare liedjes erg aanstekelijk zijn. Het beeld en geluid van deze DVD-uitgave zijn dik in orde en voor wie geen genoeg kan krijgen van de liedjes zijn ze ook direct te benaderen vanuit het menu. Het is in ieder geval een humoristische serie die niet snel verveelt! De kleurrijke digipack-verpakking is daarbij mooi meegenomen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Martin van Tuijl  |  29-01-2011

Weer niet op Blu Ray? Wat een tegenvaller. Voor zover ik weet zijn alle series in HD opgenomen en is de laatste serie in HD op tv uitgezonden. #fail
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf PCM 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.