Letters to Juliet

Recensent:
Ludo Keeris
10-02-2011

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Letters to Juliet (DVD)
Samenvatting

Sophie (Amanda Seyfried) is een jonge Amerikaanse feitenonderzoekster bij een bekende krant. Maar ze wil eigenlijk het liefst schrijven. Haar verloofde Victor (Gael Garcia Bernal) is druk bezig om een eigen restaurant te openen. Ze besluiten voordat het open gaat nog één keer een echte vakantie samen te vieren in Verona. Daar aangekomen is hij echter vooral druk met het bezoeken van leveranciers. Sophie gaat dus zelf op ontdekkingstocht en komt er achter dat bij het huis waar het beroemde verhaal van Romeo en Julia zich zou hebben afgespeeld, vele brieven aan Julia worden geschreven, voornamelijk door vrouwen. Deze brieven worden gelezen en beantwoord door de zogenaamde “secretaressen van Julia”. Sophie vindt een brief in de muur van vijftig jaar geleden en besluit deze te beantwoorden. Dat is het begin van een zoektocht naar Lorenzo, de eerste liefde van de Britse Claire (Vanessa Redgrave). Maar dat is niet het enige wat er gebeurt.

Commentaar

Letters to Juliet kun je met recht een romantische film noemen. De regie van deze film was in handen van Gary Winick, een man die vaker met dit bijltje gehakt heeft (13 Going On 30, Bride Wars, Charlotte's Web). Letters to Juliet past zeker ook in dit rijtje thuis, al zal het nooit de meest memorabele film uit zijn oeuvre worden, daarvoor is het verhaal wel erg zoet en voorspelbaar.
Het script is geschreven door Jose Rivera (Trade) en Tim Sullivan (Jack & Sarah) en geïnspireerd op het boek van Ceil en Lise Friedman “Letters to Juliet”. De secretaressen van Juliet (of in het Nederlands Julia) blijken echt te bestaan. Het originele verhaal waarin Juliet/Julia voorkomt is natuurlijk “Romeo & Juliet” van William Shakespeare, die het al schreef in 1597. Hij baseerde zijn verhaal echter weer op het oorspronkelijke verhaal van Masuccia Salernitano uit 1476, die zijn verhaal situeerde in Verona. Vandaar dat er daar een vermeend huis is van Juliet Capulet.
Het verhaal van de secretaressen van Juliet begon aan het einde van de 19e eeuw toen conservator Ettore Solimani van het vermeende huis van het romanpersonage Juliet Capulet besloot om meer te doen dan kaartjes verkopen en mensen rondleiden. Hij organiseerde voor de, vooral vrouwelijke, bezoekers allerlei romantische dingen, zoals trucs met witte duiven. Op de muur van het hofje, onder het balkon, werden brieven achtergelaten aan Julia en Solimani besloot om een paar brieven te beantwoorden. Hoe meer hij er beantwoordde, hoe meer er werden geschreven. Dit ging zo door tot zijn pensionering. Toen werd het overgenomen door de plaatselijke professor, maar die stopte ermee toen zijn identiteit bekend werd. Nadat een medewerker van de gemeente Verona het tot 1980 had overgenomen heeft het stadsbestuur gevraagd aan de “Club di Giulietta” om het beantwoorden van de brieven over te nemen. En zij doen dat, met een groep van vijftien vrouwen, nog steeds. Zij ontfermen zich over de soms zeer emotionele liefdesproblemen van de schrijfsters en iedere secretaresse heeft zo haar eigen sterke kanten. De een doet problemen met kinderen, de ander over seksualiteit enzovoorts. Dit op zich is een sympathiek en leuk gegeven. Maar hoe het verhaal zich in de film dan verder ontvouwt is wel aardig, maar ook erg voorspelbaar en zoet. Misschien dat de manier waarop Amanda Seyfried in deze film nooit echt in haar rol lijkt te zitten wel de belangrijkste reden is dat de film vooral overkomt als te zoet. Ze blijft op afstand en dat is erg jammer. Dat deze film dan toch leuk is om te bekijken heeft vooral te maken met het acteerwerk van Vanessa Redgrave als de Britse Claire en Christopher Egan, die de kleinzoon van Claire speelt. Bovendien zijn de prachtige en romantische beelden van Verona en de omgeving van Siena in de zomermaanden een lust voor het oog. En misschien is het verdere vervolg van het verhaal nog niet eens zo over-geromantiseerd. Het blijkt namelijk dat de uiteindelijke geliefde van Claire, Lorenzo, wordt gespeeld door de echte man van Redgrave: Franco Nera. En hun levensverhaal lijkt een beetje op dat in de film. In 1967 ontmoette ze elkaar, kregen een zoon, maar verloren elkaar daarna uit het oog tot 2006. Het bleek ware liefde, want ze zijn toen alsnog getrouwd. Dus er is wel degelijk alle reden om te geloven in ware liefde en ook dat het nooit te laat is om je hart te volgen!

Entertainment One heeft Letters to Juliet uitgegeven op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 101 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045222253

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De beeldtransfer van Letters to Juliet staat in het originele beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit is uitstekend. Afgezien van wat moiré komen we eigenlijk nauwelijks problemen tegen. We zien een contrastrijk, gedetailleerd en helder beeld met een prachtig warm kleurenpalet. Ook op de scherpte valt nauwelijks iets aan te merken, die is namelijk ook uitstekend. Ondanks dat de film slechts op een enkellaags DVD staat, komen we nauwelijks of geen compressiefoutjes tegen. Dat komt voornamelijk omdat er nauwelijks of geen extra's op de DVD staan en de schijf dus bijna in z'n geheel gebruikt wordt voor de film. Qua beeld is dit dus een prima uitgave.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van Letters to Juliet is er een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track beschikbaar. Het is een ruimtelijk klinkende geluidstrack, waarbij de aandacht wel op de voorste kanalen ligt. Maar de surroundkanalen zijn bijna continue in gebruik voor omgevingsgeluiden en muziek, al is het soms heel subtiel. Dialogen klinken mooi helder en vol en zijn uitstekend te volgen. Sommige dialogen zijn in het Italiaans en als het belangrijk is voor het verhaal is er ook Engelstalige ondertiteling aanwezig. Dat is wel een beetje jammer. Voor het LFE-kanaal is er nauwelijks iets te doen, maar daar is het ook de film niet voor. Voor de rest een prima klinkende geluidstrack.

Extra's

De DVD begint met het afspelen van een aantal promotietrailers. Daarnaast staan er geen extra's op deze uitgave. Ook bevat de DVD geen menu. Instellingen voor ondertiteling moet je via de afstandsbediening doen.

Conclusie

Sophie gaat met haar vriend naar Italië om een vakantie te vieren. Haar vriend is alleen maar bezig met het zoeken naar leveranciers voor zijn nieuw te openen restaurant. Sophie gaat haar eigen weg en komt in contact met de 'secretaresses van Julia', een groep vrouwen die brieven beantwoorden van vrouwen. Letters to Juliet is een mierzoete romantische film, die redelijk voorspelbaar is, maar ook z'n momenten kent. Vooral het acteerwerk van Vanessa Redgrave is uitstekend. Deze DVD-uitgave heeft een uistekende beeld- en geluidskwaliteit, maar bevat geen extra's. Alleen een film die geschikt is voor de liefhebbers van het genre.

Laatste reacties

peptalk  |  10-02-2011

Erg zoet is ook de omschrijving die mijn collega aan deze film gaf. Ik weet niet of ik in een bui terecht kom die zorgt dat ik deze film nog een keer ga kijken....
Lees meer >

RobinB  |  10-02-2011

Ben benieuwd. Wil deze film aan me vriendin geven..
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.