Das Leben Der Anderen

Recensent:
Ludo Keeris
21-10-2007

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Das Leben Der Anderen (DVD)
Samenvatting

In het Oost Duitsland van 1984 heeft Gerd Wiesler (Ulrich Mühe) een van de beste ondervragingstechnieken van de Stasi. Hij geeft er zelfs college in. Zijn superieur Anton Grubitz (Ulrich Tukur) is verantwoordelijk voor de afdeling cultuur binnen de Stasi en nodigt Wiesler uit om een toneelstuk bij te wonen dat is geschreven door de meest vooraanstaande toneelschrijver van de DDR: Georg Dreyman (Sebastian Koch), een man die trouw is aan het socialisme en van wie nog nooit een onvertogen woord op papier is verschenen. Wiesler is van huis uit achterdochtig en ondanks de goede naam van Dreyman vindt hij het verstandig om een afluistersessie te houden bij Dreyman en zijn vriendin, de gevierde actrice Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck). Wiesler houdt zich zelf met de opdracht bezig en op deze manier dringt hij langzaam, maar onmerkbaar het leven van Dreyman en Sieland binnen. Hoe meer hij te horen krijgt, des te meer beseft Wiesler dat hijzelf veel in het leven mist en begint hij te twijfelen aan zijn loyaliteit voor de staat.

Commentaar

De Stasi, de Oost-Duitse geheime dienst had bijna 100.000 werknemers en ongeveer 200.000 al dan niet vrijwillige medewerkers. Dat betekende dat bijna 1 op de 50 inwoners samenwerkte met de Stasi. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de geheime dienst een enorme invloed had op het dagelijkse leven in de DDR. Als je iets verkeerds had gezegd of gedaan was de kans groot dat de volgende dag iemand van de Stasi op de stoep stond om je te ondervragen. Beviel het antwoord niet dan kon je kiezen: óf ook medewerker worden van de Stasi óf beseffen dat je carrière voorbij was en ergens achteraf gaan wonen, zonder enige kans op een toekomst. Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck is een talentvolle jonge filmmaker die bijna vijf jaar lang research deed naar dit onderwerp voordat hij een script klaar had. Al bijna tien jaar daarvoor had hij het beeld van een man van de Stasi die aan het afluisteren was in z’n hoofd. Doorzettingsvermogen heeft geleid tot wat uiteindelijk zijn speelfilmdebuut Das Leben der Anderen is geworden. Een prachtige film over de psychologische martelingen die de Stasi uitoefende op burgers van hun eigen land. Maar ook over de innerlijke strijd die een man van de Stasi met z’n geweten aan gaat. De rol van afluisteraar Wiesler wordt werkelijk prachtig vertolkt door Ulrich Mühe, zelf afkomstig uit de voormalige DDR. Samen met Von Donnersmarck werkte hij aan dialogen van het script om deze zo natuurgetrouw over te laten komen. Dat is ook één van de sterke punten van de film; het komt allemaal zeer geloofwaardig over – een paar erg sentimentele momenten daargelaten. Je kunt als het ware de bruinkool ruiken en de Trabantjes horen pruttelen. Maar je voelt als kijker ook de spanning waaronder het volk geleden moet hebben. Je bent nooit zeker of er niet iemand is die met je woorden aan de haal gaat. Kun je je eigen buurman/vrouw vertrouwen? Die onzekerheid maakt je leven zeer beperkt. En toch wist bijna iedereen er mee om te gaan en probeerde toch zo goed mogelijk te leven. Ook schrijver Dreyman, gespeeld door Sebastian Koch (Zwartboek), heeft last van deze onzekerheid. Wordt hij in zijn eigen huis nu afgeluisterd of niet? Hij is toch zo’n trouwe burger van de staat? Het is moeilijk om met die onzekerheid om te gaan. Von Donnersmarck filmt zonder poespas of mooi-filmerij. Met een strakke cameravoering gaat hij recht op z’n doel af. Daarbij krijgen de acteurs alle vrijheid om te excelleren. Zij zijn het middelpunt van het verhaal en zij moeten het verhaal vertellen.

Dat de film zo’n groot internationaal succes heeft komt mede doordat het thema zo universeel en onbegrensd is. Wat doe je als mens als je geweten aan je begint te knagen? Waar ligt je loyaliteit? Bij jezelf, je superieuren of bij je medemens? Die thema’s houden niet op bij de grens, maar komen wereldwijd voor. Dat zorgt voor herkenning van kijkers over de hele wereld. Von Donnersmarck weet het daarnaast in een zeer interessante vorm te gieten, waardoor succes bijna bij voorbaat gegarandeerd is. Dat succes werd nog het meest getoond met het winnen van de Oscar voor Beste Niet Engelstalige film in 2007, maar de film werd in z’n geheel overladen met prijzen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 132 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Duits
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249472896

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Boekje
  • Audiocommentaar
  • Also Available
  • PRIME Interview

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele beeldformaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. Het ziet er goed uit, maar het is niet briljant. Er zijn geen beschadigingen of vuiltjes te zien. Het geheel oogt een beetje soft, mede door de vrij hoge compressie die is toegepast. Dat resulteert ook in kleine compressiefoutjes in de egale vlakken in de achtergrond. De helderheid is goed, met een prima contrast en detaillering. Af en toe is een lichte filmgrain waarneembaar. De kleuren bij buitenscènes zijn bewust vrij grauw, wat prima past bij de sfeer van de DDR. Ook de belichting is zeer natuurgetrouw gedaan. Let daarbij vooral op de woning van Wiesler. De interieurscènes bij Dreyman hebben een veel warmere tint. Toch is het duidelijk dat er meer in had gezeten. Een groot gedeelte van de schijf is ongebruikt gelaten. Een minder hoge compressie was dan ook mogelijk geweest en had een betere beeldkwaliteit opgeleverd.

De film is onderverdeeld in 17 hoofdstukken die ieder ook afzonderlijk via het menu zijn te selecteren. De ondertiteling heeft een prettig lettertype, maar beide regels tekst zijn in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft zowel een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) als een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluidstrack. We concentreren ons op het DD 5.1 geluid, want dit steekt zeer geraffineerd in elkaar. Het klinkt allemaal heel natuurlijk met uitstekend verstaanbare en heldere dialogen. Deze komen keurig uit het centerkanaal. De atmosferen zorgen voor een ruimtelijk geluid, maar staan over het algemeen niet erg hard in de mix. De geluidseffecten zorgen voor een mooi stereobeeld. Het LFE kanaal wordt slechts zelden aangesproken en dan eigenlijk alleen maar door de muziek. Het geluid speelt mooi in op het thema van de film: afluisterpraktijken. Hier wordt mooi mee gespeeld in het geluidsbeeld. Over het algemeen is het heel sfeervol gedaan. Ook sfeervol is de muziek van Gabriel Yared.

Extra's

De DVD heeft geanimeerde menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat en de themamuziek van de film als achtergrondgeluid in DD 2.0 formaat. Deze Special Edition heeft een mooie slipcase om een zeer stijlvolle keepcase. Deze bevat namelijk alleen maar een zwarte hoes met een rode vingerafdruk en de titel van de film. Geen verder informatie of tekst. Naast de hieronder genoemde extra’s bevat de DVD nog twee andere trailers van Homescreen films. Op het audiocommentaar na (ook bij de deleted scenes) zijn alle overige extra’s Nederlands ondertiteld.

Making of (19½ min)
Een making of die eigenlijk alleen maar bestaat uit interviews en filmfragmenten, maar wel erg interessante informatie bevat. Vooral de samenwerking tussen regisseur Von Donnersmarck en Ulrich Mühe, die de rol van Wiesler speelt, is boeiend om te zien. Mühe kwam oorspronkelijk uit de DDR en heeft zelf ook last gehad van de Stasi. Aan het woord komen ook twee zeer jong uitziende producenten. Er is veel aandacht besteed aan de authenticiteit van de film, onder meer door het gebruik van originele producten en artikelen uit de DDR. Ook is nog een fragment van de Duitse “Lola” prijsuitreikingen te zien, waar de film zeven prijzen won.

Audiocommentaar
Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck geeft tekst en uitleg bij de film. Nu in het Engels, wat hem erg goed af gaat (hij heeft dan ook in Oxford gestudeerd). Von Donnersmarck heeft echt een visie die hij goed kan verwoorden. Hij hecht veel waarde aan het zo natuurlijk mogelijk spelen van z’n acteurs. Maar ook de set moest er zo echt mogelijk uit zien. Af en toe komt er een leuke of interessante anekdote voorbij. Von Donnersmarck is een goed prater, er vallen slechts weinig pauzes.

Trailer (2 min)
De originele Duitse bioscooptrailer van de film in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat. De trailer geeft uitstekend weer waar de film over gaat, maar heeft een andere sfeer dan de uiteindelijke film. De beeldkwaliteit van de trailer is redelijk.

PRIME interview (5 min)
Een interview dat Florian Henckel von Donnersmarck (in het Engels) gaf voor de website van PRIME. Hij vertelt kort over de inhoud van de film en over de karakters van de rollen. Tussendoor zijn fragmenten van de film en korte interviewfragmenten met de hoofdrolspelers te zien. De reacties van de mensen in de voormalige DDR op de film bleken zeer emotioneel te zijn.

Deleted Scenes (9 min)
Zeven scènes (of delen van scènes) die de film uiteindelijk niet gehaald hebben. Een enkele is wel zeer kort, maar een echt lange scène zit er niet tussen. Regisseur Florian Henckel von Donnersmarck geeft begeleidend commentaar (hier in het Duits). De ene scène is wat eerder gesneuveld dan de andere. Het beeld is 2.35:1 niet anamorf.

Boekje
Een mooi en stijlvol boekje van 10 pagina’s met mooie foto’s en informatie over Oost-Duitsland en de Stasi. Daarnaast nog korte informatie over de regisseur en de belangrijkste hoofdrolspelers.

Conclusie

In de DDR van 1984 krijgt Gerd Wiesler de opdracht om toneelschrijver Georg Dreyman af te luisteren. Tijdens deze opdracht dringt Wiesler steeds meer het leven binnen van Dreyman om tot de conclusie te komen dat hijzelf geen leven heeft. Zijn loyaliteit naar de staat komt onder druk te staan.Das Leben der Anderen is een briljante film over het leven in de voormalige DDR. De Stasi was alom aanwezig en zorgde ervoor dat het volk onderdrukt bleef. Debuterend filmmaker Florian Henckel von Donnersmarck weet precies de juiste toon te zetten en sfeer te creëren, zodat de acteurs kunnen uitblinken. De beeld- en geluidskwaliteit van deze Special Edition DVD zijn zeer goed. De extra’s geven, samen met het bijbehorende boekje, heel wat achtergrondinformatie over niet alleen de film, maar ook over wat voor invloed de Stasi had op het leven in de DDR. Qua film een verplichte aanschaf, qua DVD had er meer ingezeten.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  10-11-2007

Mooie film, duidelijk geval van een Europees product, mooie verhaallijn misschien iet wat traag, maar daarom niet minder boeiend, zeer sterk verhaal.......eigen...
Lees meer >

Bettina  |  30-10-2007

:) Dat vind ik wel een leuke opmerking en ben het er ook mee eens denk ik. In de bios was de kwaliteit ook niet overdreven geweldig. Maar wel goed. Ik heb...
Lees meer >

Juffiee  |  29-10-2007

Kan niet zo lang wachten hoor... Vrouwen zijn altijd nieuwsgierig van aard ;) Vind boekje wel belangrijk, dus zal hem mij binnenkort wel aanschaffen denk ik. Al...
Lees meer >

Hugo R  |  29-10-2007

Dat denk ik niet. Homescreen is geen grote speler, en die gaan geen nieuwe digitale transfer uitgeven. En al zeker niet zo snel na die Limited Edition, nu voor ...
Lees meer >

Daniël V.  |  29-10-2007

Ben tevens super nieuwsgierig om hem te zien ! ! Verhaallijn spreekt mij enorm aan. Zou het verstandig zijn om nog even te wachten met de aanschaf? Misschien za...
Lees meer >

Juffiee  |  29-10-2007

Ben tevens super nieuwsgierig om hem te zien ! ! Verhaallijn spreekt mij enorm aan. Zou het verstandig zijn om nog even te wachten met de aanschaf? Misschien za...
Lees meer >

TheGodfather  |  22-10-2007

Heb `m nog niet gezien maar ga `m zeker aanschaffen! ben erg benieuwd...
Lees meer >

Bettina  |  22-10-2007

Zo zie op een ongewone manier nog eens een geweldige film. Mijn vriend en ik hebben deze film denk ik ergens in April gezien. Het was erg warm buiten echt gewe...
Lees meer >

scherpschutter  |  22-10-2007

Ik heb de film gezien in Antwerpen. Had de keuze tussen een zaal in een megabioscoop en een oud achterafbioscoopje, waar doorgaans alleen de niet-commerciële fi...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-10-2007

Met recht een nominatie voor Beste Buitenlandse Film.(y) Niet alleen nominatie, Henk. De film heeft het beeldje ook daadwerkelijk gewonnen.
Lees meer >

Ron-G  |  21-10-2007

Dit word een blinde aanschaf......ben benieuwd, dit soort films spreken me altijd zeer aan, ook omdat het een Europees product is, zijn meestal niet zo "glad" a...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  21-10-2007

Een van de weinige films waarbij ik niet lette op de beeld- en geluidskwaliteit. Ik was te veel met de inhoud bezig van begin tot einde. Je wordt er echt in gez...
Lees meer >

Hugo R  |  21-10-2007

Dit wordt een zekere aanschaf, lijkt me een hele goede film. Wel jammer om te lezen over de mindere kwaliteit van het beeld volgens sommigen.
Lees meer >

Jeroen D  |  21-10-2007

Goede film met goed acteerwerk. Het verhaal blijft boeien van begin tot eind en word zeer geloofwaardig gebracht. Ongelovelijk eigenlijk dat de Stasi mensen zo ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
7.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.