Gelukkige Huisvrouw, De

Recensent:
Koen Koene
26-10-2010

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Gelukkige Huisvrouw, De (Blu-ray)
Samenvatting

Lea Meyer (Carice van Houten) is gelukkig getrouwd met Harry (Walden Torenstra). De twee lijken alles mee te hebben: veel geld, een groot huis en een huwelijk vol passie. Lea’s leven lijkt perfect, totdat Harry zegt dat hij graag een kind wil. De bevalling is erg zwaar en een ware uitputtingsslag. Uiteindelijk zet Lea echter een gezonde zoon op de wereld, Harry Junior. Maar terwijl Harry ontzettend gelukkig is met de baby, voelt Lea geen enkele band met haar kind. Het wordt nog ernstiger als ze waanvoorstellingen krijgt en wegzakt in een psychose. Er zit niks anders op dan haar te laten opnemen in een psychiatrische inrichting. Daar probeert psychiater Beau (Marcel Hensema) de oorzaak van haar probleem te doorgronden. En dan blijkt er achter Lea’s sarcasme een hoop onverwerkt verdriet schuil te gaan.

Commentaar

Na Komt een Vrouw bij de Dokter is De Gelukkige Huisvrouw de tweede Nederlandse boekverfilming in korte tijd waarin Carice van Houten een hoofdrol speelt. In beide films hebben haar personages het zacht gezegd niet getroffen. In eerstgenoemde waren kanker en een overspelige man de boosdoeners, en in De Gelukkige Huisvrouw krijgt ze te maken met een hevige postnatale depressie. Dit leidt er uiteindelijk zelfs toe dat de door haar gespeelde Lea in een psychiatrische inrichting wordt opgenomen. Geen lichte kost dus. De verfilming van De Gelukkige Huisvrouw, de deels autobiografische debuutroman van Heleen van Rooyen, bevat dan ook een flinke portie drama. Toch hebben regisseuse Antoinette Beumer - die met De Gelukkige Huisvrouw haar speelfilmdebuut maakt - en de scenarioschrijfsters het geheel weten te voorzien van een aangenaam zwartkomisch tintje. Sarcasme blijkt Lea namelijk niet vreemd, resulterend in enkele rake one-liners. Zelfs tijdens de weeën en daaropvolgende zware bevalling blijft Lea scherp van tong. Wat deze scène betreft een waarschuwing: De Gelukkige Huisvrouw is geen aanrader als je zelf (of je partner) binnenkort moet bevallen, want het gaat er heftig aan toe. Van inknippen en wee-opwekkers tot vacuümpomp en tang, alles komt in deze “horrorbevalling” voorbij. De daadwerkelijke handelingen blijven (gelukkig!) buiten beeld, maar de suggestieve montage en geluidseffecten zorgen er toch voor dat je even wegkijkt. Een effectieve scène, dat mag duidelijk zijn. Dat geldt ook voor de scènes met Lea en haar baby, waarin de ernst van Lea’s depressie duidelijk wordt. De kracht van deze fragmenten is voor een groot deel te danken aan het overtuigende spel van Carice van Houten. In de tweede helft van de film, waarin Lea de oorzaak van haar problemen probeert te doorgronden, komt het verhaal in iets rustiger vaarwater terecht. Dit deel komt minder goed uit de verf dan het voorliggende gedeelte. Zo komt de bewustwording van Lea wel heel erg plots en doen de scènes in de inrichting – waar elk personage een typetje is – wat gekunsteld aan. Het wat afgeraffelde einde en onnodige laatste shot werken ook niet in het voordeel. Geen perfecte prent dus, maar de aardige combinatie van drama en komedie en het uitstekende acteerwerk van Carice van Houten maken De Gelukkige Huisvrouw wel degelijk het bekijken waard.

De Gelukkige Huisvrouw is door Video Film Express uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 102 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • PCM 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053800092

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Making Of
  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • Fotogalerij
  • Trailers & TV-spots
  • Visuele Effecten
  • Première-verslagen
  • Blooper
  • 24 Uur Met…Heleen van Rooyen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van De Gelukkige Huisvrouw heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Het eerste wat opvalt aan de transfer is de hoge helderheid en het lage contrast. Als gevolg heeft het beeld een wat “mistige” uitstraling en ziet zwart er uit als donkergrijs. Vermoedelijk is dit een bewuste keus (de trailer van de film heeft dezelfde uitstraling) en dus geen tekortkoming van de transfer. Echt heel mooi is het niet, maar dat is wellicht een kwestie van smaak. Hoe dan ook, qua scherpte en detaillering ziet de transfer er prima uit. Ook de weergave van de kleuren, meestal bewust koel en grauw, laat niks te wensen over. Helaas zijn er ook minpunten. Zoals de compressieartefacting, met name posterisatie en macro blocking, die regelmatig te zien is. Ook het schaduwdetail had een tikje beter gekund, nu slibben donkere delen van het beeld vaak dicht. Deze problemen zijn niet ernstig genoeg om de beeldkwaliteit te bestraffen met een onvoldoende, maar ze zorgen er wel voor dat de transfer op technisch gebied weinig indruk kan maken.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Voor het geluid heb je bij de BD-versie van De Gelukkige Huisvrouw de keuze uit twee 5.1-tracks. De ene in DTS-HD Master Audio-formaat, de andere in LPCM-formaat. Beide tracks zijn lossless en hebben gelijkwaardige specificaties (16bit/48kHz), dus het zal niemand verbazen dat er geen grote verschillen hoorbaar zijn. Wat ook geen verrassing zal zijn, is dat de nadruk van het geluid op de voorkanalen ligt. Dit is immers een dialoogfilm, dus draait het vooral om spraak. Die komt netjes uit het midden en klinkt altijd kraakhelder. De overige kanalen worden gebruikt voor de muziek en ambiance. Ook de surrounds worden daarbij ingeschakeld, dit gebeurt vooral subtiel. Verwacht dus geen indrukwekkende ruimtelijkheid, daar is dit de film ook niet voor. Qua klank zijn de sporen dik in orde. Zo klinkt de muziek helder en gedetailleerd en hebben de (sporadische) effecten genoeg definitie. De dynamiek is eveneens uitstekend. Al met al een rustige, goed klinkende track, zoals je die bij een recente dramafilm verwacht.

Extra's

In het (popup-)menu van de BD-uitgave van De Gelukkige Huisvrouw tref je een net aantal extra’s aan. Het materiaal heeft een resolutie van 1080i/p en het geluid is in DD 5.1-formaat.

Audiocommentaar
Een gesproken toelichting van regisseuse Antoinette Beumer en scenarioschrijfsters Marnie Blok en Karen van Holst. De drie vrouwen geven een interessant commentaar, waarin ze praten over het script, de opnames en de overeenkomsten en verschillen met het boek. Tevens geven ze aan welke scènes en dialogen volgens hen goed en minder goed werken.

Making Of (23 min)
Dit is een blik achter de schermen, bestaande uit de bekende combinatie van interviews, filmfragmenten en een kijkje bij de opnames. De nadruk ligt op dit laatste, waardoor het eindresultaat interessanter en vermakelijker is dan bij dit soort extra’s gebruikelijk is.

Trailers & TV-Spots
Een trailer en TV-spot van De Gelukkige Huisvrouw, alsmede promotrailers voor andere VFE-uitgaven.

Videoclip
Hier kun je het nummer “For Bitter or Worse” van Anouk beluisteren, gemonteerd op fragmenten uit de film.

Verwijderde Scènes (2 min)
Onder deze noemer vind je een paar (lees: twee) verwijderde scènes, getiteld “baarkruk” en “zus”.

Visuele Effecten (2 min)
Je zou het niet zeggen, maar De Gelukkige Huisvrouw bevat redelijk wat digitale effecten. In deze extra krijg je een compilatie te zien van de effectshots. Allereerst verschijnt de originele opname en daarna zie je wat er met behulp van de computer veranderd is.

Blooper (1 min)
De titel van deze extra is enkelvoud en dat blijkt te kloppen: als je deze selecteert, krijg je namelijk een enkele blooper te zien.

24 Uur Met…Heleen van Rooyen (49 min)
Een aflevering uit de bekende “24 Uur Met”-reeks, waarin Wilfried de Jong een dag lang wordt “opgesloten” met een bekende Nederlander. In deze aflevering gaat het om Heleen van Rooyen, de schrijfster van De Gelukkige Huisvrouw.

Première-verslagen (13 min)
Verslagen van premières van de film. Je ziet bekende Nederlanders en cast- en crewleden over de rode loper lopen en krijgt weinigzeggende interviews met sommigen van hen te zien.

Fotogalerij (4 min)
Een automatisch slideshow van allerlei productiefoto’s.

Conclusie

De Gelukkige Huisvrouw, een verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Rooyen, draait om Lea. Het leven van Lea is perfect, maar dat verandert wanneer zij en haar man Harry besluiten dat ze een kind willen. Na een heftige bevalling zakt Lea weg in een hevige depressie en gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar problemen. De Gelukkige Huisvrouw is geen perfecte film, maar de aardige combinatie van drama en komedie en het uitstekende acteerwerk van Carice van Houten maken de film wel degelijk het bekijken waard. De BD-uitgave heeft een acceptabele beeldkwaliteit en uitstekend geluid. Tevens is een net aantal extra’s aanwezig, waaronder een interessant audiocommentaar en goede Making Of.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Peter van santbrink  |  04-11-2010

net gezien en moet zeggen dat deze transfer de ergste posterisation/macroblocking bevat die ik tot nu toe gezien heb; echt schandalig dat deze film op deze mani...
Lees meer >

Franklin1975  |  31-10-2010

De film in de bios gezien en was meer dan aangenaamd verrast. Een tweede keer op bluray gezien maakte een beetje minder indruk, maar het blijft een Nederlandse ...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  29-10-2010

Dat Carice van Houten als topactrice te boek staat, dat komt denk ik vanwege haar talent om naturel te acteren zonder ingewikkelde accenten, extreme emoties of ...
Lees meer >

Koen Koene  |  28-10-2010

Antoinette Beumer is geen debuterend regisseur. Het is wel de eerste film die ze alleen doet Dit bedoelde ik ook (dat dit haar speelfilmdebuut is), maar het kl...
Lees meer >

martijn0432  |  28-10-2010

Er staat een foutje in de recensie. Antoinette Beumer is geen debuterend regisseur. Het is wel de eerste film die ze alleen doet, maar als regisseur heeft ze al...
Lees meer >

-Jaap-  |  27-10-2010

Ik twijfel toch echt aan de transfer, ik heb deze film laatst vanaf 35mm geprojecteerd en toen zag 't er zo uit: http://web.me.com/bertpot/SVDGHV/index.html (di...
Lees meer >

peptalk  |  27-10-2010

Oh help, weer zo'n typisch voorspelbare Nederlandse boekverfilming met Carice van Houten. Wellicht ben ik de enige hier, maar acteren kan zij maar zeer matig. O...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  27-10-2010

Oh help, weer zo'n typisch voorspelbare Nederlandse boekverfilming met Carice van Houten. Wellicht ben ik de enige hier, maar acteren kan zij maar zeer matig. O...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.